menu
PROBLEMI | Lupus

Lupus

 

7.4.2014  

 

Može li klinička somatika pozitivno utjecati kod lupusa ?

 

Prije nego li krenemo u kratko istraživanje potrebno je napomenuti da,da bi klinička somatika bila uspješna klijent mora imati: 1. neoštećen (intaktan) živčani sustav 2. sve zglobne strukturalne komponente u neoštećenom stanju; bez poderotina,rascjepa ili lomova.

 

Da bismo procijenili može li klinična somatika pomoći oboljelom od Lupusa erythematosusa prije svega moramo sagledati uzroke i simptome tog oboljenja.Obratiti ću pažnju na istaknute dijelove teksta. 

 

Lupus erythematosus ( LE ) se obično pojavljuje u jednoj od dviju formi: Discoid Lupus Erythematosus ( kožni oblik ) ili Systematic Lupus Erythematosus ( unutarnji,sistemski oblik). Niti jedan od njih nije zarazan. Diskoidni oblik LE je karakteriziran osobitim kožnim osipom sa uzdignutim, crvenim,ljuskavim područjima, često sa zacijeljivanjem u centralnom dijelu. To se najčešće pojavljuje na koži lica ili ostalim dijelovima tijela koji su izloženi svjetlosti. Oboljeli od takvog oblika LE obično imaju zdrave unutarnje organe.

 

Systematic Lupus Erythematosus ( SLE ) se klasificira kao reumatska bolest iz iste skupine bolesti kao i Reumatoidni artritis. To je dugotrajna sistemska upalna bolest koja uzrokuje promjene na krvnim žilama i vezivnom tkivu. Oštećuje strukturalne komponente organa i njihovu funkciju – organa kao što su srce, pluća i bubrezi. Također može utjecati i na zglobove, mišiće, kožu, živčani i probavni sustav.

 

http://www.lupus.ie/what-is.htm

 

Lupus erythematosus je naziv koji obuhvaća skupinu autoimunih bolesti kod kojih ljudski imuni sustav postaje hiperaktivan te napada zdrava tkiva. Simptomi mogu utjecati na različite tjelesne sustave uključujući zglobove, kožu, bubrege, krvne stanice, srce i pluća.

 

 

Znakovi i simptomi

 

LE Simptomi variraju ponaosob i mogu se pojaviti i nestati. No, gotovo svatko sa LE pati od bolova u zglobovima i oteklina. Može doći i do razvoja artritisa. Kontantno pogođeni zglobovi su oni u prstima, šaci, rukama i koljenima.

 

Ostali učestali simptomi uključuju:

  • bol u prsištu prilikom ubokog udaha
  • umor
  • povišena tjelesna temperatura bez očitog uzroka
  • opća neudobnost,nedostatak lakoće ili općenito stanje u kojem se osjećamo loše
  • kožni osip – karakterističan „leptirasti“ izgled prisutan kod polovice oboljelih
  • oštećenja usne šupljine
  • preosjetljivost na sunčevu svjetlost
  • gubitak kose
  • otečeni limfni čvorovi

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Lupus_erythematosus#Signs_and_symptoms

 

 

Što uzrokuje Lupus?

 

Jedno od osnovnih pitanja kod novooboljelih je usredotočeno na okolnosti koje su potpomogle razvoju bolesti. Mnogi vjeruju da je okidač bio u određenom trenutku,možda su se zarazili kontaktom sa strancem ili negdje u gužvi.

 

Prije svega potrebno je naglasiti da Lupus nije zarazna bolest. Nadalje, liječnici i znanstvenici nisu posve sigurni što točno uzrokuje LE. Ono što je poznato je da je to autoimuna bolest kod koje vlastiti imuni sustav zakaže što dovodi tijelo u stanje napada na vlastita tkiva.

 

Lupus je dakle autoimuna bolest kod koje tijelo napada vlastita, zdrava tkiva. Čini se da konvencionalna medicina nema poznatog uzroka. Iako je bol u zglobovima simptom LE čini se da to nije uslijed mišićne kontrakcije već uslijed napada organizma na vlastite mišiće i vezivno tkivo. Kako bilo, bilo kakva infekcija će dovesti do sistemske kontrakcije u tijelu jer se ono bori protiv svega što ga ugrožava. Kao autoimuna bolest Lupus će imati upravo takav učinak na tijelo provocirajući konstantnu sistemsku nisku razinu kontrakcije tako da, iako ne vjerujem da klinična somatika može izliječiti Lupus, može sekundarno uzrokovati pozitivan učinak za oboljelog. Smanjenjem sistemske kontrakcije uvijek će doći do više komocije i veće relaksacije.

 

A.E.

 

 

tel. : 00386(0)74990871
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook