menu
ISKUSTVA | Boštjan Verstovšek - HR

Boštjan Verstovšek

Moje osobno viđenje i iskustvo kliničkom somatikom (KS)

 

1. Imam 43 godine i strastveni sam sportaš koji se sportom bavi gotovo svakodnevno (hokej na ledu, jedrenje na dasci, paragliding, biciklizam, tenis…), u bliskoj prošlosti čak sklon i pretjerivanju u istom. U mladosti sam, ali i u zadnjih nekoliko godina imao podosta ozljeda koje su, iako uspješno sanirane (veliko hvala liječnicima, fizioterapeutima i ostalima!),nakon nekog vremena ponovo počele stvarati bolove. Dan kada me ništa nije boljelo postao je rijetkost. Sve to me prisililo da promijenim koncept ignoriranja bolova (uništavanja tijela) u traženje uzroka i njihovo uklanjanje (briga za tijelo).

 

2. Najveću pozitivnu promjenu pri mijenjanju sebe i uklanjanju uzroka mojih bolova, te ogromno poboljšanje mog stanja postigao sam pomoću dva sredstva; otkrivanje duhovnosti i energije (učenje terapije kod Nele Rep) i kliničkom somatikom (za tijelo), što je oboje međusobno isprepleteno i neodvojivo. Međutim, prije kliničke somatike samo duhovnim tehnikama i fizioterapijom nisam uspijevao postići trajno poboljšanje i opuštanje zategnutih mišića.

 

3. Klinička somatika mi je cijeli koncept i opće razumijevanje mog treniranja okrenula naopačke; najteže je bilo promijeniti poimanje u glavi i otpustiti stari način razmišljanja. Klinička somatika je zapravo tako jednostavna i bez napora da je čovjeku teško povjerovati da zbilja djeluje (uz podrazumijevanje discipline pri izvođenju vježbi). I djeluje odlično! KS mi je vrlo bliska i svaki dan mi je sve draža. Šteta što je nisam susreo prije, iako je također istina da je tada ne bih bio u stanju toliko cijeniti ukoliko nisam isprobao sve ostale metode.

 

4. Nakon dobra dva mjeseca izvođenja KS opažam sljedeće;

 

    • mišićna napetost je dosta popustila, najmanje za 60-70% i nadalje se smanjuje

    • unatoč manjem broju treninga vidim povećanje izdržljivosti, za sada bih rekao cca. 10-15%, a vidljiva su i znatna poboljšanja i napredak u svim ostalim sportovima

    • svjesniji sam podsvjesne aktivacije (zatezanja) mišića, čemu svjesno izbjegnem i na taj način također brzo prepoznam što mi stvara stresni pritisak i to prekinem. Otvoreni su mi novi pogledi i perspektive glede djelovanja i sposobnosti tijela

    • opće fizičko stanje je barem 3x bolje

    • u životu sam isprobao i iskusio puno metoda i sada mogu reći da je kombinacija kliničke somatike i duhovno-energetskih tehnika po metodi Marjana Ogorevca i Nele Rep ta koja je daleko najučinkovitija za uklanjanje uzroka bolova i ozljeda

    • prije sam redovito išao na fizikalnu terapiju kako bih eliminirao bol i održavao koliko toliko prihvatljivo stanje, a sada to radim i dalje, ali uglavnom zbog brže regeneracije i potpore treninzima; sada sam sposoban za znatno teže fizičke napore

    • prije sam morao paziti da sam na 80-90% svojih sposobnosti kako ne bih pretjerao i stekao nove ozljede; sada lako idem preko granice, na 110% ako treba, malo pretjeram i pomoću KS i duhovnih tehnika se brzo oporavim. Više nemam granica.

    • veliki je napredak pri zadobivanju svježih mikrotrauma (koje uzrokuju padovi, udarci, pretjerivanje…) koje se meni redovito dešavaju; našao sam dobitnu kombinaciju, jer pomoću KS, duhovne tehnike i Tecar fizioterapije (brža regeneracija tkiva) je sanacija barem 3x brža nego prije prakticiranja KS.

 

Sve navedeno prije KS nije bilo moguće. Bez KS moje su tjelesne sposobnosti polako opadale, u najboljem slučaju stagnirale; KS mi omogućuje da se poboljšaju. Naravno, još iskušavam, tražim granicu. No, za sada odlično djeluje! KS preporučam svakome tko svoje fizičko stanje želi promijeniti nabolje. Moj je,dakle, savjet i recept: duhovnost po metodi karmičke dijagnostike pri Neli Rep + Klinička somatika pri Alešu. (+ malo fizioterapije za bržu regeneraciju ukoliko pretjerujete). Osim Kliničko-somatskog obrazovanja sam od Aleša dobio i bezbroj vrsnih savjeta.

 

Ispod crte – moje iskustvo: revolucionarno i neprocjenjivo. Hvala!

 

Boštjan Verstovšek, Celje

 

Hokej I

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor