menu
PROBLEMI | Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis

 

Reumatoidni artritis (RA) je autoimuna bolest koja rezultira kroničnim,sistemskim upalnim poremećajem koji utječe na brojne organe i tkiva, iako uglavnom napada fleksibilne (sinovijalne) zglobne spojeve.

 

To je vrlo bolno stanje s onesposobljavanjem normalne fizičke funkcije organizma što, ukoliko se ne liječi dovodi do znatnog gubitka funkcioniranja i mobilnosti.

 

 

Proces uključuje upalnu reakciju čahure koja obavija zglobove (sinovija) što se očituje kao bubrenje (turgescencija) sinovijalnih stanica, povećano stvaranje sinovijalne tekućine i stvaranje fibroznog tkiva (pannus) unutar sinovijalne tekućine. Patološki poremećaj ovog oboljenja obično vodi do uništenja zglobne hrskavice i ankiloze (taljenja) zglobova. RA može izazvati i difuznu upalu pluća, upalu membrane koja obavija srce (perikard), plućne ovojnice (pleura) i očne ovojnice (sclera), a ujedno i kvržičaste lezije koje su najčešće u subkutanom (potkožnom) tkivu. Iako je uzrok nastanka RA nepoznat, autoimuni sustav igra veliku ulogu u tome jer je RA sustavna autoimuna bolest. Klinička dijagnoza se postavlja na temelju simptoma, fizičkog pregleda, radioloških nalaza (RTG, X-zrake), te laboratorijskih pretraga.

 

 

Može li AEQ metoda pozitivno utjecati na ovakvo stanje?

 

Da kao sekundarno rješenje nakon što se ukloni razlog nastanka RA. Ili kao metoda olakšavanja boli i usporavanja tijeka same bolesti.

 

Upala uzrokuje bol,bol smanjuje pokretljivost i umanjuje povratnu senzornu informaciju,opada intenzitet svjesnog osjećaja što rezultira još jačom upalom.Bolnost izazove još veći pritisak mišića koji se nalaze u SMA (senzorno-motorna amnezija). Sa  aktivnom terapijom I AEQ vježbama spriječena je SMA i ponovno uspostavljena mišićna funkcija u svim dijelovima problematičnog zgloba zahvaćenog RA. Također se mora obratiti pozornost i na nepravilan raspored težine tijela uslijed posturalnih iskrivljenja što predstavlja prekomjeran teret na određeni zglob ili više njih. No, moramo biti oprezni ukoliko je već došlo do oštećenja zglobnog tkiva jer je tada mišić dodatno aktiviran zbog održavanja nestabilnih zglobova i neće adekvatno reagirati na pendikulaciju.

 

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode 5. stupnja

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor