AEQ METODA™ | Dobro je znati | Evolucija somatskih tehnika

 EVOLUCIJA SOMATSKIH TEHNIKA

 

Mnoge stvari se evoluirajući mijenjaju, no ne nužno sve.

 

Poanta je u tome što se „novonastalo“, s vremena na vrijeme mora pomiriti s onim „minulim“. U nekom prijašnjem vremenu preživljavanje je zahtijevalo samo fizički aspekt života. U današnjem svijetu većina onoga što radimo ne samo da nas ne prisiljava kretati se naprijed, već nas tjera na stagnaciju dozvoljavajući da informacija sama dođe do nas. Više ne moramo interaktivno sudjelovati u svijetu koji nas okružuje, modernom tehnologijom on dolazi k nama.

 

Sve to stvara iskrivljeni osjećaj samosvijesti i propriocepcije. U srži, stvoren je način koji odvaja naše tijelo od naših misli. Prije je način na koji doživljavamo svijet podrazumijevao aktivno uključivanje u nj, danas je to logička premisa i apsorpcija dostupne informacije. Prethodne su generacije koristile pokrete za ponovno uspostavljanje um-tijelo veze. Otkrivali su povezivanje u cjelinu kroz tehnike kao što su yoga, judo, aikido i mnogi drugi drevni načini korištenja moći percepcije i okoline za poboljšanje općeg zdravlja. Bilo je i tehnika koje su gotovo u potpunosti uključivale samo fizičko kretanje tijela. Te se tehnike oslanjaju ponajviše na praksu somatskih pokreta.

 

Ovdje je riječ o nečem što zovemo AEQ metoda. Odlikuje se ponajviše fokusom na stjecanje kontrole nad pokretima kroz svjesnije motiviranu praksu. To je tehnika stjecanja kontrole nad svakodnevnim navikama i povratak onoga što je tim navikama i rutinom izgubljeno. AEQ metoda je način uspostavljanja poveznice između onoga što emocionalno osjećamo i načina na koji naše tijelo shvaća svijet oko nas.

 

Način na koji učimo danas veoma se razlikuje od načina na koji su evoluirale generacije prije nas. One su učile kroz igru, druženje i razvoj osjećaja samoga sebe u okolini kojom su bili okruženi. Danas, u moderno doba, naučeni smo sjediti mirno puštajući da informacija dođe do nas umjesto sami je tražiti. To je izmijenilo našu motivaciju i žeđ za interakcijom, ne samo s okolinom već i unutar nas samih. Dovelo je do onoga što zovemo senzorno-motornom amnezijom. Kako učimo na drugačiji način, naša um-tijelo veza ne dobiva poticaj kao što je to bio slučaj u prošlosti. Promjena u načinu na koji se odnosimo prema svijetu dovela nas je do nesposobnosti održavanja vlastitog zdravlja. Odvajamo se od okoline i jedni od drugih. Naš se senzorno-motorni sustav ne razvija i ne sazrijeva, što dovodi do trajnog osjećaja boli i udaljenosti od vlastitog blagostanja. Više nismo sposobni čitati signale vlastitog tijela i živjeti učinkovito na način na koji to naše tijelo zahtijeva. To je dovelo do kroničnog gubitka kontrole nad našim pokretima i tijelom.

 

Jednostavnim rječnikom, stres svakodnevnog života uzrokuje da naše tijelo reagira tako da izazove napetost u mišićima što dovodi do konstantne mišićne kontrakcije. Ukoliko uslijed gubitka sposobnosti da čujemo ono što nam tijelo govori, nismo svjesni takvih tjelesnih reakcija i promjena koje one izazivaju, nećemo nikad poduzeti potrebne korake za ublažavanje tih napetosti. Tako nećemo napraviti ono što je potrebno našem tijelu kako bi se oslobodilo posljedica svakodnevnog stresa.

 

Budući da nismo sposobni „čuti“ signale koje naše tijelo šalje našem mozgu, razvijamo stalno i trajno stanje napetosti koje vremenom dovodi do poremećaja i/ili prekomjernog rada. Poput svakog stroja, to će rezultirati habanjem i poteškoćama, odnosno bolovima. Upravo ta nesposobnost prepoznavanja signala koje nam tijelo šalje vodi do kroničnih bolova i pojave bolesti.

 

AEQ metoda je tehnika kojom angažiramo mozak i tijelo ponovnoj komunikaciji na način na koji su prvotno dizajnirani. To je način reedukacije čitanja signala koje tijelo šalje mozgu kako bismo napravili učinkovite motoričke promjene u svrhu održavanja zdravlja i odsustva bolesti.

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode 5. stupnja

 

Evolucija

 

tel. : 00386(0)30 322396 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor