AEQ METODA™

Što je AEQ metoda®

 

 

AEQ metoda® je proces učenja kvalitetnije kontrole nad mišićima i gibanjem.

 

To nam omogućuje da te mišiće ne zadržavamo napetima nesvjesno i nenamjerno. Nadalje otkrivamo i učimo razumjeti i mijenjati emocionalne i fizičke traume iz prošlosti, koje su umanjile i automatizirale našu svjesnu kontrolu nad pokretima i mišićima u podsvijesti, bez mogućnosti našeg utjecaja, a što nam uzrokuje bolove i ograničenja.


Kao za svaki proces učenja, i ovdje treba vrijeme i ustrajnost, bezbolan i svjesni rad za postupno poboljšanje.  I tako poboljšana kvaliteta pokreta omogućuje povećanje kvantitete bez ozljeda i negativnih posljedica.

 

AEQ metoda® nas uči svjesnosti, osvještavanja samog sebe, svog tijela i njegovih pokreta. Kroz proces osvještavanja jednostavnog mehanizma kontrakcije i rastezanja mišića, nam pokazuje kako povratiti kontrolu nad svojim mišićima, zglobovima i pokretima. Učitelj AEQ metode® uči nas kako razviti sposobnost svjesnog opuštanja i stezanja mišića izravno povezanih s našom ozljedom, što će eliminirati prekomjerne mišićne kontrakcije i pomoći nam da se vratimo u usklađene i jednostavne pokrete.

 

Kad postanemo sposobni svjesno opustiti i produljiti naše mišiće nestat će i opasnost od pogoršavanja ozljede.

 

AEQ metoda® upotrebljava mehanizam grčenje/opuštanje za vođenje i položaje, neposredno povezane  vašom ozljedom da biste uklonili pretjeranu mišićnu kontrakciju i razvoj usklađene slobode gibanja.


Terapeut AEQ metode™ radi s vama i nauči vas ponovo razviti sposobnost svjesnog opuštanja i grčenja  mišića. Kad jednom vratite sposobnost svjesnog opuštanja i produživanja mišića, nestane i opasnost  jačanja svog bola.

 

 

AEQ metoda® – pristup ka olakšanju boli

 

AEQ metoda® je pristup ka olakšanju i liječenju boli baziran na učenju i edukaciji procesa koji omogućuje mišićnu prekvalifikaciju.

 

Bolovi i ozljede aktiviraju reflekse čija posljedica su trajno napeti mišići. Pomoću AEQ metode™ i vještine kojom nas ona uči ponovno naučimo preuzeti kontrolu nad svojim mišićima i pokretima. Trebamo,dakle, djelovati na razini mozga.

 

Evo nekoliko osnovnih polazišta:

  • ozljede i stres nas automatski rade napetima, a to rezultira tvrdim mišićima;
  • dovoljno jak stres i stres koji se ponavlja trajno mijenja način djelovanja mozga;
  • novonastali način djelovanja mozga promijeni sposobnost percepcije položaja tijela i pokreta, te time neposredno utječe na kontrolu napetosti mišića i pokreta.

 

Drugi sklop osnovnih točki jest sljedeći:

  • trajna napetost,prouzročena konstantnim stresom,uzrokuje bol u mišićima,umor, ukočenost,oticanje zglobova i tkiva, te ukliještenost živaca;
  • ukočeni mišići ograničavaju slobodu pokreta i gibanje, te se, kao posljedica razvija iskrivljenje držanja;
  • čak i kada oštećena tkiva zacijele, bol zbog neuromuskularnih napetosti može potrajati i dalje, ponekad i godinama.

 

Treći sklop osnovnih točki:

  • mozak je kontrolni centar mišića;
  •  poremećaj držanja koji ustraje unatoč jačanju, rastezanju i ostalim manipulativnim terapijama pokazuje da na moždanoj razini nije došlo do potrebnih promjena, te samim time rješenje problema nije moguće;
  • pogrešno držanje i gibanje moramo mijenjati učenjem stjecanja bolje kontrole nad mišićima i pokretima, a to nam omogućuje naša moždana sposobnost učenja i prilagodljivosti.

 

Uz pomoć AEQ metode® učimo mozak djelovanju na drugačiji način koji mijenja našu sposobnost prepoznavanja položaja u prostoru, kretanja, te nam omogućuje nadzor nad napetim mišićima i gibanjem. Tako postižemo pravilno držanje i fleksibilnost.

 

 

Različiti pristupi rezultiraju različitim stupnjem učinkovitosti.

 

Ulaganje vremena i pažnje po principima AEQ metode® jamči velika i trenutna poboljšanja koja je moguće osjetiti i na svakom koraku procesa. Relativno jednostavne tehnike uključuju prilagodljivost moždanih reakcija, te senzibilnim, profinjenim razumijevanjem refleksa, gibanja i koordinacije daju brza i trajna poboljšanja kojima stječemo slobodu pokreta, jednostavnost gibanja i fizičku udobnost.

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor