Vedrana Pavlič Greblo, učitelj AEQ metode 1. stupanj – Što učitelj AEQ metode može napraviti za svoje klijente?

Kao novopečeni učitelj AEQ metode prvog stupnja, želim ukratko objasniti bit AEQ metode i dubinu koju ona nudi osobi koja trpi kronične bolove i nikad nije čula za AEQ, osobi koja možda ima otpor prema nekonvencionalnim načinima rješavanja kroničnih bolova, s namjerom da ju zaintrigiram da ju isproba.


Zavisno od stupnja edukacije AEQ metode, učitelj svojim klijentima može na različite načine pomoći. Prvenstveno im može pomoći da pronađu uzrok nastanka bolova i kroničnih mišićnih ukočenosti a zatim i da se bolna stanja dugoročno poboljšaju.

Učitelj AEQ metode prvog stupnja svoje će klijente voditi kroz AEQ vježbe s naglaskom na bolje razumijevanje vlastitog tijela kroz izvođenje pokreta. Uz jasno vođenje vježbi, klijent će primjetiti kolika je usklađenost između praćenja uputa i pokreta koji se u konačnici izvede. Što je neusklađenost veća, veća je i senzorno motorna amnezija (SMA) koja je većinski krivac za kronične bolove. Prakticiranjem AEQ metode klijent će naučiti kako njegov neuromuskularni sistem funkcionira, kako da se ta funkcija poboljša i da se vrati osjet nad kronično napetim mišićima koji su takvi zbog raznih stresnih situacija koje je klijent proživio. Postići će bolju kontrola pokreta i mišića. Povećat će se usklađenost između skraćivanja i produžavanja mišića, smanjiti napetost mišića u trenucima kada nema potrebe da budu napeti (npr. za vrijeme spavanja), povećat će se inteligencija kretanja. Veća inteligencija kretanja znači racionalan utrošak energije za izvođenje pokreta, što dovodi do toga da nam na raspolaganju ostaje više životne energije.

Učitelj će klijentu objasniti da redovnim izvođenjem AEQ vježbi može utjecati na vlastitu pažnju i energiju, što se prenosi i u kvalitetniju svakodnevicu. Smanjiti će se SMA te se posljedično smanjiti i bolovi.


Naglašavanjem redovite izvedbe vježbi klijentu se objašnjava važnost vremena kao parametra na koji ne možemo utjecati (za razliku od pažnje i energije), ali ga možemo kvalitetnije trošiti uz prikladnu i učinkovitu upotrebu pažnje i energije. Vrijeme je osnova koja određuje uspjeh učenja AEQ metode.


Vrijeme, pažnja i energija utječu na kvalitetu našeg života. Kada nisu u ravnoteži, dolazi do bolesti, bolova, ozljeda. Učenjem AEQ vježbi spoznaje se činjenica da je život rutina, i da kroz opetovano ponavljanje istih radnji, pažljivo i smisleno, možemo istu radnju svaki put još malo bolje izvesti te tako doprinijeti boljoj svakodnevici.


Učitelji AEQ metode viših stupnjeva mogu klijentima objasniti utjecaj i važnost osjećaja, želja i potreba, kao i utjecaj raznih životnih situacija od djetinjstva do danas. Mogu objasniti utjecaj podsvijesti na naše odluke i ponašanje, vezu između svijesti, podsvijesti i tijela.


Pojednostavljeno rečeno možemo reći da se učitelji nižih stupnjeva bave tijelom, a viših stupnjeva dodaju u jednadžbu osjećaje, svijest i podsvijest.


Vrlo je važno da su upute koje učitelj klijentima daje budu jasne. Učitelj mora znati da njegov klijent ne može napredovati ukoliko postoji nesrazmjer između onoga što učitelj želi prenijeti klijentu i onoga što u stvarnosti izgovori. Time i klijent spoznaje važnost jasnog izražavanja i poboljšava komunikaciju s okolinom.


Nadam se da sam u ovih nekoliko odlomaka postigla cilj s početka teksta i time pokazala jasnoću i povezanost svoje namjere, izvedbe i rezultata.

Kako zamišljate svoj budući posao?

Uz stalan posao u obiteljskom poduzeću trenutno sam i instruktor rekreativnih treninga Body Tehnike te vodim nekoliko grupa žena kroz vježbe. Za početak planiram u redovne treninge ubaciti i AEQ vježbe, te onima koji pokažu interes ponuditi više, u smislu individualnog učenja te grupnih radionica. Sigurna sam da da ću uz vlastito izvođenje AEQ vježbi i proučavanja metode, uz upoznavanje drugih ljudi s AEQ metodom i sama puno naučiti, prvenstveno o sebi. Očekujem da ću poboljšati odnose s ljudima koji su mi važni u životu, postići ravnotežu kojoj težim te složiti kockice svog života na najoptimalniji način.Nadam se da ću s vremenom fokus u poslovnom smislu prebaciti na prenošenje vrijednosti AEQ metode.


Vedrana Pavlič Greblo, učitelj AEQ metode 1. stupanj

Kao novopečeni učitelj AEQ metode prvog stupnja, želim ukratko objasniti bit AEQ metode i dubinu koju ona nudi osobi koja trpi kronične bolove i nikad nije čula za AEQ, osobi koja možda ima otpor prema nekonvencionalnim načinima rješavanja...

Za ogled celotne vsebine se prijavite spodaj

V kolikor že imate račun se lahko prijavite in si ogledate vsebino. V Kolikor pa svojega uporabniškega računa še nimate pa vas vabimo, da si ga ustvarite spodaj.

PRIJAVAREGISTRACIJA

Pročitajte još: