menu
PROBLEMI | Amiotrofična lateralna skleroza

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS)

 

 

Može li klinička somatika  pozitivno utjecati kod ALS?

 

Prije nego li krenemo u kratko istraživanje potrebno je napomenuti da, da bi klinička somatika bila uspješna klijent mora imati:

  1. neoštećen (intaktan) živčani sustav
  2.  sve zglobne strukturalne komponente u neoštećenom stanju; bez poderotina,rascjepa ili lomova.    

 

Da bismo procijenili može li klinička somatika pomoći oboljelom od Amiotrofične lateralne skleroze prije svega moramo sagledati uzroke i simptome tog oboljenja. Obratiti ću pažnju na istaknute dijelove teksta.

 

Amiotrofična lateralna skleroza ( ALS ) – poznata i kao motorna bolest neurona ( MND ) u zemljama razvijenog svijeta i kao Lou Gehrigova bolest u SAD-u – je iscrpljujuća bolestsa različitom etiologijom karakteriziranom brzom, progresivnom slabošću, mišićnom atrofijom, mišićnim spazmom, te poteškoćama u govoru ( disartrija ), gutanju ( disfagija ) i disanju ( dispneja ). Najčešća je od pet motornih bolesti živčanog sustava. Kod ALS vidimo nedostatnu funkciju centralnog živčanog sustava.

 

 

Znakovi i simptomi ALS

 

Poremećaj uzrokuje mišićnu slabost i atrofiju diljem tijela kao posljedicu degeneracije ( propadanja ) gornjih i donjih motornih neurona.Nesposobni za funkciju,mišići slabe i atrofiraju. Oboljeli može izgubiti sposobnost inicijative i kontrole svih voljnih pokreta,iako su mjehur i crijevni sfinkteri, te mišići odgovorni za pokrete očiju obično, ali ne i uvijek pošteđeni sve do zadnje faze bolesti.

 

Kognitivna sposobnost je očuvana kod većine oboljelih, iako mali broj ( oko 5% ) pokazuje frontotemporalnu demenciju. Veći broj ( 30-50% ) pati od osjetljivijih kognitivnih promjena koje mogu proći nezapaženo, ali se detaljnim neuropsihološkim pregledom mogu otkriti. Povremeno, ALS koegzistira u pojedinaca sa demencijom, degenerativnom bolesti mišića i kostiju kao dio sindroma poznatog kao multisistemska proteinopatija. Senzorni neuroni i autonomni živčani sustav uglavnom nisu zahvaćeni, što znači da oboljeli od ALS čuje, vidi,te osjeća dodir, miris i okus.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Amyotrophic_lateral_sclerosis

 

Kod ALS signal koji ide iz mozga ne dospijeva u mišić. Ukoliko mišić ne dobiva nikakav signal onda je povratna informacija,na koju se  klinička somatika prvenstveno oslanja,izgubljena što klinička somatika čini od nemogućeg utjecaja na oboljelog od ALS.

 

 

 

C.M.

 

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook