menu
AEQ METODA™ | Dobro je znati | Kako živimo danas

Kako živimo danas

  

Moderan stil života kojim danas živimo može se opisati poprilično razornim, te nas dovodi do toga da se s vremenom naviknemo na svakodnevne situacije koje nas iscrpljuju – na dužnosti zaposlenog supruga i oca obitelji ili urbane supruge i majke. Ako na takvim situacijama ustraje duže vrijeme, čovjek postepeno biva iscrpljen van granica svoje izdržljivosti. Dolazi do eskalacije mišićne napetosti koja ometa do tada lako gibanje tijela, a osjećaj tenzije te fizičke napetosti se prenosi natrag u svijest i preplavi je nečujnim alarmom tjeskobe i boli.

 

Neurofiziološke studije provedene tijekom posljednjih nekoliko desetljeća potvrđuju kako naše misli utječu na kvalitetu i učinkovitost našeg života. Razmišljanje je čin u kojem sudjeluje cijeli naš senzorno – motorički sustav i zbog toga se način razmišljanja automatski odražava na naše fizičko stanje. Ukoliko nas, primjerice, iz dana u dan more iste tjeskobne misli dolazi do nakupljanja i intenziviranja tjelesne napetosti u određenim dijelovima našeg tijela koji tako postaju umorni, iscrpljeni i na kraju ozlijeđeni. Ukoliko se uvijek iznova vraćamo mislima o osveti, pri tom svaki puta ponovno aktiviramo mišiće i žlijezde u našem tijelu, kada sami sebe uvijek ispočetka razočaramo u jednoj te istoj stvari time uvijek nanovo kaznimo dijelove tijela, a kad smo prepušteni mislima ili razgovoru o bolesti, očaju, brizi ili strahu time sami sebi zadajemo fizičku bol, te neprimjetno hodamo put samouništenja.

 

Pozitivno mišljenje i njegova moć temelji se na snažnim dokazima neurofizioloških istraživanja. Nažalost, zbog obaveza s kojima smo suočeni rijetko kad smo u situaciji da se možemo potpunoma posvetiti pozitivnim mislima; suvremeni način života je za većinu nas sjenoviti veo koji nam obavija život. Nekoć jednostavan zadatak postizanja ekonomskog i društvenog položaja danas uzrokuje mnogo više tjeskobe i zabrinutosti nego što je to bio slučaj pred samo pola stoljeća. Kako je, k tome, društvena navika danas čitati novine to nas u dodatnoj mjeri opterećuje još većom frustracijom, razočaranjem, anksioznosti i zlih slutnji uslijed čega nakupljena mišićna napetost ne popušta ni malo.

 

Za ovakvu vrst problema nema jednostavnog niti trajnog rješenja.

 

No,prvi korak jest da postanemo svjesni tog problema, da ga osvijestimo i pokušamo razumjeti. Proprioceptivna svijest samoga sebe omogućuje nam bolje razumijevanje onoga što nam se događa i zašto naše misli, kultura i način života utječu na nas na tako izrazito emocionalnoj i fizičkoj razini. Razumjeti sebe znači shvatiti širi aspekt svog postojanja, te steći moć da sami sebi više pomognemo. Zbog kulture u kojoj živimo nemamo veliki utjecaj na društvo u cjelini, ali možemo puno učiniti sa nama samima podizanjem svijesti o vlastitom iskustvu.

 

Ovime želim reći da se postignuta proprioceptivna nepismenost istraživanjem neurofizioloških uzroka koji do nje dovode vrlo jasno pokazuju kako svakodnevnim iskustvom i usmjeravanjem unutarnje pozornosti lako možemo transformirati čitavo svoje biće.

 

Kako smo se vremenom usmjerili na preoblikovanje naših misli i pokreta u negativnom smjeru tako možemo djelovati reverzibilno, jer naš je senzorno – motorički sustav jednako sposoban da se prilagodi na pozitivno. za razliku od utjecaja na kulturu i društvo sami sebi možemo vrlo lako pomoći – lakoćom kojom smo se zapustili i izgubili kontrolu nad svojim tijelom ponovno možemo preuzeti nadzor nad svojim senzorno – motoričkim sistemom. Sve što nam je pri tom potrebno jesu upute kako i na koji način to učiniti da bismo si na taj način osvijetlili put iz labirinta u kojem smo se našli.

 

To je jednostavno učenje i usvajanje uzoraka kretanja koji učinkovito pomažu u otklanjanju onih uzoraka koji su nam prouzročili bol.

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode™ 5.stupnja

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor