Renata Zen Hari, učiteljica AEQ metode 1. stupnja

Kada sam se prijavila na seminar, mislila sam da ću naučiti samo dodatnu metodu koja će mi pomoći u mom radu. Međutim, dobila sam mnogo više od toga. Dobila sam sveobuhvatan sustav koji će koristiti prije svega meni, a naravno i drugima. Već sam u domaćim zadacima pisala kako mi ta saznanja koriste u različitim područjima života, od toga kako je važno regulirati pokret i kroz to postići red i u glavi, odnosima, radu, pa čak i kako možemo korisno primijeniti sve fizikalne zakone u svakodnevnom životu.

Još uvijek otkrivam nove stvari, a trenutno mi je najveće otkriće i tjelesno iskustvo kako su emocije izravno povezane s tijelom. Sada mi se čini tako logično da se pitam kako sam uopće funkcionirala prije nego što sam to shvatila. Nikada prije nisam vidjela tako jasno objašnjenje refleksnih reakcija i postupne trajne ukočenosti mišića te kako to utječe na kretanje i zdravlje. Općenito sam imala znanja o povezanosti emocija i tijela, o negativnom utjecaju stresa na tijelo. Bilo mi je samorazumljivo da se mišići napinju i opuštaju kada svjesno izvodimo pokret, ali nisam znala da se mišići također refleksno napinju i opuštaju, i da se mogu “zaboraviti” opustiti. Ovo razumijevanje i iskustvo kroz vježbe daje mi zaista učinkovit alat da upoznam sebe i postanem slobodna u svojim postupcima i odlukama, ukratko da preuzmem kontrolu nad svojim životom i usmjerim ga prema svojim željama. Kao što piše u udžbeniku: “Promjena tijeka života moguća je samo kada imamo slobodu i moć.”

Na putu oslobođenja, naravno, morate proći kroz proces samospoznaje koji je bolan i naporan. Oba dijela seminara su mi bila naporna, ali kad se osvrnem natrag, primjećujem kako si u prvom dijelu bio pažljiv, ali i dovoljno snažan da prodreš u moj oklop. Bio si dovoljno jak da ga osjetim i da me počne smetati, a onda je smetnja postala sve veća. Do drugog dijela seminara, oklop se opustio toliko da sam osjetila pritisak ispod njega. Iz onoga što sam naučila, znala sam što to znači. Ali postojala je i još jedna odlučujuća stvar: zadnjeg dana seminara dok sam se vozila prema Brežicama, osjećala sam da idem na sigurno mjesto. Ne znam da li sam ikad prije osjećala tako da mogu odbaciti oklop i ne osjećati više sram, jer nema ničega zbog čega bih se trebala sramiti. Ipak, bilo je teško, ali taj osjećaj sigurnosti mi je pomogao. Sada se taj osjećaj polako počinje osjećati kao dom, pomažući mi da se u konkretnim situacijama osjećam samopouzdanije, kao što si rekao, da pređem iz uloge putnika u posadi.

Nisam sigurna da se mišljenje o obrazovanju odnosi i na čisti organizacijski dio – ali meni se čini da je sve bilo organizirano besprijekorno, u skladu s samom metodom: red, učinkovitost, sve je funkcioniralo tako da smo se mogli usredotočiti na učenje. Možda sam na početku mislila da je predavanju posvećeno previše vremena, a premalo vježbama, no sada smatram da je to bilo u svrhu da bi izdržali psihički napor i da bi nam otvorilo put u razmišljanje u duhu AEQ metode. Jer to je glavni cilj svakog studija – naučiti se samostalno razmišljati, djelovati i istraživati dalje.

 

Renata Zen Hari, učiteljica AEQ metode® 1. stupnja

 

Kada sam se prijavila na seminar, mislila sam da ću naučiti samo dodatnu metodu koja će mi pomoći u mom radu. Međutim, dobila sam mnogo više od toga. Dobila sam sveobuhvatan sustav koji će koristiti prije svega meni, a naravno i drugima. Već sam u...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: