RAZUMJETI BOL

Mnogo nas iz dana u dan živi s boli koju ne znamo prevladati. Možda zauzima malen i neznatan dio naših misli kojem je podređen cijeli naš život.

Znamo li što je to bol?

Složiti ćemo se svi da je to nešto čega bismo se rado riješili. No, pogledajmo odakle dolazi i što nam pokušava reći. Pogledajmo što od nje možemo naučiti.

Što je bol i što nam ona govori?
U hrvatskom jeziku bol se definira kao “vrst izrazito neugodna osjeta izazvanog promjenama tkiva kod ozljede, upale ili sl.”, a u sekundarnom smislu kao “osjećaj duševne patnje”. Kao što može biti posljedica fizičke ili mentalne neugode, tako su na nju osjetljivi i tijelo i um. Pojavljuje se u mnogo oblika. Ogrebotina. Udarac. Poraz. Oboljenje. Poremećaj spavanja. Prijetnja. Utrnulost ruke ili noge. Ponekad je bol vrlo jaka, ponekad blaga, ali je svejedno osjećamo. To je stoga jer nam želi nešto reći.

Ponekad je poruka koju nam bol šalje očita. Želudac koji nas boli tijekom radnog tjedna, dok vikendom prestane možda ukazuje na to da bismo trebali promijeniti posao ili odnose na njemu. Koji je smisao boli koju osjećamo nakon noći u kojoj smo se prekomjerno odali alkoholu vjerojatno svi znamo. Neovisno o poruci koju nam odašilje preko boli moramo shvatiti da je ljudsko tijelo predivan stroj što radi dobro sve dok su uvjeti za to ispunjeni, a u slučaju problema nam daje upozorenje – koje moramo osluhnuti i poslušati. Nažalost, mnogi od nas nisu na to spremni. Bol je, zapravo, jedan od posljednjih načina na koji nam naše tijelo želi reći da nam u životu i življenju nešto nije u redu, da smo negdje zastranili, da nešto ne radimo kako treba. Tijelo uvijek žudi za najboljim, za zdravljem i optimalnim radom bez obzira na to što s njime činimo. No, ako ga (zbog prekomjerne uporabe, prekomjernih sportskih napora) iscrpljujemo, u stvari ga time zlostavljamo i stvaramo uvjete za razvoj bolesti.

Kako to popraviti?
Što obično činimo kada osjetimo bol; glavobolju, žgaravica ili umorni mišići? Obično pribjegnemo ormariću sa lijekovima ili ljekarni. Mnogo rjeđe pomislimo na to kako bismo u našim navikama (svakodnevici, radnim ili sportskim aktivnostima, odnosima) trebali nešto promijeniti.

Tako kada prvi puta posegnemo za tabletom protiv boli našem tijelu šaljemo poruku “Šuti, ne želim te slušati!”. Bol će, za kratko nestati, a zatim će se ponovo javiti. Još veća. Tada ćemo vjerojatno za savjet pitati liječnika, dobiti propisani lijek ili injekciju. No, time nismo riješili uzrok boli.

Ako predugo zatvaramo oči nećemo ni primijetiti što je naš pravi uzrok problema (bilo to nedostatak sna, kronični umor, loša prehrana, neprikladno sportsko gibanje i sl.), te nam se lako iz povremene nelagode može razviti bolest. Stoga je izuzetno važno da se posvetimo našem tijelu i zbivanjima unutar njega, da osluhnemo moguće upozorenje. Rješenje može biti vrlo jednostavno: možda nam nedostaje dan ili dva dobrog sna. Nemojte si dozvoliti razmišljati na način: “Ne, (npr. izostanak s posla, duže spavati, zdrava hrana) to si ne mogu dopustiti.”

Razmislite o tome gdje bi mogao biti uzrok vašeg problema, ne bojte se promjene, koja za vas može biti samo pozitivna. Dozvolite si slušati svoje tijelo, zato što ono želi biti zdravo, a vi u tome možete i morate  sudjelovati.

Aleš Ernst, autor AEQ metode i AEQ disanja

 

Mnogo nas iz dana u dan živi s boli koju ne znamo prevladati. Možda zauzima malen i neznatan dio naših misli kojem je podređen cijeli naš život. Znamo li što je to bol? Složiti ćemo se svi da je to nešto čega bismo se rado riješili.

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: