menu
PROBLEMI | Skolioza i kako se je rješiti

Skolioza i kako se je rješiti

 

 

Skolioza jest iskrivljenje kralježnice gledano sa prednje ili stražnje strane tijela, a promjene koje se pri tome mogu uočiti su asimetrija ramene ravnine, nagnutost glave na jednu stranu, asimetrija lopatica i zdjelice i sl.Iako pojava skolioze može biti povezana sa genetskim čimbenicima, glavni uzrok pojave idiopatske skolioze jest okolina.  

Pod time se ne smatra drveće ili rijeke iz našeg okoliša već prisustvo stalnog stresa kojem smo  svakodnevno izloženi.

 

Ponovimo neke od osnova;

  • Naš mozak kontrolira naše mišiće
  • Naši mišići su vezani za naše kosti
  • Naše kosti se pokreću jer ih vuku mišići

 

U trenutku kada se mišić pomakne (skrati ili produži) istovremeno se pomakne i kost vezana na njega.  Kosti se, dakle, nikada ne pomiču same i bez mišićne kontrole (osim u slučaju težeg zdravstvenog  poremećaja ili bolesti kao što je npr. poliomijelitis).

 

Naš se mozak na okolni stres odaziva kontinuiranim zatezanjem mišićnih skupina, a samo zatezanje biva na različite načine.

 

Skolioza može biti posljedica raznih ozljeda u mladosti. U svom radu susrećem se sa klijentima  koji,oboljeli od skolioze već imaju slučaj skolioze u obitelji, ali i sa sve većim brojem onih koji su jedini u  obitelji stekli ovakav poremećaj kralježnice. Ono što je zajedničko svima njima jest najčešći uzrok, a taj je  trauma uzrokovana nesrećom / poskliznuće / pad u djetinjstvu ili u predadolescentsko doba. Mnogo je žena sa blažim oblikom skolioze doživjelo traumu pri nekom padu ili nesreći u mladosti, ali je i  velik broj onih koje su je stekle kao mlade majke noseći svoju djecu postrance, na boku, podižući pritom  jednu stranu zdjelice.

 

Reagirajući na fizičku ozljedu, naš mozak refleksnim automatizmom steže naše mišiće trupa ( zdjelice, te  bočne rotatore ) da bismo izbjegli bol i neugodu. Taj refleks može prouzročiti takav uzorak mišićne  kontrakcije kojeg prati skoliotična promjena u blažem ili težem obliku.  

 

Uslijed dijagnosticirane skolioze, blažeg ili težeg oblika mnogi se mladi ljudi podvrgavaju operativnom  zahvatu pri čemu im se u kralježnicu ugrađuju Harringtonove kukice i fiksateri, a neki se umjesto toga  odlučuju na vježbe koje su bazirane na tehnikama za istezanje mišića.

 

AEQ vježbe su siguran i jednostavan način uklanjanja kako same skolioze, tako i poremećaja  povezanih njome kao što je bol u leđima. Tehnikom ” hands – on ” pandikulacije, odnosno aktivnog  protezanja naučiti ćete opustiti svoje mišiće koji su otupjeli u povratnoj zamci senzorno – motorne  amnezije (SMA).  Senzorno – motorna amnezija jest razlog zbog kojeg, na svjesnoj razini, zaboravljamo osjećaj i način kojim  se naši mišići pokreću.  Aktivnom pandikulacijom potaknemo aktivaciju senzorno – motornog centra u našem mozgu i time  povratimo i usmjerimo naš unutarnji osjećaj ka mišićima, te ih tako naučimo opustiti. Time, dakle,  obnovimo vlastitu senzorno – motornu funkciju kojom ispravljamo postojeće posturalne nepravilnosti, da  bismo postepeno postigli pravilno, zdravo držanje tijela.

 

Za ispravljanje skolioze, te postizanje pravilnoga, zdravog držanja obično je potrebno 8 – 13  aktivnih terapija AEQ metode® .

 

Primjer ispravljanja skolioze:

Početno stanje

Zmanjšanje in odprava skolioze 2

 

 

poslije četri terapije

Zmanjšanje in odprava skolioze 1

 

 

• Prije godinu dana suočili smo se sa vrlo neugodnom dijagnozom skolioze naše 13-ogodišnje kćeri. Nakon prvotnog šoka, kada nam je ortoped pojasnio da se radi o defektu kralježnice koji se ne može ukloniti i sa kojim će naša kći morati živjeti, uslijedio je još veći. Specijalista ortoped na Klinici za ortopediju ponovno je pregledao kćer i izmjerio „zakrivljenost“ kralježnice, te nam rekao da joj je kralježnica zakrivljena pod kutem od 42 stupnja, a s 45 stupnjeva neminovna je kirurška intervencija. Kći, koja je aktivna plesačica i sportašica, se u posljednje tri godine često suočavala s bolovima u leđima, a posljedično i problemima s koljenima. Pokušali smo joj ublažiti bolove, vozili je na masaže, preko interneta pokušavali naći način kako otkloniti problem. Međutim, bolovi su se intenzivirali iz treninga u trening. Unatoč svemu nismo se predavali i tražili smo načine i moguća rješenja kako bismo pomogli kćeri, čak i van okvira klasične medicinske pomoći. Sudbina je htjela da smo naišli na Aleša Ernsta i njegov razgovor o AEQ metodi®. Tema nam se odmah učinila zanimljivom i uskoro smo zakazali sastanak i doveli mu kćer. Pri prvom susretu Aleš nam je okvirno pojasnio da ima rješenja za njen problem. I tako smo krenuli sa aktivnom terapijom kliničke somatike pri čemu nam je Aleš objašnjavao zašto je došlo do problema i zakrivljenosti kralježnice, i kako se nositi s time. Ubrzo smo, skupa sa kćeri uvidjeli da je problem rješiv, te da su vježbe kliničke somatike od pomoći ne samo u „ravnanju“ njene kralježnice, već i u borbi sa bolovima, što je velika pomoć u životu općenito. Kći još uvijek aktivno pleše, bolovi u leđima i koljenima su praktično nestali, a kada se pojave pravilnim vježbama kliničke somatike ih brzo ukloni. Kći je Alešu beskrajno zahvalna za sve savjete, njena kralježnica je već vidno ravna, bolovi su nestali, stav joj je uspravan, konačno se dobro osjeća u svom tijelu koje pomoću somatskih vježbi zna voditi. Osim praktičnih vježbi, Aleš je kćeri pomogao i mnogim životnim mudrostima i savjetima, što je vrlo korisno na njenom natjecateljskom putu u plesu, kao i svakodnevnim odlukama. Ostatak obitelji također s veseljem izvodimo somatske vježbe, čitamo Alešovu knjigu „Lahkotno iz kroničnih bolečin“, a svakome tko je suočen sa sličnim poteškoćama preporučujemo savjetovanje s Alešom Ernstom, učiteljem AEQ metode®.

Obitelj Tabor, Brežice  

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode® 5. stupnja

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook