menu
AEQ METODA™ | Dobro je znati | Starenje

Starenje

  

Da me je Igor pitao zbog čega je ostao zakočen u jednom položaju, spriječen da rotira kralježnicu, rekao bih mu da usporedi svakodnevne vlastite kretnje, navike, te misli sa onima od prije dvadeset i pet godina, kada je bio Tridesetogodišnjak. Rekao bih mu da usporedi tadašnju životnu raznoznolikost sa ovom sada. Pitao bih ga je li mu život u zadnjih dvadeset i pet godina postao sadržajniji i raznovrsniji ili skučeniji i fokusiraniji. Pitao bih ga da li su njegove sadašnje težnje, izazovi i strahovi išta složeniji i brojniji nego kada je imao trideset. Jedan od mitova starenja je pretpostavka da ne možemo raditi stvari koje smo nekada davno mogli.

 

Ustvari činjenica je samo, da smo prestali raditi sve one stvari koje smo ranije radili. Kao što naša potraga za zvanjem rezultira zaposlenjem, kao što potraga za partnerom završava brakom, kao što mnoga naša očekivanja postaju konačna ostvarenja, kao što naše težnje postaju čvrste izvjesnosti, i kao što se naš širok spektar mogućih pokreta svede na uglavnom uobičajene kretnje, posljedično ćemo se neminovno manje kretati te imati skučene stavove.

 

Budući da su mogućnosti našeg života razvrstane, odbačene, pa konačno sređene u svakodnevnoj rutini, naše životne funkcije postaju ograničene i specijalizirane. Igorov život bio je monoton, kao i većini ljudi. Nametnuti vlastiti cilj odrastanja, čini se da je potraga za sigurnošću te smirenošću, odnosno potraga za ustaljenim životnim stilom koji pruža bijeg od nesigurnosti slobode i neizvjesnosti težnji. Pojedinci su zavedeni do te mjere da su u prihvatili uvjerenje kako osobno ispunjenje znači miran, siguran i ograničen način života tako da funkcije tijela postaju jednostavnije, izravnije, i kruće. Igor je prestao promatrati okolinu. Više nije osjećao potrebnu. Na koncu, što je bit života nego prestanak opažanja i smirivanje? Upravo ovako je Igor funkcionirao. Njegova svakodnevica je postajala sve manje i manje raznovrsna a sve više fokusirana. Na isti su se način Igorova dvadeset i četiri kralješka prestala pomicati i biti senzitivna, postala na neki način stopljena u jedan nerazdvojni blok, kao što se i Igorova svijest o mogućim aktivnostima pretvorila u monotoniju.

 

Iz istog razloga, kao posljedica njegovog nerazmišljanja, neupitna akulturacija je produbljena mojom lekcijom neverbalne, odnosno subkulturne razine njegovog senzorno-motornog buđenja. Igor je postao aspirativan i avanturističan. Odjednom je vidio više mogućnosti, primjećivao više stvari te težio boljem. Sugeriram da ljudi, kada se shvate kroz način života, pokrete, razotkriju svoj mental sklop upravo onakvim kakav on istinski jest. Um i tijelo svakog pojedinca prikazuju se simultano, sjedinjeno tjelesno. Pokreti i propriocepcijski repertoar svakog pojedinca mogu se povećavati i postati bogatiji, ali se isto tako mogu smanjit i postati oskudni.

 

Ovisi o nama!

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode™ 5.stupnja

 

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor