Učitelj AEQ metode® 3. stupnja

O seminaru

Uvjet za daljnje obrazovanje učitelja srednjeg stupnja AEQ metode® je uspješno razumijevanje i praktična primjena prethodno stečenog znanja Osnovnog stupnja metode te ispunjavanje uvjeta za učenje srednjeg stupnja.

Osnovni se stupanj temelji na razumijevanju odnosa i razumijevanju značenja uma i membrane te njihove međusobne komunikacije. Budući učitelj 3. stupnja svoje znanje koristi  i produbljuje praktičnim radom, vježbama i razumijevanjem načela koje provodi sam i uči druge kroz, naravno, teoretsko tumačenje. Ono mora biti domišljato i jasno, jer samo razumijevanjem osoba može pravilno izvršiti i razumjeti pojedini ili skup pokreta od kojih je vježba sastavljena. Na taj se način razvija soma, koja djeluje dobro samo pri dobroj komunikaciji između uma i mišića. Učitelj koji razumije važnost some svoje razumijevanje prenosi to učenicima i klijentima. 

Osnovni stupanj obrazovanja omogućuje razumijevanje fizičkog stanja, utjecaja samosvijesti i samoizražavanja i samokontrole što određuje čovjekovu osobnost, a što je također dio osjećaja i svojstvo some. Učenik postaje svjestan važnosti veze između membrane i svijesti te spoznaje funkciju užitka i boli. 

Obrazovanje srednjeg stupnja nadograđuje razumijevanje spomenutih veza pomoću naprednijeg tumačenja fizičkih i bioloških zakona te anatomije. Važan dio učenja ovog stupnja je poboljšanje sposobnosti zapažanja držanja klijenta, njegove pojave i osobnog pristupa. Učitelj određuje koji su mišići kod klijenta kronično ukočeni i gdje je izgubio nadzor nad membranom.

Učitelj 3. stupnja svojim zapažanjem, dodirom i slušanjem zna dovoljno dobro povezati ono što osjeća i vidi s onim što čuje ili zaključuje iz osobne ispovijedi klijenta na individualnom tretmanu te mu postupno, kroz obrazloženje i praktičan rad predstavlja svoje razumijevanje njegova stanja i razloge njegovih tegoba.

Učitelj srednjeg stupnja zbog dubine svojeg znanja o klijentu mnogo uspješnije radi individualne tretmane od učitelja osnovnog stupnja, stanje SMA pomaže eliminirati mnogo brže nego kada klijent uči vježbe i gibanje iz priručnika ili na grupnim radionicama. Svakako najvažnija prednost ove obrazovne razine je učiteljeva spretnost usmjeravanja pažnje na ključne probleme klijenta. Na taj se način učitelj optimalno povezuje sa klijentom. Zajednička pozornost klijenta i učitelja uspješno smanjuje otuđenost uma i membrane, a što omogućuje uklanjanje bolova, kroničnih tegoba i emocionalnih stanja.

Pregled školovanja srednjeg stupnja

Srednji stupanj učenja AEQ metode omogućuje stjecanje naziva  »učitelj AEQ metode 3. stupnja«.

Temelj školovanja srednjeg stupnja jest somatski model razmišljanja kojeg je razvio Moshe Feldenkrais, a kojeg su nadogradili njegovi suvremenici Thomas Hanna i Martha Petherson. Njegov se pristup naziva Awareness Through Movement jer je tada po prvi puta korišten unutarnji osjećaj za uklanjanje bolova.

Učenje aktivnog rada na stolu temelji se na osnovnim somatskim protokolima aktivne terapije koje je razvio Thomas Hanna, PhD. Ta metoda je manualna, ključnu ulogu imaju ruke terapeuta, koje usmjeravaju pažnju učitelja i klijenta za bolji učinak učenja. Metoda omogućuje ponovno učenje iskonskog prirodnog ljudskog pokreta i osjetilnog kretanja koji poboljšava osjećaj samosvijesti. Osoba koja pati od kroničnih ili akutnih mišićnih bolova ili poremećaja uči promatrati, opažati, mijenjati i nadzirati neuromuskularni sustav svog tijela.

Osobno sam Feldenkraisove i Hannine tehnike koje sam naučio od Marthe Petersoni  dopunio, osuvremenio i bitno poboljšao. Stoga je kroz moj dugogodišnji rad s klijentima i obrazovanjem nastala AEQ metoda™, a čiji sam autor.

Obrazovanje ove vrste  zalazi u područje koje znanost i zdravstvena skrb ne pokrivaju na zadovoljavajući način. Naime, ublažavanje bolova i opuštanje te poboljšanje funkcije mišića i živčanog sustava su ključni za zdrav život i neometano kretanje. AEQ metoda™ srednjeg stupnja seže do korijena većine kroničnih mišićnih bolova koji se mogu ukloniti samo pravilnim kretanjem. To se može postići samo pomoću razumijevanja koje mijenja rad mozga. Takav način ne odašilje samo impulse u tijelo već se mozak pomoću AEQ metode™  može reprogramirati, a što je neophodno pri liječenju oštećenja neuromuskularnog i koštanog sustava. To je put do opuštanja i uređenja some te njene sintropije.

Predstavnici vijeća AEQ

Moshe Feldenkrais (1904 –1984) je bio aktivni sportaš i izvrstan fizičar, inženjer i znanstvenik. Bio je ugledni instruktor juda i autor nekolicine knjiga o toj vještini. Do svoje 50-ete godine bavio se uglavnom fizikom do trenutka kada mu se vratila stara ozljeda koljena koja mu je znatno otežala hodanje.Odbio je operaciju koljena. Budući da izvorna ozljeda nije imala dramatične posljedice smatrao je da njegova trenutna onesposobljenost možda ne potječe od same ozljede već je rezultat odaziva tijela na ozljedu. Počeo je zapažati kako hoda i na koji mu se način pri tome ponašaju koljena i na koji ih način koristi. Otkrio je da mu pomažu kratki, nježni pokreti, a sve ostalo je bilo bolno.

Svoj izučeni analitički um je usmjerio na pitanje kako zapravo funkcioniramo kao ljudska bića. Počeo se obrazovati na područjima anatomije, neurologije i sl. U svladavanju bolova uvelike mu je pomoglo i iskustvo koje je stekao prakticirajući judo i druge oblike kretanja. Naučio je hodati bez bolova.

Pored toga razvio je i revolucionarno razumijevanje načina na koji čovjek uči i funkcionira, što je postalo temeljem Feldenkrais metode. To je najprije opisao u svom djelu Body and Mature Behavior, a zatim obučio niz praktikanata.

Thomas Hanna (1928-1990) cijeli je svoj život proveo otkrivajući načine kako iz čovjeka izvući skriveni potencijal i razviti ga, jer je to smatrao ključem slobode, kako fizičke i intelektualne,tako i one duševne. Bio je uvjeren da svatko od nas ima moć preuzimanja odgovornosti za svoj vlastiti život i ponašanje.

O metodi somatske izobrazbe pisao je u svojoj prijelomnoj knjizi Somatics: Reawakening the Mind’s Control of Movement, Flexibility and Health. Knjiga jasno pokazuje utjecaj Feldenkraisove funkcionalne integracije i svjesnosti kroz pokret. 

Hanna je otkriće senzorno-motorne amnezije i svog jednostavnog načina rješavanja tajanstvenih stanja kroničnih bolova nadogradio u metodu Hanna somatike. Nastao je nastavni program za učitelja Hanna somatike. Nažalost, daljnji je razvoj njegove metode prekinut je tragičnom automobilskom nesrećom u kojoj je izgubio život, i to upravo za vrijeme školovanja prve skupine od 38 učenika. Kao što je često govorio, bio je to početak suočavanja sa sve češćim kroničnim bolestima koje je donio suvremeni način života. Srećom, veliki je dio svoga znanja prenio drugima te tako omogućio daljnji razvoj somatskih metoda, uključujući i AEQ metodu™.

Vaš učitelj na školovanju 3. stupnja  Aleš Ernst

Učitelj sam AEQ metode™ 5. stupnja i svakodnevno radim s različitim klijentima koji mi se obraćaju zbog različitih tegoba povezanih s kretanjem i uzorcima pokreta. Autor sam priručnika Lahkotno iz kroničnih bolečin. Učenje AEQ metode i AEQ vježbi™ je postalo glavno područje mojeg profesionalnog života u kojeg ulažem svoje vrijeme, pažnju i energiju. Kroz višegodišnji rad naučeno kod učiteljice Marthe Peterson sam bitno nadogradio i potrudio se ukloniti manjkavosti nastale uslijed prerane smrti  Thomasa Hanne. Opazio sam da je i Feldenkraisova metoda nedostatna za trajnu regulaciju težih gubitaka nadzora nad tijelom, a njeno tumačenje mjestimično nelogično za suvremeni način života. Zato sam kombinirao različite somatske modele s drugim znanjima iz fizike, mehanike, elektrotehnike i sporta te razvio svoju metodu koja pouzdano pomaže svakome tko je spreman uložiti vrijeme i pažnju u sebe. Metoda je sve poznatija i prepoznata od strane i laika i stručne javnosti kako na području medicine tako i sporta.

PROGRAM ŠKOLOVANJA AEQ METODE 3. STUPNJA

Preduvjeti:

Zbog cjelovitosti i zahtjevnosti cjelokupnog programa te odgovornosti koju učitelj 3. stupnja nosi, ovom će programu moći pristupiti samo oni učitelji 2. stupnja koji će zadovoljavati sljedeće uvjete:

Preporučeno:

Sadržaj pojedinih modula

Učenje podrobne tehnike procjenjivanja gubitka osjećaja i nadzora uma nad tijelom temeljeno na prepoznavanju trajno aktiviranih refleksa (po T. Hanni): refleks crvenog svjetla (strah i tuga), refleksa zelenog svjetla (bijes i veselje) i refleksa traume (adaptacija). Učenici će se bolje upoznati međusobno i naučiti pet metoda koje se koriste u aktivnom radu na stolu (kinetic mirroring, means-whereby, vodena pandikulacija, recipročna inhibicija i diferencijacija).

Učitelju AEQ metode™ ove metode omogućuju učinkovitiju pomoć pri pomoći u mijenjanju klijentove senzorno motorne povratne zamke između membrane i svijesti. Prvi modul uključuje lekcije o filozofiji membrane, zaštitnoj ulozi senzorno motorne amnezije i dubljem razumijevanju nastavnih metoda individualnog rada sa klijentom na stolu.

Učenje aktivnog rada na stolu uključuje rad na suučenicima, učenje aktivne terapije od učitelja 5. stupnja te izvođenje dijelova aktivne terapije na učitelju. Svaki će učenik raditi u ulozi izvođača, promatrača i primatelja aktivne terapije. Detaljno će se obrađivati refleksi straha i ljutnje te funkcija pritiska kojeg unutar membrane stvara refleks. Naučiti će kako pravilno izvoditi protokole 1 i 2.

Baviti ćemo se i marketingom i pristupima koji okolini pomažu razumjeti AEQ metodu. Obraditi ćemo i primjereno uređenje prostora za vođenje terapije te naučiti komunikaciju sa klijentom.

Nakon obnove znanja i pojašnjenja nedosljednosti pri izvođenju protokola 1 i 2 te dopune ocjenjivanja trenutnog stanja klijenta velika će pozornost biti na praćenju i prilagodbu odnosa učitelja prema klijentu.

Učenje logike, funkcije i pravila trama refleksa. Učenje pravilne izvedbe protokola 3 i 4.

Nastaviti ćemo s uklanjanjem funkcije mišića i tjelesnih struktura te promjenama veza između membrane i svijesti. Redovitim izvođenjem vježbi raspravljati ćemo o pravilima mijenjanja super ega i njegovih automatiziranih uzoraka. Spoznati ćemo utjecaj aktivne terapije na brzinu i dubinu promjene svijesti i podsvijesti.

Učenje aktivnog rada na stolu uključuje rad na suučenicima, učenje aktivne terapije od učitelja 5. stupnja te izvođenje dijelova aktivne terapije na učitelju 5. stupnja. Svaki će učenik raditi u ulozi izvođača, promatrača i primatelja aktivne terapije.

Dio modula biti će posvećen razumijevanju vođenja dužih radionica (6 sati).

Razumijevanje funkcioniranja centra tijela, gornje periferije, funkcije zglobova i kostiju te gornjeg dijela tijela u svjetlu some. Izvođenje protokola 5 i 6 za uređenje tegoba sa ramenima, rukama, zapešćem, vrata i glave. Uređenje gubitka osjećaja i nadzora nad gornjim ekstremitetima, vratom i glavom.

Provjeriti ćemo i doraditi protokole 1, 2, 3 i 4 te započeti produbljivanje o pojedinostima neuromuskularnog sustava.

Važan dio ovog modula biti će i prikladno kombiniranje protokola za postizanje optimalnog uklanjanja nerealne i nejasne komunikacije između živčanog i gornjeg dijela mišićnog sustava.

Spoznati i razumjeti ćemo ulogu refleksa korekcije i traume te naučiti pravilnom razumijevanju, upotrebi i izvođenju protokola 5 i 6.

Učenje 5 specifičnih AEQ vježbi™ namijenjenih potpori i utvrđivanju naučenog kroz protokol 5 i 6 nakon aktivnih terapija.

Baviti ćemo se i marketingom i pristupima koji vode do podizanja razumijevanja okoline o funkciji AEQ metode™ te kreativnim pisanjem članaka.

Učenje aktivnoga rada na stolu uključuje rad na suučenicima, učenje aktivne terapije od učitelja 5. stupnja te izvođenje dijelova aktivne terapije na učitelju 5. stupnja. Svaki će učenik raditi u ulozi izvođača, promatrača i primatelja aktivne terapije.

Somatsko razumijevanje uloge centra tijela i donje periferije te funkcije kostiju i zglobova donjeg dijela tijela. Naučiti ćemo i implementirati protokole 7 i 8 za uređenje tegoba zdjelice, kukova, koljena, gležnjeva i stopala.

Time ćemo nakon provođenja osnovnih protokola centra pomoći uređenju gubitka osjećaja i nadzora nad nogama. Provjeriti ćemo i doraditi protokole 1, 2, 3, 4, 5 i 6 i nastaviti produbljivanje o pojedinostima neuromuskularnog sustava.

Spoznati ćemo i razumjeti ulogu refleksa korekcije i traume te naučiti pravilnom razumijevanju, upotrebi i izvođenju protokola 7 i 8.

Važan dio ovog modula biti će i prikladno kombiniranje protokola za postizanje optimalnog uklanjanja nerealne i nejasne komunikacije između živčanog i donjeg dijela mišićnog sustava.

Učenje 5 specifičnih AEQ vježbi™ namijenjenih potpori i utvrđivanju naučenog kroz protokol 7 i 8 nakon aktivnih terapija.

Usvojiti ćemo osnove emocionalnog odgovora i veze između karakternih obrazaca ponašanja na stolu te odnosom prema izvođenju vježbi. Učenje aktivnoga rada na stolu uključuje rad na suučenicima, učenje aktivne terapije od učitelja 5. stupnja te izvođenje dijelova aktivne terapije na učitelju 5. stupnja. Svaki će učenik raditi u ulozi izvođača, promatrača i primatelja aktivne terapije.

Dio modula biti će posvećen ulozi disanja u proizvodnji tjelesne energije te pristupu reguliranja funkcije disanja kroz AEQ disanje™.

Ponavljanje i provjera naučenoga u svim protokolima. Povjeravanje naučenih pristupa u prva četiri modula te uvid u vlastite spoznaje i inovacije pri učenju metode. Ispitivanje zahtjevnijih primjera i pregled pristupa osobito teškim stanjima.

Posebno ćemo se posvetiti tegobama koje ljudi imaju kod skolioze, spondilitisa, kalcifikacijama, umjetnim zglobovima i teškim ozljedama i tako zaokružiti cjelokupno školovanje srednjeg stupnja.

Obrađivati ćemo razumijevanje osnova utjecaja emocija na povezanost membrane i uma, ulogom užitka i boli i njihovoj međusobnoj komunikaciji te utjecaju emocija na sintropiju i entropiju some i njene okoline.

Dio modula biti će posvećen razumijevanju vođenja cjelodnevnih radionica (8+ sati).

Učenici će svoje školovanje okončati aktivnom terapijom na klijentu i međusobnom ocjenjivanju.

Sadržaj modula se također može mijenjati ovisno o školskoj skupini.

Pojedinosti o rasporedu programa višeg stupnja i radu između modula

Sastavljen je iz pet modula. Svaki modul traje sedam dana, od 9 sati ujutro do 18 sati navečer s 90-minutnim odmorom za ručak u 12.30.

Pet modula uključuje ukupno 280 sati nadziranog učenja.

Ukupno nastavnih sati: 650.

Kao dodatak nastavi učenici će:

Odobrenje licence 3. stupnja

Zahtjevi koji trebaju biti zadovoljeni za dobivanje licence su:

Vaš učitelj

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode® 5. stupnja.

Svakodnevno radim s klijentima koji mi se obraćaju prvenstveno zbog kroničnih bolova u mišićima. Učim ih drugačijoj perspektivi za uzorke bolova i ograničenja koje svakodnevno osjećaju. Boljim razumijevanjem i redovitim izvođenjem vježbi uklanjaju bolove i poboljšavaju kretanje i loše držanje tijela. Klijenti su mi i profesionalni sportaši, treneri, rekreativci koji žele zadržati uspjeh do kojeg su došli napornim radom i trudom. AEQ metoda® omogućuje uspješno prevladavanje stresa i bolova uz povećanje učinkovitosti i nadzora nad kretanjem, te tako poboljšava rezultate, vraća motivaciju i redefinira ciljeve i ambicije i to bez bolova. Njome učimo kontrolirati svoje tijelo, um i povećavamo složenost i uređenost kretanja i rada. Autor sam knjige „ Lahkotno iz kroničnih bolečin“. Svakodnevni sam svjedok velikih pozitivnih promjena koje AEQ metoda® donosi u živote i rezultate mojih klijenata.

Slike sa seminara AEQ metode