menu
PROBLEMI | Skleroderma

Skleroderma

 

 

Što je Skleroderma?

 

Skleroderma ili sistemska skleroza je kronična bolest vezivnog tkiva i autoimuna reumatska bolest. Također može zahvatiti i unutarnje organe sa po život opasnim posljedicama. To ovisi o tipu bolesti – pa može oštetiti bubrege, pluća, pa čak i probavni trakt. Osoba s ozbiljnim tipom skleroderme vaskularnog sustava čak može izgubiti i svoje udove. Mogu biti zahvaćeni i zglobovi i mišići što rezultira smanjenom mobilnosti. Navedeno me podsjeća na Lepru ( guba ) jer su simptomi poprilično slični.

 

Riječ „skleroderma“ je grčkog porijekla i znači tvrda koža. Otvrdnuće kože jedna je od najvidljivijih manifestacija ove bolesti. No,ona uzrokuje i puno više od otvrdnjavanja kože budući da ima vrlo širok raspon simptoma.

 

Skleroderma pripada nekolicini različitih kategorija bolesti jer može zahvatiti i sitne krvne žile i oštetiti vaskularni i krvožilni sustav jednako kao i kožu,tetive i kosti. U tim slučajevima to može uzrokovati abnormalne promjene kao smanjenu pokretljivosti fleksibilnost mišića, kože i organa. Budući se pripisuje i autoimunim bolestima također može potaknuti tijelo na proizvodnju antitijela protiv samog sebe, kao što je to slučaj kod Lupusa. Skleroderma nije zarazna ili infektivna bolest niti maligna ili kancerogena.

 

 

Koliko je ozbiljna skleroderma?

 

Dijagnostički postupak može zahtijevati konzultacije reumatologa i dermatologa (kožni liječnik). Također zahtijeva i više ispitivanja i specifičnih pretraga ovisno o tome koji su organi zahvaćeni. No,čini se da je ova bolest vrlo rijetka jer samo nekolicina liječnika zna o njoj. Zbog toga se dešava da ljudi sa simptomima ove bolesti bivaju poslani „krivim“ stručnjacima što oduzima dragocjeno vrijeme što bi bilo od važnosti za liječenje da su stigli do pravog liječnika ranije. Stoga se u nekim slučajevima izgubi puno vremena do postavljanja dijagnoze,te propisivianja pravilne terapije ili lijekova. Sve to može biti vrlo ozbiljno neovisno o tome koliko bi liječenje i terapija bila od pomoći. Fizioterapija je također jedna od preporuka.

 

 

Kada se i kod koga razvije skleroderma?

 

Otprilike jedna trećina slučajeva ima razvijen sistemski oblik skleroderme. Budući da su njeni simptomi vrlo slični onima ostalih autoimunih bolesti vrlo ju je teško dijagnosticirati, što može dovesti do brojnih dijagnostički propuštenih slučajeva bolesti.

 

U djece, skleroderma je više lokalizirana dok je kod odraslih češći sistemski oblik. Sveukupno,od 5 dijagnosticiranih slučajeva skleroderme u 4 će biti žene, a u samo 1 muškarac. Razlozi za to nisu poznati.Skleroderma se može pojaviti u svakoj životnoj dobi,od novorođenačke do starije,no najčešća je u dobi od 25-55 godina života.

 

 

Što uzrokuje sklerodermu?

 

Točan uzrok ili uzroci skleroderme su još uvijek nepoznati, no znanstvenici i medicinski istraživači rade na odgovorima. Ono što je poznato jest da skleroderma uključuje povećanu proizvodnju kolagena u organizmu.

 

 

Postoji li način liječenja za sklerodermu?

 

Trenutno nema lijeka za liječenje skleroderme,no postoje mnogi dostupni tretmani za pomoć u liječenju specifičnih simptoma. Za primjer,odgovarajućim lijekovima se može liječiti žgaravica, kao što postoje lijekovi za poboljšanje peristaltike (rad crijeva). Neki lijekovi služe za smanjivanje aktivnosti imunološkog sustava. Neki pacijenti sa blažim oblikom bolesti čak i ne trebaju lijekove ili im se terapija ukloni kada skleroderma više nije aktivna. Budući da postoji toliko varijacija bolesti od osobe do osobe, velika je i razlika u propisivanju liječenja.

 

 

Može li klinička somatika (KS) pomoći kod Skleroderme?

 

Sa somatske perspektive znamo da je KS učinkovito jednako kao i kliničko liječenje ili vježbanje jer ono podrazumijeva rad na cijelom sustavu. To znači da KS radi na našem živčanom sustavu, mozgu, krvožilnom i limfnom sustavu, cerebrospinalnoj tekućini, mišićima, zglobovima i koži.

 

Od velike je važnosti da pacijent sa sklerodermom radi KS jer to dovodi do boljeg funkcioniranja mišićnog sustava, mišići bivaju fleksibilniji i održavaju svoju snagu i funkciju. Fizioterapija i vježbanje se preporučaju zbog olakšavanja ukočenosti zglobova kod pacijenata sa sklerodermom. Znamo da je ukočenost u zglobovima posljedica kronično zategnutih mišića, te da bismo olabavili ukočene zglobove moramo opustiti mišiće. Kako smo doznali da se pri KS prilikom pandikulacije aktiviraju alfa i gama neuroni tako mišići bivaju resetirani i vraćena im je razina njihove prirodne funkcije. To povećava njihovu funkciju, dotok krvi i kisika,te smanjuje tonus mišića. Ukoliko pacijent ima ograničeno kretanje zbog zategnutih mišića KS je važan pristup za pomoć u slučaju ovog stanja.

 

KS može povećati cirkulaciju kože, mišića,organa i mozga ili barem može biti pomoć pri održavanju fleksibilnosti i boljeg funkcioniranja nekih dijelova tijela. Budući da su svi vitalni organi uglavnom u trupu važno im je omogućiti dostatnu opskrbu hranjivih tvari putem što boljeg protoka krvi. Pri tome je od značaja opustiti mišiće u njihovoj blizini, te izbjeći napete i krute mišiće koji bi mogli utjecati na dotok krvi i zaustaviti rad tih organa.

 

No, teško je reći da li bi i koliko KS pomoglo u izliječenju pošto postoji velika kemijska promjena i neravnoteža u tijelu zbog povećane proizvodnje kolagena koju iz nepoznatog razloga uzrokuju fibroblasti. Tako kolagen istiskuje normalno ,zdravo tkivo. KS je vjerojatno doživotni posao za oboljelog od skleroderme. Biti sposoban učiniti nešto za sebe je vrlo dobra stvar kako biste izbjegli često viđanje svog liječnika. Pomoći vlastitom izliječenju je vrlo važno i siguran sam, da ukoliko nečiji život visi o koncu taj će učiniti sve potrebno za izliječenje i održavanje zdravlja što je moguć duže.

 

 

 

A.E.

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook