Marko Jurko

Zovem se Marko Jurko. Rođen sam 25. kolovoza 1995. u Splitu. Po struci sam magistar kineziologije i magistar fizioterapije. Učitelj sam AEQ metode 1. stupnja i AEQ disanja 1. stupnja.

Za AEQ metodu prvo sam saznao od prijatelja koji je smanjio vlastite kronične bolove. Njegovo pozitivno iskustvo jako me zainteresiralo, pogotovo jer AEQ metoda ima drugačiji pogled na kronična stanja. U početku sam imao poprilični otpor prema pojedinim pojašnjenjima koje daje AEQ metoda. Smatrao sam da je AEQ metoda u potpunoj suprotnosti s onim što sam učio na fakultetu i što sam radio kao kineziolog i fizioterapeut. Kroz vrijeme i sugestije autora AEQ metode Aleša Ernsta shvatio sam da se i sam nalazim u kroničnim stanjima koji su kasnije doveli do bolova i operacija.

Istražujući uzrok vlastitih bolova polako sam shvatio da se uzrok nalazi u djetinjstvu, kada sam se prečesto morao prilagođavati okolini. Morao sam zanemariti unutarnji kompas i intuiciju da bih se uklopio. Proces tog gubitka unutarnjeg osjećaja zove se senzorno-motorna amnezija. Kasnije, kada sam trebao biti odrasla i zrela osoba, više nisam mogao osjetiti što znači imati unutarnji kompas. Učeći AEQ metodu i radeći AEQ vježbe smanjio sam unutarnje blokade te time bolje osjećam sebe, što mi je dalo mogućnost urediti odnose u okolini. Nakon početne entropije koju sam usmjerio u užu obitelj, odnos među nama se poboljšao. Više ne usmjeravam energiju da bih ugodio drugima, ponajviše roditeljima, što je otvorilo mogućnost za kvalitetan partnerski odnos, što sam ranije smatrao nemogućom misijom. Danas sam zahvalan na prilici da živim drugačije od svojih roditelja i promijenim tradicionalne oblike ponašanja koji su u današnjem vremenu neefikasni. Sve to nudi AEQ metoda, ali ne bez otpora i sumnji preko kojih naša tradicionalna, neažurirana podsvijest želi spriječiti proces promjene.

Od 15. rujna 2021. živim na otoku Rabu. Zaposlen sam u Županijskoj Specijalnoj bolnici Insula kao fizioterapeut. Bolnica Insula prvenstveno je psihijatrijska ustanova, ali se kao fizioterapeut bavim i rehabilitacijom vanjskih pacijenata (pacijenti koji nisu stacionirani u bolnici). Smatram da fizioterapija ima važno mjesto u medicini. Akutne ozljede, stanja poslije teških trauma, operacija i moždanih udara, kontrakture i razna druga akutna stanja potrebno je kvalitetno rehabilitirati. Vraćanje opsega pokreta i mišićne jakosti nužno je za vraćanje pune funkcionalnosti čovjeka i tu fizioterapija ima glavnu ulogu. Problem je rehabilitacija kroničnih pacijenata, a takvih je po mojoj procjeni 70 %. Fizioterapija kod takvih pacijenata samo nakratko ublaži bolove, nakon čega se ciklus terapije opet ponavlja. U takvim situacijama učenje AEQ metode puno bi pomoglo. Učenjem AEQ metode osoba bi mogla shvatiti zašto se uopće nalazi u kroničnim bolovima i zašto joj klasični pristup nije dugoročno pomogao.

AEQ metodu većinom podučavam preko Zoom aplikacije. Takav način učenja koristim zbog otoka na kojem živim. Povremeno imam besplatne Zoom radionice na kojima možete vidjeti sviđa li Vam se moj pristup i jeste li voljni dalje učiti putem individualnih sastanaka ili online programa. Mislim da Vam mogu pomoći da spoznate vlastite mišićne napetosti i kompenzacijske mehanizme koji ograničavaju kretanje, uzrokuju bolove i zbog kojih nepravilno dišete. Iskustvo smanjivanja i rješavanja vlastitih kroničnih bolova/stanja uz iskustvo koje imam radeći kao fizioterapeut i kineziolog omogućuje mi da sagledam problem iz više kutova i objasnim kako Vam AEQ metoda može pomoći da se bolje osjećate i imate kvalitetniji život.

Ako imate bilo kakva pitanja ili želite detaljnije objašnjenje kako Vam mogu pomoći, obratite mi se putem e-maila ili poruke putem WhatsAppa ili Vibera, nakon čega možemo dogovoriti telefonski poziv.

 

Stupanj edukacije u AEQ školovanju:

AEQ metoda 1 (svibanj 2023.)

AEQ disanje 1 (veljača 2024.)

 

Kontakt informacije:

Palit 155c, 51280 Rab

GSM: +385958773954

Mail: marko.jurko95@gmail.com

Palit 155c, 51280 RabDinka Šimunovića 9, 21000 Split GSM: +385958773954Mail: marko.jurko95@gmail.com 

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: