Damjana Kristanc, učiteljica AEQ metode 1.stupnja

Upoznala sam AEQ metodu u listopadu 2016. Tada sam prvi put došla na aktivnu terapiju kod Aleša. Posljednje tri godine patila sam od stalnih bolova u donjem djelu leđa, leđima, koljenima, kukovima, ramenima… Jednostavno, boljelo me svugdje. Posjetila sam mnoge specijaliste, no nisu pronašli pravu dijagnozu ili uzrok mog boli.

To razdoblje prisililo me je na promjene u mom životu. Nisam znala točno što i kako promijeniti. Morala sam se odreći svoje najdraže aktivnosti – planinarenja – jer jednostavno više nisam mogla to raditi. Penjanje uzbrdo još nekako, ali silazak dolje bio je pravi pakao. Čitala sam raznu literaturu u potrazi za rješenjima. Nisu mi pomagale ni aktivnost, ni odmor, ni analgetici.

Medicina nije imala rješenje za moj problem, osim da redovito uzimam protuupalne lijekove. Zato sam uporno tražila alternativu – rješavanje uzroka problema, kiropraktiku, manualnu terapiju, masaže… Sve je djelovalo, ali samo kratkotrajno.

Ljeta 2016. godine saznala sam za Aleša, da provodi terapije koje pouzdano uklanjaju bolove. Stvarno sam željela ponovo živjeti bez bolova, pa sam se prijavila za individualne aktivne terapije. Aleš mi je odmah odgovorio i dao mi prvi termin u listopadu. Krenula sam na terapiju bez velikih očekivanja. Probala sam toliko toga što nije imalo dugotrajni učinak, da me ništa više nije moglo iznenaditi.

Prva aktivna terapija me je iznenadila i oduševila svojim pozitivnim učinkom. Prilikom prijema, Aleš je saslušao moje tegobe te vodio dug i ugodan razgovor, objašnjavajući mi uzroke mog stanja. Potom smo krenuli s aktivnim radom, kroz koji sam osjetila kako se opuštaju mišići koje sam do tada smatrala opuštenima, ali koji su zapravo bili zgrčeni. Sa svakim ponavljanjem vježbi, osjetila sam kako se pokreti postaju sve veći i lakši. U mojem mozgu se odvijala prava oluja misli: jesu li mi mišići stvarno toliko napeti, kako da ih opustim, a da ne osjećam bol? Ipak, uz Alešove precizne upute, uspjela sam postići ugodan osjećaj bez naprezanja i nelagode. Osjećaj u tijelu tijekom i nakon terapije bio je izvanredan, gotovo nestvaran. Iskreno, ne sjećam se kada sam se zadnji put tako dobro osjećala!

Nakon prvog pozitivnog iskustva s aktivnom terapijom, nastavila sam s redovitim posjetima do kraja godine. Svaki put nakon terapije, osjećala sam se bolje u svom tijelu. Aleš je bio iznimno pažljiv i nakon svake terapije mi je dao vježbe s jasnim uputama za izvođenje. Vježbe sam istražila kod kuće kako bih usavršila lagane pokrete s minimalnim naporom i s najvećom pažnjom. Učili smo kako jednako skraćivati mišiće na jednoj strani tijela i produživati ih na drugoj strani. Bol je nered u našem tijelu, stoga smo pokrete izvodili samo dok je bilo ugodno, a ne do boli.

Aleš mi je bio dostupan putem e-pošte za sva dodatna pitanja koja su mi se pojavila kod kuće. Osjećala sam se vrlo sigurno, a sve nejasnoće su se brzo razriješile jer je Aleš bio izuzetno odzivan.

Osjećala sam velike pozitivne promjene u sebi – manje bolova, više energije i laganiji život- pa sam odlučila prijaviti se na seminar za učitelja AEQ kliničke somatike kako bih dobila dodatno i dublje znanje.

Prvi dio seminara obuhvatio je obilje korisne teorije, što bi bilo teško razumjeti na drugi način. Aleš nas je vodio kroz svih 12 vježbi koje smo već samostalno proučili kod kuće. Kroz to vodstvo shvatili smo koliko je važno razvijati osjećaj vlastitog tijela za kvalitetno učenje drugih. Što više osjećamo, to bolje možemo kontrolirati. S većom kontrolom lakše uspostavljamo red, a s više reda postižemo bolje rezultate.

Nakon tri tjedna utvrđivanja znanja, ponovno smo se sreli. Svi smo se isprobali kao učitelji, promatrači i izvođači AEQ somatskih vježbi, stječući dragocjena iskustva za daljnji rad kao učitelji metode AEQ.

Kroz AEQ metodu otvorio mi se nov pogled na život u cjelini. Kroz učenje AEQ kliničke somatike, došla sam do spoznaje koliko je ono što Aleš govori zaista istinito; da misli vode do odluka, odluke do djela, a djela do rezultata. Ako niste zadovoljni s rezultatima…

Puno sam naučila o osjećanju svog tijela. Znam da sam na pravom putu i zadovoljna sam što ovisi samo o meni kako se osjećam. Radujem se što ću moći podijeliti to znanje i naučiti druge kako da sami sebi osiguraju ugodniji i kvalitetniji život putem AEQ vježbi.

Aleš, hvala ti što dijeliš svoje znanje s nama.

 

Damjana Kristanc, Kranj, učitelj AEQ metode® 1.stupnja

 

Upoznala sam AEQ metodu u listopadu 2016. Tada sam prvi put došla na aktivnu terapiju kod Aleša. Posljednje tri godine patila sam od stalnih bolova u donjem djelu leđa, leđima, koljenima, kukovima, ramenima... Jednostavno, boljelo me svugdje.

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: