Pendikulacija

Jezgra AEQ metode™ je pandikulacija. Ona nam pomaže vratiti osjećaj kontrole nad mišićima i ojačati željene uzorke kretanja. Pandikulacija je aktivni koncept sastavljen od tri koraka.

Prvi korak: usporeno kretanje u kontrakciju , sporim kretanjem u pokret napinjemo agoniste, sve do točke kada svjesno osjetimo napetost tih mišića. Tako uspostavljamo kontrolu nad mišićima koji nisu primali dovoljno senzornih podataka uslijed senzorno-motorne amnezije te zbog toga nismo ih dovoljno osjećali i imali dovoljno dobru kontrolu nad njima. Pri tom pazimo da ne ulažemo previše sile i zapažamo osjećaje tijekom pokreta. Sada je vrijeme za sljedeći, najvažniji korak pandikulacije.
 
Drugi korak: popuštanje i produžavanje sporo i svjesno popuštamo napete mišiće kontrahirane u prvom koraku i produžujemo ih; izvodimo to što je moguće sporije. Pratimo osjećaje koji se javljaju i težimo kontroli pokreta. Istovremeno nastojimo procijeniti količinu kontrole kako bismo vrednovali napredak u vježbama pandikulacije koje slijede. Utjecaj senzorno-motorne amnezije na kontrolu pokreta može rezultirati različitim pojavama; prazninom, maglovitošću, trzajima, nepovezanošću misli ili osjećajem prekomjerne težine. Takva stanja su normalna za početak edukacije. Otkrivaju podsvjesnu kontrolu nad mišićima i nepravilan uzorak pokreta. Tada pokret počinjemo izvoditi sve svjesnije. Sporijim i svjesnijim izvođenjem drugog koraka više opažamo svaki aspekt pokreta čime istovremeno ispravljamo više grešaka i više učimo. Vrlo je važno cijeli pokret izvesti potpuno svjesno i do kraja. To može predstavljati poteškoću u početku, no vremenom će se znatno poboljšati i tankoćutnije izbrusiti našu svijest. Većim osjećajem postižemo bolju kontrolu i tako polako uklanjamo senzorno-motornu amneziju.

Treći korak: potpuno opuštanje Na nekoliko sekundi potpuno opustimo cijelo tijelo, kao da smo u toploj kupelji ili na pješčanoj plaži gdje se prepuštamo ugodnoj toplini Sunca nakon hladne zime. Time pomažemo svjesnom dijelu mozga obraditi i apsorbirati novopristigle informacije. Istovremeno počinjemo osjećati novo stanje tijela. Već nakon nekoliko pokreta određenih dijelova tijela oni poprimaju drugačije – veće, ugodnije, opuštenije i življe – obrasce. Usporedimo li to s klasičnim istezanjem ( „stretching“) primijetit ćemo da je ono pasivna vježba. Razlog tome jest tzv. stretch reflex, koji aktiviramo kada želimo istegnuti mišić koji je podsvjesno napet. Ako pokret uzrokuje bol ili neugodu teško ga je kontrolirati i vrijednost učenja se smanjuje. Bol pokret čini težim i neugodnim. Takvo prakticiranje vodi u automatizirano ponavljanje s rastućim greškama. Pandikulacija, dakle, mijenja postojeće stanje senzorno-motorne amnezije i ostvaruje kontrolu, dok mozak uči osjećati i učinkovitije usmjeravati uzorke pokreta. Bolje i lakše osjećamo razlike između pravilnih i nepravilnih pokreta tijela. To je izvrsna dijagnostička metoda za određivanje uzroka problema i bolova u kretanju. Uči nas lakšem i dužem fokusiranju. Na taj način unaprjeđujemo našu stvarnost i povećavamo želju za kretanjem, što je vrlo važno želimo li zadržati slobodu kretanja , neovisnost i kontrolu nad tijelom i životom u kasnijoj dobi.

 

Savjet za bolju izvedbu: Obratite posebnu pozornost na vašu odluku o pomicanju određenog dijela tijela. Na to kako osjećate kontrakciju ili relaksaciju mišića (pokret). Koji su mišići uključeni u pokret, kao i oni koji ne bi trebali biti uključeni u njega? Promatrajte prisustvo ikakve neravnoteže ili nelogičnosti među njihovim radom. Kojom težinom uočavamo određeni pokret, nedostatak osjećaja za njega u glavi i reakciju tijela na našu odluku. Slično načinu na koji se uspinjemo stepenicama; ili smo usredotočeni na stizanje na vrh, kao obično, ili brojimo prijeđene stepenice. Usporedimo li ta dva načina opazit ćemo veliku razliku svjesnosti među njima. Čak i memorirati detalje tijekom uspona na drugi način. Njegovanje takvog osjećaja predstavlja najbrži način uklanjanja senzorno-motorne amnezije.

Jezgra AEQ metode™ je pandikulacija. Ona nam pomaže vratiti osjećaj kontrole nad mišićima i ojačati željene uzorke kretanja. Pandikulacija je aktivni koncept sastavljen od tri koraka.

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: