menu
PROBLEMI | Sindrom gornjeg torakalnog otvora

Sindrom gornjeg torakalnog otvora

  

 

Sindrom gornjeg torakalnog otvora je stanje kompresije (pritiska) neurovaskularnih struktura između vrata, prvog rebra i ramena.

 

Sindrom gornjeg torakalnog otvora se dijeli na četiri osnovne skupine;

 

1.) Pravi Neurološki sindrom gornjeg torakalnog otvora – to je stanje kompresije na živac brahijalnog pleksusa. Brahijalni pleksus je mreža neurona koji izlaze iz kralježničke moždine i kontroliraju pokrete i osjet ramena, ruke i šake. Simptomi su, u većini slučajeva ovog sindroma neurološke prirode. Najčešće se pojavljuju u žena srednjih godina i to obično na jednoj strani tijela. Simptomi koji upućuju na kompresiju živca su slabost u mišićima ruke i obamrlost u ruci, niski stupanj osjetljivosti ruke, te osjećaj koji se opisuje kao „uspavana ruka“. Kompresija živca može biti uslijed pritiska vratnog kralješka ili vratnih mišića. U rijetkim slučajevima problem može nastati uslijed hernije diska ili tumorske tvorbe.

 

 

2.) Vaskularni sindrom gornjeg torakalnog otvora – tip sindroma gdje su pritisnute vene ili arterije ispod ključne kosti (klavikule). Ova vrst sindroma dijeli se u dvije kategorije:

 

a.) Arterijski sindrom – Vrlo je rijedak. Pojavljuje se na jednoj strani tijela i pogađa oba spola. Češće se javlja kod mlađih osoba,iako pogađa sve dobne skupine. Simptomi su osjetljivost na hladnoću u rukama i prstima, te obamrlost i slaba cirkulacija istih.

 

 

b.) Venski sindrom – Vrlo rijetko se javlja i pogađa oba spola, a razvija se iznenada nakon dugotrajnog i opetovanog korištenja ekstremiteta/ruku. Simptomi su bol,oticanje i promjena boje u ruci. U slučaju pritiska na arteriju koža će biti blijeda, dok će pritisak na venu rezultirati plavom bojom. Arterije su krvne žile koje odvode krv iz srca u tijelo, a vene je dovode natrag u srce. Ukoliko su pritisnute javlja se hladnoća. Gledajući na to sa somatskog stajališta, to također može biti uzrokom stegnutih mišića u vratnom pojasu, ramenima i toraksu koji vrše kompresiju na vene i arterije.

 

3.) Nespecifični ili sporni sindrom gornjeg torakalnog otvora – vjeruje se da nastaje ozljedom neurona brahijalnog pleksusa. Simptomi ove vrste uključuju bol,slabost i umor. No,liječnička struka se s time ne slaže jer nekolicina ne priznaje postojanje ovog sindroma. Gledajući sa somatskog stajališta,može li ta ozljeda biti uzrokom stegnutih mišića koji vrše pritisak na brahijalni pleksus?

 

4.) Traumatski sindrom gornjeg torakalnog otvora – ovaj tip se može pojaviti nakon traumatske ozlijede ili nakon dugotrajne i opetovane aktivnosti ili pokreta. Simptomi su bol, osjetljivost, probadanje, osjećaj žarenja uglavnom u ruci ili šaci. Može se pojaviti i gubitak osjećaja i slabost u tim dijelovima. Loša tjelesna postura će dodatno pogoršati simptome. Sa somatske perspektive Refleks crvenog svjetla i Trauma refleks mogu biti uzroci ovog tipa sindroma gornjeg torakalnog otvora, odnosno tzv. depresivna prsa (propala prsa) i zaobljena ili pogrbljena ramena.

 

U svim kategorijama Sindroma gornjeg torakalnog otvora javlja se obamrlost i štrecanje u prstima, bolovi u vratu, ramenima i rukama, a može se javljati i glavobolja u stražnjoj strani glave, te slabost u rukama i šakama, hladnoća i promjena boje kože. Simptomi su obično češći noću i tijekom određenih aktivnosti. Posebice ukoliko je ruka konstantno dignuta iznad glave.

 

Ovi simptomi se ne smiju zamijeniti sa Sindromom malog pektoralnog mišića koji uzrokuje bol prednje prsne stijenke odmah ispod ključne kosti preko lopatice.

 

Sindrom gornjeg torakalnog otvora može biti uzrokovan napetim mišićima i ligamentima, te abnormalnostima torakalnog otvora koji se nalazi odmah iza ključne kosti (klavikule). U 95% slučajeva pritisak je na brahijalni pleksus, a povezane su i pripadajuće vene i arterije. Može se javiti i uslijed hiperekstenzije vrata koja dovodi do ozlijede u automobilskim nesrećama, stresa na radnom mjestu ili u osoba i sportaša sa repetitivnim pokretima kao što je to kod plivača. Drugi razlog za pojavu ovog sindroma može biti rebro viška u vratnom dijelu ili predugi poprečni nastavak kralješka C7. Spuštena ramena mogu također biti uzrokom konstantne i kronične napetosti brahijalnog pleksusa što može biti vrlo bolno.

 

 

Može li AEQ metoda  (AEQ) biti od pomoći kod Sindroma gornjeg torakalnog otvora?

 

AEQ na drugačiji način pristupa ovom sindromu jer tretira živčani sustav i tijelo kao jednu cjelinu. Mozak kontrolira mišiće,a mišići pomiču kosti. Ukoliko je ovaj sindrom uzrokovan napetim mišićima vrlo je važno tretman usmjeriti učenju klijenta o uzroku stanja. Na taj način mu se osigurava bolja osviještenost o pokretima,situacijama i posturalnim uzorcima koji su doveli do tog stanja i pogoršali ga, a i vježbe koje otklanjaju te iste simptome.

 

AEQ može biti od pomoći ukoliko je loša postura produkt napetih mišića uslijed opetovanih pokreta, ozlijede, traume ili stresa koji mogu uzrokovati funkcionalne probleme poput ovog sindroma. Ako su mišići napeti i ukrućeni oni će kao takvi vršiti kompresiju na živac, venu ili arteriju te uzrokovati simptome ovog sindroma.

 

Ukoliko je živac, vena ili arterija pritisnuta vratnim kralješkom ili dodatnim rebrom, gledajući na to kao na strukturalni problem AEQ će vrlo vjerojatno biti od male pomoći. Osim u slučaju ako klijent trpi velike bolove pa nesvjesno steže mišiće da bi zaštitio bolno područje. Tada će učenje AEQ pokreta i aktivna terapija biti od pomoći pošto će pospješiti relaksaciju napetih mišića.

 

Ukoliko postoji funkcionalni razlog stanja ovog sindroma velika je vjerojatnost benefita od učenja AEQ pokreta. Naposljetku, od velike je važnosti sagledavanje posture i uzroka za ovo stanje. Rješenje problema je moguće jedino ukoliko postanemo svjesni onoga što ga je uzrokovalo, ako uđemo u samu srž problema. Kroz AEQ klijent će naučiti što je uzrok stanju u kojem se nalazi, što ga pogoršava, te steći alat za rješenje.

 

Preko 50% kronične boli nastaje zbog pojave SMA (senzorno-motorne amnezije).Slijedom toga od velike je važnosti da osoba nauči kako se ozdraviti kroz AEQ obrazovanje.To je savršeni alat za cijeli životni vijek i za život bez boli i napetih mišića.

 

 

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode 5. stupnja

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor