menu
PROBLEMI | Post-polio sindrom

Post-polio sindrom

 

 

Post-polio sindrom (PPS,post-poliomijelitis sindrom) je sindrom koji napada na otprilike 25-50% prethodno kontaktiranih virusom poliomijelitisa – virusna infekcija ž ivčanog sustava – nakon inicijalne infekcije.

Simptomi se obično pojave između 15 i 30 godina nakon oporavka od izvornog paralit ičkog napadaja, i to u dobi od 35 do 60 godina starosti. Oni uključuju akutnu ili povišenu mišićnu slabost, bol u miš ići ma i umor. Isti se simptomi mohu javiti i nakon nonparalitičke polio infekcije (NPP).

 

Precizan mehanizam nastanka PPS-a nije poznat. Dijeli mnoge sličnosti sa sindromom kroničnog umora,ali razlika je što je PPS sklon progresiji,a može uzrokovati i potpuni gubitak mišićne snage (tonusa). Liječenje se primarno usmjerava na odgovarajući odmor,očuvanje dostupne i raspoložive energije,te potporne mjere kao što su potpornji za noge i pomagala za očuvanje energije kao invalidska kolica na električni pogon,proizvodi za ublažavanje boli (analgezija) i sredstva za san.

 

Može li klinička somatika pozitivno utjecati na ovo stanje?

 

Ovisi.

 

Poliomijelitis napada specifične neurone u mož danom deblu i prednje rožnate stanice leđne moždine i završava odumiranjem važnih frakcija motornih neurona koji kontroliraju rad skeletnih mišića. U nastojanju da se nadoknadi gubitak tih neurona preživjeli motorni neuroni pružaju nove terminalne izdanke prema osiromašenim mišićnim vlaknima. Kao rezultat dešava se blagi oporavak kretanja i razvoj većih motornih jedinica i tada je malo toga što klinička somatika može učiniti da se pomogne oboljelom od PPS-a. Aktivnom terapijom i somatskim pokretima se može donekle usporiti progresija (napredovanje PPS-a), ali to ovisi o postotku zahvaćenosti moždanog debla. Oboljelima preporučujem velike doze kokosovog i ribljeg ulja, te aktivnu terapiju pandikulacije da bi se procijenila eventualna promjena u njhovoj propriocepciji. Ukoliko klijent osjeti razliku prije i poslije onda bih preporučio učenje somatskih pokreta uz praćenje eventualnog napretka na temelju čega bih donosio procjenu i odluku u kojem smjeru će terapija dalje teći.

 

 

 

A.E.

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook