Gregor Marinšek, učitelj AEQ metode 1. stupnja

Započeo sam seminar s prilično velikim očekivanjima. Prije svega, želio sam saznati razliku između klasične kliničke somatike, Feldenkraisove metode i AEQ metode. U prošlosti sam se sa svima površno susreo i nisam primijetio bitne razlike. Princip djelovanja mi se činio istim: svjesnom pažnjom aktivirati i opustiti mišiće kod prilično jednostavnih pokreta. Također nisam dobio osjećaj da se neka metoda posebno bavi uzrocima kroničnih bolova ili ograničenja pokreta. Djelovanjem na SŽS, jednostavno pokušavamo uvjeriti mišiće da se opuste kad to nije potrebno da su napete, što dovodi do smanjenja napetosti.

Iako još nisam uspio povezati sve i dobiti jasnu sliku o tome što AEQ metoda predstavlja, znam da se ona bavi čovjekom na izrazito cjelovit i dubok način. Jasno naglašava da je svaki čovjek jedinstven i da ne vrijedi ista dijagnoza za svakoga od nas, ali da vrijede isti osnovni zakoni za svakoga. Gravitacija je za sve jednaka, bez obzira na to kako je doživljavamo. To je početak tretmana svakog pojedinca: da se prihvati takvim kakav je i da se shvati realnost.

Samosvijest kroz kretanje most je koji povezuje svijest (ono što želimo učiniti) i podsvijest (kompleksnost motoričkog odgovora). To je izravni odraz stanja osobe. Kada jednom shvatimo svoje stanje, možemo ga promijeniti. Tražeći učinkovitost u kretanju, počinjemo tražiti dubinu ljudske osobnosti i dobivamo mogućnost pronaći uzroke vlastitih problema i rješavati ih prikladnim suočavanjem s njima. Vježbe AEQ-a tako mogu postati ultimativno transformacijsko oruđe za povezivanje uma i tijela. Doživio sam ih kao neku vrstu spoja znanosti i duhovnosti, što život svakako jest.

Seminar je na prvi pogled djelovao opušteno i spontano pripremljen. Sadržaji su se otvarali jedan za drugim, a ne prema udžbeniku. Na taj način su nam postali bliži i bolje razumljivi. Sadržaj je bio vrlo dobro poduprt primjerima i asocijacijama. No, ključno u svemu tome su bila osobna spoznaja i prije svega vlastiti osjećaji prilikom povezivanja s konkretnim primjerima te izvođenja vježbi. Sudionici seminara smo se s vremenom otvorili i unijeli dodatno korisničko iskustvo. Kao učitelji, ne možemo i ne smijemo pri savjetovanju i učenju izlaziti samo iz sebe, već moramo uzeti u obzir  kako drugi doživljavaju stvarnost. Ego nas iz različitih razloga gura u faznu odgodu koja nam posljedično uzrokuje probleme. Ovo gravitacijsko njihanje koje djeluje na sve nas, bilo mi je stvarno nešto novo. Nitko mu se ne može izmaknuti, ga organizirati ili zaobići.

Stječi spoznaje o slobodi i uživanju u kretanju bit je seminara prvog stupnja. Doživjeti to sigurno izaziva malu euforiju. Potrebno je paziti da gravitacijska oscilacija u tom kontekstu ne bude prejaka, jer osjećaj ekspanzije također znači preuzimanje odgovornosti za to. Mi sami smo odgovorni za učinkovito funkcioniranje našeg organizma i za što manju entropiju. Ni jedan učitelj, duhovnik ili liječnik ne mogu to učiniti umjesto nas. A to je nešto u što sam uvijek vjerovao.

Hvala ti na tom iskustvu i svim znanjima koja si nam prenio.

 

Gregor Marinšek, učitelj AEQ metode® 1. stopnje

 

Odlučio sam prisustvovati seminaru za učitelja AEQ metode prvog stupnja kao nastavak četiri AEQ programa. Želio sam nadograditi svoje znanje. Prednosti seminara su mnogobrojne. Prvi put sam se upoznao s važnošću kretanja i koliko mogu naučiti o sebi...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: