menu
ISKUSTVA | Obitelj Tabor - Skolioza

Skolioza i oporavljanje

 

Iako skolioza može biti povezana s genetskim naslijeđem, pri dijagnostici idiopatske skolioze jedan od glavnih čimbenika jest okolina. Pod time ne mislimo na drveće ili vodu oko nas, već na stres u kojem obitavamo i koji uzrokuje skoliotično stanje.

 

Vratimo se osnovama:

• Naš mozak kontrolira mišiće.

• Mišići su vezani na kosti.

• Kosti se pomiču zbog rada mišića ; kad se mišić skrati ili produži pomakne se kost na koju je taj mišić vezan (osim u slučaju patoloških procesa, kao što je dječja paraliza, gdje su kosti nepomične neovisno o mišićnim kretnjama).

• Naš se mozak na okolni stres odaziva napinjanjem mišićnih skupina u pojedinačnim uzorcima. Uzrok skolioze su obično ozljede u mladosti.

 

Radio sam sa pojedincima kojima je skolioza bila obiteljsko (genetsko) naslijeđe, ali i sa više onih koji su jedini unutar svoje obitelji imali tu dijagnozu. Svi oni su imali jedan zajednički nazivnik: jak negativan emocionalni događaj, traumu ili nesreću / pokliznuće / pad / prije ili tijekom adolescencije. Mnogo je žena, kod kojih se kasnije u životu razvila blaga skoliotična deformacija, u mladosti doživjelo traumatičan pad ili nesreću, ili ih je, pak, kasnije obilježilo desetljeće brige o djeci; vremenom su razvile svojevrsnu „sjedalicu“ za dijete na jednoj bočnoj strani na kojoj su ga podizale opterećujući uvijek istu stranu zdjelice. Kada doživimo ozljedu, naš mozak odmah steže mišiće struka i bočne mišiće trupa da bi na taj način spriječio bol i daljnju ozljedu.

 

Ta refleksna reakcija lako stvori uzorak mišićne napetosti istoznačan sa oblikom skoliotične krivulje, koja može biti blažeg ili težeg oblika. Mnogi se tinejđeri s takvom dijagnozom odlučuju na operativni zahvat umetanja Harringtonove šipke u kralježnicu, dok si drugi pokušavaju pomoći redovitom tjelovježbom i tehnikama istezanja. Kliničko somatsko obrazovanje je siguran, jednostavan i učinkovit način rješavanja problema povezanih sa skoliozom.

 

Olakšava i uklanja bolove u leđima uzrokovane ovim stanjem. Kroz aktivne terapije kliničke somatike naučiti ćete kako opustiti mišiće koji su zapeli u podsvjesnoj petlji senzorno-motorne amnezije. Senzorno-motorna amnezija jest razlog zaborava zapažanja i osjećaja mišićnih kretnji. Aktivnom terapijom rekalibriramo osjetilne i motorne centre u mozgu, povećamo unutarnju svijest o mišićima i naučimo kako ih opustiti. Istovremeno se naučimo pravilnom izvođenju somatskih pokreta i razumijevanju važnosti održavanja i povećanja sposobnosti osjećaja i kontrole nad mišićnim kontrakcijama za buduće vrijeme. Pravilna senzorno-motorna funkcija koja regulira skeletne disbalanse i polako ih uklanja, se na ovaj način obnavlja i tijelu vraća pravilno držanje.

 

Prije godinu dana suočili smo se sa vrlo neugodnom dijagnozom skolioze naše 13-ogodišnje kćeri. Nakon prvotnog šoka, kada nam je ortoped pojasnio da se radi o defektu kralježnice koji se ne može ukloniti i sa kojim će naša kći morati živjeti, uslijedio je još veći. Specijalista ortoped na Klinici za ortopediju ponovno je pregledao kćer i izmjerio „zakrivljenost“ kralježnice, te nam rekao da joj je kralježnica zakrivljena pod kutem od 42 stupnja, a s 45 stupnjeva neminovna je kirurška intervencija.

 

Kći, koja je aktivna plesačica i sportašica, se u posljednje tri godine često suočavala s bolovima u leđima, a posljedično i problemima s koljenima. Pokušali smo joj ublažiti bolove, vodili je na masaže, preko interneta pokušavali naći način kako otkloniti problem. Međutim, bolovi su se intenzivirali iz treninga u trening. Unatoč svemu nismo se predavali i tražili smo načine i moguća rješenja kako bismo pomogli kćeri, čak i van okvira klasične medicinske pomoći. Sudbina je htjela da smo naišli na Aleša Ernsta i u razgovoru se dotakli kliničke somatike.

 

Tema nam se odmah učinila zanimljivom i uskoro smo zakazali sastanak i doveli kćer. Pri prvom susretu Aleš nam je okvirno pojasnio da postoji rješenje za njen problem. I tako smo krenuli sa aktivnom terapijom kliničke somatike pri čemu nam je Aleš objašnjavao zašto je došlo do problema i zakrivljenosti kralježnice, i kako se nositi s time. Ubrzo smo, skupa sa kćeri uvidjeli da je problem rješiv, te da su vježbe kliničke somatike od pomoći ne samo u „ravnanju“ njene kralježnice, već i u borbi sa bolovima, što je velika pomoć u životu općenito. Kći još uvijek aktivno pleše, bolova u leđima i koljenima više praktički i nema, a kada se pojave pravilnim vježbama kliničke somatike ih brzo ukloni.

 

Kći je Alešu beskrajno zahvalna za sve savjete, njena kralježnica je već vidno ravna, bolovi su nestali, stav joj je uspravan, konačno se dobro osjeća u svom tijelu koje pomoću somatskih vježbi zna voditi. Osim praktičnih vježbi, Aleš je kćeri pomogao i mnogim životnim mudrostima i savjetima, što je vrlo korisno na njenom natjecateljskom putu u plesu, kao i svakodnevnim odlukama. Ostatak obitelji također s veseljem izvodimo somatske vježbe, čitamo Alešovu knjigu „Lahkotno iz kroničnih bolečin“, a svakome tko je suočen sa sličnim poteškoćama preporučujemo savjetovanje s Alešom Ernstom, učiteljem i terapeutom kliničke somatike.

 

Obitelj Tabor, Brežice

 

Hrbtenica

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor