AEQ METODA™ | Učestala pitanja | Rehabilitacija ozljeda

Uspješnija rehabilitacija ozljeda sa AEQ metodom™

 

Nesreća nikad ne odmara, kaže poslovica.

 

Iznenadni i nepredvidivi događaji mogu lako biti uzrokom ozljede - sve od uganuća, modrica, rana i sličnih lakših ozljeda do onih ozbiljnijih koje nam zauvijek obilježe život. Pri rehabilitaciji, glavnina pozornosti je usmjerena ka liječenju i vraćanju funkcije tjelesnih struktura u prvobitno stanje, onoliko koliko je to moguće. Liječenjem i skrbi o ozljedama i ranama bavi se traumatologija. Traumatolozi ozljede saniraju po doktrini i u tome su često vrlo uspješni, čak i u slučaju vrlo ozbiljnih ozljeda koje su, u ne tako dalekoj prošlosti, za pacijenta mogle biti kobne.

 

Statistika pokazuje da ozljede danas predstavljaju jednu petinu svih bolesti. Nužan dio procesa ozdravljenja pri težim ozljedama je funkcionalna terapija, čiji je cilj što raniji i potpuniji povratak funkcije oštećenog dijela tijela i radnih sposobnosti. Traumatologija i funkcionalna terapija obave svoju funkciju odlično no razumijevanje funkcioniranja tijela i utjecaj povrede na tu funkciju nije, nažalost, dovoljno usmjeren razumijevanju promjena senzorno-motornog sistema, do kojih dolazi uslijed ozljede. Zbog refleksa traume, uzrokovanog strahom, boli i promjenom gibanja, oštećeni dio tijela osjećamo drugačije i stoga se drugačije i gibamo. Tako je po završetku rehabilitacijskog procesa osjećaj i nadzor nad tijelom slabiji i drugačiji nego što je bio prije ozljede. Toga smo svjesni jer nam je poznato da je takvo stanje normalna i neizbježna posljedica. I to je glavni uzrok bolova, suza, osjetljivosti na promjenu vremena, koje nas često prati i godinama nakon pretrpljene ozljede, iako je ona sama uspješno sanirana.

 

I AEQ metoda™ se bavi baš tim područjem pada kvalitete života. Bolovima i ograničenjima za koje više nema realnih razloga. Na slikama ili kod pregleda je sve OK no bol ostaje ili se je preselila na drugu lokaciju. Zglob ima ograničenu pokretljivost no za to se ne mogu pronaći realni razlozi. Jako često radimo sa osobama koje imaju ograničenu pokretljivost koljena ili lakta iako je rehabilitacija povrede bila uspješna i ortoped ne može pronaći realan razlog zašto je tome tako. Jedno od prvih pitanja prije početka učenja AEQ metode™ je „ Dali je koljeno bilo normalno pokretljivo  kad ste bili pod narkozom“. Obično je odgovor „DA“, što znači da je pokretljivost ograničena zbog senzorno motornih promjena u nervno muskulaturom sistemu a ne zbog ograničenja u samom zglobu. Slično važi i za bolove koji traju i poslije uspješne rehabilitacije, bolove koji se sjele kao i za većinu kroničkih bolova ili bolova kod dijagnoza označenih sa sindromom.

 

U slučaju ozljede ne dolazi samo do promjene strukture tijela, čime se bavi traumatologija, gubitka fleksibilnosti i mobilnosti tijela, čime se bavi funkcionalna terapija. Ozljeda mijenja i senzorno-motorni utisak i osjećaj tijela u mozgu. Intenzivna bol zbog ozljede i bol prilikom kretanja tijela dovode do promjena u nadležnom dijelu mozga i odnosu um- tijelo. Improvizacija i adaptacija mozga zbog bolova i tijela koji bolovima utječu na um dovode do stvaranja novih obrazaca pokreta i ukoliko takvo stanje potraje dovoljno dugo mijenja kretanje, držanje i centar ravnoteže uslijed čega pokreti tijela postaju drugačiji. Vremenom to dovede do preopterećenja određenih dijelova tijela, a posljedice osjetimo ponajprije na zglobovima, pokreti postaju manje pouzdani i sve teži. AEQ metoda™ kroz edukaciju to mijenja i omogućava promjenu nesimetričnosti u sistemu i tako uspješno diže kvalitetu rehabilitacijskog procesa, a uspjeh ovisi naravno o vrsti i težini ozljede i našoj predanosti.

 

Nakon sanirane ozljede kada više ni u mirovanju nemamo bolova također upražnjavamo AEQ metodu™ i tako dižemo osjet i znanje ispravnog pokreta, pojačavamo kontrolu nad njime kako bismo spriječili povratak asimetričnosti, nestabilnosti i slabu pokretljivost tijela u koju nas dovede prebrz i plitak odnos do života zbog manjka vremena. Za život koji slijedi vrlo je važno znati razlikovati promjenu kretanja i učinkovitost kao i neugodu i bolove koje nas pravovremeno upozoravaju na pad jasne komunikacije um-tijelo, kako bismo izbjegli posljedice koje se mogu vući sve do kraja života.

 

Do problema koje obično pripisujemo starosti tako ne bi niti došlo. Promjene u mozgu moguće su samo svjesnim ponavljanjem pravilnih pokreta i razumijevanjem odnosa unutar tijela. Također vrijedi praksa da učimo iz grešaka. Svjesna kontrola nad određenim pokretom omogućuje nam razumijevanje povezanosti svih dijelova tijela. Prema tome, iskoristimo sve mogućnosti, kako formalne medicine tako i one koje pripadaju alternativnim načinima, koje lako prepoznajemo u kontekstu integrativne - kombinirane medicine.

 

 

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode™ 5. stupnja

 

tel. : 00386(0)30 322396 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor