Vedrana Pavlič Greblo, učitelj AEQ metode 1. stupanj – Entropija i starenje

Entropija: težnja sistema da sam od sebe pređe u stanje veće neuređenosti. Prirodna sila koja svaki organizirani sistem dovodi u stanje potpune neorganiziranosti, kaosa.

Čovjek je svojim rođenjem dobio savršen stroj na korištenje – tijelo. Kako bi što bolje funkcionirao, svaki stroj treba stalno održavanje. Kvalitetno održavanje znači i manje entropije.

Povezanost tijela i svijesti odnosno dobra komunikacija tijela i uma omogućava bolju uređenost života na fizičkoj, emocionalnoj i društvenoj razini. Održavanje dobrih odnosa na poslu, u obitelji, s partnerom, prijateljima, kao i sa samim sobom važno je da se čovjek dobro osjeća. Dugotrajna neuređenost u nekom od navedenih segmenata rezultirat će bolovima, bolešću ili ozljedama.

Entropija (neuređenost, kaos) je neizbježna i njena krajnja točka je smrt. Zvuči fatalno i demotivirajuće, međutim dobra vijest je da entropiju možemo usporiti i time si značajno povećati kvalitetu života. Kako? Tako da svakodnevno učimo, istražujemo, ispitujemo, koristimo maštu kako bi nam dnevna rutina bila što zanimljivija i učinkovitija. Tako da izdvojimo vrijeme i naučimo kako se ponašati da sa što manje utrošene energije dobijemo što bolji rezultat bilo u sportu, na poslu ili u međuljuskim odnosima.

Entropija se povećava zanemarivanjem signala koje nam tijelo šalje i oslanjajući se na snagu uma i volje nasuprot zajedničkog djelovanja tijela i svijesti. U današnjem svijetu većina koristi sposobnosti uma kako bi povećala materijalnu dobrobit, a sposobnosti i potrebe tijela se zanemaruju. Brzi tempo života, kalendar ispunjen obavezama (važnim i nevažnim) te stres koji iz toga proizlazi onemogućava nam kvalitetan odmor i opuštanje. Tijelo je stvoreno za kretanje a današnji način života je takav da za kretanje sve manje koristimo tijelo. Koristimo automobile, liftove, pokretne stepenice, i slično jer time ‘štedimo’ vrijeme. Sve se manje krećemo i sve se manje znamo uistinu opustiti.

Uzmimo za primjer osobu koja obavlja uredski posao. Ona većinu radnog vremena sjedi, radi za računalom, javlja se na telefon i slično. Vjerojatno i printer ima nadohvat ruke kako bi što brže došla do potrebnih dokumenata. Uglavnom izvodi istih par pokreta cijelo radno vrijeme. Možda ima i strogog šefa, s kolegama se ne slaže dobro. Zabole ju leđa, rame, glava, šaka… zanemarit će to i nastaviti s poslom. I tako iz dana u dan. Netko će u svoj raspored staviti i poneki trening, vrlo često takav da u što manje vremena potroši što više kalorija. Drugi će ići na masaže i terapije kako bi se bolovi smanjili, treći će tražiti pomoć u lijekovima. Ima i onih koji će čekati penziju kako bi se počeli baviti svojim problemima, ili reći ‘Tako je kako je, ništa ja tu ne mogu.’.

Takvi izbori vode prema većoj entropiji. Uvođenje reda u svakodnevicu ju smanjuje. Ukoliko vodimo brigu o sebi izvana i iznutra, entropija se smanjuje. Uvođenje reda znači istaživanje, proučavanje, isprobavanje… u konkretnom primjeru to bi značilo da kad osoba osjeti bol pokuša shvatiti koji je uzrok te šta može napraviti da se bol smanji, odnosno da se ne ponovi. Možda previše sjedi, pa će biti dovoljno printer prebaciti u susjednu sobu i time smanjiti vrijeme sjedenja. Može prilagoditi radni prostor. Ukoliko shvati da joj loši međuljudski odnosi zadaju glavobolju, može pokušati promjeniti način komunikacije. U krajnjem slučaju promijeniti posao. Potrebno je upotrijebiti maštu, uložiti pažnju, vrijeme i energiju kako bi došlo do promjene. Bez promjene nema napretka. Što smo duže u neuređenom sistemu, to je veća vjerojatnost da će doći do senzorno motorne amnezije koja će mogućnost bolova, bolesti i ozljeda samo povećati.

Vježbanjem AEQ vježbi poboljšavamo odnos između tijela i uma, aktivno sudjelujemo u poboljšavanju kvalitete svog života. AEQ metoda zagovara sve potrebno za usporavanje entropije, bez lažnih obećanja i brzih rješenja. Uz navedeno, izvodeći AEQ vježbe spoznat ćemo znamo li se uistinu opustiti ili je dosadašnji način odmora i opuštanja zapravo varka.

Uz AEQ vježbe i podršku AEQ učitelja održavamo svoje tijelo. Učimo, istražujemo, promišljamo o sebi i svom odnosu prema okolini te znamo razlikovati koji obrasci ponašanja nam pogoduju a koji su štetni te se u skladu s time se ponašati. Time smanjujemo entropiju, senzorno motornu amneziju i stvaramo dobre temelje za ugodan život, nas i naših potomaka.


Vedrana Pavlič Greblo, učitelj AEQ metode 1. stupanj

Entropija: težnja sistema da sam od sebe pređe u stanje veće neuređenosti. Prirodna sila koja svaki organizirani sistem dovodi u stanje potpune neorganiziranosti, kaosa. Čovjek je svojim rođenjem dobio savršen stroj na korištenje - tijelo.

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: