SREDNJA RAZINA

Obrazovanje za učitelja AEQ metode® 3. stupnja

 

Uvjet za daljnje obrazovanje učitelja srednjeg stupnja AEQ metode® je uspješno razumijevanje i praktična primjena prethodno stečenog znanja Osnovnog stupnja metode te ispunjavanje uvjeta za učenje srednjeg stupnja.

 AEQ3

Osnovni se stupanj temelji na razumijevanju odnosa i razumijevanju značenja uma i membrane te njihove međusobne komunikacije. Budući učitelj 3. stupnja svoje znanje koristi  i produbljuje praktičnim radom, vježbama i razumijevanjem načela koje provodi sam i uči druge kroz, naravno, teoretsko tumačenje. Ono mora biti domišljato i jasno, jer samo razumijevanjem osoba može pravilno izvršiti i razumjeti pojedini ili skup pokreta od kojih je vježba sastavljena. Na taj se način razvija soma, koja djeluje dobro samo pri dobroj komunikaciji između uma i mišića. Učitelj koji razumije važnost some svoje razumijevanje prenosi to učenicima i klijentima. 

 

Osnovni stupanj obrazovanja omogućuje razumijevanje fizičkog stanja, utjecaja samosvijesti i samoizražavanja i samokontrole što određuje čovjekovu osobnost, a što je također dio osjećaja i svojstvo some. Učenik postaje svjestan važnosti veze između membrane i svijesti te spoznaje funkciju užitka i boli. 

 

Obrazovanje srednjeg stupnja nadograđuje razumijevanje spomenutih veza pomoću naprednijeg tumačenja fizičkih i bioloških zakona te anatomije. Važan dio učenja ovog stupnja je poboljšanje sposobnosti zapažanja držanja klijenta, njegove pojave i osobnog pristupa. Učitelj određuje koji su mišići kod klijenta kronično ukočeni i gdje je izgubio nadzor nad membranom.

Učitelj 3. stupnja svojim zapažanjem, dodirom i slušanjem zna dovoljno dobro povezati ono što osjeća i vidi s onim što čuje ili zaključuje iz osobne ispovijedi klijenta na individualnom tretmanu te mu postupno, kroz obrazloženje i praktičan rad predstavlja svoje razumijevanje njegova stanja i razloge njegovih tegoba.

 

Učitelj srednjeg stupnja zbog dubine svojeg znanja o klijentu mnogo uspješnije radi individualne tretmane od učitelja osnovnog stupnja, stanje SMA pomaže eliminirati mnogo brže nego kada klijent uči vježbe i gibanje iz priručnika ili na grupnim radionicama. Svakako najvažnija prednost ove obrazovne razine je učiteljeva spretnost usmjeravanja pažnje na ključne probleme klijenta. Na taj se način učitelj optimalno povezuje sa klijentom. Zajednička pozornost klijenta i učitelja uspješno smanjuje otuđenost uma i membrane, a što omogućuje uklanjanje bolova, kroničnih tegoba i emocionalnih stanja.

 

  

Pregled školovanja srednjeg stupnja

 

Srednji stupanj učenja AEQ metode omogućuje stjecanje naziva  »učitelj AEQ metode 3. stupnja«.

Temelj školovanja srednjeg stupnja jest somatski model razmišljanja kojeg je razvio Moshe Feldenkrais, a kojeg su nadogradili njegovi suvremenici Thomas Hanna i Martha Petherson. Njegov se pristup naziva Awareness Through Movement jer je tada po prvi puta korišten unutarnji osjećaj za uklanjanje bolova.

 

Učenje aktivnog rada na stolu temelji se na osnovnim somatskim protokolima aktivne terapije koje je razvio Thomas Hanna, PhD. Ta metoda je manualna, ključnu ulogu imaju ruke terapeuta, koje usmjeravaju pažnju učitelja i klijenta za bolji učinak učenja. Metoda omogućuje ponovno učenje iskonskog prirodnog ljudskog pokreta i osjetilnog kretanja koji poboljšava osjećaj samosvijesti. Osoba koja pati od kroničnih ili akutnih mišićnih bolova ili poremećaja uči promatrati, opažati, mijenjati i nadzirati neuromuskularni sustav svog tijela.

Osobno sam Feldenkraisove i Hannine tehnike koje sam naučio od Marthe Petersoni  dopunio, osuvremenio i bitno poboljšao. Stoga je kroz moj dugogodišnji rad s klijentima i obrazovanjem nastala AEQ metoda™, a čiji sam autor.

 

Obrazovanje ove vrste  zalazi u područje koje znanost i zdravstvena skrb ne pokrivaju na zadovoljavajući način. Naime, ublažavanje bolova i opuštanje te poboljšanje funkcije mišića i živčanog sustava su ključni za zdrav život i neometano kretanje. AEQ metoda™ srednjeg stupnja seže do korijena većine kroničnih mišićnih bolova koji se mogu ukloniti samo pravilnim kretanjem. To se može postići samo pomoću razumijevanja koje mijenja rad mozga. Takav način ne odašilje samo impulse u tijelo već se mozak pomoću AEQ metode™  može reprogramirati, a što je neophodno pri liječenju oštećenja neuromuskularnog i koštanog sustava. To je put do opuštanja i uređenja some te njene sintropije.

 

Nešto više o onima koji su zaslužni za osnove na kojima počiva AEQ metoda™

 

Moshe Feldenkrais (1904 –1984) je bio aktivni sportaš i izvrstan fizičar, inženjer i znanstvenik. Bio je ugledni instruktor juda i autor nekolicine knjiga o toj vještini. Do svoje 50-ete godine bavio se uglavnom fizikom do trenutka kada mu se vratila stara ozljeda koljena koja mu je znatno otežala hodanje.Odbio je operaciju koljena. Budući da izvorna ozljeda nije imala dramatične posljedice smatrao je da njegova trenutna onesposobljenost možda ne potječe od same ozljede već je rezultat odaziva tijela na ozljedu. Počeo je zapažati kako hoda i na koji mu se način pri tome ponašaju koljena i na koji ih način koristi. Otkrio je da mu pomažu kratki, nježni pokreti, a sve ostalo je bilo bolno.

Svoj izučeni analitički um je usmjerio na pitanje kako zapravo funkcioniramo kao ljudska bića. Počeo se obrazovati na područjima anatomije, neurologije i sl. U svladavanju bolova uvelike mu je pomoglo i iskustvo koje je stekao prakticirajući judo i druge oblike kretanja. Naučio je hodati bez bolova.

 

Pored toga razvio je i revolucionarno razumijevanje načina na koji čovjek uči i funkcionira, što je postalo temeljem Feldenkrais metode. To je najprije opisao u svom djelu Body and Mature Behavior, a zatim obučio niz praktikanata.

 

Thomas Hanna (1928-1990) cijeli je svoj život proveo otkrivajući načine kako iz čovjeka izvući skriveni potencijal i razviti ga, jer je to smatrao ključem slobode, kako fizičke i intelektualne,tako i one duševne. Bio je uvjeren da svatko od nas ima moć preuzimanja odgovornosti za svoj vlastiti život i ponašanje.

 

O metodi somatske izobrazbe pisao je u svojoj prijelomnoj knjizi Somatics: Reawakening the Mind's Control of Movement, Flexibility and Health. Knjiga jasno pokazuje utjecaj Feldenkraisove funkcionalne integracije i svjesnosti kroz pokret. 

Hanna je otkriće senzorno-motorne amnezije i svog jednostavnog načina rješavanja tajanstvenih stanja kroničnih bolova nadogradio u metodu Hanna somatike. Nastao je nastavni program za učitelja Hanna somatike. Nažalost, daljnji je razvoj njegove metode prekinut je tragičnom automobilskom nesrećom u kojoj je izgubio život, i to upravo za vrijeme školovanja prve skupine od 38 učenika. Kao što je često govorio, bio je to početak suočavanja sa sve češćim kroničnim bolestima koje je donio suvremeni način života. Srećom, veliki je dio svoga znanja prenio drugima te tako omogućio daljnji razvoj somatskih metoda, uključujući i AEQ metodu™.

 

Martha Peterson

Martha Peterson je certificirani učitelj kliničke somatike po metodi Thomasa Hanne, stručnjak za pokret te osnivač programa Essential Somatics™. Autorica je knjige Move Without Pain i autor nekoliko DVD-ova s pokretima kliničke somatike. Martha je iz Hanna somatike diplomirala na institutu Somatic Systems u Northamptonu, a doktorirala je kao učitelj kliničke somatike pri Novato institutu za somatska istraživanja Novato, CA. Ima diplomu iz plesne naobrazbe Državnog sveučilišta u New Yorku i diplomu Massage Therapy iz Nacionalnog holističkog instituta u Oaklandu,Kalifornija. Martha je članica Udruženja za somatsko obrazovanje Hanna (AHSE) i Međunarodnog udruženja za obrazovanje i terapiju Movement (ISMETA).

 

Njena stručnost proizlazi iz više od 30 godina rada s profesionalcima iz područja plesa, manipulacije tijelom i somatskih disciplina. Martha je otkrila Hanna Somatic Education u pronalaženju rješenja za kronične bolove u koljenu i kuku zbog ozljeda nastalih godinama profesionalnog bavljenja plesom; HSE je jedina metoda kojom je naučila smanjiti i ublažiti bolove i posturalnu neravnotežu te si omogućila slobodu gibanja. Zaključila je da je svladavanje zdrave, pravilne mehanike tijela i propriocepcije ključ za održavanje fleksibilnosti i slobode kretanja.  

 

Martha podučava osposobljavanje i održava radionice o kliničkoj somatici diljem SAD-a i na međunarodnoj razini. Imao sam tu čast biti dijelom prve skupine učenika koji su kroz njeno podučavanje stekli znanje i razumijevanje pristupa Thomasa Hanne, značajno ublažiti svoje vlastite tegobe i započeti učenje kliničke somatike u Sloveniji. Njezina strast, odlučnost i znanje omogućili su mi razvoj modela razmišljanja potrebnih za nastanak AEQ metode™.

 

Vaš učitelj na školovanju 3. stupnja  Aleš Ernst

 

Učitelj sam AEQ metode™ 5. stupnja i svakodnevno radim s različitim klijentima koji mi se obraćaju zbog različitih tegoba povezanih s kretanjem i uzorcima pokreta. Autor sam priručnika Lahkotno iz kroničnih bolečin. Učenje AEQ metode i AEQ vježbi™ je postalo glavno područje mojeg profesionalnog života u kojeg ulažem svoje vrijeme, pažnju i energiju. Kroz višegodišnji rad naučeno kod učiteljice Marthe Peterson sam bitno nadogradio i potrudio se ukloniti manjkavosti nastale uslijed prerane smrti  Thomasa Hanne. Opazio sam da je i Feldenkraisova metoda nedostatna za trajnu regulaciju težih gubitaka nadzora nad tijelom, a njeno tumačenje mjestimično nelogično za suvremeni način života. Zato sam kombinirao različite somatske modele s drugim znanjima iz fizike, mehanike, elektrotehnike i sporta te razvio svoju metodu koja pouzdano pomaže svakome tko je spreman uložiti vrijeme i pažnju u sebe. Metoda je sve poznatija i prepoznata od strane i laika i stručne javnosti kako na području medicine tako i sporta.

 

 

 

PROGRAM ŠKOLOVANJA AEQ METODE 3. STUPNJA 

 

 

Preduvjeti

 

Zbog cjelovitosti i zahtjevnosti cjelokupnog programa te odgovornosti koju učitelj 3. stupnja nosi, ovom će programu moći pristupiti samo oni učitelji 2. stupnja koji će zadovoljavati sljedeće uvjete:

 

me 

 

- uspješno završeno praktično učenje AEQ metode™ osnovnog stupnja za rad s pojedincima i skupinama;

- dostatno prepoznavanje vlastitih osjećaja i razumijevanje utjecaja prošlosti na obrasce pokreta i karaktera;

- dostatno povećanje sposobnosti nadzora nad mišićnim napetostima u svakodnevnom životu;

- primjerenost razvoja utvrđuje se na razgovoru (osobno ili putem video veze) u dogovoru s upravom škole;

- redovno pisanje tekstova i članaka o temama koje pokriva AEQ metoda™;   

- redovno sudjelovanje u učenju kroz zatvorenu FB grupu

 

Preporučeno:

- višekratno sudjelovanje na radionicama AEQ metode učitelja 5. stupnja  kao asistent i suvoditelj;

- sudjelovanje na narednim seminarima AEQ metode™.

 

Školovanje  se održava u Centru AEQ metode, Brežice

  

 

Sadržaj pojedinih modula

  

Modul 1

Učenje podrobne tehnike procjenjivanja gubitka osjećaja i nadzora uma nad tijelom temeljeno na prepoznavanju trajno aktiviranih refleksa (po T. Hanni): refleks crvenog svjetla (strah i tuga), refleksa zelenog svjetla (bijes i veselje) i refleksa traume (adaptacija). Učenici će se bolje upoznati međusobno i naučiti pet metoda koje se koriste u aktivnom radu na stolu (kinetic mirroring, means-whereby, vodena pandikulacija, recipročna inhibicija i diferencijacija).

 

Učitelju AEQ metode™ ove metode omogućuju učinkovitiju pomoć pri pomoći u mijenjanju klijentove senzorno motorne povratne zamke  između membrane i svijesti. Prvi modul uključuje lekcije o filozofiji membrane, zaštitnoj ulozi senzorno motorne amnezije i dubljem razumijevanju nastavnih metoda individualnog rada sa klijentom na stolu.

 

Učenje aktivnog rada na stolu uključuje rad na suučenicima, učenje aktivne terapije od učitelja 5. stupnja te izvođenje dijelova aktivne terapije na učitelju. Svaki će učenik raditi u ulozi izvođača, promatrača i primatelja aktivne terapije. Detaljno će se obrađivati refleksi straha i ljutnje te funkcija pritiska kojeg unutar membrane stvara refleks. Naučiti će kako pravilno izvoditi protokole 1 i 2.

 

Baviti ćemo se i marketingom i pristupima koji okolini pomažu razumjeti AEQ metodu. Obraditi ćemo i primjereno uređenje prostora za vođenje terapije te naučiti komunikaciju sa klijentom.

 

Modul 2 

Nakon obnove znanja i pojašnjenja nedosljednosti pri izvođenju protokola 1 i 2 te dopune ocjenjivanja trenutnog stanja klijenta velika će pozornost biti na praćenju i prilagodbu odnosa učitelja prema klijentu.

Učenje logike, funkcije i pravila trama refleksa. Učenje pravilne izvedbe protokola 3 i 4. 

Nastaviti ćemo s uklanjanjem funkcije mišića i tjelesnih struktura te promjenama veza između membrane i svijesti. Redovitim izvođenjem vježbi raspravljati ćemo o pravilima mijenjanja super ega i njegovih automatiziranih uzoraka. Spoznati ćemo utjecaj aktivne terapije na brzinu i dubinu promjene svijesti i podsvijesti.

 

Učenje aktivnog rada na stolu uključuje rad na suučenicima, učenje aktivne terapije od učitelja 5. stupnja te izvođenje dijelova aktivne terapije na učitelju 5. stupnja. Svaki će učenik raditi u ulozi izvođača, promatrača i primatelja aktivne terapije.

Dio modula biti će posvećen razumijevanju vođenja dužih radionica (6 sati).

 

 

Modul 3

Razumijevanje funkcioniranja centra tijela, gornje periferije, funkcije zglobova i kostiju te gornjeg dijela tijela u svjetlu some. Izvođenje protokola 5 i 6 za uređenje tegoba sa ramenima, rukama, zapešćem, vrata i glave. Uređenje gubitka osjećaja i nadzora nad gornjim ekstremitetima, vratom i glavom.

Provjeriti ćemo i doraditi protokole 1, 2, 3 i 4 te započeti produbljivanje o pojedinostima neuromuskularnog sustava.

Važan dio ovog modula biti će i prikladno kombiniranje protokola za postizanje optimalnog uklanjanja nerealne i nejasne komunikacije između živčanog i gornjeg dijela mišićnog sustava.

 

Spoznati i razumjeti ćemo ulogu refleksa korekcije i traume te naučiti pravilnom razumijevanju, upotrebi i izvođenju protokola 5 i 6.

 

Učenje 5 specifičnih AEQ vježbi™ namijenjenih potpori i utvrđivanju naučenog kroz  protokol 5 i 6 nakon aktivnih terapija. 

 

Baviti ćemo se i marketingom i pristupima koji vode do podizanja razumijevanja okoline o funkciji AEQ metode™ te kreativnim pisanjem članaka.

 

Učenje aktivnoga rada na stolu uključuje rad na suučenicima, učenje aktivne terapije od učitelja 5. stupnja te izvođenje dijelova aktivne terapije na učitelju 5. stupnja. Svaki će učenik raditi u ulozi izvođača, promatrača i primatelja aktivne terapije.

 

  

Modul 4

Somatsko razumijevanje uloge centra tijela i donje periferije te funkcije kostiju i zglobova donjeg dijela tijela. Naučiti ćemo i implementirati protokole 7 i 8 za uređenje tegoba zdjelice, kukova, koljena, gležnjeva i stopala.

 

Time ćemo nakon provođenja osnovnih protokola centra pomoći uređenju gubitka osjećaja i nadzora nad nogama. Provjeriti ćemo i doraditi protokole 1, 2, 3, 4, 5 i 6 i nastaviti produbljivanje o pojedinostima neuromuskularnog sustava.  

 

Spoznati ćemo i razumjeti ulogu refleksa korekcije i traume te naučiti pravilnom razumijevanju, upotrebi i izvođenju protokola 7 i 8.

 

Važan dio ovog modula biti će i prikladno kombiniranje protokola za postizanje optimalnog uklanjanja nerealne i nejasne komunikacije između živčanog i donjeg dijela mišićnog sustava.

 

Učenje 5 specifičnih AEQ vježbi™ namijenjenih potpori i utvrđivanju naučenog kroz  protokol 7 i 8 nakon aktivnih terapija. 

 

Usvojiti ćemo osnove emocionalnog odgovora i veze između karakternih obrazaca ponašanja na stolu te odnosom prema izvođenju vježbi. Učenje aktivnoga rada na stolu uključuje rad na suučenicima, učenje aktivne terapije od učitelja 5. stupnja te izvođenje dijelova aktivne terapije na učitelju 5. stupnja. Svaki će učenik raditi u ulozi izvođača, promatrača i primatelja aktivne terapije.

 

Dio modula biti će posvećen ulozi disanja u proizvodnji tjelesne energije te pristupu reguliranja funkcije disanja kroz  AEQ disanje™.

 

 

Modul 5  

me2

Ponavljanje i provjera naučenoga u svim protokolima. Povjeravanje naučenih pristupa u prva četiri modula te uvid u vlastite spoznaje i inovacije pri učenju metode. Ispitivanje zahtjevnijih primjera i pregled pristupa osobito teškim stanjima.

Posebno ćemo se posvetiti tegobama koje ljudi imaju kod skolioze, spondilitisa, kalcifikacijama, umjetnim zglobovima i teškim ozljedama i tako zaokružiti cjelokupno školovanje srednjeg stupnja.

Obrađivati ćemo razumijevanje osnova utjecaja emocija na povezanost membrane i uma, ulogom užitka i boli i njihovoj međusobnoj komunikaciji te utjecaju emocija na sintropiju i entropiju some i njene okoline.

Dio modula biti će posvećen razumijevanju vođenja cjelodnevnih radionica (8+ sati).

Učenici će svoje školovanje okončati aktivnom terapijom na klijentu i međusobnom ocjenjivanju.

Sadržaj modula se također može mijenjati ovisno o školskoj skupini.

 

 

Pojedinosti o rasporedu programa srednjeg stupnja i radu između modula

 

Sastavljen je iz pet modula. Svaki modul traje sedam dana, od 9 sati ujutro do 18 sati navečer s 90-minutnim odmorom za ručak u 12.30.

 

Pet modula uključuje ukupno 280 sati nadziranog učenja.

 

Kao dodatak nastavi učenici će:

 

 • izvesti i dokumentirati 30 aktivnih terapija između svakog od modula;
 • dokumentacija može biti napisana ili u obliku video zapisa u kojem je moguće procijeniti  prikladnost pristupa i izvedbe aktivne terapije (180 sati);
 • svaki mjesec napraviti 2 aktivne terapije pod nadzorom učitelja AEQ metode™ 5. stupnja u centru AEQ metode™, Brežice (23 sati);
 • aktivno sudjelovati u raspravama u zatvorenoj FB grupi učitelja AEQ metode™ 3. stupnja;
 • između svakog modula izvesti najmanje jednu 6-osatnu radionicu osnova AEQ metode s 7-10 polaznika (30 sati);
 • između svakog modula objaviti najmanje 5 članaka s osobnim razmišljanjima o temama povezanima s AEQ metodom™ (30 sati);
 • poslušati i obnoviti 49 sati snimaka  predavanja Thomasa Hanne na školovanju iz 1990 godine(100 sati).

 

Ukupno nastavnih sati: 650.

  

Odobrenje licence 3. stupnja

 

Zahtjevi koji trebaju biti zadovoljeni za dobivanje licence su:

 

 • Uspješno završeni praktični i teoretski ispiti između modula.
 • Aktivno sudjelovanje u obrazovnom procesu.
 • Sudjelovanje na praksi u centru AEQ metode™ u Brežicama između modula na mjesečnoj praksi i na mentorskim sjednicama na daljinu.
 • Uspješno završene domaće zadaće koje uključuju 120 dokumentiranih aktivnih terapija u pisanom ili video zapisu; predane morajo biti u odgovarajućem broju riječi (30) prije svakog nasljednog modula.
 • Primjerena prethodna ocjena praktičnog rada učenika na praksi u centru AEQ metode™.
 • Sudjelovanje na svih pet raspisanih modula.
 • Konačna ocjena izvedbe u petom modulu.

 

 

Cijena jednog modula je 3000 eura.

 

Plaćanje modula mora biti podmireno mjesec dana prije početka modula.

 

Prilikom upisa u program učenici će dobiti članstvo u zatvorenoj grupi na FB stranici za učenike 3. stupnja.

 

Svaki učenik se sam mora pobrinuti za prijevoz, stanovanje i hranu.

 

Broj učenika u modulu ograničen je na 8 osoba.

 

Posljednji rok za prijavu na školovanje 3. stupnja je 1.8.2021.

 

Prijava na mail: education@aeq.si

 

 

 

Termini modula školovanja 3. stupnja: 

1. generacija  (u tijeku)

1. modul: 20.9 - 23.9. 2019 prvi dio, 25.10-27.10.2019 drugi dio

2. modul: 5.3- 8.3.2020 prvi dio, 3.4-5.4.2020 drugi dio 

3. modul:  14.9.-20.9.2020 

4. modul: 4.3- 7.3.2021 prvi dio,  9.4.-11.4.2021 drugi dio

5. modul: 5.9.-2021 do 12.9.2021

 

2. generacija

1. modul: 29.9.- 2.10 2021 prvi dio, 5.11-7.11.2021 drugi dio

2. modul: 21.4.-24.4.2022 prvi dio, 3.5.-5.5.2022 drugi dio

3. modul: 10.11-13.11.2022 prvi dio, 2.12-4.12.2022 drugi dio

4. modul: 30.3.-2.4.2023 prvi dio, 28.4-30.4. 2023 drugi dio

5. modul: 22.10.2023 do 29.10.2023

 

 

AEQ 3 1

 

AEQ 2

 

AEQ 3 3

 

AEQ 3 4

 

AEQ 3 5

 

AEQ 3 6

 

AEQ 3 7

 

AEQ 3 8

 

AEQ 3 9

 

AEQ 3 10

 

AEQ 3 11

 

AEQ 3 12

 

AEQ logo 3

 

 

aeq3

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook