Učitelj AEQ metode® 1. stupnja

O seminaru

Na  6-dnevnom seminaru polaznici će steći osnovno razumijevanje ključnih načela AEQ metode® i somatskog gibanja; znanost, filozofiju i tehnike učenja. Naučit će na koji način pravilno poučavati jedanaest osnovnih AEQ vježbi® i kako ih učinkovito implementirati u svojoj primarnoj praksi. Seminar je temeljit uvod u ovu vrlo učinkovitu i sigurnu metodu učenja neuro muskularnog gibanja i uklanjanja bolova, te ograničenja u kretanju. Sudionici dobivaju detaljan priručnik sa sadržajem seminara, te podroban opis vježbi obrađenih na seminar.

Po uspješnom završetku seminara i odgovarajućim poznavanjem AEQ metode® polaznik dobiva certifikat učitelja AEQ metode 1. stupnja. Uspješnim završetkom, također, polaznici dobivaju mogućnost daljnjeg školovanje na seminaru AEQ disanja 1. stupnja. Certifikat otvara pristup forumu AEQ učitelja. Održava se na hrvatskom jeziku.

Cijena seminara je 2200 €.

Jeste li u Vašem životu ili poslu suočeni s neredom u kretanju i komunikaciji, što Vas prisiljava na nepotreban napor i uzrokuje nelagodu, boli ozljede kako na tjelesnom, tako i na emocionalnom području?

Zdravstveni ste djelatnik, učitelj pokreta, trener ili terapeut i želite naučiti pravilnu upotrebu AEQ metode®, AEQ vježbi, te na koji način naučeno uključiti u svoj život i posao?

U tom slučaju preporučujem da uzmete malo vremena i pozorno pročitate donji opis seminara za učenje 1. stupnja AEQ metode®

O AEQ metodi

AEQ metoda® razvijena je za učinkovitu i razumnu pomoć ljudima sa kroničnim bolovima i ograničenjem pokretljivosti, kao i svima onima koji žele pospješiti svoje tjelesne i mentalne sposobnosti i podići kvalitetu života. AEQ vježbe su jednostavne, nježne i vrlo učinkovite jer bolnim, napetim i kratkim mišićima vraćaju njihovu optimalnu funkciju. Stanje kronično zakočenih mišića – poznato pod nazivom senzorno-motorna amnezija (SMA) – proizlazi iz prilagodbe podsvjesnog dijela živčanog sustava na nesreće, ozljede, operacije i ponavljajući stres što uzrokuje senzornu atrofiju. Senzorna atrofija vremenom dovodi do SMA koja je uzrok većine svakodnevnih stanja bolova u mišićima, a za koje se pogrešno pretpostavlja da im je uzrok u strukturalnim manjkavostima.

Somatske vježbe, koje je u osnovi razvio dr. Thomas Hanna, a koje je razvojem metode i prakse kroz AEQ vježbe zahtjevima i pritiscima modernog života poboljšao i prilagodio Aleš Ernst, vas osposobe da se naučite kretati uređeno i učinkovito u bilo kojoj odabranoj djelatnosti, sportu ili aktivnosti. Vježbe uče, obnavljaju i poboljšavaju emocionalnu i fizičku samosvijest, smanjuju senzornu atrofiju i tako vraćaju odgovarajući nadzor nad neuro muskularnim sustavom i dužinom i funkcijom mišića.

Znanje AEQ metode® i pravilno učenje AEQ vježbi® su izuzetna i nužna dopuna bilo koje fizikalne i psihoterapeutske prakse, tjelovježbe ili rehabilitacijskog programa. Uključivanje AEQ vježbi i načela somatskog gibanja u svoju primarnu praksu omogućiti će Vam da svoje klijente naučite sigurnim načinima ublažavanja i otklanjanja kronične boli u mišićima i tijelu, prevenciji ozljeda, te boljoj i učinkovitijoj skrbi za sebe.

Kako vježbe AEQ metode® utječu na neuro muskularni sustav, imao sam priliku naučiti u nekoliko godina rada sa klijentima. Aktivnim terapijama somatskih vježbi mnogim mojim klijentima dogodile su se mnoge značajne promjene i poboljšanje života općenito, ali su se takvi blagotvorni učinci kod većine održali «samo» nekoliko mjeseci. Vremenom su se vratili u prijašnje stanje i somatske pokrete izvodili samo povremeno, kada je bol postala prejaka.

Proučavanjem različitih područja fizike i ljudskog pokreta, sve sam više razumijevao koliko se je život posljednjih nekoliko desetljeća iznimno ubrzao i k tome prikladna niža sposobnost koncentracije i prilagodljivosti čovjeka, koji živi brzi život omogućen tehnologijom. Takav način života iziskuje mnogo energije, a tako i uređaji, koji rade umjesto nas i tako nam štede vrijeme.

Međutim, iako utrošak vremena mjerimo racionalno, ne činimo isto glede utroška energije. Tijekom evolucije i borbe za opstanak naše se tijelo razvijalo nedostatkom i borbom za energiju. Vrijeme nije bilo važno, dok danas živimo kao da konstantno vozimo autocestom, što nam omogućuje uštedu vremena, ali istovremeno znači i veću potrošnju goriva (energije) i veće habanje. Istodobno je prilagodljivost, to manipulativno polje, u slučaju kada se dogodi nešto nepredvidljivo puno manja. Kada s autoceste trebamo prijeći na makadam i voziti polako, zbunjeni smo i nesigurni. To nam predstavlja stres, iako smo preživjeli milijunima godina i razvijali se unutra neprilagođenog i neprijateljskog okruženja.

Tvrdim da nas brzina ubija – doslovno i posredno – čini nas napetima, tvrdima i ukočenima. Nastaje bol, koja upozorava na neučinkovitost i entropiju.

Shvatio sam da standardne somatske vježbe imaju premalo utjecaja da bi klijent usporio svoj život i ne predstavljaju dovoljnu prepreku da bi morao razmišljati kako se kreće, kako nešto radi i na koji način pravilnije izvesti vježbu.

Temeljna svrha AEQ metode® je, da si uzmemo dovoljno vremena za razmatranje onoga što radimo i pronalaženje boljeg rješenja. Bolje rješenje je ono gdje s manje napora (energije) učinimo jednako ili više nego prije. Drugim riječima; dva puta razmisli, jednom napravi. Kao da bi s autoceste prešli na vožnju spretnosti na poligonu.

Što više znamo o tome što radimo, više možemo povećati osjećaj svijesti kojim dobivamo veću kontrolu. To omogućuje više usklađenosti, što dovodi do veće učinkovitosti. To je uvijek dobar osjećaj jer omogućuje povratak , održavanje i poboljšanje lakoće kretanja, što je preduvjet za ugodne i bezbolne, nezavisne zrele godine života.

Program seminara:

Kako je seminar sastavljen

Nakon uplate kotizacije u cijelosti, polaznici  dobivaju detaljan priručnik sa sadržajem seminara i detaljnim opisima vježbi koje će se obrađivati na seminaru. Nakon uspješno završenog seminara i stjecanjem odgovarajućeg poznavanja AEQ metode polaznik dobiva certifikat učitelja AEQ metode 1. stupnja. Uspješnim završetkom seminara polaznici, također, dobivaju priliku za dvije asistencije na AEQ radionicama, kao i mentorstvo i pomoć u samostalnom radu, mogućnost publikacije u sustavu AEQ metode Hrvatska te kroz daljnje obrazovanje na seminaru 2. stupnja ispunjavaju uvjete za dobivanje AEQ licence. 

Sastavni dio školovanja učitelja AEQ metode 1. stupnja je pisanje domaćih zadataka koje nakon seminara dobiva u odgovarajućim intervalima, a u kombinaciji sa audio zapisima omogućavaju učiteljima veću dubinu percepcije područja koja seminar pokriva. Na taj način seminar traje gotovo pola godine i učitelju pruža dovoljno vremena potrebnog za upoznavanje samoga sebe da bi tako shvatio druge pomažući im učenjem AEQ metode.  

Redovito i odgovorno izvršavanje domaćih zadataka uvjet je za prijavu na seminar 2. stupnja.

 

Prednosti upotrebe naučenog na seminaru za Vas i vaš posao:

Bolja svijest i kvalitetniji nadzor senzorne motorike Zbog smanjenja SMA bit su svake uspješne fizičke discipline. Kao učitelj AEQ vježbi u radu s klijentima ćete pouzdano uključivati somatske vježbe kao osnovno „održavanje“ , kao dodatak masažnoj terapiji ili novo, stimulativno kretanje u satovima joge, pilatesa ili fitnesa. Svoje klijente i učenike naučiti ćete pandikulaciji umjesto klasičnog istezanja i tako im omogućiti poboljšanu funkciju i kontrolu nad mišićima.

Prednosti poznavanja pravilne izvedbe i logike AEQ vježbi za Vaše klijente:

Certificirani učitelj AEQ metode® 1. stupnja zna:

Vaš učitelj

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode® 5. stupnja.

Svakodnevno radim s klijentima koji mi se obraćaju prvenstveno zbog kroničnih bolova u mišićima. Učim ih drugačijoj perspektivi za uzorke bolova i ograničenja koje svakodnevno osjećaju. Boljim razumijevanjem i redovitim izvođenjem vježbi uklanjaju bolove i poboljšavaju kretanje i loše držanje tijela. Klijenti su mi i profesionalni sportaši, treneri, rekreativci koji žele zadržati uspjeh do kojeg su došli napornim radom i trudom. AEQ metoda® omogućuje uspješno prevladavanje stresa i bolova uz povećanje učinkovitosti i nadzora nad kretanjem, te tako poboljšava rezultate, vraća motivaciju i redefinira ciljeve i ambicije i to bez bolova. Njome učimo kontrolirati svoje tijelo, um i povećavamo složenost i uređenost kretanja i rada. Autor sam knjige „ Lahkotno iz kroničnih bolečin“. Svakodnevni sam svjedok velikih pozitivnih promjena koje AEQ metoda® donosi u živote i rezultate mojih klijenata.

 

Slike sa seminara AEQ metode

MAREC 2024

Seminar za učitelja AEQ metode® 1. stupnja