Seminar AEQ disanje 2. stupanj

Seminar 2. razine nastavlja učenje o disanju tamo gdje završava seminar 1. razine. U pet dana seminara, osnovnim saznanjima o važnosti pravilnog disanja, načinu pravilnog disanja i tome kako pravilno disanje utječe na naš život, dodati ću produbljeno razumijevanje povezanosti disanja i životne energije te kretanja, ponašanja i emocionalnog funkcioniranja.

Na seminaru će najveći naglasak biti na razumijevanju pravilnog disanja na razini vitalne energije te utjecaju koji SMA mora imati u smanjenju učinkovitosti disanja kako bi se postigla emocionalna učinkovitost i zrelost primjerena prihvaćanju okoline i vlastitog ponašanja i odnosa.

Seminar će povećati sposobnost razumijevanja zašto je osoba u određenom razdoblju života izgubila sposobnost pravilnog i učinkovitog disanja i zašto njeno disanje nije odraz stvarnog stanja u njoj i njezinoj okolini u sadašnjem trenutku. Obrazloženje će se usredotočiti na važnost razine CO2 u krvi u vezi sa stanjem opuštenosti ili alergije na opuštenost, koja se javlja kada osoba provodi dugo vremena u okruženju koje stvara kronično aktiviran simpatički odgovor autonomne grane živčanog sustava te joj se na taj način buni učenje pravilnog disanja i povećanje tolerancije na povećanje CO2 u krvi, a pritom ju paradoksalno dovodi do veće tjeskobe i napetosti.

Sastavni će dio seminara također biti i dubinsko proučavanje funkcije udisaja, izdisaja i prekida disanja na sposobnost pripreme za akcije i sposobnost prihvaćanja reakcija, a ne akcija. Posebni moduli disanja, s kojima ćete se upoznati na seminaru i učiti kako ih pravilno primijeniti, omogućuju izvođaču da upozna kakav je u određenim stanjima svog ponašanja te kako je potiskivanjem disanja i pokreta smanjio vjerojatnost radnji koje izazivaju preveliku reakciju okoline da bih to mogao podnijeti. Razumijevanje ovih veza i procesa u tijelu i živčanom sustavu omogućit će učitelju 2. stupnja šire razumijevanje onoga što se događa u sustavu klijenta, kao i odgovarajuće objašnjenje za bolje razumijevanje ovih procesa i vježbi koje će klijentu omogućiti naučiti i napraviti promjene potrebne za regulaciju disanja i života.

Učenje disanja 2. stupnja uključuje upoznavanje razlika u značenju i utjecaju izvođenja vježbi disanja i modula disanja u sjedećem i stojećem položaju, budući da je pravilna interpretacija iskustva koju izvođaču vježbi ili modula donosi promjena položaja tijela tijekom izvođenja  vrlo važna kako bi se razina pravilnog disanja povećala, a strah od učinkovitog disanja smanjio.

Stupanj  2 AEQ disanja dodatno će povećati učinkovitost poučavanja učitelja AEQ disanja u odnosu na druge metode i pristupe poboljšanju disanja, koji su brojni, ali svi zanemaruju postojanje SMA u sustavu korisnika i ne uspijevaju objasniti otpor prema pozitivnim promjenama koje metode omogućuju, a time korisniku ne nude dugoročne i sveobuhvatne promjene.

Znanja i spoznaje stečene na seminaru 2. stupnja omogućuju razumijevanje istinskih razloga za sportsku aktivnost i njom povezanih problema kako rekreativaca tako i profesionalnih sportaša te za paradoksalno snažno nepravilno disanje onih kojima je učinkovito disanje najpotrebnije.

Ovim znanjem moći će se upisati na seminar za učitelje 3. stupnja AEQ disanja koji će se uglavnom fokusirati na područja razumijevanja i učenja disanja za potrebe usavršavanja fizičkih i psihičkih sposobnosti potrebnih za natprosječne rezultate, kako na području sporta, rada i drugih područja djelovanja čovjeka gdje čovjek želi ostvariti veći potencijal od onoga s kojim se rodio.

Glavna svrha učitelja AEQ disanja razine 2 je dovoljno dobro objasniti kako onemogućavanje spontanog i autentičnog ponašanja u djetinjstvu ili kasnije u životu negativno utječe na disanje i kako takvo prisiljavanje okoline na ponašanje kronično mijenja ritam i način disanja.

Ako taj pritisak traje dulje vrijeme, osoba takvo promijenjeno disanje prenosi u podsvjesne dijelove živčanog sustava i doživljava ga kao normalno disanje. Zato ga ne mijenja, ili kad ga promijeni, prebrzo odustane. Ako promijenite disanje koje ste na razini podsvijesti odredili kao pravilno bez objašnjenja koji su mogući razlozi gubitka pravilnog disanja, stvarate unutarnji sukob između interesa svjesnih i podsvjesnih obrazaca. U tom će slučaju učenje pravilnog disanja bilo kojom metodom imati dugoročno nezdrave posljedice za osobu i ona će, prije ili kasnije, od toga odustati.

AEQ disanje temelji se na tome da onaj tko ga uči, primijeti i uz objašnjenje sve bolje razumije i shvati kako je promjena disanja iz nezdravog u zdravo dugotrajan proces, jer je direktno povezan i ovisan o porastu emocionalne zrelosti. Ako osoba ne poveća svoju emocionalnu zrelost, a pritom promijeni učinkovitost disanja, imat će energiju i unutarnje blagostanje na razini koju postojeća razina emocionalne zrelosti neće moći pravilno koristiti i upravljati odnosima na učinkovitiji način. Ispravnije disanje moguće je održati samo u sređenijim odnosima i prepoznajući veću učinkovitost korištenja emocija. U protivnom će biti prisiljena pretvarati energiju u druge oblike i koristiti je neučinkovito. Neučinkovitost uzrokuje nelagodu i vodi osobu u depresiju učenja pravilnog disanja. Svrha seminara je spriječiti to.

Zdravo disanje prilagođeno je trenutnoj situaciji i okolnostima u kojima se osoba nalazi. Ako je u mirnom okruženju disanje sporo, meko i smireno te omogućuje odmor i oporavak, međutim, ako je u stresnoj situaciji, disanje je brže, jače, dublje i samim time omogućuje kako bi tijelo stvorilo dovoljno energije i podrške za reguliranje situacije. Omogućuje osobi da osjeti stvarnu snagu, iskoristi je na odgovarajući način, a zatim se smiri i opusti tonusno i respiratorno.

Zdravo disanje je dinamično i prikladno potrebama some u određenom trenutku.

Da bi disala na takav način, osoba mora imati dovoljno dobar osjet (odsustvo ili jako smanjen SMI) i kontrolu tonusa, da nema kroničnu ukočenost mišića i ponašanja i da nije neuravnotežena i bespomoćna. Ako osoba ima kroničnu ukočenost u trupu, vratu i glavi, ne može pravilno disati, jer kronična ukočenost mišića onemogućuje dinamično i trenutnom stanju prilagođeno disanje.

Prijavu na seminar pošaljite na education@aeq.si

Sadržaj udžbenika AEQ disanje 2. stupnja:

UVOD U AEQ DISANJE 2. STUPNJA. 5

ZAKON GRAVITACIJE. 5

Uzgon. 6

Gravitacija. 7

AEQUITAS. 8

Ovisnost 9

METODA AEQ U PARTNERSTVU.. 10

Ugoda. 11

Ako si uravnotežen. 12

Odrastanje u dubinu koja daje širinu. 13

MUŠKA IN ŽENSKA STRANA. 14

Zašto onda par ostaje zajedno?. 17

AEQ analiza. 18

ŽIVOTNA ENERGIJA IN DISANJE. 19

Počevši od anaerobne fotosinteze. 19

Aerobno i anaerobno. 20

Utjecaj disanja na razinu životne energije i primarni razlog gubitka pravilnog disanja   21

PROPRIOCEPCIJA, INTEROCEPCIJA, ALOSTAZA I HOMEOSTAZA   22

Uloga pravilne percepcije mišićnog tonusa u svijesti za postizanje homeostaze   23

Propriocepcija i mišićni tonus. 23

Utjecaj kroničnog tonusa na percepciju tijela. 24

Utjecaj AEQ-a na promjenu percepcije tijela. 25

ŠTO JE PRAVILNO DISANJE TIJEKOM KRETANJA   26

Spiralni zasuk. 26

Učenje kretanja. 28

Utjecaj preopterećenja na kretanje i disanje. 29

Disanje kroz nos. 30

Dihanje kroz usta. 31

Difuzija plinova u folikulima. 32

PRAVILNO DISANJE U SPORTU.. 33

Nazalno disanje. 34

AEQ disanje. 35

Uloga nemoći 35

DJECA I DISANJE. 37

Odnos prema djetetu i utjecaj odnosa na njegovo disanje   38

Obrazac zadržavanja daha. 39

DEPRESIJA IZRAŽAVANJA I ANHEDONIJA KAO GLAVNI RAZLOG NEPRAVILNOG DISANJA   40

POGREŠNO SHVAĆAMO DEPRESIJU. ONA NAS POKUŠAVA SPASITI  40

Depresija počinje zamrzavanjem.. 41

Ima li depresija ikakvu vrijednost?. 42

DEPRESIJA IZRAŽAVANJA EMOCIJA ZAHTJEVA ZAMRZAVANJE POKRETA MEMBRANE  43

Utjecaj životnog puta roditelja na vjerojatnost depresije   44

Zrakoplov. 47

Podmornica. 48

Aktivator. 49

Zombi 50

Dinamičan oklop. 51

vrijeme i energija. 52

Energija potrebna za prevladavanje depresije. 53

»FLOW« – SUPROTNOST I LIJEK ZA DEPRESIJU   54

Što utječe na sposobnost da postignemo »flow«?. 55

AEQ vježbe i »flow«. 56

Promjena SA i SO kao uvjet za povećanje vjerojatnosti stanja “flowa”.  57

Pogled na utjecaj AEQ-a kroz prizmu zakona o električnoj energiji  59

AEQ I POVEĆANJE RAZINE HOMEOSTAZE. 59

Dinamički proces homeostaze. 60

Dvije grane utjecaja AEQ-a na homeostazu. 61

SENZOMOTORIČKA ILUZIJA. 63

Naizgled iskrivljena normalnost. 64

Iskrivljavanje istine. 65

Utjecaj smanjenja ograničenja okoline na nastanak i rast SMI  66

Raspadanje ograničenja okoline. 66

Kako i zašto dolazi do povećanja ukočenosti mišića potrebnog za SMI 67

Neskukladnost. 69

AEQ i SMI 69

PRODULJIVANJE SKELETNIH MIŠIĆA. 70

Rastezanje mišića 71

Istezanje mišića. 72

Opuštanje skeletnih mišića. 73

Istezanje vs. Opuštanje. 74

AEQ i produljenje mišića. 76

STRAH OD OPUŠTANJA I ALERGIJA NA OPUŠTANJE  76

Gubitak spontanog i autentičnog izražavanja. 77

Zavisna reakcija. 78

Uloga učitelja AEQ metode i AEQ disanja u ovom procesu   79

Važnost adekvatnog, razumljivog i pravovremenog objašnjenja   79

Veza ili razdvajanje. 80

VAŽNA PRAVILA ZA PRAVILAN PROCES UČENJA  81

 VJEŽBE I MODULI AEQ DISANJA 2.STUPNJA   83

AGRESIVNI LOK DISANJA LEĐA 83

DIŠNI LOK LEĐA – IZDISAJ 85

DIŠNI LOK LEĐA – UDISAJ 89

DIŠNI NOGOMET. 92

VJEŽBA ZA AKTIVACIJU OŠITA. 94

VJEŽBA ZA POBOLJŠANJE UČINKOVITOSTI AGRESIVNOG PONAŠANJA   96

VJEŽBA ZA PODIZANJE POTENCIJALA U GORNJEM DIJELU TIJELA  99

STOJEĆE NJIHALO.. 103

STOJEĆI POLUMJESEC. 110

DIŠNI TRAJEKT. 115

VJEŽBA ZA VRAT I ČELJUST. 127

VJEŽBA ZA RAMENA. 133

PROTOKOL ZA POVEĆANJE RESPIRACIONE DINAMIKE  137

PREPORUČENI MODULI ZA PREVENCIJU KRONIČNOG OBLIKA PONAŠANJA PREMA AEQ KLASIFIKACIJI: 141

 

 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds

Date

Oct 24 2022 - Oct 28 2022

Time

9:00 am - 5:00 pm

Cena

2,800.00€

Lokacija

Ulica bratov Gerjevič 1a
8250 Brežice
Aleš Ernst

Organizator

Aleš Ernst
Phone
+38630322396
Email
info@aeq.si
QR Code

Leave a Reply