Ljutnja

Važno je prihvatiti postojanje više razina homeostaze. Ugrubo, možemo djelovati na razini osnovne homeostaze koja nam omogućuje preživljavanje ili na višim razinama homeostaze (sintropija) koja nam omogućuje život. Osjećaj koji imamo u sebi i o sebi u skladu je s razinom homeostaze. Kada smo bolesni, naša homeostaza je na nižoj razini, ali je još uvijek dovoljno visoka da ne umremo, međutim nije na razini da bi mogli reći da se osjećamo dobro ili da smo dobro. Ali kada smo zdravi, naspavani, baš lijepo siti i u ugodnom, prihvatljivom, sigurnom okruženju, voljeni i zadovoljni sa sobom jer mi kontroliramo život i ne bojimo se sutrašnjice, na puno smo višoj razini homeostaze i osjećamo se dobro, zadovoljni smo i pozitivni. Naravno, možemo stvoriti senzomotoričku iluziju da jesmo takvi, iako u stvarnosti nemamo realne uvjete da se tako osjećamo u svakodnevnom životu.

Dakle, raspon onoga što nam smeta, prijeti, predstavlja prepreku ili nas ograničava, izazivajući u nama ljutnju, vrlo je širok i mijenja se ovisno o trenutnoj situaciji i tome kako se osjećamo, što želimo i što nam treba. Ljutnja je osnovno emocionalno stanje koje nam omogućuje aktivnu alostazu i time utjecaj na okolinu, ali i na sebe. Razine i oblici ljutnje imaju širok raspon, a zajedničko im je da energija, koju usmjeravamo prema okolini u obliku koji osjećamo i ispravno nazivamo ljutnjom, ima ulogu podizanja sintropije između osobe koja se ljuti i okoline, koja utječe na ovu osobu na način koji je nervira. Svrha ljutnje je stoga povećati složenost i učinkovitost odnosa što znači da će pravilno usmjerena ljutnja lakše osigurati potrebne uvjete za višu razinu homeostaze, a samim time će se osoba osjećati sve bolje u vezi te će joj trebati sve manje ljutnje za reguliranje odnosa, dok će istovremeno pravilnim nazivanjem i korištenjem ljutnje spriječiti korištenje entropijskih emocija i entropijskog djelovanja koje dugoročno dovode do kroničnih stanja.

Želite li saznati više o sintropskoj uporabi ljutnje za poboljšanje kvalitete života, pozivam vas na sudjelovanje u online programima AEQ metode.

Odlomak iz priručnika za učitelje AEQ metode razine 4

Važno je prihvatiti postojanje više razina homeostaze. Ugrubo, možemo djelovati na razini osnovne homeostaze koja nam omogućuje preživljavanje ili na višim razinama homeostaze (sintropija) koja nam omogućuje život...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: