menu
PROBLEMI | Poremečaj spavanja

Poremećaj spavanja

 

 

Poremećaj spavanja je medicinski poremećaj procesa spavanja prisutan kod čovjeka ili životinje.

 

Pojedini poremećaji spavanja su dovoljno ozbiljni da ometaju normalnu fizičku, mentalnu ili emocionalnu funkciju. Polisomnografija je test koji se izvodi za dijagnostiku nekih poremećaja spavanja.

 

Prekidi sna mogu biti uzrokovani različitim pojavama kao škripanje zubiju ( bruksizam ) ili noćni teror. Kada osoba pati od poremećaja u spavanju ili teško pada u san ili ostaje budna bez razloga to se naziva nesanicom. Disomnija se odnosi na skupinu poremećaja spavanja sa simptomima poteškoća u padanju u san ili održavanja sna što izaziva veću pospanost tijekom dana. Nesanicu karakteriziraju duži periodi simptoma uključujući problem zadržavanja sna, umor, smanjenu pozornost i disforiju. Za dijagnosticiranje nesanice navedeni simptomi moraju potrajati najmanje četiri tjedna. DSM-IV kategorizira nesanicu u primarnu nesanicu, nesanicu povezanu sa fizičkim ili mentalnim oboljenjem i nesanicu povezanu sa konzumacijom ili zlouporabom određenih supstancija. Oboljeli od nesanice često brinu o negativnim posljedicama tog stanja po zdravlje što može razviti tjeskobu ili depresiju.

 

Osim navedenoga poremećaji spavanja mogu izazvati i pretjerano spavanje, stanje poznato kao hipersomnija.

 

 

Može li AEQ obrazovanje pozitivno utjecati na ovakvo stanje?

 

Da.

 

Upotreba naučenih AEQ vježbi će usporiti CNS, a to znači pravilan hormonsku ravnotežu i bolji rad hipokampusa. Kada se osoba nauči boljoj kontroli prednjih i stražnjih mišića to dovodi do promjene disanja u trbušnu šupljinu, te snižene razine adrenalina i kortizola. Osoba se opušta, osjeća kako je to imati relaksirano tijelo i um što mijenja navike spavanja na bolje. Tada ne morate puno pažnje pridavati kvaliteti madraca ili anatomskim jastucima i stvarima oko vas jer vam se i tijelo i um znaju kako se relaksirati i prilagoditi.

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode 5. stupnja

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor