AEQ METODA™ | AEQ metoda i vrhunski sport

AEQ metoda™ i vrhunski sport

 

Svjesnim pristupom i kontrolom pokreta,baš poput somatskih vježbi,možemo promijeniti način na koji mišići rade i educirati se kako bismo uklonili nepoželjne kontraktilne obrasce.

 

Cilj je postići uravnotežene i jedinstvene kontrakcije mišića,te da sam pokret potekne iz trupa jer se tamo nalaze najjači mišići u tijelu. Uz to, važno je istaknuti da ekstremiteti trebaju ostati pod kontrolom i imati dobar grip, da bi oslobodili akumuliranu energiju stvorenu pri svakoj kontrakciji.

 

Bilo kakva ukočenost ekstremiteta,latentna razina napetosti i senzorno motorna amnezija posljedično uzrokuje preranu pojavu umora,poput refleksnih obrazaca koji onemogućuju učinkovito djelovanje. Postizanje čak i umjerene mišićne koordinacije sa somatskim pokretima rezultira poboljšanjem izdržljivosti,brzine,snage i okretnosti. Uzorak pravilnog osjećaja postaje stalno prisutan, nema off-dana i osjećaja ukočenosti tijekom trenažnog procesa  ili natjecanja. Drugim riječima, svakim izvođenjem somatskih vježbi osjećaj postaje sve izraženiji i bolji,te lakši i brži u ponovnom uspostavljanju kontrole i osjećaja. Glavna razlika između ovoga i klasičnog pristupa trenažnom procesu, baziranog na beskonačnom ponavljanju, jest da bez uspostave svjesne kontrole oslanjamo se isključivo na vanjsku manipulaciju pokreta koja izaziva refleksnu reakciju tijela (nesvjesnu) i postaje igra nagađanja. Ovo objašnjava i zbog čega je mnogim vrhunskim sportašima teško ponoviti prošle uspjehe u narednim godinama i zašto se bore postići optimalnu razinu tjelesne spreme.

 

Najveća prepreka za prevladati jest poremećaj/veza/održavanje komunikacije na relaciji mišić-mozak. Ostali organski sustavi (kardiovaskularni,respiratorni i dr.) su mnogo lakši za upravljanje i koordinaciju jer su konstantno aktivni i mogu biti usklađeni sa samo nekoliko specifičnih treninga.Problem s lokomotornim sustavom jest da prekomjerna količina treniranja i time povezan gubitak efikasnosti vodi do kroničnog umora,te  preoptereti  ostale sustave  (kardiovaskularni,dišni i dr.). Iz tog razloga, za oporavak treba koristiti AEQ metoda™ zajedno sa laganom fizičkom aktivnošću umjesto vožnje bicikla ili trčanja npr.. Nepotrebno i pretjerano  ponavljanje istih obrazaca pokreta i kod treninga i kod oporavka vodi u krive  navike i automatizaciju bez kontrole, otupljuje osjećaj i efikasnost. Što je veća sila ili napor kad se radi automatizirano bez prisutne svjesne kontrole to je veća redukcija osjeta ili naše pažnje usmjerene na osjećaj. Iznimno se može javiti i ozljeda. Neke stvari se ne mogu svjesno kontrolirati,dok druge mogu. Uspjeh neće izostati kada pronađemo način kako svjesno postići željeno. Ipak, sve počinje i završava u mozgu i naša svijest (ako je imamo dovoljno) je ona koja osigurava rješenje u svakoj situaciji.

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode™ 5. stupnja

 

 

Pozdrav, Aleš!

 

Ja sam dobro,hvala! Primjećujem napredak u svemu što radim. Kako je zapao snijeg, prošli tjedan sam nastojao čim više iskoristiti. Na snijegu sam osjetio napredak u obliku mekoće, a tako sam se osjećao i kasnije nakon somatskih vježbi kojima sam se opustio. Nakon tri dana takvog tempa bilo je potrebno i više vježbi. Lako sam se opustio, ali s manje napretka. Osjećao sam samo dobro opuštanje bez osjetnoga napretka. Nakon uspješnog tjedna imao sam i više bolova u leđima koje sam pravilnim vježbama i otklonio, ali već sljedećeg dana bol se vratila. Čak ni somatske vježbe nisu bile velika pomoć, jer ih nisam osjećao zbog toga što je tijelo od previše napora postalo prekruto i umorno.

 

Nakon dva dana odmora ponovno sam počeo sa AEQ vježbama i osjećaj je sada bio tu, što me jako razveselilo!

 

Primjećujem da kada sam jako aktivan i bordam neprestano po nekoliko dana ne osjećam napredak prilikom vježbi, već samo dobro opuštanje, a kada tijelo postane umorno gubim i taj osjećaj. Kada nisam toliko aktivan i ne opterećujem tijelo previše osjećam napredak vježbama, ali se moram natjerati da nisam prečvrst već ustrajan.

 

Posljednja dva tjedna preuzela me želja za bordanjem i osjetio sam i malo nazadovanje kod vježbi, ali sam se opet vratio. Moram biti pažljiviji i ustrajniji, te raditi na pravilnoj raspodjeli aktivnosti i AEQ metoda™!

 

AEQ metoda™ mi puno pomaže pri opažanju koliko mi je potrebno, a kada se zaustaviti. To je prednost i u ostalim aktivnostima, kao i pri bordanju gdje želja prevlada, ali već i s opažanjem i osvješćivanjem toga puno napredujem!  

 

Trenutno sam u SAD-u na prvom natjecanju za Svjetsko prvenstvo! Osjećam se odlično, mada treninga zbog loše sezone nije bilo dovoljno, no unatoč tome zbog dobrog osjećaja unutar svog tijela sam vrlo siguran u sebe!  

 

Hvala! Lijep pozdrav!

Aljoša Kivec, Maribor

tel. : 00386(0)30 322396 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor