Učitelj AEQ metode® 1. stupnja

Učitelj AEQ disanja® 1. stupnja

O seminaru

Na intenzivnom 6-dnevnom seminaru polaznici će steći osnovno razumijevanje ključnih načela AEQ metode® i somatskog gibanja; znanost, filozofiju i tehnike učenja. Naučiti će na koji način pravilno poučavati jedanaest osnovnih AEQ vježbi® i kako ih učinkovito implementirati u svojoj primarnoj praksi. Seminar je temeljit uvod u ovu vrlo učinkovitu i sigurnu metodu učenja neuro muskularnog gibanja i uklanjanja bolova, te ograničenja u kretanju.

Sudionici dobivaju detaljan priručnik sa sadržajem seminara, te podroban opis vježbi obrađenih na seminar. Po uspješnom završetku seminara i odgovarajućim poznavanjem AEQ metode® polaznik dobiva certifikat učitelja AEQ metode 1. stupnja. Uspješnim završetkom, također, polaznici dobivaju mogućnost dalnjeg školovanje na seminaru 2. stupnja i ispunjavanju uvjeta za dobivanje AEQ licence. Certifikat otrvara pristup forumu AEQ učitelja. Održava se na hrvatskom jeziku. 

Cijena seminarja je 2000 €.

Jeste li u vašem životu ili poslu suočeni s neredom u kretanju i komunikaciji, što Vas prisiljava na nepotreban napor i uzrokuje nelagodu, boli ozljede kako na tjelesnom, tako i na emocionalnom području?

Zdravstveni ste djelatnik, učitelj pokreta, trener ili terapeut i želite naučiti pravilnu upotrebu AEQ metode®, AEQ vježbi, te na koji način naučeno uključiti u svoj život i posao?

U tom slučaju preporučam da uzmete malo vremena i pozorno pročitate donji opis seminara za učenje 1. stupnja AEQ metode®

O AEQ metodi

AEQ metoda® razvijena je za učinkovitu i razumnu pomoć ljudima sa kroničnim bolovima i ograničenjem pokretljivosti, kao i svima onima koji žele pospješiti svoje tjelesne i mentalne sposobnosti i podići kvalitetu života. AEQ vježbe su jednostavne, nježne i vrlo učinkovite jer bolnim, napetim i kratkim mišićima vraćaju njihovu optimalnu funkciju. Stanje kronično zakočenih mišića – poznato pod nazivom senzorno-motorna amnezija (SMA) – proizlazi iz prilagodbe podsvjesnog dijela živčanog sustava na nesreće, ozljede, operacije i ponavljajući stres što uzrokuje senzornu atrofiju. Senzorna atrofija vremenom dovodi do SMA koja je uzrok većine svakodnevnih stanja bolova u mišićima, a za koje se pogrešno pretpostavlja da im je uzrok u strukturalnim manjkavostima.

Somatske vježbe, koje je u osnovi razvio dr. Thomas Hanna, a koje je razvojem metode i prakse kroz AEQ vježbe zahtjevima i pritiscima modernog života poboljšao i prilagodio Aleš Ernst, vas osposobe da se naučite kretati uređeno i učinkovito u bilo kojoj odabranoj djelatnosti, sportu ili aktivnosti. Vježbe uče, obnavljaju i poboljšavaju emocionalnu i fizičku samosvijest, smanjuju senzornu atrofiju i tako vraćaju odgovarajući nadzor nad neuro muskularnim sustavom i dužinom i funkcijom mišića.

Znanje AEQ metode® i pravilno učenje AEQ vježbi® su izuzetna i nužna dopuna bilo koje fizikalne i psihoterapeutske prakse, tjelovježbe ili rehabilitacijskog programa. Uključivanje AEQ vježbi i načela somatskog gibanja u svoju primarnu praksu omogućiti će Vam da svoje klijente naučite sigurnim načinima ublažavanja i otklanjanja kronične boli u mišićima i tijelu, prevenciji ozljeda, te boljoj i učinkovitijoj skrbi za sebe.

Kako vježbe AEQ metode® utječu na neuro muskularni sustav, imao sam priliku naučiti u nekoliko godina rada sa klijentima. Aktivnim terapijama somatskih vježbi mnogim mojim klijentima dogodile su se mnoge značajne promjene i poboljšanje života općenito, ali su se takvi blagotvorni učinci kod većine održali «samo» nekoliko mjeseci. Vremenom su se vratili u prijašnje stanje i somatske pokrete izvodili samo povremeno, kada je bol postala prejaka.

Proučavanjem različitih područja fizike i ljudskog pokreta, sve sam više razumijevao koliko se je život posljednjih nekoliko desetljeća iznimno ubrzao i k tome prikladna niža sposobnost koncentracije i prilagodljivosti čovjeka, koji živi brzi život omogućen tehnologijom. Takav način života iziskuje mnogo energije, a tako i uređaji, koji rade umjesto nas i tako nam štede vrijeme.

Međutim, iako utrošak vremena mjerimo racionalno, ne činimo isto glede utroška energije. Tijekom evolucije i borbe za opstanak naše se tijelo razvijalo nedostatkom i borbom za energiju. Vrijeme nije bilo važno, dok danas živimo kao da konstantno vozimo autocestom, što nam omogućuje uštedu vremena, ali istovremeno znači i veću potrošnju goriva (energije) i veće habanje. Istodobno je prilagodljivost, to manipulativno polje, u slučaju kada se dogodi nešto nepredvidljivo puno manja. Kada s autoceste trebamo prijeći na makadam i voziti polako, zbunjeni smo i nesigurni. To nam predstavlja stres, iako smo preživjeli milijunima godina i razvijali se unutra neprilagođenog i neprijateljskog okruženja.

Tvrdim da nas brzina ubija – doslovno i posredno – čini nas napetima, tvrdima i ukočenima. Nastaje bol, koja upozorava na neučinkovitost i entropiju.

Shvatio sam da standardne somatske vježbe imaju premalo utjecaja da bi klijent usporio svoj život i ne predstavljaju dovoljnu prepreku da bi morao razmišljati kako se kreće, kako nešto radi i na koji način pravilnije izvesti vježbu.

Temeljna svrha AEQ metode® je, da si uzmemo dovoljno vremena za razmatranje onoga što radimo i pronalaženje boljeg rješenja. Bolje rješenje je ono gdje s manje napora (energije) učinimo jednako ili više nego prije. Drugim riječima; dva puta razmisli, jednom napravi. Kao da bi s autoceste prešli na vožnju spretnosti na poligonu.

Što više znamo o tome što radimo, više možemo povećati osjećaj svijesti kojim dobivamo veću kontrolu. To omogućuje više usklađenosti, što dovodi do veće učinkovitosti. To je uvijek dobar osjećaj jer omogućuje povratak , održavanje i poboljšanje lakoće kretanja, što je preduvjet za ugodne i bezbolne, nezavisne zrele godine života.

Program seminara:

Kako je seminar sestavljen

Nakon uplate kotizacije u cijelosti, polaznici  dobivaju detaljan priručnik sa sadržajem seminara i detaljnim opisima vježbi koje će se obrađivati na seminaru. Nakon uspješno završenog seminara i sticanjem odgovarajućeg poznavanja AEQ metode polaznik dobiva certifikat učitelja AEQ metode 1. stupnja. Uspješnim završetkom seminara polaznici, također, dobivaju priliku za dvije asistencije na AEQ radionicama, kao i mentorstvo i pomoć u samostalnom radu, mogućnost publikacije u sustavu AEQ metode Hrvatska te kroz daljnje obrazovanje na seminaru 2. stupnja ispunjavaju uvjete za dobivanje AEQ licence. 

Sastavni dio školovanja učitelja AEQ metode 1. stupnja je pisanje domaćih zadataka koje nakon seminara dobiva u odgovarajućim intervalima, a u kombinaciji sa audio zapisima omogućavaju učiteljima veću dubinu percepcije područja koja seminar pokriva. Na taj način seminar traje gotovo pola godine i učitelju pruža dovoljno vremena potrebnog za upoznavanje samoga sebe da bi tako shvatio druge pomažući im učenjem AEQ metode.  

Redovito i odgovorno izvršavanje domaćih zadataka uvjet je za prijavu na seminar 2. stupnja.

 

Prednosti uporabe naučenog na seminaru za Vas i vaš posao:

Bolja svijest i kvalitetniji nadzor senzorne motorike Zbog smanjenja SMA bit su svake uspješne fizičke discipline. Kao učitelj AEQ vježbi u radu s klijentima ćete pouzdano uključivati somatske vježbe kao osnovno „održavanje“ , kao dodatak masažnoj terapiji ili novo, stimulativno kretanje u satovima joge, pilatesa ili fitnesa. Svoje klijente i učenike naučiti ćete pandikulaciji umjesto klasičnog istezanja i tako im omogućiti poboljšanu funkciju i kontrolu nad mišićima.

Prednosti poznavanja pravilne izvedbe i logike AEQ vježbi za Vaše klijente:

Certificirani učitelj AEQ metode® 1. stupnja zna:

Vaš učitelj

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode® 5. stupnja.

Svakodnevno radim s klijentima koji mi se obraćaju prvenstveno zbog kroničnih bolova u mišićima. Učim ih drugačijoj perspektivi za uzorke bolova i ograničenja koje svakodnevno osjećaju. Boljim razumijevanjem i redovitim izvođenjem vježbi uklanjaju bolove i poboljšavaju kretanje i loše držanje tijela. Klijenti su mi i profesionalni sportaši, treneri, rekreativci koji žele zadržati uspjeh do kojeg su došli napornim radom i trudom. AEQ metoda® omogućuje uspješno prevladavanje stresa i bolova uz povećanje učinkovitosti i nadzora nad kretanjem, te tako poboljšava rezultate, vraća motivaciju i redefinira ciljeve i ambicije i to bez bolova. Njome učimo kontrolirati svoje tijelo, um i povećavamo složenost i uređenost kretanja i rada. Autor sam knjige „ Lahkotno iz kroničnih bolečin“. Svakodnevni sam svjedok velikih pozitivnih promjena koje AEQ metoda® donosi u živote i rezultate mojih klijenata.

 

Slike sa seminara AEQ metode

Vedrana Pavlič Greblo, učiteljica AEQ metode 1.stupnja
Simona Lesar, Brežice, učitelj  AEQ metode® 1. stupnja
Aleksandar Miketa, Rijeka, učitelj AEQ metode® 1.stupnja
Matjaž Zupan, Kranj, učitelj AEQ metode® 1. stupnja 
Lidija Jakljevič, Metlika, učitelj AEQ metode® 1. stupnja
Marinka Zgonc, Cerknica, Učitelj  AEQ metode® 1. stupnje
Keti Mastrović, Zagreb, učitelj AEQ metode® 1. stupnja
Dragana Djurić, Podgorica, učitelj AEQ metode® 1.stupnja
Boštjan Ahačič, Ljubljana, učitelj  AEQ metode® 1. stupnja
Tadeja Severkar, Luksemburg, učitelj AEQ metode® 1. stupnja
Žiga Božič Žagar, Brežice, Učitelj AEQ metode® 1. stupnja 
Uroš Petan, Ljubljana, Učitelj AEQ metode® 1. stupnja 
Dajana Frank, Ilirska Bistrica, Učitelj AEQ metode® 1. stupnja
Petra Šmid Seljak, Vrhnika, Učitelj AEQ metode® 1. stupnja

Popularan je pojam ‘rad na sebi’, i sama ga često koristim. Mogu reći da sam s AEQ metodom shvatila što to u stvari znači. Radim na sebi već godinama, kroz čitanje razne literature, pohađanja seminara, psihoterapiju, vježbanje. Često sam bila u situaciji kad bi se od silnih informacija i uputa osjećala izgubljeno. Teoretsko znanje se gomilalo, ali ga uglavnom nisam znala učinkovito upotrijebiti.

Prije nego što sam došla na prvo individualno učenje AEQ metode, mislila sam da ću tamo naučiti neke vježbe koje ću redovito raditi nekoliko mjeseci i da će moja kronična nedefinirana tjelesna bol biti smanjena ili…

Za somatski način rada bio sam upoznat kao fizoterapeut kroz čitanje literature o Feldenkrais i Alexander metodi. Daljnje zanimanje za tu vrstu terapije me dovodi do knjiga Tomas Hanne, Marthe Peterson te na kraju do Aleša Ernsta…

Imao sam stalne bolove u vratu i donjem dijelu leđa, konstantne probleme pri izlasku iz auta, kod bočnog okretanja tijela, i problema sa regeneracijom nakon tjelesne aktivnosti (trčanje ili bicikl). Moji mišići su bili napeti još…

Tada nisam znala, ali imala sam osjećaj, da ne idem u pravom smjeru, jer su se posljedice počele kazati na mom tijelu. Međutim, za sve sam uspjela pronaći svoj izgovor. Ali u jednom trenutku sam osjećala, da ovako…

Privlačne mi se čine neagresivne, jednostavne tehnike i metode, koje nam pomažu, da se osjećate bolje i zadovoljno. Jedno vodi drugome i tako sam upoznala AEQ kliničku somatiku. Trebalo mi je samo jednodnevna radionica, da…

Njegovo oduševljenje učincima AEQ somatike, ne samo zbog otklanjanja boli, već i zbog poimanja uzroka boli kao i promjene našeg fokusa razmišljanja u smjeru svrsishodnog učinkovitog i kontinuiranog korištenja…

Radeći sa klijentima, sve više sam se susretala sa bolovima kojima se ne zna uzrok. Pedagoški pristup mi nije dozvoljavao da u grupe primam klijente sa bolom. Kako sam po struci trener, u radu sa ljudima…

Sve u životu se događa s razlogom i tako se i meni dogodila AEQ klinička somatika. Izreka, da su najjednostavnije stvari u životu i najsloženije, i obrnuto, je još i te kako stvarna! Ja sam terapeut, koji se bavi ljudima sa akutnim…

Znanje, koje sam stekla tekom godina, bilo bi teško podijeliti na pojedinačne jednodnevne radionice, aktivne terapije i seminar za učitelje 1. stupnja. Međutim, za seminar mogu reći, da sam tu stekla većinu novih iskustava i vještina…

AEQ klinička somatika je metoda koja je po mom mišljenju spasila moju sportsku karijeru. Znanje AEQ KS mi je omogućilo, da imam više kontrole nad svojim tijelom, pomoglo mi je također promijeniti svoj način…

Od prvog dijela seminara (3 dana) do danas sam “slab”. Balgo bole mišići koji su se nakon dugo vremena opustili – produžili. Energetski sam na oko 65%. Pojavila se i neuobičajena dijareja, snovi ozbiljne tematike…

Već nekoliko godina primiječujem, da moje tijelo ne radi onako kako treba. I unatoč kratkim učincima raznih terapija entropija uzima svoj danak. Osjećam nered u mom tijelu te da mi je potrebno više vremena da obavim…

Čovjek je složeno biće koje zahtijeva sveobuhvatan terapijski pristup i kojeg ja formiram pomoću različitih metoda i tehnika. Samo ovaj princip mi također daje mogućnost, da dodirnem i unutarnje dubine pojedinca, a ne…

April 2023
No event found!

Seminar učenja učinkovitog disanja za učitelje AEQ metode

Na seminar se mogu prijaviti samo učitelji AEQ metode.

Namjena seminara:

Detaljna obrada, razumijevanje i shvaćanje važnosti pravilnog disanja na opće stanje, tjelesne i mentalne sposobnosti, autonomni živčani sustav te na sposobnost usredotočivanja i učenja. Kroz AEQ vježbe disanja dolazi do promjene disanja zbog promjena sposobnosti pulsiranja, osjet i kontrole nad protokom zraka u somi. Naučeno omogućava usporavanje protoka zraka i krvi u respiratornom i vaskularnom sistemu i znatno diže učinkovitost disanja i opskrbe tkiva kisikom u relativno kratkom vremenu i otklanja probleme, koji muče ostale pristupe poboljšavanja disanja (joga, Buteyko, Wim hof, pilates….)

Seminar se sastoji od teoretskog dijela, koji će omogućiti razumijevanje disanja i njegov utjecaj na sve fizičke i mentalne procese i praktičnog dijela učenja AEQ vježbi disanja te respiratornih protokola za umirivanje protoka zraka i normalizaciju udaha te izmjene plinova u dišnom sustavu. Razumjeti ćete sve vrste zabluda i pogrešnog razumijevanja koji prevladava unutar zdravstva, sporta i mnogim drugim područjima koji podučavaju »zdravo i pravilno disanje« kroz jačanja i istezanje mišića.

Svrha AEQ vježbi disanja je povećanje ekspanzije mišića trupa i uspostava odgovarajućeg prostora za disanje u donjem dijelu pluća, poboljšanje svijesti i osjećaja djelovanja respiratornog sustava i nadzora nad mišićima disanja i cijelim procesom disanja.

Svrha protokola disanja je da dobiveno kroz AEQ vježbe disanja prenesemo u smanjenje neučinkovitog disanja i respiratorne hiperventilacije u pravilno vodoravno disanje primjereno trenutnom stanju u i okolini membrane.

AEQ pristup uklanjanja nepravilnosti i ograničenja disanja ne temelji se na istezanju i jačanju mišića disanja već na uklanjanju SMA u funkcioniranju dišnog sustava. Naučiti ćete glavne uzroke koji dovode do nastanka nepravilne funkcije respiratornog sustava kroz emocionalne traume u ranom djetinjstvu i fizičke posljedice nerealnog odnosa ega na tijelo u kasnijoj fazi života.

Kroz učenje AEQ vježbi disanja te protokole disanja na seminaru opaziti ćete i osjetiti vlastitu SMA u ovom dijelu vaše some, razumjeti je te u narednim mjesecima znati regulirati vlastito disanje i respiratornu funkciju.

Kroz takvo povezivanje znanja i vlastitog iskustva svoje ćete klijente lakše naučiti pravilnom odnosu prema disanju na individualnom učenju i/ili radionicama. To je samostalno učenje AEQ disanja® kao i u sklopu učenja AEQ metode® i AEQ vježbi®.

Utjecaj učenja AEQ disanja® na stranke je vrlo pozitivan i poboljšava učinke učenja AEQ metode® te njihova psihofizičkog osjećaja i bitno podiže kvalitetu života.

Znanje omogućuje potpunu i brzu regulaciju stanja kao što su: bolovi u leđima, vratu i ramenima, visok tlak, srčane aritmije, glavobolje i migrene, bitno je pri uklanjanju hrkanja, astmatičnih napadaja, opstrukcija disanja, bronhitisa, dišnih alergija, alergija na hranu i depresija.

Dio seminara biti će posvećen utjecaju učinkovitosti disanja na sportske sposobnosti te značaj ovakvog učenja za klijente koji su rekreativni ili vrhunski sportaši. Nepravilno je disanje među njima gotovo 100%-tno prisutno i posljedično imaju mnogo problema sa s postizanjem dobrih rezultata te padom forme za što ne nalaze realan uzrok. Takve probleme obično rješavaju podizanjem opterećenja, brzine i složenosti treninga što dovodi do dugoročno sve većih tegoba i bolova. Vrhunski sportaši koji u svoj trenažni proces uključe AEQ disanje® svjedoče o velikom napretku koji je prije bio gotovo nemoguć na tako lak i bezbolan način.

Sudionici dobivaju udžbenik sa sljedećim temama:

BOL U VRATU I POVIŠE NJE
Značenje ljubavi
Moje iskustvo sa somatikom
Q&A – Fear of success (English subs)
OZLJEDE U SPORTU
Q&A – Problems with heartburn (English subs)
KAKO I ZAŠTO AEQ METODA SMANJUJE I UKLANJA KRONIČNU BOL
Strah
IZAZOVI MODERNOG DOBA I AEQ METODA®
AEQ METODA® I KRETANJE
Petra Šmid Seljak, Vrhnika, Učitelj AEQ metode® 1. stupnja
Roman Ivanković – Veza između hroničnih bolova i emotivne traume – LOLA magazin
Stjepan Ostroški – Intervju s magistrom kineziologije Stjepanom Ostroškim – Radio Našice
Smanjivanje podijeljenosti
TRKAČI, SLUŠAJTE SVOJ POKRET I TIJELO!

Za razumijevanje boli i ukočenosti vrata potrebno je znati da osobama s ukočenim vratom nije ukočen vrat već tijelo. Vratni kralješci su dio kralježnice, na što prilikom razmišljanja o izvoru bolova u vratu često zaboravljamo. Ukoliko ne…

Kad se zaljubimo u jednu osobu, odričemo se svih drugih ljudi i svoje vrijeme i pažnju usmjeravamo na produbljivanje odnosa s osobom koju volimo. Ako to činimo dovoljno dugo, možemo osjetiti i osjećati sve jače emocije…

Sjećam se da sam kod Aleša prvi put došao kako bih kupio nekoliko kettlebella. Praktički me je već s vrata “pročitao” i kasnije u razgovoru napomenuo nekliko detalja vezanih za moju posturu te koje bih probleme mogao imati u budućnosti ako ih već i nemam.

https://youtu.be/8kvPEXrBHjk

Važnost reda, pravila i usklađenosti može se bolje razumjeti uspoređivanjem sličnih sportova, poput trčanja na velike daljine i brzog hodanja. Ozljede trčanja su uobičajene i očekivane. Trkači obično prerano završe karijeru…

Učenje AEQ metode® bi trebalo biti ugodno iskustvo, a učenici su uvijek zapanjeni kako je vrijeme brzo prošlo. To znači da su puno naučili, što je ujedno i osnovna svrha AEQ metode®.

Ne smijemo zaboraviti da smo se svi u ranom djetinjstvu susreli s razdobljima bespomoćnosti. Ali da nemoć nije bila zloupotrijebljena od strane okoline, do odvajanja od izvora energije uopće ne bi došlo. Na taj način ne bi nedostajalo…

Industrijskom revolucijom postajalo je sve lakše pretvarati energiju drva i fosilnih goriva u pokret, te je stoga bio manje ovisan o energiji koju je crpio iz hrane za obavljanje posla. Sve je više ljudi radilo…

Svaki bi čovjek morao biti svjestan kretanja svoga tijela. To znači da bi svakodnevno trebao promatrati način na koji se kreće i naučiti se zapažanju promjena koje mu se dešavaju pri kretanju…

Čovjek je složeno biće koje zahtijeva sveobuhvatan terapijski pristup i kojeg ja formiram pomoću različitih metoda i tehnika. Samo ovaj princip mi također daje mogućnost, da dodirnem i unutarnje dubine pojedinca, a ne…

Podjela između fizičkog i energetskog, koja se u AEQ metodi® naziva senzomotorna amnezija, ne može se ukloniti samo poznavanjem tjelesnih procesa i međuovisnosti uma i tijela. Znanje je površinski fenomen i pripada…

Trkači bi trebali promatrati svoja kretanja i naučiti otkrivati ​​promjene koje im se događaju dok se kreću. To bi olakšalo utvrđivanje uzroka boli ili ozljede. Svjesno provjeravamo držanje i način sjedenja, hodanja i trčanja.

No event found!