menu
PROBLEMI | Cerebralna paraliza

Cerebralna paraliza

 

 

Primjer terapije sa klijentom sa dijagnozom cerebralne paralize, utjecaj učenja kliničke somatike na promjenu stava i samosvijesti, te napredak na fizičkom i psihičkom zdravlju.

 

Denis, Ljubljana

Dob: 18 godina

Cerebralna paraliza uslijed teškog poroda, vrlo ograničeno i otežano kretanje sa teškim bolovima u nogama i leđima.

 

 

Stanje prije terapije, 18.03.2014.

 

elvir_pred_1_blur 

 

elvir_pred_2_blur-1

 

elvir_pred_3

 

Uslijed teškog poroda došlo je do pomanjkanja kisika i promjenama u normalnoj funkciji živčanog sustava. Po rođenju je pojačana aktivacija “Startle refleksa“, te posljedično dovela do gubitka sposobnosti svjesnog opuštanja mišića prednje strane trupa i unutrašnje strane natkoljenice. U takvom stanju Denis se je učio kretati i prilagođavati pomanjkanju sposobnosti kontrole i osjećanja velikog dijela svoje muskulature.

 

Dosadašnje terapije nisu polučile značajne promjene i napredak, te su, zbog čestih bolova prilikom njihova izvođenja, u Denisa dovele do otpora, ljutnje depresije i “lijenosti”. Razvio je otpor spram kretanja zbog konstantne povezanosti bolova sa pokušajima povećanja fleksibilnosti kroz istezanja i prisilne pokrete kroz terapijske tretmane.

 

Tijekom dosadašnjih ukupno 10 terapija kliničke somatike naučio je osjećati pretjeranu zategnutost prednjeg dijela tijela, te u pokretu stekao prije nedostajalu mekoću i osjet.Povećao se i opseg pokreta u zglobovima. Nadalje je potrebno promijeniti kretanje koje je naučio i iskoristiti veću pokretljivost kao posljedicu smanjenog podsvjesnog zatezanja mišića i tijela (senzorno-motorička amnezija). Stanje mu se znatno poboljšalo, kao i njegov stav prema obitelji i okolini. Puno je vedriji, optimističniji i sretniji. Na terapije dolazi s radošću i veseli se novom susretu.

 

 

Stanje nakon 10. terapije, 10.07.2014.

 

elvir_po_10_1_blur 

 

elvir_po_10_2_blur

 

Elvir_po_9_terapiji_3

elvir po 10 1 blurelvir po 10 2 blurElvir po 9 terapiji 3

 

 

 

Usporedba (prije terapije - nakon 10 terapija)

 

 

elvir_pred_1_blur elvir_po_10_1_blur

 

elvir_pred_2_blur-1 elvir_po_10_2_blur 

 

elvir_pred_3 Elvir_po_9_terapiji_3

 

Na priloženim slikama nakon približno tri mjeseca (dvije terapije na mjesec po 60 minuta) se vidi promjena propriocepcije i svjesno savladavanje gravitacije. Položaj tijela je uspravniji, te se tako promijenio položaj ruku i nogu koje su puno opuštenije i ravnije. Stanje i kretanje je učinkovitije, manje otežano i predstavlja puno manji napor.

 

 

A.E.

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook