menu
AEQ METODA™ | Dobro je znati | Znati sebe

Znati sebe

  

“Što ne znaš, ne boli” – izreka koliko god poznata toliko netočna. Nepoznavanje unutrašnjih procesa u tijelu može nas uništiti, kao što to uglavnom biva. Daleko bolja izreka ”Znati sebe,” upisana na hramu u Delhiju.

 

Obično je to vanjski svijet koji plijeni našu pažnju. Konstantni pritisci i izazovi našeg društvenog i fizičkog okruženja mogu nam toliko odvući pažnju da se unutarnje napetosti i neravnoteža mogu nagomilavati polako i neprimjetno. Često me klijent sa bolno iskrivljenim tijelom pogleda i pita, “Kako mi se ovako nešto moglo dogoditi?”. Naravno, odgovor je da invalidnost na kraju sama sebe potiskuje bolno u njegovu svijest što se događalo cijelo vrijeme, polako, malo ispod praga njegove svijesti. Da je, negdje za vrijeme postepenog nakupljanja, obratio pažnju unutar sebe, zamijetio bi što se dogodilo. Ali odrasli rijetko koriste svoje sposobnosti samoopažanja.

 

Skretanje pažnje unutar sebe je snažno sredstvo promjene. Fokusiranje nečije pažnje nije samo psihološki čin pasivne percepcije, već pozitivan fiziološki čin. Pogled vani prema stablu neće utjecati na stablo, ali pogled unutar sebe radikalno je drugačiji čin koji ne može ne utjecati na sebe. Nešto izvanredno događa se kada usmjeravamo pozornost prema unutra. Ako osoba zastane na trenutak i fokusira svoju svijest na lijevo uho, uho postaje označeno. Samo sekundu ranije, to je bilo izgubljeno u nediferenciranoj zaboravi, dok je sada označeno neutralnim reflektorom koji ga prikazuje kao istaknutu figuru u usporedbi sa opskurnom pozadinom ostataka tijela.

 

Fokusiranje svijesti na jednom dijelu tijela je najposebnija senzomotorička radnja, jer ne samo da mobilizira senzomotorički sustav u jednom smjeru, već istovremeno sprječava isti fokus u svim ostalim smjerovima. To će reći da je to radnja koja uključuje cjelokupni senzomotorni sustav, a time i cjelokupnost nečijeg tijela. Baš kao što možemo biti okrenuti samo u jednom smjeru istovremeno, tako isto možemo usredotočiti našu svijest samo u jednom smjeru. Ono prema čemu možemo okrenuti našu svijest može biti iznimno složeno i beskrajno jednostavno, ali to je uvijek prema samo jednoj stvari. Zbog ovog jednosmjernog fokusa, isključujući ostale smjerove, stječe se pokretačka snaga usmjerene svijesti.

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode™ 5.stupnja

 

 

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor