Učitelj AEQ metode® 1. stupnja

Učitelj AEQ disanja® 1. stupnja

O seminaru

O seminaru Na intenzivnom 6-dnevnom seminaru polaznici će steći osnovno razumijevanje ključnih načela AEQ metode® i somatskog gibanja; znanost, filozofiju i tehnike učenja. Naučit će na koji način pravilno poučavati jedanaest osnovnih AEQ vježbi® i kako ih učinkovito implementirati u svojoj primarnoj praksi. Seminar je temeljit uvod u ovu vrlo učinkovitu i sigurnu metodu učenja neuro muskularnog gibanja i uklanjanja bolova, te ograničenja u kretanju. Sudionici dobivaju detaljan priručnik sa sadržajem seminara, te podroban opis vježbi obrađenih na seminar.

Po uspješnom završetku seminara i odgovarajućim poznavanjem AEQ metode® polaznik dobiva certifikat učitelja AEQ metode 1. stupnja. Uspješnim završetkom, također, polaznici dobivaju mogućnost daljnjeg školovanje na seminaru 2. stupnja i ispunjavanju uvjeta za dobivanje AEQ licence. Certifikat otvara pristup forumu AEQ učitelja. Održava se na hrvatskom jeziku.

Cijena seminara je 2200 €.

Jeste li u vašem životu ili poslu suočeni s neredom u kretanju i komunikaciji, što Vas prisiljava na nepotreban napor i uzrokuje nelagodu, boli ozljede kako na tjelesnom, tako i na emocionalnom području?

Zdravstveni ste djelatnik, učitelj pokreta, trener ili terapeut i želite naučiti pravilnu upotrebu AEQ metode®, AEQ vježbi, te na koji način naučeno uključiti u svoj život i posao?

U tom slučaju preporučam da uzmete malo vremena i pozorno pročitate donji opis seminara za učenje 1. stupnja AEQ metode®

O AEQ metodi

AEQ metoda® razvijena je za učinkovitu i razumnu pomoć ljudima sa kroničnim bolovima i ograničenjem pokretljivosti, kao i svima onima koji žele pospješiti svoje tjelesne i mentalne sposobnosti i podići kvalitetu života. AEQ vježbe su jednostavne, nježne i vrlo učinkovite jer bolnim, napetim i kratkim mišićima vraćaju njihovu optimalnu funkciju. Stanje kronično zakočenih mišića – poznato pod nazivom senzorno-motorna amnezija (SMA) – proizlazi iz prilagodbe podsvjesnog dijela živčanog sustava na nesreće, ozljede, operacije i ponavljajući stres što uzrokuje senzornu atrofiju. Senzorna atrofija vremenom dovodi do SMA koja je uzrok većine svakodnevnih stanja bolova u mišićima, a za koje se pogrešno pretpostavlja da im je uzrok u strukturalnim manjkavostima.

Somatske vježbe, koje je u osnovi razvio dr. Thomas Hanna, a koje je razvojem metode i prakse kroz AEQ vježbe zahtjevima i pritiscima modernog života poboljšao i prilagodio Aleš Ernst, vas osposobe da se naučite kretati uređeno i učinkovito u bilo kojoj odabranoj djelatnosti, sportu ili aktivnosti. Vježbe uče, obnavljaju i poboljšavaju emocionalnu i fizičku samosvijest, smanjuju senzornu atrofiju i tako vraćaju odgovarajući nadzor nad neuro muskularnim sustavom i dužinom i funkcijom mišića.

Znanje AEQ metode® i pravilno učenje AEQ vježbi® su izuzetna i nužna dopuna bilo koje fizikalne i psihoterapeutske prakse, tjelovježbe ili rehabilitacijskog programa. Uključivanje AEQ vježbi i načela somatskog gibanja u svoju primarnu praksu omogućiti će Vam da svoje klijente naučite sigurnim načinima ublažavanja i otklanjanja kronične boli u mišićima i tijelu, prevenciji ozljeda, te boljoj i učinkovitijoj skrbi za sebe.

Kako vježbe AEQ metode® utječu na neuro muskularni sustav, imao sam priliku naučiti u nekoliko godina rada sa klijentima. Aktivnim terapijama somatskih vježbi mnogim mojim klijentima dogodile su se mnoge značajne promjene i poboljšanje života općenito, ali su se takvi blagotvorni učinci kod većine održali «samo» nekoliko mjeseci. Vremenom su se vratili u prijašnje stanje i somatske pokrete izvodili samo povremeno, kada je bol postala prejaka.

Proučavanjem različitih područja fizike i ljudskog pokreta, sve sam više razumijevao koliko se je život posljednjih nekoliko desetljeća iznimno ubrzao i k tome prikladna niža sposobnost koncentracije i prilagodljivosti čovjeka, koji živi brzi život omogućen tehnologijom. Takav način života iziskuje mnogo energije, a tako i uređaji, koji rade umjesto nas i tako nam štede vrijeme.

Međutim, iako utrošak vremena mjerimo racionalno, ne činimo isto glede utroška energije. Tijekom evolucije i borbe za opstanak naše se tijelo razvijalo nedostatkom i borbom za energiju. Vrijeme nije bilo važno, dok danas živimo kao da konstantno vozimo autocestom, što nam omogućuje uštedu vremena, ali istovremeno znači i veću potrošnju goriva (energije) i veće habanje. Istodobno je prilagodljivost, to manipulativno polje, u slučaju kada se dogodi nešto nepredvidljivo puno manja. Kada s autoceste trebamo prijeći na makadam i voziti polako, zbunjeni smo i nesigurni. To nam predstavlja stres, iako smo preživjeli milijunima godina i razvijali se unutra neprilagođenog i neprijateljskog okruženja.

Tvrdim da nas brzina ubija – doslovno i posredno – čini nas napetima, tvrdima i ukočenima. Nastaje bol, koja upozorava na neučinkovitost i entropiju.

Shvatio sam da standardne somatske vježbe imaju premalo utjecaja da bi klijent usporio svoj život i ne predstavljaju dovoljnu prepreku da bi morao razmišljati kako se kreće, kako nešto radi i na koji način pravilnije izvesti vježbu.

Temeljna svrha AEQ metode® je, da si uzmemo dovoljno vremena za razmatranje onoga što radimo i pronalaženje boljeg rješenja. Bolje rješenje je ono gdje s manje napora (energije) učinimo jednako ili više nego prije. Drugim riječima; dva puta razmisli, jednom napravi. Kao da bi s autoceste prešli na vožnju spretnosti na poligonu.

Što više znamo o tome što radimo, više možemo povećati osjećaj svijesti kojim dobivamo veću kontrolu. To omogućuje više usklađenosti, što dovodi do veće učinkovitosti. To je uvijek dobar osjećaj jer omogućuje povratak , održavanje i poboljšanje lakoće kretanja, što je preduvjet za ugodne i bezbolne, nezavisne zrele godine života.

Program seminara:

Kako je seminar sestavljen

Nakon uplate kotizacije u cijelosti, polaznici  dobivaju detaljan priručnik sa sadržajem seminara i detaljnim opisima vježbi koje će se obrađivati na seminaru. Nakon uspješno završenog seminara i sticanjem odgovarajućeg poznavanja AEQ metode polaznik dobiva certifikat učitelja AEQ metode 1. stupnja. Uspješnim završetkom seminara polaznici, također, dobivaju priliku za dvije asistencije na AEQ radionicama, kao i mentorstvo i pomoć u samostalnom radu, mogućnost publikacije u sustavu AEQ metode Hrvatska te kroz daljnje obrazovanje na seminaru 2. stupnja ispunjavaju uvjete za dobivanje AEQ licence. 

Sastavni dio školovanja učitelja AEQ metode 1. stupnja je pisanje domaćih zadataka koje nakon seminara dobiva u odgovarajućim intervalima, a u kombinaciji sa audio zapisima omogućavaju učiteljima veću dubinu percepcije područja koja seminar pokriva. Na taj način seminar traje gotovo pola godine i učitelju pruža dovoljno vremena potrebnog za upoznavanje samoga sebe da bi tako shvatio druge pomažući im učenjem AEQ metode.  

Redovito i odgovorno izvršavanje domaćih zadataka uvjet je za prijavu na seminar 2. stupnja.

 

Prednosti uporabe naučenog na seminaru za Vas i vaš posao:

Bolja svijest i kvalitetniji nadzor senzorne motorike Zbog smanjenja SMA bit su svake uspješne fizičke discipline. Kao učitelj AEQ vježbi u radu s klijentima ćete pouzdano uključivati somatske vježbe kao osnovno „održavanje“ , kao dodatak masažnoj terapiji ili novo, stimulativno kretanje u satovima joge, pilatesa ili fitnesa. Svoje klijente i učenike naučiti ćete pandikulaciji umjesto klasičnog istezanja i tako im omogućiti poboljšanu funkciju i kontrolu nad mišićima.

Prednosti poznavanja pravilne izvedbe i logike AEQ vježbi za Vaše klijente:

Certificirani učitelj AEQ metode® 1. stupnja zna:

Vaš učitelj

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode® 5. stupnja.

Svakodnevno radim s klijentima koji mi se obraćaju prvenstveno zbog kroničnih bolova u mišićima. Učim ih drugačijoj perspektivi za uzorke bolova i ograničenja koje svakodnevno osjećaju. Boljim razumijevanjem i redovitim izvođenjem vježbi uklanjaju bolove i poboljšavaju kretanje i loše držanje tijela. Klijenti su mi i profesionalni sportaši, treneri, rekreativci koji žele zadržati uspjeh do kojeg su došli napornim radom i trudom. AEQ metoda® omogućuje uspješno prevladavanje stresa i bolova uz povećanje učinkovitosti i nadzora nad kretanjem, te tako poboljšava rezultate, vraća motivaciju i redefinira ciljeve i ambicije i to bez bolova. Njome učimo kontrolirati svoje tijelo, um i povećavamo složenost i uređenost kretanja i rada. Autor sam knjige „ Lahkotno iz kroničnih bolečin“. Svakodnevni sam svjedok velikih pozitivnih promjena koje AEQ metoda® donosi u živote i rezultate mojih klijenata.

 

Slike sa seminara AEQ metode

Kareem Al Saleh, učitelj AEQ metode 1. stupnja
Sonja Gerkman, učiteljica AEQ metode 1. stupnja
Kajetan Žilevski, učitelj AEQ metode 1. stupnja
Niko Akrap, učitelj AEQ metode 1. stupnja
Mojca Centrih, učiteljica AEQ metode 1. stupnja
Dajana Frank, Ilirska Bistrica, Učitelj AEQ metode® 1. stupnja
Renata Zen Hari, učiteljica AEQ metode 1. stupnja
Uroš Petan, Ljubljana, Učitelj AEQ metode® 1. stupnja 
Jasna Vidic, učiteljica AEQ metode 1.stupnja
Gorazd Ažman, učitelj AEQ metode 1.stupnja
Tadeja Severkar, Luksemburg, učitelj AEQ metode® 1. stupnja
Maša Gril, učiteljica AEQ metode 1. stupnja
Petra Košmrlj, učiteljica AEQ metode 1. stupnja
Dušica Gabrijel, učiteljica AEQ metode 1.stupnja
Dragana Djurić, Podgorica, učitelj AEQ metode® 1.stupnja

Profesionalni sport i pogrešan pristup treningu doveo me je do toliko ozljeda i bolova da sam trebao, a i duže vrijeme tražio rješenje za sve jače kronične bolove u tijelu, lošu raspoloženost i umor. Put me je doveo do Aleša koji je imao drugačiji pristup od svih…

Izuzetno me je dugo vuklo prema obuci za učitelja AEQ metode prvog stupnja, jer sam željela produbiti svoje znanje o AEQ metodi i istražiti je još dublje. S druge strane, osjećala sam strah, jer biti učitelj znači prenositi znanje drugima, a ta ideja mi nije baš…

Osobno sam se upisao na program prve razine učiteljskog programa, jer sam želio produbiti znanje koje sam stekao na individualnim satovima kod Karima i čitanjem knjiga koje su bile preporučene na Aleševom web-mjestu. Program mi je definitivno…

Moje prvo iskustvo s AEQ metodom seže oko 3 godine unatrag. Sjećam se da je bila riječ o kineziološkim danima i da nisam imao namjeru otići na prezentacijsko predavanje. Kako je jedan od predavača otkazao svoju prezentaciju, satnica predavanja se promijenila…

Osjetila sam na vlastitoj koži, kako nisko čovjek može pasti kad nije u dodiru sa samim sobom. Kako je teško kada ne možeš razlikovati glas ega od onog koji govori tvoje srce i tijelo. Preciznije: kada više ne čuješ svoje tijelo i sve što slušaš je ego. Osjećaji i poruke…

Već nekoliko godina primiječujem, da moje tijelo ne radi onako kako treba. I unatoč kratkim učincima raznih terapija entropija uzima svoj danak. Osjećam nered u mom tijelu te da mi je potrebno više vremena da obavim…

Kada sam se prijavila na seminar, mislila sam da ću naučiti samo dodatnu metodu koja će mi pomoći u mom radu. Međutim, dobila sam mnogo više od toga. Dobila sam sveobuhvatan sustav koji će koristiti prije svega meni, a naravno i drugima. Već sam u…

Od prvog dijela seminara (3 dana) do danas sam “slab”. Balgo bole mišići koji su se nakon dugo vremena opustili – produžili. Energetski sam na oko 65%. Pojavila se i neuobičajena dijareja, snovi ozbiljne tematike…

Shvatila sam da nosim teret svoje prošlosti i shvatila sam da će biti potrebno suočiti se s prošlim događajima. Unatoč dugotrajnom radu na sebi kroz terapiju, jogu, radionice i istraživanje svojih unutarnjih dubina, nisam vidjela nikakve promjene na fizičkom…

Tijekom seminara sam prilično produbio svoje razumijevanje senzorno-motorne amnezije (SMA), zašto se javlja i kako negativno utječe na kvalitetu našeg života. Nezadovoljstvo, loše raspoloženje, bolovi i nesanica su posljedice SMA, budući da ona otežava…

Znanje, koje sam stekla tekom godina, bilo bi teško podijeliti na pojedinačne jednodnevne radionice, aktivne terapije i seminar za učitelje 1. stupnja. Međutim, za seminar mogu reći, da sam tu stekla većinu novih iskustava i vještina…

Na seminaru za učitelje prvog stupnja jasno su prikazane osnove AEQ metode uz brojne praktične primjere. To omogućuje temeljito razumijevanje metode i pruža budućim učiteljima prvog stupnja mogućnost da kasnije učinkovito primijene stečeno znanje…

Izuzetno me je dugo vuklo prema obuci za učitelja AEQ metode prvog stupnja, jer sam željela produbiti svoje znanje o AEQ metodi i istražiti je još dublje. S druge strane, osjećala sam strah, jer biti učitelj znači prenositi znanje drugima, a ta ideja mi nije baš…

Prvi put sam čula i čitala o AEQ metodi na internetu, gdje sam također pronašla Aleša i njegovu stranicu na Facebooku. Pratila sam ga godinu dana, čitala njegove članke i razmišljala o pozitivnim učincima metode. Inače sam već 8 godina instruktorica…

Radeći sa klijentima, sve više sam se susretala sa bolovima kojima se ne zna uzrok. Pedagoški pristup mi nije dozvoljavao da u grupe primam klijente sa bolom. Kako sam po struci trener, u radu sa ljudima…

February 2024
No event found!

Seminar učenja učinkovitog disanja za učitelje AEQ metode

Na seminar se mogu prijaviti samo učitelji AEQ metode.

Namjena seminara:

Detaljna obrada, razumijevanje i shvaćanje važnosti pravilnog disanja na opće stanje, tjelesne i mentalne sposobnosti, autonomni živčani sustav te na sposobnost usredotočivanja i učenja. Kroz AEQ vježbe disanja dolazi do promjene disanja zbog promjena sposobnosti pulsiranja, osjet i kontrole nad protokom zraka u somi. Naučeno omogućava usporavanje protoka zraka i krvi u respiratornom i vaskularnom sistemu i znatno diže učinkovitost disanja i opskrbe tkiva kisikom u relativno kratkom vremenu i otklanja probleme, koji muče ostale pristupe poboljšavanja disanja (joga, Buteyko, Wim hof, pilates….)

Seminar se sastoji od teoretskog dijela, koji će omogućiti razumijevanje disanja i njegov utjecaj na sve fizičke i mentalne procese i praktičnog dijela učenja AEQ vježbi disanja te respiratornih protokola za umirivanje protoka zraka i normalizaciju udaha te izmjene plinova u dišnom sustavu. Razumjeti ćete sve vrste zabluda i pogrešnog razumijevanja koji prevladava unutar zdravstva, sporta i mnogim drugim područjima koji podučavaju »zdravo i pravilno disanje« kroz jačanja i istezanje mišića.

Svrha AEQ vježbi disanja je povećanje ekspanzije mišića trupa i uspostava odgovarajućeg prostora za disanje u donjem dijelu pluća, poboljšanje svijesti i osjećaja djelovanja respiratornog sustava i nadzora nad mišićima disanja i cijelim procesom disanja.

Svrha protokola disanja je da dobiveno kroz AEQ vježbe disanja prenesemo u smanjenje neučinkovitog disanja i respiratorne hiperventilacije u pravilno vodoravno disanje primjereno trenutnom stanju u i okolini membrane.

AEQ pristup uklanjanja nepravilnosti i ograničenja disanja ne temelji se na istezanju i jačanju mišića disanja već na uklanjanju SMA u funkcioniranju dišnog sustava. Naučiti ćete glavne uzroke koji dovode do nastanka nepravilne funkcije respiratornog sustava kroz emocionalne traume u ranom djetinjstvu i fizičke posljedice nerealnog odnosa ega na tijelo u kasnijoj fazi života.

Kroz učenje AEQ vježbi disanja te protokole disanja na seminaru opaziti ćete i osjetiti vlastitu SMA u ovom dijelu vaše some, razumjeti je te u narednim mjesecima znati regulirati vlastito disanje i respiratornu funkciju.

Kroz takvo povezivanje znanja i vlastitog iskustva svoje ćete klijente lakše naučiti pravilnom odnosu prema disanju na individualnom učenju i/ili radionicama. To je samostalno učenje AEQ disanja® kao i u sklopu učenja AEQ metode® i AEQ vježbi®.

Utjecaj učenja AEQ disanja® na stranke je vrlo pozitivan i poboljšava učinke učenja AEQ metode® te njihova psihofizičkog osjećaja i bitno podiže kvalitetu života.

Znanje omogućuje potpunu i brzu regulaciju stanja kao što su: bolovi u leđima, vratu i ramenima, visok tlak, srčane aritmije, glavobolje i migrene, bitno je pri uklanjanju hrkanja, astmatičnih napadaja, opstrukcija disanja, bronhitisa, dišnih alergija, alergija na hranu i depresija.

Dio seminara biti će posvećen utjecaju učinkovitosti disanja na sportske sposobnosti te značaj ovakvog učenja za klijente koji su rekreativni ili vrhunski sportaši. Nepravilno je disanje među njima gotovo 100%-tno prisutno i posljedično imaju mnogo problema sa s postizanjem dobrih rezultata te padom forme za što ne nalaze realan uzrok. Takve probleme obično rješavaju podizanjem opterećenja, brzine i složenosti treninga što dovodi do dugoročno sve većih tegoba i bolova. Vrhunski sportaši koji u svoj trenažni proces uključe AEQ disanje® svjedoče o velikom napretku koji je prije bio gotovo nemoguć na tako lak i bezbolan način.

Sudionici dobivaju udžbenik sa sljedećim temama:

Danijela Dragosavljević, učiteljica AEQ metode 1. stupnja – Membrana
AEQ metoda (Aleš Ernst) – podcast 3. dio
OSTANITE U UNUTARNJOJ RAVNOTEŽI
Metoda pristupa i vježbi me iznenadila na mnogo načina i iz najneočekivanijih strana.
Moje osobno viđenje i iskustvo kliničkom somatikom (KS)
MODERNA OBITELJ
Keti Mastrović, učitelj AEQ metode 3. stupanj
Q&A – Problems with heartburn (English subs)
AKTIVNA TERAPIJA AEQ METODE™
Aleš Ernst, AEQ Klinična somatika & Špela (Jutro s Kosmiko)
Aleša poznajem od 1998 kada sam kupio kod njega u Brežicama svoj prvi “skupi” bicikl.
Sada znam, da samo kada su svi svjetovi uređeni možemo govoriti o istinskoj slobodi.
POVRATAK I ODRŽAVANJE VRHUNSKE FORME
AEQ metoda (Aleš Ernst) – podcast 2. dio
Q&A – Calcified growth in the lumbar region (English subs)

Membrana kod živog organizma  predstavlja granicu između vanjskog i unutrašnjeg svijeta. Sastoji se od puno slojeva koji ako gledamo izvana počinju s kožom, vezivnim tkivima, mišićima obavijenim fascijom pa sve do unutrašnjosti organa.

https://www.youtube.com/watch?v=I1kOnEhJmzc

Učeni smo i obrazovani da moramo nešto stalno raditi. Ovo uvjerenje proizlazi iz modernog potrošačkog društva. Podložni smo mu samo ako naše tijelo i osjećaji ne mogu utjecati na naše misli, odluke i postupke. Prekid veze dovodi do…

Prije koju godinu sam u emisiji na Rubu Znanosti prvi put slušala Aleš Ernesta kako objašnjava mehanizme djelovanja našeg tijela, svijesti i podsvijesti i razloge nastanka senzorno motorne amnezije. Sjećam se da me to dosta zainteresiralo s obzirom…

Imam 43 godine i strastveni sam sportaš koji se sportom bavi gotovo svakodnevno (hokej na ledu, jedrenje na dasci, paragliding, biciklizam, tenis…), u bliskoj prošlosti čak sklon i pretjerivanju u istom. U mladosti sam, ali i u zadnjih nekoliko godina…

Suvremeni način života snažno utječe na promjene u obiteljskim odnosima. Potpuni učinak promjena ne može se opisati. Život kakav poznajemo bio bi nemoguć bez automobila, tehnologije i interneta. Te su promjene, međutim, dovele…

Znamo li kuda idemo ili samo, svoje tijelo, ne osjećamo dovoljno dobro kako bi stvarno znali kamo idemo. Kako smo i zašto smo tako kako jesmo? Boli. Zašto boli, gdje boli i kako boli? Ma tako je kako je, bitno je da guram dalje? …

S pomočjo AEQ metode® odpravimo senzorno-motorno amnezijo in se naučimo zavestno usmerjati telesne gibe; občutke ob gibanju se naučimo zaznavati do meje, ko jih lahko tudi nadzorujemo; razvijamo senzibilnost…

Od tada sam nebrojeno puta bio kod njega u trgovini, kupio ni sam ne znam koliko bicikli i opreme. Tako smo prije par godina u nekim pričama u trgovini se dotakli teme treninga, problema, bolova. Tad me je Aleš pozvao da dođem jednom do njega…

Moja stara prijateljica me je dovela do Aleša – bol u vratu. Znala sam, da je to rezultat skolioze, no kako su mi liječnici već u mladosti rekli, da je to neizlječiva bolest, nekako sam je prihvatila. Sve dok bol nije postala nepodnošljiva. Nikada neću zaboraviti…

S povećanjem fizičkih sposobnosti povećava se uporaba automatizacije, s više automatizacije smanjuje se svjesna kontrola nad kretanjem. Manje svjesna kontrola pokreta smanjuje osjećaj i kontrolu mišića i…

https://www.youtube.com/watch?v=wFOK88U_RIo

February 2024
No event found!