menu
PROBLEMI | Astma

Astma

    

Može li AEQ metoda pozitivno utjecati kod astme?

 

Prije nego li krenemo u kratko istraživanje potrebno je napomenuti da, da bi AEQ metoda™ bila uspješna klijent mora imati:

  1. neoštećen (intaktan) živčani sustav
  2. sve zglobne strukturalne komponente u neoštećenom stanju; bez poderotina, rascjepa ili lomova.

 

Da bismo procijenili može li AEQ metoda™ pomoći oboljelom od astme prije svega moramo sagledati uzroke i simptome tog oboljenja. Obratit ću pažnju na istaknute dijelove teksta.

 

 

Astma je rezultat kronične upale dišnih puteva koja za posljedicu ima povećanje kontrakcije okolne glatke muskulature. To, uz ostale faktore, dovodi do sužavanja dišnih puteva i klasičnog simptoma dahtanja. Sužavanje dišnih puteva je reverzibilne prirode, s medicinskim liječenjem ili bez njega. Povremeno se tako suženi dišni putevi prošire sami od sebe. Tipične promjene dišnih puteva uključuju povišen broj eozinofilnih granulocita (eozinofili) i zadebljanje bazalne lamine (lamina reticularis). Kronično stanje dovodi do zadebljanja glatke muskulature uz povećanje broja mukoznih žlijezda. Ostale stanice uključene u proces su T-limfociti, makrofagi i neutrofilni granulociti. Također,može doći do reakcije ostatka imunog sustava reakcijom citokina, kemokina,histamina, leukotriena i ostalih.“

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Asthma

 

„Astma je stanje koje utječe na dišne puteve – male cjevčice kroz koje zrak ulazi u pluća i izlazi iz njih.oni postaju preosjetljivi tako da reagiraju na tvari na koje inače,kod zdravog organizma ne reagiraju kao što je npr. hladan zrak ili prašina. To znači da su mišići koji prianjaju uz stijenke dišnih puteva prenapeti, te ih tako čine suženima i teže prohodnima za cirkuliranje zraka. Unutarnja stijenka dišnih puteva tako postaje otečena (poput nosnih šupljina tijekom prehlade), producira se više ljepljivog sekreta koji dodatno zakrčuje dišne puteve. S tako suženim dišnim putevima očit je uzrok otežanog prolaza zraka i razlog zbog čega prsište mora raditi pojačano. Zatezanje okolnih mišića dešava se jako brzo i to je najčešći uzrok blažeg oblika astme.“

 

http://www.asthma.ie/get-help/learn-about-asthma/asthma-basics/asthma-basics

 

Simptomi astme uključuju:

  • osjećaj ostajanja bez zraka
  • stegnutost u prsištu (kao da ste vezani širokom trakom)
  • teško disanje što se čuje kao zviždanje
  • kašalj, osobito noću i ujutro
  • napadaji potaknuti vježbanjem, kontaktom s alergenima ili drugim okidačima

 

http://www.hse.ie/eng/health/az/A/Asthma/

 

Vidimo da je glavni simptom astme zategnutost glatkih mišića duž dišnih puteva. Istovremeno je povećana aktivnost mišića cijelog prsišta, svih onih uključenih u disanje,dijafragma, interkostalni mišići i slični. No, moramo naglasiti da su sve navedeno samo simptomi astme, a ne njeni uzroci. Uzroke možemo sagledati kroz nekoliko različitih obilježja;

 

 

Okoliš

 

S razvojem astme i pogoršanjem astmatičnog stanja povezani su brojni faktori iz naše okoline kao što su alergeni, zagađenje zraka,te ostali kemijski faktori. Pušenje tijekom trudnoće i nakon poroda može prouzročiti astmatičke simptome. Niska kvaliteta zraka, smog ili visoki stupanj ozona se povezuju s pojavom i težinom astme. Izloženost unutarnjim hlapljivim organskim spojevima može također biti okidač za nastanak astme (formaldehid npr.). Ftalati u PVC materijalima se također dovode u svezu s pojavom astme u djece i odraslih. Astma se također povezuje s izloženosti kućnim alergenima kao prašina, žohari, životinjske dlake i plijesan. Nastojanja da se astma smanji uklanjanjem prašine ne daje rezultat. Određene virusne infekcije dišnog sustava kao infekcija respiratornim virusom ili rinovirusom može povećati rizik nastanka astme nakon preboljene infekcije u dječjoj dobi. No,sa druge strane, kako se čini,mnoge druge infekcije i snižavaju taj rizik.

 

 

Higijenska hipoteza

 

Higijenska hipoteza nastoji pojasniti porast oboljelih od astme diljem svijeta kao direktan i nenamjeran ishod smanjenog kontakta s nepatogenim bakterijama i virusima tijekom djetinjstva. Pretpostavlja se da je reducirani kontakt s bakterijama i virusima dijelom posljedica povećanja čistoće i padom broja članova obitelji u modernom društvu. Izloženost bakterijskim endotoksinima u ranom djetinjstvu može spriječiti pojavu astme dok kontakt u starijoj dobi može izazvati bronhokonstrikciju. Dokazi koji podupiru ovu tezu su statistike o nižim postotcima astme na farmama i u kućanstvima s kućnim ljubimcima.

 

Terapije antibioticima u ranoj životnoj dobi se također povezuju sa pojavom astme. Porođaj carskim rezom također povećava rizik (20-80%) – zbog izostanka kolonizacije zdrave fiziološke flore prilikom prolaska novorođenčeta kroz porođajni kanal.

 

 

Genetski faktor

 

razine endotoxina

CC genotip

TT genotip

visoka izloženost

niski rizik

visoki rizik

niska izloženost

visoki rizik

niski rizik

 

međudjelovanje + CD14 i endotoksina zasnovano na CD14 SNP C-159T[48]

 

Obiteljsko naslijeđe u koje su upleteni mnogobrojni geni predstavlja veliki rizik od oboljenja. To objašnjava pojava da ako je jedan jednojajčani blizanac obolio od astme vjerojatnost da će i drugi oboljeti je 25%. Krajem 2005. god. istraživanjima je 25 različitih gena povezano s astmom, i to u šest i više različitih populacija uključujući GSTM1, IL10, CTLA-4, SPINK5, LTC4S, IL4R i ADAM33 gene.

 

Mnogi od njih povezuju se s imunim sustavom ili su uključeni u inflamatorni proces. Iako je lista navedenih gena sastavljena na temelju brojnih ponovljenih istraživanja rezultati nisu konzistentni u svim testiranim populacijama. Tijekom 2006. godine preko stotinu gena povezano je s astmom u samo jednoj studiji. Novi rezultati istraživanja se očekuju. Neke genetske promjene mogu prouzročiti nastanak astme jedino u slučaju kombinacije sa specifičnim faktorima iz okoline. Primjer za to je specifični mononukleotidni polimorfizam ili Polimorfizam jednog nukleotida ( SNP ) u CD14 regiji i kontakt sa endotoksinom ( bakterijski produkt ). Kontakt endotoksinom može biti utjecaj različitih okolnosti kao što je npr. dim, farme, psi.Rizik od pojave astme tada ovisi i o genetici organizma te razini izloženosti endotoksinu.

 

 

Medicinska stanja

 

Trijada atopičnog ekcema,alergijskog rinitisa i astme naziva se atopijom. Najjači faktor pojave astme jest povijest oboljenja od atopijske bolesti i to u većoj mjeri kod onih s ekcemom ili alergijskim rinitisom ( peludna groznica ). Astma se povezuje i sa Churg-Strauss sindromom,autoimunom bolesti i vaskulitisom. Pojedinci s urtikarijom također mogu iskusiti astmatične simptome.

 

Postoji korelacija između astme i povećane tjelesne težine,te činjenicom porasta od obojega unatrag nekoliko godina. Ulogu igraju i faktori poput smanjene respiratorne funkcije uslijed debljanja i činjenice da adipozno stanje vodi do upalnih procesa.

 

Beta blokatori kao propranolol mogu također izazvati astmu kod preosjetljivih pacijenata dok se kardio selektivni beta blokatori smatraju sigurnima kod blago ili semi-oboljelih. Ostali lijekovi koji povećavaju rizik su ASA,NSAID i angiotenzin konvertibilni enzimski inhibitori.

 

 

Pogoršanje stanja 

Neki oboljeli imaju stabilno stanje tjednima ili mjesecima i onda nagli, akutni napadaj astme. Pojedinci individualno reagiraju na različite faktore. No, kod većine dolazi do znatnog pogoršanja uslijed utjecaja različitih okidača.

 

Kućni faktori koji dovode do pogoršanja uključuju prašinu, životinjske dlake (mačke,psi), žoharski alergeni i plijesan. Parfemi i parfemizirani ovlaživači su također jedan od uzroka akutnih napadaja u žena i djece. Virusne i bakterijske infekcije gornjeg dišnog sustava mogu pogoršati stanje. Psihički stres može pogoršati simptome – poznato je da on crpi imuni sustav što povećava upalni proces dišnih puteva na alergene i ostale iritirajuće čimbenike.

 

Uzroci astme se, kako vidimo, čine prvenstveno vanjskima rezultirajući iritacijom dišnog sustava. Odgovor tijela na tu iritaciju je upala i kontrakcija.

 

Za shvaćanje kako može kod Astme pomoći učenje AEQ metode™ je  kontrakcija ključna riječ. AEQ metoda™ može biti od velike pomoći za astmatičara. Učenje boljoj kontroli mišića uključenih u disanje omogućuje oboljelom postizanje stanja relaksiranog disanja, te opuštanja napetosti i kontrakcije koja je simptom ovog stanja. Oboljeli od astme također vremenom stječe rezidualnu napetost u tim mišićima kao post reakciju prijašnjih napadaja, a i kao rezultat tjeskobe koja nastaje kao strah od budućeg napada. U većini slučajeva je astma posljedica jakog straha koji vodi u zamrzavanje tijela kroz pretjeranu kontrakciju mišića kao i blokadu udaha da bi tijelo time smanjilo raspoloživu energiju i tako smanjilo jačinu emocija koje osobu vode u gubitak razuma. Kroz vrijeme se taj ego manevar sve češće ponavlja i polako postane automatizirana reakcija koja nema više svjesnu kontrolu i postane dijagnoza. 

Kroz učenje AEQ metode se taj podsvjesni uzorak i obrambena reakcija na mogućnost gubitka kontrole, osjeti i razumije dovoljno dobro da soma shvati da je u sadašnjem trenutku nepotreban i zastario. Kroz učenje AEQ logike i AEQ pokreta kao i AEQ vježbi disanja astmatičar sve bolje kontrolira um i tijelo i sve manje ga je strah. Što vodi u opuštanje i normalizaciju mišićnih tonusa, vodi u pravilniju respiraciju kroz nos i normalizaciju disanja i života. 

 

Sumirao bih sljedeće; AEQ metoda™ neće kroz noć izliječiti ili iskorijeniti stanje, no oboljelom omogućava stjecanje alata kojim će znati vratiti disanje na opušteniju razinu nakon napadaja i time omogućiti sve manje razloga za njih. Također će se prebaciti sa simpatičkog na parasimpatički živčani sustav što će imati rezultat smirenja na generalnoj razini. 

 

Kroz učenje AEQ metode™ i poboljšanje produžavanja mišića shvatiti ćete da je moguće utjecati na djelovanje AŽS-a i povećati udio aktivnog parasimpatičkog načina njegova djelovanja.
Za poboljšanje stanja važno je smanjiti aktivaciju simpatičkog načina rada, ukoliko je ista aktivirana zbog emocionalnih trauma iz prošlosti. Takvo stanje stvara snažan pritisak u trbušnoj šupljini zbog potisnutih osjećaja, što zbog akcije/reakcije uzrokuje aktivaciju tjelesnog štita kako bi omogućio i podnio to potiskivanje. Oboje vodi u aktivaciju simpatičkog načina i zamrzavanje centra u traumatskom šoku, sa svim problemima koje ona nosi.

 

Pravilno i pozorno izvedene AEQ vježbe smanjuju udio napetih mišića i njihov tonus, što je osnovni preduvjet za postupno uklanjanje nepotrebno aktiviranog simpatičkog načina djelovanja AŽS-a. Kroz vježbe učimo fokusirati našu pažnju i misli, te tako kroz dinamičnu meditaciju povećavamo aktivnost vagusa i omogućujemo smirivanje i postupnu normalizaciju djelovanja AŽS-a. Povećavamo osjećaj za trenutno stanje i sposobnost da ga opišemo riječima. Na taj način bolje možemo dokučiti uzroke tog stanja, te kreativnija rješenja ishoda i potrebnih promjena koje nam omogućuju regulaciju djelovanja AŽS-a i podizanje kvalitete života.

 

S obzirom na to da se AŽS nalazi u limbičkom dijelu živčanog sustava, važno je znati da korteks i limbički dio mozga stvaraju gotovo identičan međusobni odnos kao onaj između simpatičkog i parasimpatičkog načina djelovanja AŽS-a.

 

A onda sa AEQ vježbama disanja vratimo primjerenu sa strukturom tijela usklađenu respiratornu funkciju kroz promjenu rada svjesnog dijela mozga, koji se jedini može mijenjati i mijenjati naš život na bolje uz pravilno znanje.

 

Primjer odnosa između svjesnog dijela uma i limbičkog dijela mozga, koji će pomoći boljem razumijevanju funkcioniranja cjeline;
Zamislite vodiča slonova kako sjedi na slonu. On predstavlja svjesni dio uma, a slon limbički dio živčanog sustava. Tijekom duge vožnje slon poslušno slijedi sve naredbe vodiča koji mu naređuje kada hodati, kada trčati i kada se zaustaviti. Na prvi pogled djeluje kao da vodič̌ ima potpunu kontrolu nad slonom. Međutim, vodič̌ ima kontrolu samo zato što mu slon to dopušta. Ako se slon prestraši i od reagira spontano, svjedočit ćemo njegovoj neukrotivosti i panici, te nemoći vodiča da utječe na slonovu reakciju na bilo koji način. To će potrajati sve dok slon ne osjeti da je izvan svake opasnosti. Iako je naša svijest racionalna, ona ne proturječi našim primitivnim potrebama i instinktima za preživljavanje.

 

  

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode™ 5. stupnja

 

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor