Aleš Ernst, osnivać AEQ metode

Aleš Ernst, vaš učitelj

 

Rođen sam 3. Listopada 1971., živim u Brežicama i imam dvoje djece. Samostalni sam poduzetnik od 1993., vlasnik trgovine biciklističkom opremom i terapeut kliničke somatike. U dijetnjstvu sam imao dosta motoričkih poteškoća, problema sa stabilnosti i mobilnosti. Bicikl sam naučio voziti sa 15 godina, no ubrzo vrlo intenzivno, da bih počeo sudjelovati i u biciklističkim maratonima. Sve vrijeme radio sam i kao serviser bicikala, što sam vremenom usavršio kao jednu od najprepoznatljivijih usluga u Posavini, ali i Hrvatskoj.

 

Aktivno sam se bavio biciklizmom, trčanjem, plivanjem i dizanjem utega. Vremenom se razvila bol u lijevom kuku, sve do nesnošljivosti. Napominjem da mi je u djetinjstvu dijagnosticirana kraća desna noga, što je imalo za posljedicu slabije razvijenu desnu stranu tijela. Zbog sve većih bolova prestao sam biciklirati i posvetio se dizanju utega i kettlebellu. Stekao sam certifikat, te se usmjerio učenju klijenata pravilnom radu i gibanju tijela pod opterećenjem. Istovremeno sam počeo opažati nedostatke vlastite mobilnosti i probleme klijenata kao posljedicu rada sa utezima i biciklizmom.

 

Istezanje (stretching) nije bitno mijenjalo mobilnost, teškoće su se ponavljale, a trud uložen u njihovo uklanjanje slabo vraćao. Potražio sam medicinsku pomoć, no obrazloženje uzroka nesnosnih bolova i ponuđena rješenja nisu mi zvučali uvjerljivo. Fizikalna terapija, jačanje mišića, rad sa elastičnim trakama, masaže, kiropraktika i satovi meditacije nisu urodili plodom, a ja sam navikao na život u bolovima.

 

Kasnije, kada sam vlastitom inicijativom počeo detaljnije istraživati o mogućim uzrocima problema koji sam imao, naišao sam na tumačenje djelovanja tijela i uma u svjetlu „somatike“ Thomasa Hanne i vidio moguće rješenje svojih tegoba bez invazivnih zahvata na tijelu. Čitajući knjigu Marthe Peterson i kontaktirajući je polako sam shvaćao pravi uzrok kraće noge i trajne boli u lijevoj nozi. Već nakon nekoliko dana izvođenja vježbi osjetio sam nevjerojatno poboljšanje i htio sam više. Uslijedilo je učenje kliničke somatike od Marthe Peterson i ostalih stručnjaka tog područja. „Somatski pogled“ na djelovanje uma i tijela omogućio mi je bolje shvatiti uzroke problema koji su me mučili dugi niz godina.

 

Posebno mjesto u mom životu i zaslugu za moj razvoj do terapeuta kliničke somatike ima moja supruga, Vesna Cijan. Djela Martina Kojca, Napoleona Hilla, Louise Hay, Susan Jeffers, Gabriele Stoger, i naši razgovori o njima tijekom dugih šetnji i promatranje prirode sa naše terase u nama su otvarali naše unutarnje svjetove. Sve to omogućilo mi je bolje razumijevanje kliničke somatike. Klijentima tako lakše pomažem razgovorom i savjetima, ne samo vježbama i terapijom. Bez tih spoznaja moj rad ne bi imao toliko uspjeha, jer su se vremena unatrag 50 godina, od kada je Hanna razvio metodu, bitno promijenila. Čovjek danas ima teži zadatak; nije mu lako održati kontrolu nad samim sobom. Pristup i djelo somatskih edukatora sam kroz praksu i razgovore sa Vesnom znatno produbio i prilagodio današnjem vremenu. Bez nje danas ne bih bio to što jesam i ne bih imao hrabrosti raditi sa ljudima. Moje samopoštovanje je bilo puno strahova, kritike i zabluda. Shvatio sam da je sve u glavi, kontrola nad tijelom i umom. Samo me je strah priječio živjeti svoje snove. Shvatio sam da je smisao života spoznaja što želim i kako to postići i zadržati.

 

Hvala ti, Vesna!

 

 

Od kliničke somatike do AEQ metode™

 

Od kliničke somatike do AEQ metode™

Učinke vježbi kliničke somatike vježbi na neuro-mišićni sustav imao sam priliku promatrati u godinama rada sa mojima klijentima. Aktivni terapije sa somatskim vježbama su rezultirale u značajnim promjenama i poboljšanju života za mnoge od mojih klijenata, ali nažalost, blagotvorni učinci trajali su samo nekoliko mjeseci. Na kraju su se vratili na prethodno stanje i izvode vježbe samo povremeno, kada bol postaje previše uznemirujuća.

 

Kada sam proučavao različita područja fizike i ljudskog gibanja, sve više sam shvaćao koliko se život promijenio u posljednjih nekoliko desetljeća, postao je puno brži, a time se smanjila i sposobnost ljudi, da se koncentriraju i prilagođuju, a to je omogućila tehnologija. Za takav život je potrebno puno energije, ali i aparati koji rade umjesto nas te nam ušteđuju vrijeme. Dok koristimo naše vrijeme racionalno, kada je u pitanju korištenje naše energije situacija je druga. Naše tijelo se je tijekom evolucije i borbe za opstanak razvijalo u uvjetima nestašice hrane i borbi za energiju. Vrijeme nije bilo bitno, međutim, danas živimo kao da oduvijek vozimo po brzim autocestama, što nam omogućuje, da uštedimo vrijeme, ali istodobno to znači i veću potrošnju goriva (energije) i potrošnja općenito. Također se i prilagodljivost kao područje manipulacije smanjuje kad se dogodi nešto nepredvidivo. Kada trebamo skrenuti sa autoputa na makadam i voziti polako postajemo zbunjeni i nesigurni. U stresu smo, iako smo preživjeli milijune godina, te se čak i razvijali u neprilagođenoj, neprijateljskoj okolini.

 

Sve više shvaćam, da nas brzina, tempo života, ubija - doslovno ili indirektno - čini nas napete, tvrde i nefleksibilne. Dakle, javlja se bol, koja nas upozorava na neefikasnost i entropiju.

Također sam shvatio, da često standardne somatske vježbe nemaju dovoljno utjecaja na to, da bih moji klijenti dovoljno usporili tempo života, i dovoljno razmišljali o tome kako se kreću, kako rade, i kako vježbaju.Osnovna svrha AEQ metode™ je da si uzmemo vrijeme i promatramo što radimo i tražimo bolje rješenje. Bolje rješenje znači učiniti više, ili barem istu količinu uz manje napora (energije). Drugim riječima: pomisli dva puta, učini jednom. Kao kad skrećete s autoputa na vozački poligon.

 

Što više znamo što činimo te više možemo poboljšati naš osjećaj svijesti, koja nam omogućuje veću kontrolu. To nam omogućuje veću koordinaciju i time bolju efikasnost, koja uvijek daje dobar osjećaj jer omogućuje obnovu, očuvanje i poboljšanje lakšeg kretanja i to je preduvjet za lijepo, bezbolno i neovisno zrelo dob.

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode™ 5.stupnja

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook