menu
PROBLEMI | Umor, bezvoljnost,...

Umor, bezvoljnost, kronični bolovi u prednjoj strani tijela

 

Potisnuta brada, glava, ramena, plitko disanje i kratak korak prvi su i najočitiji znakovi konstantno napetih trbušnih mišića koji osobu vuku naprijed, grče u fetalni položaj, te su uzrokom umora, pesimizma i zabrinutosti.

 

Danas, u vrijeme pametnih telefona i druženja s računalima vrlo je teško imati i održati zdravo, ponosno i uspravno držanje tijela, pogleda usmjerenog naprijed. Osjećamo umor i nedostatak energije uslijed čega često, iako nismo gladni, posežemo za hranom u potrazi za nadoknađivanjem energije neophodne za život u tom brzom tempu. Često se opravdavamo nedostatkom kondicije jer se brzo umaramo i uspušemo i pri manjim tjelesnim aktivnostima zbog čega nam i samo hodanje predstavlja napor, smatrajući to posljedicom godina ili genetike.

 

Suvremeni način života – dosta sjedenja, gledanja u monitor, malo ili ništa raznovrsnih pokreta tijela, užurbanost, stres, strah od sutrašnjice, gubitak dragih ljudi... u nas izaziva refleks crvenog svjetla. Taj je refleks neophodan za zaštitu od opasnosti, omogućuje nam uzmak i prisiljava nas na pamćenje neugodnih iskustava i bolova da ih ne ponavljamo. No, vremenom dovodi do sve pogrbljenijeg položaja tijela koji je, nekoć karakteristika ljudi starije životne dobi, sve učestaliji kod mladih današnjice. Uzrok je podsvjesna napetost prednje strane trupa koju teško opuštamo, čak i onda kada ona nije potrebna, te se tako vremenom mijenja osjećaj i držanje tijela.

 

Zbog refleksa koji je neophodan za preživljavanje, ali smo nad njime izgubili svjesni nadzor znatno je teže raditi i živjeti. Bol u prsnom košu, glavobolja, tegobe s probavom, metabolizmom, disanjem, srčanim ritmom, osjećaj punog mjehura, tegobe s kukovima i hemeroidi su samo neke od uobičajenih tegoba do kojih dovodi dugogodišnja kronična podsvjesna napetost prednje strane trupa.

 

Zašto je neophodno učinkovito gibanje?

 

Učinkovito gibanje i kretanje tijela zahtijeva dobar osjećaj istog i nadzor živčanog sustava nad mišićima; kako njihovu napetost, tako i opuštanje. Refleks crvenog svjetla onemogućuje učinkovito i lako opuštanje mišića prednje strane trupa onda kada je to potrebno, te nam oteža mekoću pokreta i kretanja. Nedostatkom dobre suradnje u radu mišića koji se kontrakcijom skraćuju i onih koji se produžuju trošimo znatno veću količinu energije, što uzrokuje pojavu boli i upala mišića, tetiva i zglobova.

 

AEQ radionicama, AEQ vježbama i aktivnom terapijom naučimo "isključiti" ovaj refleks onda kada nam nije potreban. Time mijenjamo držanje tijela, osjećaj i gubitak energije. Poboljšavamo korak, stabilnost i učinkovitost. To je posebno važno za ljude koji većinu vremena provode sjedeći.

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode 5. stupnja

 

Umor

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor