menu
PROBLEMI | Trzajna ozljeda vrata

Trzajna ozljeda vrata

 

 

Prije nego li krenemo u kratko istraživanje potrebno je napomenuti da, da bi AEQ metoda bila uspješna klijent mora imati:

 1. neoštećen (intaktan) živčani sustav
 2. sve zglobne strukturalne komponente u neoštećenom stanju; bez poderotina, rascjepa ili lomova.

 

Da bismo procijenili može li AEQ metoda pomoći oboljelom od trzajne ozljede vrata prije svega moramo sagledati uzroke i simptome tog oboljenja. Obratiti ću pažnju na istaknute dijelove teksta.

 

 

Trzajna ozljeda vrata je nemedicinski izraz koji podrazumijeva raspon ozljeda vratnog pojasa uzrokovanih ili povezanih sa naglim i iznenadnim iskrivljenjem vrata udruženog sa istezanjem. Naziv „trzajna ozljeda vrata“ je uobičajen u narodu. „Cervikalna akceleracija – deceleracija“ (Cervical acceleration-deceleration – CAD ) je naziv koji opisuje mehanizam ozljede,dok „trzajnoj ozljedi vrata pridruženi poremećaj“ ( Whiplash associated disorders – WAD ) opisuje posljedicu i simptome.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Whiplash_%28medicine%29

 

Trzajna ozljeda vrata je najčešće uzrokovana prometnom nezgodom i to onom u kojoj osoba,koja se nalazi u vozilu koje se ne kreće, biva udarena naletom drugog vozila s frontalne strane. Smatra se da frontalni udar uzrokuje silu koja izaziva hiperekstenziju glave i vrata (unatrag),dok istovremeno sjedalo potiskuje torzo prema naprijed pri čemu slobodna glava i vrat padaju unatrag. Nakon kratke zadrške glava i vrat se oporave te bivaju gurnuti u hiperfleksiju (savijanje naprijed). Smatra se da taj abnormalan pokret uzrokuje štetu mekih tkiva koja povezuju vratne kralješke (ligamenti,facetna kapsula,mišići).

 

Skupni simptomi povezani sa trzajnom ozljedom vrata mogu zahvaćati:

 • bol u vratu i ukočenost
 • glavobolju
 • bol u ramenu i ukočenost
 • vrtoglavicu
 • umor
 • bol u čeljusti
 • bol u rukama
 • slabost u rukama
 • vizualne smetnje
 • tinitus (zujanje u ušima)
 • bol u leđima

 

http://www.medicinenet.com/whiplash/page2.htm#what_causes_whiplash

 

 

Može li AEQ metoda pozitivno utjecati kod trzajne ozljede vrata?

 

Trzajna ozljeda vrata zaključno je rezultat traume direktno sprijeda.Normalno se taj efekt lomi postrance jer se soma instinktivno okreće od opasnosti i boli da bi se zaštitila. No,kod frontalnog sudara to nije moguće. Svi simptomi trzajne ozljede vrata podložni su pozitivnom utjecaju AEQ metode. Iako u medicinskoj literaturi postoje određene nejasnoće o tome što točno uzrokuje trzajnu ozljedu vrata čini se sasvim očitim da fleksori i ekstenzori vrata prilikom takvog udarca stječu spontanu SMA. To povećava muskularnu bol gornjeg dijela tijela,kao i donjeg dijela leđa. Tretmani AEQ metode opuštaju kontrakciju vratnih mišića i klijenta se uči prikladnoj ponovnoj kontroli tih mišića, te se istovremeno sprječava pojava kompenzacijskih mehanizama koji nastaju kao reakcija na trzajnu ozljedu vrata.

 

Vjerujem, da AEQ metoda treba i mora biti prvo sredstvo izbora za oboljele od trzajne ozljede vrata.

 

 

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode 5. stupnja

 

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor