menu
PROBLEMI | Lupus

Lupus

  

Može li AEQ metoda pozitivno utjecati kod lupusa ?

 

Prije nego li krenemo u kratko istraživanje potrebno je napomenuti da,da bi AEQ metoda™ bila uspješna klijent mora imati: 1. neoštećen (intaktan) živčani sustav 2. Višak vremena i pozornosti da bi mogao učiti kako mijenjati rad autonomnog živčanog sistema.

 

Da bismo procijenili može li AEQ metoda™ pomoći oboljelom od Lupusa erythematosusa prije svega moramo sagledati uzroke i simptome tog oboljenja.Obratiti ću pažnju na istaknute dijelove teksta. 

 

Lupus erythematosus (LE) se obično pojavljuje u jednoj od dviju formi: Discoid Lupus Erythematosus (kožni oblik) ili Systematic Lupus Erythematosus (unutarnji,sistemski oblik). Niti jedan od njih nije zarazan. Diskoidni oblik LE je karakteriziran osobitim kožnim osipom s uzdignutim, crvenim,l juskavim područjima, često sa zacjeljivanjem u centralnom dijelu. To se najčešće pojavljuje na koži lica ili ostalim dijelovima tijela koji su izloženi svjetlosti. Oboljeli od takvog oblika LE obično imaju zdrave unutarnje organe.

 

Systematic Lupus Erythematosus ( SLE ) se klasificira kao reumatska bolest iz iste skupine bolesti kao i Reumatoidni artritis. To je dugotrajna sistemska upalna bolest koja uzrokuje promjene na krvnim žilama i vezivnom tkivu. Oštećuje strukturalne komponente organa i njihovu funkciju – organa kao što su srce, pluća i bubrezi. Također može utjecati i na zglobove, mišiće, kožu, živčani i probavni sustav. 

 

http://www.lupus.ie/what-is.htm

 

Lupus erythematosus je naziv koji obuhvaća skupinu autoimunih bolesti kod kojih ljudski imuni sustav postaje hiperaktivan te napada zdrava tkiva. Simptomi mogu utjecati na različite tjelesne sustave uključujući zglobove, kožu, bubrege, krvne stanice, srce i pluća.

  

Znakovi i simptomi

 

LE Simptomi variraju ponaosob i mogu se pojaviti i nestati. No, gotovo svatko sa LE pati od bolova u zglobovima i oteklina. Može doći i do razvoja artritisa. Konstantno pogođeni zglobovi su oni u prstima, šaci, rukama i koljenima.

 

Ostali učestali simptomi uključuju:

 • bol u prsištu prilikom dubokog udaha
 • umor
 • povišena tjelesna temperatura bez očitog uzroka
 • opća neudobnost,nedostatak lakoće ili općenito stanje u kojem se osjećamo loše
 • kožni osip – karakterističan „leptirasti“ izgled prisutan kod polovice oboljelih
 • oštećenja usne šupljine
 • preosjetljivost na sunčevu svjetlost
 • gubitak kose
 • otečeni limfni čvorovi

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Lupus_erythematosus#Signs_and_symptoms

 

Što uzrokuje Lupus?

 

Jedno od osnovnih pitanja kod novooboljelih je usredotočeno na okolnosti koje su potpomogle razvoju bolesti. Mnogi vjeruju da je okidač bio u određenom trenutku,možda su se zarazili kontaktom sa strancem ili negdje u gužvi.

 

Prije svega potrebno je naglasiti da Lupus nije zarazna bolest. Nadalje, liječnici i znanstvenici nisu posve sigurni što točno uzrokuje LE. Ono što je poznato je da je to autoimuna bolest kod koje vlastiti imuni sustav zakaže što dovodi tijelo u stanje napada na vlastita tkiva.

 

Lupus je dakle autoimuna bolest kod koje tijelo napada vlastita, zdrava tkiva. Čini se da konvencionalna medicina nema poznatog uzroka. Iako je bol u zglobovima simptom LE čini se da to nije uslijed mišićne kontrakcije već uslijed napada organizma na vlastite mišiće i vezivno tkivo. Kako bilo, bilo kakva infekcija će dovesti do sistemske kontrakcije u tijelu jer se ono bori protiv svega što ga ugrožava. Kao autoimuna bolest Lupus će imati upravo takav učinak na tijelo provocirajući konstantnu sistemsku nisku razinu kontrakcije i kao takva može postojati samo kod dereguliranog rada autonomnog živčanog sistema AŽS).

 

Dereguliran autonomni živčani sustav 

 

Dugotrajno aktiviranim simpatički načinom, što je moguće samo uz obilje hrane i energije, te jake SMA, dolazi do istovremene aktivacije parasimpatičkog načina. Ova reakcija AŽS-a ima funkciju kočionog mehanizma koji drastično usporava sve tjelesne procese. Vodi u zamrzavanje, umor, depresiju, pomanjkanje motivacije i nastanak kompleksnih sindroma poput kroničnog umora, fibromialgije, poremećaja metabolizma.

Dereguliran AŽS sličan je automobilu koji vozimo pod ručnom kočnicom i punim gasom. Karakteristika dereguliranog AŽS-a je da njegova funkcija više ne slijedi normalni obrazac, već radi neočekivano i neuobičajeno. Živčani sustav reagira bez kreativnosti i djeluje prema prethodno naučenim obrascima, koji nisu najbolji izbor za određenu situaciju. Takvi su odgovori tipični za stanja panike i užasa, te vode u traumatski šok i zamrzavanje.

Dereguliran AŽS je iznimno čest u modernom svijetu i glavni je uzrok različitih tegoba i bolesti. Među njima su i: nesanica, apneja, aritmije, preosjetljivost na temperaturne promjene, iskrivljen osjećaj za unos tekućine i hrane, sve vrste alergija, kemijske i ne-kemijske ovisnosti, teško usredotočivanje, demencija i mnoge autoimune bolesti. Kako traumatski šok utječe najviše na mišiće oko zdjeličnog pojasa, među glavnim je uzrocima i za vrstu tegoba povezanih s prenapetim mišićima u tom dijelu tijela. Među njima su impotencija, inkontinencija, ankilozatni spondilitis, kronični bolovi u zdjelici i prsnom košu, teškoće sa začećem i trudnoćom, te veća vjerojatnost komplikacija pri porodu.

 

Opće pogoršanje kvalitete života koja nastaje deregulacijom AŽS-a vodi u depresiju, sindrom kroničnog umora, gubitak kreativnosti i anksioznost.

 

S obzirom na moćan negativan utjecaj dereguliranog AŽS-a važno je znati kako ga prepoznati kod sebe, ali i drugih.

 

Fizički znakovi:

 1. Odgovor tijela na traumatski šok vodi do kompresije krvnih žila, da manje krvarimo pri tjelesnim ozljedama, a tako i manja količina krvi stiže u mozak. Nadbubrežna žlijezda otpušta kortizol, što nam daje veću količinu glukoze, potrebne za bolju borbu ili bijeg.
 2. Živac vagus, koji izlazi izravno iz mozga kroz veliku većinu unutarnjih organa i daje nam osjećaj smirenosti i sigurnosti, povlači i isključuje svoju umirujuću aktivnost. Slijedom toga, otkucaji srca se ubrzavaju i raste razina krvnog tlaka. Također možemo izgubiti svijest ili izgubiti kontrolu nad mokraćnim mjehurom.
 3. Grana vagusa također onesposobljuje djelovanje mišića lica, što dovodi do pogrešne interpretacije izraza na licu. U stanju traumatskog šoka tako izraz lica osobe procijenimo kao nasilan i opasan. Lako se zamrznemo i ne možemo pobjeći ili se boriti. Ruke i noge postaju hladnije, čineći pokrete težima i tvrđima.

 

Psihički znakovi:

 1. Očekivano, emocionalni odgovor osobe u traumatskom šoku prepun je straha i tjeskobe. Čak i sramote, kao što je strah od neuspjeha pred drugima.
 2. Osobe s brojnim prethodnim iskustvima i navikama traumatskog šoka obično pate od prethodne anksioznosti, zamišljaju loš ishod i posljedice za događaj koji se još nije niti dogodio. Osjećaju visoku razinu prijetnji – ne samo nakon što su napravili nešto, već i prije nego počnu raditi. Takve osobe postaju bojažljive i zabrinute, vjeruju u glasine. Na njih snažno utječe informacijski vakuum. Očekuju loš ishod i osjećaju snažno očekivanje neuspjeha i srama.
 3. Prethodna preokupacija vodi u težak, jak i kroničan stres koji je jedan od najopasnijih i najštetnijih stanja za zdravlje čovjeka.Kroz učenje AEQ metode i poboljšanje produžavanja mišića shvatiti ćete da je moguće utjecati na djelovanje AŽS-a i povećati udio aktivnog parasimpatičkog načina njegova djelovanja.

 

Za poboljšanje stanja važno je smanjiti aktivaciju simpatičkog načina rada, ukoliko je ista aktivirana zbog emocionalnih trauma iz prošlosti. Takvo stanje stvara snažan pritisak u trbušnoj šupljini zbog potisnutih osjećaja, što zbog akcije/reakcije uzrokuje aktivaciju tjelesnog štita kako bi omogućio i podnio to potiskivanje. Oboje vodi u aktivaciju simpatičkog načina i zamrzavanje centra u traumatskom šoku, sa svim problemima koje ona nosi.

 

 

Pravilno i pozorno izvedene AEQ somatske vježbe smanjuju udio napetih mišića i njihov tonus, što je osnovni preduvjet za postupno uklanjanje nepotrebno aktiviranog simpatičkog načina djelovanja AŽS-a. Kroz vježbe učimo fokusirati našu pažnju i misli, te tako kroz dinamičnu meditaciju povećavamo aktivnost vagusa i omogućujemo smirivanje i postupnu normalizaciju djelovanja AŽS-a. Povećavamo osjećaj za trenutno stanje i sposobnost da ga opišemo riječima. Na taj način bolje možemo dokučiti uzroke tog stanja, te kreativnija rješenja ishoda i potrebnih promjena koje nam omogućuju regulaciju djelovanja AŽS-a i smanjenje uzroka za autoimune bolesti kao što je Lupus.

 

 

S obzirom na to da se AŽS nalazi u limbičkom dijelu živčanog sustava, važno je znati da korteks i limbički dio mozga stvaraju gotovo identičan međusobni odnos kao onaj između simpatičkog i parasimpatičkog načina djelovanja AŽS-a.

 

 

Primjer odnosa između svjesnog dijela uma i limbičkog dijela mozga, koji će pomoći boljem razumijevanju funkcioniranja cjeline;
Zamislite vodiča slonova kako sjedi na slonu.On predstavlja svjesni dio uma, a slon limbički dio živčanog sustava. Tijekom duge vožnje slon poslušno slijedi sve naredbe vodiča koji mu naređuje kada hodati, kada trčati i kada se zaustaviti. Na prvi pogled djeluje kao da vodič ima potpunu kontrolu nad slonom. Međutim, vodič ima kontrolu samo zato što mu slon to dopušta. Ako se slon prestraši i odreagira spontano, svjedočit ćemo njegovoj neukrotivosti i panici, te nemoći vodiča da utječe na slonovu reakciju na bilo koji način. To će potrajati sve dok slon ne osjeti da je izvan svake opasnosti. Iako je naša svijest racionalna, ona ne proturječi našim primitivnim potrebama i instinktima za preživljavanje.

 

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode™ 5. stupnja

 

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor