MIŠLJENJA UČITELJA | Mišljenja učitelja o AEQ metodi® 2. stupnje

Mišljenja učitelja o AEQ metodi®

  

Mišljenje o AEQ metodi™ 2. stupnja

 

Zdravo Aleš!
Evo nekoliko mojih utiska i spoznaja iz seminara za učitelje AEQ metode 2. stupnja

Preživjeli smo 5 dana »reality showa« pod dirigiranjem Aleša Ernsta

 

 

Seminar je bio vrlo dinamičan i informativan zbog odabira sudionika s različitim razmišljanjem (različitih osobnosti i karaktera). Učio si nas vježbe i teoriju kroz AEQ metodu i to na način, koji je pokrenuo naše dugo potisnute emocije, osjetila, sjećanja. Vješto si prepoznao događaje pojedinca, kao i ono što se događalo u grupi. Našao si prave riječi i primjere i nastavio s podukom, što nam je omogućilo učenje novih perspektiva i kako promijeniti naše modele razmišljanja.


Sa svojim fokusom uspio si održavati i naš fokus svih 5 dana na vrlo visokom nivou, a time su se pokrenuli procesi unutar i izvan svakoga od nas na svim razinama (energetski, mentalni, emocionalni i fizički). Kada je bila potrebna dubina, koristio si AEQ metodu kako bih aktivirao naredne procese, koji su nam omogućili, da osjetimo i razumijemo što se događa, kako bismo to mogli komunicirati te se osloboditi.

 

Upoznali smo se sa sljedećom razinom AEQ metode, ali da bih je razumjeli moramo povezati sve što smo čuli, osjetili, vidjeli, čitali i naravno, napisali .
Upoznali smo i snažan utjecaj AEQ metode na nas kao i ostale pojedince, što nas je natjeralo da razmišljamo, kako i u kolikoj mjeri ćemo koristiti novo »oružje«.
Vjerujem, da smo svi dobili, uključujući tebe, nove uvide u AEQ metodu.

 

Znam i osjećam, da će AEQ promijeniti moj život i time život moje obitelji ali i živote ljudi, koje podučavam AEQ metodu.
Bilo je zanimljivo i obrazovno svjedočiti undulaciji AŽS-a pojedinca i njegovi svijesti, kako si ti to sa svojom svjesnošću i osjetilima shvatio i predočio dodatna pitanja i primjere u pravom trenutku, najprije cijeloj skupini, a kasnije izravno pojedincu - i kabum .

 

Prijelaz s simpatičkog ŽS na parasimpatički ŽS bio je jasno vidljiv - i akcija je započela - rezultat - »čudo« se dogodilo, kojeg sada razumijemo.
Posljednji dan si lijepo smirio radionicu i sudionike, ali istodobno si nas učio o važnosti svijesti, razmišljanja i dodira.

Dobio sam odgovore na događaje u meni i promijenio sam prioritete.

 

Nove vježbe AEQ su fenomenalne. Osjećam se sjajno, kao uvijek nakon tvojih radionica ili seminara. Moja »zdjelica je plesala«, ali još uvijek ima puno mjesta za poboljšanje.
Uhvatio sam val i nastavljam s AEQ-om.


Samo Šinik, učitelj AEQ metode 2. stupnja

 

Samo-Šinik

 

 

 

 

Mišljenje o AEQ metodi 2. stupnja


Kažu, da se učitelj pojavljuje kada je učenik spreman; bili su u pravu.

 

Na AEQ seminar 2. stupnja sam se upisala bez posebnog očekivanja. Htjela sam nadograditi svoje znanje, ali nisam očekivala takve turbulencije u glavi i time tako veliki korak naprijed.

 

Otvorila sam novu kutiju na tom seminaru - dotaknula sam nove podsvjesne teme, koje su bile još dublje ukopane i nisam ni znala da postoje, ali su i te kako utjecale na mene i na moj svakodnevni život. Moji mišići su bili ukočeni i zbog toga je bio i komunikacijski put mozak-fascia prekinut, iako se razlog za to dogodilo već mnogo prije i bio je "beznačajan". I da, otvorila sam poklopac kutije. Iz nje je izašlo mnogo potisnutih, neprerađenih emocija, ljutnje, zamjerki, osjećaja bespomoćnosti, tjeskobe, optuživanja, tuge ... Ukratko, bilo je zahtjevno, neugodno, nepoznato, novo, ... Mnoštvo neobičnih emocija, s kojima se nisam znala nositi.

 

Moj put sazrijevanja počeo je s AEQ metodom: »energija omogućuje pažnju, pažnja omogućuje učenje, učenje omogućuje razumijevanje, razumijevanje omogućuje prihvaćanje sadašnjeg stanja, prihvaćanje stanja omogućuje učinkovitije korištenje višak energije i usmjeravanje pažnje, koji su uvjeti za promjene, a promjene omogućuju napredak«. Dosta vremena, energije i pažnje sam potrošila za učenje, razumijevanje, prihvaćanje, analiziranje, mijenjanje, ali bilo je vrijedno.

 

Impresionirana sam Alešovim smislom za pružanje informacija i njegovom širokom razmišljanju; zna, kako i koliko nas treba voditi, da ne bismo zalutali, baš prava količina usmjeravanja, koja nam omogućuje, da rastemo, istražujemo, analiziramo i mijenjamo naše dubine, koje nam više nisu korisne.

 

AEQ metoda omogućava mi da razumijem uzroke uvjeta koje susrećem. Sada imam drugačije razumijevanje ključnih čimbenika: vrijeme, pažnja, energija i njihova (ne)usklađenost. Sada imam bolju kontrolu nad svojim životom, sebe upoznajem na drugačiji način, puno bolje osjećam i razumijem svoje osjećaje jer je moja membrana postala više selektivno propusna, vertikalna i horizontalna veza se poboljšala i moj način razmišljanja se proširio. Tako puno bolje razumijem sebe i ljude oko mene.

 

Zahvalna sam što sam imala priliku upoznati AEQ metodu, jer me naučila, da sada napredujem s lakšim ali složenijim koracima i da sada mogu prenijeti to znanje drugim ljudima, koji su se spremni učiti.

 

 

Lidija Jakljevič, učiteljica AEQ metode 2. stupnja

 

 

 

Lidija Jakljevič

 

 

 

 

Mišlenje o AEQ metodi 2.stupnja

 

Ovisimo o uspjehu, ali uspjeha nema ili ne ostaje dugo. Vrtimo se na kotačima nemoći, zamrzavanja, bijesa, boli, žrtvi, ...

Godine i godine takvih odnosa, sa sobom i s drugima, nagomilale su mnoge navike i odnose, koji više nisu potrebni, pogotovo ne za ovo vrijeme i prostor. Po mom mišljenju, AEQ metoda je najbolja i najdugotrajnija metoda koja nam pomaže, da se riješimo krutosti i napetosti, to je metoda, koja nam pomaže napredovati i ostaviti sve nepotrebno iza sebe i promijeniti se.

 

Za to nam je potrebna promjena, a promjena se događa nakon završetka AEQ vježbe, koja se može izvesti u bilo kojoj situaciji, u kojoj je potrebno promijeniti razumijevanje sadašnjeg vremena. U takvim situacijama opuštamo svoje tijelo i time povećavamo osjećaj percepcije boli. Bol je pokazatelj pretjeranosti. Vježbe nam pomažu u usklađivanju svega od iznutra, čvršće stojimo, bolje razumijemo i vjerujemo, da nam daje energijski višak, kako bismo stvorili bolje danas i bolje sutra.

 

Iznenađujuće sam osjetila senzorno motornu amneziju u sebi (na fizičkoj razini) nakon završetka 1. stupnja AEQ metode. I sve jasnije mi je bilo, da je uzrok amnezije u činjenici, da je bilo svega previše u mom životu. Međutim, tada nisam znala živjeti s manje.

 

Drugi stupanj AEQ metode intenzivirao je osjećaj i logiku pa sam počela shvaćati, kako strm bi mogao biti pad u bol i bolest, pogotovo što se tiče mojih kukova, da nisam pošla na ovaj put učenja i počela otkrivati uzroke te mijenjati svoj način razmišljanja.

 

Oduvijek sam imala želju da budem srdačna i elegantna žena, ali ta želja mi se nekako uvijek izmaknula. Kao da moram proći kroz sve ovo i naučiti iz pogrešaka, kao da moram vidjeti i osjetiti sve što nisam htjela biti. AEQ mi je pomogla, da prihvatim stvarnu situaciju; odlučila sam, da ne želim biti stroj, koji može podnijeti sve, nego žena, koja može grliti, poljubiti, podržavati, voditi, razumjeti, ŽIVJETI...

 

Često osjetim žmarce na cijelome tijelu, koje sada tumačim kao moje signale radosti i užitka tijela. Uvijek sam osjećala nemir kada sam bila u svojoj zoni komfora i nije bilo žmaraca, ali sada je drugačije. Sad nema osjećaja krivnje, nema gnjeva i ukočenosti. Kao da sam tada osjećala kao da ništa ne učim i da me to vodi u propast. Moje je rješenje bio turbo bijeg iz zone udobnosti, »učenje« kroz bol, napor i tvrdoglavost. Trudila sam se i učila, ali nisam živjela. Sada oboje bolje usklađujem.

 

Tijekom školovanja za 2. stupanj AEQ metode sam shvatila, da sam još uvijek ukočena, zarobljena, žudjela sam za zrakom i slobodom usprkos uvjerenju, da sam (moje tijelo) u redu; htjela sam se osloboditi tog gnjeva, bijesa, ukočenosti, osjećaja zamrzavanja... Sve manje sam bila raspoložena za plesanje ili skakanje na trampolinu ... Koliko igara s mojom djecom sam propustila i koliko puta nisam preuzela odgovornosti za svoje osjećaje... i situacija se samo pogoršavala... Sada se radujem osjećaju žmaraca u mom tijelu i umu, sada razumijem i vjerujem u samo-ozdravljenje i napredak.

 

Negativni osjećaji, koji su mi tada omogućavali da preživim, postupno nestaju.

 

Odakle su uopće došli i zašto?

 

Tada je moje tijelo bilo pod kontrolom nepoznate sile, koja mi nije dala disati, ponekad čak i ne da živim. Kad razmišljate i vjerujete, da ste sretni i da ćete uvijek biti sretni, iako znate, da to nije moguće jer se sreća ne može postići s naporom ili predajom zbog umora.

 

Shvatila sam, da mogu s AEQ vježbama doći do svojih najmračnijih dijelova, skrivenih duboko u sebi, jer se ne može živjeti neodređeno s takvim skrivenim i potisnutim osjećajima unutar sebe i da istodobno izvana iskazuješ fleksibilnost. AEQ vam pomaže da postanete svjesni toga, da to razumijete, prihvatite i konačno promijenite. Ako ne uspije nama, onda našoj djeci.

 

Seminar za 2. stupanj omogućio mi je, da uđem u taj prethodno podsvjesni dio i da ga pod kontrolom spojim sa svjesnim dijelom.

 

Kao učitelj AEQ metode 2. Stupnja divim se i razumijem koliko i kakav način učenja stoji za time. Zahvalna sam za to, da sam si dopustila ići ovim putem, i da sam srećom to učinila prije nego što bi se moj sistem raspao. Toga sam bila svjesna ali sam se borila protiv te misli i polako sam tonula.

 

Zbog moje poboljšane sposobnosti, da pravilnije usmjerim energiju, pažnju i vrijeme, sada mogu kontrolirati i usporiti entropiju. Pravilnije za mene i sve oko mene, tako da ne izgubim kontrolu i zamrznem i ne dopuštam, da se dogode stvari koje ne želim da se dogode. I tako bijeg postaje jedini izlaz iz stvarnosti u ovisnost i daleko od tijela.

 

AEQ vježbe su mi dale mogućnost, da postanem svjesna svojih osjećaja, a time i učinim najviše za moju membranu, tako da me podsvjesni uzorci i pokreti više ne vode kao tada, kad su me doveli do entropije, boli. Nemam potrebe više za Put Svetog Jakova, sada mogu raditi na sebi ovdje kod kuće, s ljudima i materijalom koji me okružuje, koristeći jasnu komunikaciju sa svima i povezujući moje tijelo i um. Više ne bježim od sebe i svijeta kojeg sam stvorila.

 

Mogu utjecati na energiju i pažnju, promatranje i promjene kroz pogreške, koje sada razumijem. Odlučila sam posvetiti svoje vrijeme i pažnju AEQ životu i ponosna sam što mijenjam svijet iznutra na van. Neuromuskularni sustav, membrana i sve oko mene je tome vrlo zahvalno.

 

Hvala Aleš, što si spreman podijeliti ovo znanje. Hvala svima mojim kolegama, jer ste voljni učiti i povezati se.

 

 

Simona Lesar, Brežice, učitelj AEQ metode™ 2. stupnja

 

 

Simona-Lesar

 

 

 

 

Osvrt na seminar AEQ metode™ 2. stupnja

 

Čuo sam da tamo negdje iza neke ograde postoji dvorište u koje ako uđete, dobijete sreću, dobijete ono za čim tragate. Krenuo sam i ja put tog dvorišta. Blještavi putokazi do tog, mjesta, pokazivali su na smjer. Došao sam na deset kilometara od ulaza i vidio dugu kolonu ljudi. Stajali su u deset redova, jedni pored drugih. Stao sam i ja te čekao. Prolazile su minute, sati. Dan je bio na izmaku. Pitao sam one ispred mene. Oprostite koliko se čeka na ulaz u dvorište? Odgovorili su kako čekaju već dva dana. Još uvijek stojimo na istom mjestu. Dva dana bez pomaka? , pitao sam. Ta pomisao bila mi je tjeskobna. Znate li nekoga tko je ušao unutra, jeste li čuli da je netko u dvorištu?

 

Pognuli su glave i nastavili mrmljati i čekati. Pitao sam se zašto nitko nije ušao, što je to na ulazu? Postoje li neki stražari, dali su vrata zaključana, a nitko ne posjeduje ključ?

 

Okrenuo sam se iza sebe i vidio već dobrih 30-ak metara novog reda, raspoređenog u novih deset redova. Svi su stajali i čekali. Pomislio sam ponovno, nemam vremena za ovo, zašto se nitko ne pomjera, postoji li neki prečac, kakva li je to ograda i zaštita na ulazu. Upravo u tom trenutku iz drugog smjera ograde, vraćao se jedan čovjek. Pognute glave, teškog koraka, sjede kose, bremenitog stava. Nitko ga ništa nije ispitivao, samo su ga odmjeravali. Nitko nije izlazio iz svog reda, da ga nešto upita, ne bi li slučajno izgubio svoje mjesto u redu.

 

Odvažio sam se, izišao, ionako nemam strpljenja stajati ovdje u vječnosti. Zaustavio sam ga i upitao. Zašto se vračaš? Nisam znao odgovore na pitanja koje sam dobio na ogradi, odgovorio je. Za mene nije bilo ulaza unutra. Čekao sam cijelu mladost. Uložio sav trud i znanje na ulaz unutra. Sada se vračam nazad, na kraj reda. Moje vrijeme je prošlo. Kada opet dođe,možda ću biti mudriji. Nastavio je svoj hod dalje. Drugi koji su čuvši to, nastavili stajati u redu. Komentirali su kako oni znaju ta pitanja, i ući će sigurno, to je jedini put i moraju stajati ovdje. Tako im je rečeno. 

Zamislio sam se još jednom, osvrnuo oko sebe i ništa mi nije bilo jasno. Pogledavši malo bolje, vidio sam mali šumarak, pored uređenog puta u kojem se ljudi čekali. Bio je gust i isprepleten krošnjama. Prišao sam bliže i pogledao u daljinu, ne bi li vidio do kud taj put seže. Ionako sam izišao iz reda za čekanje. Radoznalost me vukla da se odvažim na korak u šumarak.

 

Nitko od onih koji su stajali i čekali, nije se obazirao na mene. Niti gledao kuda sam to krenuo. Ušao sam i svakim novim korakom, osjećao sam lakoću, prelazio sam vješto svaku prepreku, korijen, granu, trnje koji su se nalazili na putu. Svakim novim korakom sve sam se manje trudio. Osjećao sam kuda trebam stati i kako vješto ići svaki korak naprijed. Sve je rjeđi postajao taj šumarak, sve sam više vidio kuda vodi put. Bio je paralelan i usporedan sa onim u kojim su svi stajali i čekali. Ne bi li se pomaknuli. Mogao sam još uvijek ćuti njihov žamor i gunđanje. Viknuo sam, Hej, čuje li me netko?!!!! Mislim da je put isti, vodi do te iste ograde pred dvorištem. Nitko mi nije čuo glasa, odgovora nije bilo. Osvrnuo sam se iza sebe, ne bih li vidio koliki sam put prevalio, kako je bilo na početku terena i koliko je gusta šuma i prepreke iza. Osjećao sam se sigurno, iako sam na nepoznatom terenu i nitko ne ide ovim putem.

 

Osmjehnuo sam se i krenuo dalje, sve je bilo bistrije, pogled je sezao dalje. Ali nisam mogao misliti o onima u redu niti koliko još moram hodati, kakva pitanja me čekaju. Teren je i dalje bio takav da sam se lako mogao pokliznuti i spotaknuti. Fokus mi je morao biti na svaki novi korak na šumovitom terenu. Koji je i dalje postajao sve bistriji. Trošio sam sve manje energije. Sve manje sam bio uplašen i tvrd u hodu, sve sam više osjećao okolinu. Kroz um su mi se provlačile brojne misli, kako i zašto. Sve više je bilo i odgovora na ta pitanja. I nisu odgovori uvijek bili onakvi kakvi bih htio.

 

Ali sam ih sve više prihvaćao i vidio da nemaju uporišta u sadašnjosti, jer preda mnom je još dosta puta, novih pitanja. A energija mi je ograničena i mora biti usmjerena na put koji vodi do te ograde. Korak po korak došao sam do samog ulaza. Ograda ovdje koja nije niti postojala!!!!!!, iz perspektive reda i onih koji tamo čekaju, izgledala je jako visoko, bedem od 5 m debelog kamena. Koji se jedino na silu može probiti. Ovdje pored tog reda, na prirodnom putu koji se čini trnovitim i ne vodi nikuda, ali je jedini ispravan i vodi do ulaza, ograde nema. Nema pitanja na koja nećemo znati odgovor. Nećemo pognuti glave i vratiti se natrag.

 

Zakoračio sam u dvorište. Pogled unutra, seže u nedogled, sve je mirišljavo, puno šarenog cvijeća, drveća svakakve vrste, ptice lete bezbrižno,od grane do grane. Sunce nekako ljepše sja. Skroz je vedro. Osjećaj ovdje na samom ulazu, je osjećaj u kojem nema straha. Mogućnosti su velike, ako poštujemo princip ravnoteže, želja i trenutnih mogućnosti. Usmjerimo pozornost na svaki novi korak i odmjerimo ga. Dva, tri puta prije no što zakoračimo.

 

Slušamo govor okoline, kako ga tijelo prihvaća i što misli. Ne znam do kud seže to dvorište, kao niti kakve prepreke me unutra čekaju. U daljini ovdje s ulaza vidim obrise, planine iznad koje to sunce sja. Neću žuriti prema njoj. Neću žuriti da je svladam, okoliš ovdje unutra je suviše lijep i prijateljski da razmišljam o nečemu što je još u obrisima i daleko. Uživam i slušam. Obzor mi se sviđa i neću ga kvariti. Put natrag iz dvorišta i šumarka poznam, kao i koji je osjećaj stajanja u redu.

 

Sada znam da prečaca nema, nema žurbe i čangrizavosti. Nema slušanja glasina da postoji mogući put, znam gdje je. Nema želja, bez poštivanja principa koji ostvaruje te želje. Sve više vidim kakav je obzor, pogled u dvorište. I idemo ruku pod ruku. Svakim novim korakom puta. Želje, ja, moje tijelo, misli i osjećaji.

Ušao sam na put u kojem se dijeli sreća.

 

Stjepan Ostroški, mag.cin., Feričanci, učitelj AEQ metode™ 2. stupnja

 

 

Stjepan-Stroka

 

 

 

 

Mišljenje o seminaru o AEQ metodi™ 2. stupnja kroz prizmu znanja stečenog na 2. stupnju

 

Seminar 2. stupnja nije samo nadogradnja 1. stupnja. Osim logičke/očekivane nadogradnje fizikalno-motornog dijela metode - učenja novih vježbi za uklanjanje određenih bolova/bolesti - upoznaje sudionike i s najvažnijom vezom između svjesnog i nesvjesnog dijela uma, membrane, emocijama ... Ove veze su ključni nedostajući elementi konvencionalne medicine kod tretmana mnogih pacijenta. Psihijatrija se bavi samo glavom, ortopedijom i fizikalna terapija samo s tijelom, ali AEQ liječi oboje i zato uspješno poboljšava kronične bolesti, koje su obično nerješive zagonetke za psihijatriju, ortopediju i fizioterapiju.

 

AEQ metoda™ koristi znanja iz mnogih znanstvenih područja, potvrđuje ih i povezuje ih u logičko / korisno cjelinu.

 

Seminar za 2. stupanj daje jasna i logična objašnjenja uzroka određenih bolova / bolesti / fizičkih ograničenja, kao i upute kako ih ukloniti ili barem ublažiti. Postoji gotovo beskrajna dubina znanja i razumijevanja odnosa između sposobnosti osjetiti mišiće i dobre intermuskularne koordinacije, koja se također prenosi na mnoga druga područja života u slučaju poboljšanja (redovito i kvalitetno izvođenje vježbi). Sudionici seminara upoznaju važnost vlastitog angažmana, što je neophodno za dobro razumijevanje metode, kao i za njihov rad kao učitelja AEQ metode.

 

Seminar je izvrsno organiziran. Sve se nalazilo na najvišoj razini, poput same metode - gostoljubivost, hrana i atmosfera općenito.

 

Za mene je sve vrijeme, energija, pažnja i novac, koji sam uložio u AEQ obrazovanje, vrlo dobra investicija. Moj osobni život se poboljšao (osjećaj, zdravlje, veze, učinkovitost, tjelesne sposobnosti ...), a ja sam također uspješniji i na mom poslu.

 

 


Uroš Petan, učitelj AEQ metode 2. stupnja

 

 

Uroš Petan, Ljubljana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook