menu
OSNOVE KS | Aktivna terapija kliničke somatike

Aktivna terapija kliničke somatike

 

24.10.2014  

 

Kliničkom somatikom uklanjamo senzorno-motornu amneziju i učimo se svjesnom usmjeravanju tjelesnih pokreta; osjećaje pri pokretu naučimo spoznati do granice kada ih možemo lako kontrolirati; razvijamo senzibilitet za osjećaj funkcije vlastitog tijela.

Za sve navedeno, dokazano najučinkovitijom se pokazala aktivna terapija kliničke somatike, temeljena na iskustvenoj spoznaji klijenta, koji leži na podlozi, i terapeuta kliničke somatike.

 

Terapija kliničke somatike započinje razgovorom; terapeut klijentu pomaže pronalazak najizraženijih podsvjesnih obrazaca. Istovremeno se dogovara protokol same terapije čiji slijed ovisi o trenutnom stanju klijenta. Terapeut pomaže – svojim rukama vodi, a kasnije nadzire pravilnost pokreta. Pokreti su spori, a dodirom terapeuta klijent sve jače osjeća pomanjkanje svjesnosti pokreta i motorike vlastitog tijela. Naime, razlika u pokretu kojega čovjek izvede i onoga kojeg želi izvesti jest posljedica utjecaja senzorno-motorne amnezije na tzv. senzorno-motornu povratnu petlju. Osjećaj nepotpune kontrole koji klijent osjeća kao „cukanje“ upozorava svjesni dio mozga da više pažnje usmjeri na pokret i tako dobije više senzornih informacija, čime poveća kontrolu i poboljša sam taj pokret. Dodir terapeuta olakšava i skreće pažnju na prava mjesta, a njegov glas omogućuje pravilno izvođenje pokreta čime se senzorno-motorna kontrola usmjerava u pravom smjeru.

 

Pokrete povežemo u obrazac pokreta koji replicira jedan od tri osnovna tjelesna refleksa. Klijent se uči osjećati, ponovno izvesti, a potom otpustiti refleks kada za njega nema potrebe, a povećana kontrola nad vlastitim pokretima opušta postojeće nesvjesne obrasce kretanja. Omogućena je spoznaja izbora da li je refleks u određenom trenutku potreban i primjeren ili je samo rezultat navike. Sama terapija klijentu omogućuje znatno jači osjećaj promjene. Time osvijesti koliko je zapravo jak utjecaj uma na naše postojanje i našu sposobnost mijenjanja naizgled nepromjenjivih navika. Tako,naime, klijent može dobro osjetiti i razumjeti uzroke i njihove posljedice, uslijed kojih se i nalazi u trenutnom stanju. Nauči se mijenjati okolnosti u kojima se nalazi, a time dozvoli i mogućnost drugačijeg ishoda i drugačijeg osjećaja, iako je poremećaj koji ima prisutan već dugo. Ukoliko je uzrok za nj nepravilna mišićna napetost, lako je i brzo promijenimo u pravilnu.

 

Sam mišić nema memoriju i ustrajnost, dobar je sluga, poslušno izvršava naredbe koje pristižu iz mozga, no ne razlikuje te naredbe kao dobre ili loše. Tijekom aktivne terapije klijent nauči dvije ili tri somatske vježbe koje ožive novousvojeno znanje koje, potom, svakodnevnim svjesnim ponavljanjem usađuju dublje u memoriji mozga. Poticanjem novostečenih navika stare se potiskuju na periferiju. Sve se teže vraćamo na stare navike pa tako odmah osjetimo ukoliko smo aktivirali stari obrazac kretnje, što nam daje svjestan izbor; ostati u njem ili ga ispraviti. Kada razmislimo, prije toga nismo ni bili svjesni da obrazac postoji, samo smo osjećali njegove posljedice!

 

Kombinacijom aktivne terapije kliničke somatike, somatskih vježbi i spoznavanjem mehanizama senzorno-motorne amnezije, triju refleksnih obrazaca i pandikulacije lako promijenimo niz boljki suvremenog čovjeka na relativno brz i bezbolan način, a dobrobit terapije lako održavamo dugi niz godina.

 

Trenutno se na početak ciklisa terapija zbog velike potražnje ( 3 terapije u razmaku od 7 dana i četvrta terapija u razmaku 14 dana od treče) čeka 60 dana.

 

Aktivna terapija kliničke somatike 1 

 

Aktivna terapija kliničke somatike 2

 

tel. : 00386(0)74990871
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook