menu
ISKUSTVA | Iskustva klijenata

Iskustva klijenata

 

16.1.2014  

• Nakon šest godina u triatlonu, uporna ozljeda iliotibijalne vrpce natjerala me da se prebacim u biciklizam. No, i ondje se često javljala, a ni terapije ni ikakva istezanja nisu pomagali kad bi se upala javila. I nakon prestanka aktivnog bavljenja sportom, bol se i dalje javljala uz razne druge probleme na lijevoj strani tijela. Bez puno očekivanja, javila sam se Alešu, kojeg sam se sjećala tek kao vlasnika biciklističkog dućana u koji smo dolazili po opremu u doba kad nije bilo internet trgovina i e-baya.

 

Aleš je mi je s puno strpljenja i pozitivnim stavom objasnio uzroke ozljede i poručio mi kako se to može bez problema riješiti. To mi je tada zvučalo kao znanstvena fantastika. Ideja da ću moći trčati bez bolova činila mi se neostvarivom. Ipak, njegov pozitivan stav ulio mi je nadu.

Kroz sljedećih par tretmana, naučila sam kroz kontrolirani pokret osvijestiti napetost u tijelu, ali i osvijestiti takva stanja i situacije u životu. Postala sam odjednom svjesna koliko toga u životu radim nesvjesno i iz navike, te kako ponavljajući obrasci rezultiraju uvijek istim, negativnim posljedicama. Kroz vježbe, bol je nestala, a što je još važnije, otkrila sam koji uzroci su do nje doveli.

 

Nakon svega, mogu reći da najveća dobrobit kliničke somatike koju sam osjetila nije bila “samo” rješenje ozljede ( o čemu sam sanjala ), već i promjena mog pogleda i kontrole vlastitog života.

 

Veliko hvala Alešu na ogromnom strpljenju u objašnjavanju i pokazivanju vježbi, te toplini i brizi koja se osjetila od prvog maila pa do dan danas kad često pita kako sam.

 

Znam koliko je nezahvalno drugima preporučivati tretmane ili terapije, ali otkrivši kako je klinička somatika neobično jednostavan način buđenja tijela i svijesti, koristim priliku da govorim o njoj svima do kojih mi je stalo, u želji da će sami odlučiti napraviti malu, a veliku promjenu svog života – nabolje. Jelena Gracin

 

 

• Sa Kliničkom somatikom susreo sam se po prvi puta prije par mjeseci kada sam zbog bolova u leđima došao na terapiju kod gospodina Aleša koji me upoznao s kliničkom somatikom. Do tada nisam ništa znao o tome. Nakon tri tretmana primijetio sam promjene u boljoj kontroli svoga tijela. Pošto se profesionalno bavim skijanjem klinička mi je somatika ukazala na svjesno „upravljanje“ vlastitim mišićima i pokretima općenito. Jako je važno biti svjestan svojih pokreta tijekom treninga, a rad na svakom dijelu tijela je zaseban. Pri somatskim vježbama nastojim se maksimalno koncentrirati i spojiti i dovesti u ravnotežu tijelo i um. Gospodin Aleš me izvrsno vodi u tome i pomaže mi da prepoznam vlasitite mogućnosti svoga tijela. Nakon tretmana puno se lakše krećem i treniram i izvodim skijaške pokrete na stazi. Vjerujem da ću narednim odlascima na tretmane kliničke somatike još više pridonijeti vlasititim sportskim rezultatima.

Pozdrav, William Vukelić, Rijeka, Croatia

 

 

• Sa vježbama kliničke somatike prvi puta sam se susrela u listopadu prošle godine na radionici u Nabrežini.

 

Najizraženije boljke u tom času osjećala sam na probavi i svojevrsnoj okorjelosti pri hodu. Sve to, uz razne više ili manje intenzivne bolove prvenstveno u kukovima, koljenima, stopalima, kao i ramenima i među lopaticama. Često su me, također, pratili i opći bolovi u mišićima, posebice po fizičkom radu ili vježbanju.

 

Sa probavom sam imala problema dugi niz godina, od želudca nadalje, s više ili manje izraženim, ponavljajućim simptomima.

Vježbe sam počela raditi postepeno. Trebalo mi je neko vrijeme da uspijem zadržati pozornost na pokret. Uskoro sam osjećala veću fleksibilnost pri hodu, a peristaltika se vježbama poboljšavala. Tako sam postepeno uvodila nove vježbe koje sam dobila preko e-pošte.

U ljetnom periodu mi se nekoliko puta desilo da ne mogu zaspati zbog poteškoća u stomaku, ali sam nakon nekoliko vježbi navečer uspijevala mirno zaspati. Sada nakon godinu dana i nakon još jednog sudjelovanja na radionici osvježila sam i produbila znanje.

 

Naravno, sada gledam drugačije nego lani; osjećam veći stupanj pažnje, svijesti o tijelu i onome što se događa unutar njega. Svjesnija sam kako tijelo reagira na određeni položaj i poduzimam odgovarajuće mjere. Nakon godine dana kretanje je lakše, imam puno više snage i osjećaja pri radu i opterećenju tijela. Tako ne tratim energiju, već je korisno usmjeravam.

 

Bolovi u tijelu su nestali. Kada se povremeno jave tretiram ih drugačije. Hodanje je postalo zadovoljstvo, kao i rad u kući i vrtu, jer me ne umaraju i znam kada mi je dovoljno. Primjećujem da u zadnje vrijeme zaboravljam štapove za hodanje i da ih zapravo niti ne trebam. Probava se uvelike poboljšala, a problemi ako se i pojave brzo nestanu. Shvaćam da se, međutim, sa tijelom i osjećajima moram svjesno baviti.

 

Hvala i srdačan pozdrav, Mileva, Nabrežina

 

 

• U mojih 32 godine proteklog života glavnu je riječ vodila kronična bol u leđima. Život mi se iz aktivnog promijenio u pasivni. Trpjela su sva područja; karijera, sportski život, društveni i privatni. Došla sam u fazu kada me je za dobro jutro pozdravljala samo jaka bol u leđima, koja se je kroz dan samo pojačavala. Često mi nije dozvoljavala niti da se obujem ili vozim auto. Život mi je tako postao prepun ograničenja. Postojeći zdravstveni sustav nije nudio prava rješenja, tako da sam ih sama počela tražiti na drugim mjestima; reiki, rekonekcija i različite vrsti energetskog iscijeljenja. Sve, međutim, neuspješno. Doznavši za kliničku somatiku došla sam na prvu terapiju kod Aleša. Od tada su protekla jedva tri mjeseca, a moj život mi se vraća. Bolovi nestaju. Život mi postaje bolji. Vježbama kliničke somatike ponovno povezujem um i tijelo. Aleš mi je pomogao pronaći podsvjesne uzorke, a neke od njih otkrivam i sama kroz izvođenje vježbi. Sve sam više svjesnija svoga tijela i misli. Od velike pomoći bila mi je i knjiga i kliničkoj somatici, koju smatram odličnom dopunom terapiji i kućnoj samopomoći. Preporučila bih čitanje knjige prije same terapije da bi se lakše razumjelo što klinička somatika jest. Tako će terapija biti kvalitetnija, jer će osnove znanosti na kojima počiva klinička somatika biti poznate. Time će ostati više vremena za razgovor s Alešom i otkrivanjem vlastitih karakternih ograničenja koja su uzrok nastalih bolova, ali i o ostalim stvarima, jer Aleš osim o kliničkoj somatici ima i ogromno znanje o životnim mudrostima. Knjiga je sada, svakako, moj kućni priručnik za prvu pomoć jer se opisom i prikazima vježbi služim u rješavanju drugih bolova kao što je glavobolja i menstrualna bol. I vježbe pomažu! Alešu sam neizmjerno zahvalna na pokazivanju puta kojim si vraćam život natrag.Hvala ti! Nataša, Ljubljana

 

 

• Prije godinu dana suočili smo se sa vrlo neugodnom dijagnozom skolioze naše 13-ogodišnje kćeri. Nakon prvotnog šoka, kada nam je ortoped pojasnio da se radi o defektu kralježnice koji se ne može ukloniti i sa kojim će naša kći morati živjeti, uslijedio je još veći. Specijalista ortoped na Klinici za ortopediju ponovno je pregledao kćer i izmjerio „zakrivljenost“ kralježnice, te nam rekao da joj je kralježnica zakrivljena pod kutem od 42 stupnja, a s 45 stupnjeva neminovna je kirurška intervencija. Kći, koja je aktivna plesačica i sportašica, se u posljednje tri godine često suočavala s bolovima u leđima, a posljedično i problemima s koljenima. Pokušali smo joj ublažiti bolove, vozili je na masaže, preko interneta pokušavali naći način kako otkloniti problem. Međutim, bolovi su se intenzivirali iz treninga u trening. Unatoč svemu nismo se predavali i tražili smo načine i moguća rješenja kako bismo pomogli kćeri, čak i van okvira klasične medicinske pomoći. Sudbina je htjela da smo naišli na Aleša Ernsta i njegov razgovor o Kliničkoj somatici. Tema nam se odmah u činila zanimljivom i uskoro smo zakazali sastanak i doveli mu kćer. Pri prvom susretu Aleš nam je okvirno pojasnio da ima rješenja za njen problem. I tako smo krenuli sa aktivnom terapijom kliničke somatike pri čemu nam je Aleš objašnjavao zašto je došlo do problema i zakrivljenosti kralježnice, i kako se nositi s time. Ubrzo smo, skupa sa kćeri uvidjeli da je problem rješiv, te da su vježbe kliničke somatike od pomoći ne samo u „ravnanju“ njene kralježnice, već i u borbi sa bolovima, što je velika pomoć u životu općenito. Kći još uvijek aktivno pleše, bolovi u leđima i koljenima su praktično nestali, a kada se pojave pravilnim vježbama kliničke somatike ih brzo ukloni. Kći je Alešu beskrajno zahvalna za sve savjete, njena kralježnica je već vidno ravna, bolovi su nestali, stav joj je uspravan, konačno se dobro osjeća u svom tijelu koje pomoću somatskih vježbi zna voditi. Osim praktičnih vježbi, Aleš je kćeri pomogao i mnogim životnim mudrostima i savjetima, što je vrlo korisno na njenom natjecateljskom putu u plesu, kao i svakodnevnim odlukama. Ostatak obitelji također s veseljem izvodimo somatske vježbe, čitamo Alešovu knjigu „Lahkotno iz kroničnih bolečin“, a svakome tko je suočen sa sličnim poteškoćama preporučujemo savjetovanje s Alešom Ernstom, učiteljem i terapeutom kliničke somatike. Obitelj Tabor. Brežice

 

 

• Moje ime je Jasmina. Poznanstvo s Alešom započelo je prije par godina. Moj suprug, Albert, poznaje se s njim još i duže, kad je posjećivao njegovu trgovinu biciklima i opremom za taj sport. Uvijek je imao povjerenje u njega zbog kvalitetnih stvari i usluga koje pruža. Mnogi bi dolazili iz još udaljenijih krajeva radi dobre preporuke.

 

Primijetili smo da Aleš u svom dućanu ima girje za vježbanje i zatražili savjet u vezi toga. On nam je stručno i prijateljski objasnio o čemu se radi i predložio da nas trenira. Svidjela nam se ideja, kao i njegov pristup treningu. Pitao je jednostavno znamo li zašto želimo vježbati s girjom. Mi smo htjeli fizički ojačati. Aleš nam je na treningu pokazao kako te vježbe pružaju puno vise, ne samo da razvijaju fizičku nego i mentalnu snagu, koncentraciju, ravnotežu, kontrolu i svijest o pokretu.

 

Krenuli smo od osnovne vježbe, tursko dizanje, sa vlastitom težinom, bez girje. Trebalo mi je neko vrijeme kako bih postigla pravilno izvođenje vježbe, kasnije i sa girjom. Vježbajući raslo je samopouzdanje i bila sam zadovoljna napretkom. Kroz trening i razgovor Aleš nam se uspio približiti i prepoznati tjeskobe koje nas koce u vježbi i koje se odražavaju u našem životu. Tada smo krenuli dalje sa vježbama kliničke somatike. To je bilo nešto novo, drugačije, pomalo neočekivano ali svakako dobrodošlo. Podsjetilo me na jogu koju sam isto vježbala neko vrijeme. Kroz jednostavne pokrete mi je klinička somatika otkrila moć koncentracije i osjećanja sadašnjeg trenutka. Aleš je primijetio da smo bili u fazi kad nam je bilo jako potrebno osvrnuti se na sebe i osvijestiti sebe kroz pokret i disanje. I Albert i ja smo se trebali riješiti negativnog stava i besciljnog pogleda na život. Nije bilo toliko lose, ali Aleš nam je dao uvid kako stvari možemo preusmjeriti na bolje. Obratio je pažnju i na naše izražavanje, te predložio svaki put bolju riječ, suprotnu od negativne, koja bi nama najprije pala na pamet. Bilo je sasvim prirodno poslušati tako pametan princip.

 

Aleš bi pratio koliko uspješno primjenjujemo kliničku somatiku u svakodnevnom životu. Uvijek bi pitao kako smo i bio dostupan za pomoć i koji dobar prijedlog. Bilo je korisno svaki put kad bi nas naučio kako se opustiti, osnažiti i posvetiti onome sto nam je bitno i potrebno.

Mogu reci da nam je Aleš uvelike pomogao pokrenuti se i ostvariti neke ciljeve u životu. Sretna je, dobra i potrebna bila okolnost da poznajemo Aleša. Drago mi je da je uspješan u svom radu i da pomaže ljudima na prirodan i jednostavan način. L.P. Albert & Jasmina

 

 

• Moje osobno viđenje i iskustvo kliničkom somatikom (KS) 1. Imam 43 godine i strastveni sam sportaš koji se sportom bavi gotovo svakodnevno (hokej na ledu, jedrenje na dasci, paragliding, biciklizam, tenis…), u bliskoj prošlosti čak sklon i pretjerivanju u istom. U mladosti sam, ali i u zadnjih nekoliko godina imao podosta ozljeda koje su, iako uspješno sanirane (veliko hvala liječnicima, fizioterapeutima i ostalima!),nakon nekog vremena ponovo počele stvarati bolove. Dan kada me ništa nije boljelo postao je rijetkost. Sve to me prisililo da promijenim koncept ignoriranja bolova (uništavanja tijela) u traženje uzroka i njihovo uklanjanje (briga za tijelo).

 

2. Najveću pozitivnu promjenu pri mijenjanju sebe i uklanjanju uzroka mojih bolova, te ogromno poboljšanje mog stanja postigao sam pomoću dva sredstva; otkrivanje duhovnosti i energije (učenje terapije kod Nele Rep) i kliničkom somatikom (za tijelo), što je oboje međusobno isprepleteno i neodvojivo. Međutim, prije kliničke somatike samo duhovnim tehnikama i fizioterapijom nisam uspijevao postići trajno poboljšanje i opuštanje zategnutih mišića.

 

3. Klinička somatika mi je cijeli koncept i opće razumijevanje mog treniranja okrenula naopačke; najteže je bilo promijeniti poimanje u glavi i otpustiti stari način razmišljanja. Klinička somatika je zapravo tako jednostavna i bez napora da je čovjeku teško povjerovati da zbilja djeluje (uz podrazumijevanje discipline pri izvođenju vježbi). I djeluje odlično! KS mi je vrlo bliska i svaki dan mi je sve draža. Šteta što je nisam susreo prije, iako je također istina da je tada ne bih bio u stanju toliko cijeniti ukoliko nisam isprobao sve ostale metode.

4. Nakon dobra dva mjeseca izvođenja KS opažam sljedeće;

– mišićna napetost je dosta popustila, najmanje za 60-70% i nadalje se smanjuje – unatoč manjem broju treninga vidim povećanje izdržljivosti, za sada bih rekao cca. 10-15%, a vidljiva su i znatna poboljšanja i napredak u svim ostalim sportovima

– svjesniji sam podsvjesne aktivacije (zatezanja) mišića, čemu svjesno izbjegnem i na taj način također brzo prepoznam što mi stvara stresni pritisak i to prekinem. Otvoreni su mi novi pogledi i perspektive glede djelovanja i sposobnosti tijela

– opće fizičko stanje je barem 3x bolje

– u životu sam isprobao i iskusio puno metoda i sada mogu reći da je kombinacija kliničke somatike i duhovno-energetskih tehnika po metodi Marjana Ogorevca i Nele Rep ta koja je daleko najučinkovitija za uklanjanje uzroka bolova i ozljeda

– prije sam redovito išao na fizikalnu terapiju kako bih eliminirao bol i održavao koliko toliko prihvatljivo stanje, a sada to radim i dalje, ali uglavnom zbog brže regeneracije i potpore treninzima; sada sam sposoban za znatno teže fizičke napore

– prije sam morao paziti da sam na 80-90% svojih sposobnosti kako ne bih pretjerao i stekao nove ozljede; sada lako idem preko granice, na 110% ako treba, malo pretjeram i pomoću KS i duhovnih tehnika se brzo oporavim. Više nemam granica. – veliki je napredak pri zadobivanju svježih mikrotrauma (koje uzrokuju padovi, udarci, pretjerivanje…) koje se meni redovito dešavaju; našao sam dobitnu kombinaciju, jer pomoću KS, duhovne tehnike i Tecar fizioterapije (brža regeneracija tkiva) je sanacija barem 3x brža nego prije prakticiranja KS

Sve navedeno prije KS nije bilo moguće. Bez KS moje su tjelesne sposobnosti polako opadale, u najboljem slučaju stagnirale; KS mi omogućuje da se poboljšaju. Naravno, još iskušavam, tražim granicu. No, za sada odlično djeluje! KS preporučam svakome tko svoje fizičko stanje želi promijeniti nabolje. Moj je,dakle, savjet i recept: duhovnost po metodi karmičke dijagnostike pri Neli Rep + Klinička somatika pri Alešu. (+ malo fizioterapije za bržu regeneraciju ukoliko pretjerujete). Osim Kliničko-somatskog obrazovanja sam od Aleša dobio i bezbroj vrsnih savjeta. Ispod crte – moje iskustvo: revol  ucionarno i neprocjenjivo. Hvala! Boštjan Verstovšek, Celje

 

 

• Moje iskustvo sa somatikom Sjećam se da sam kod Aleša prvi put došao kako bih kupio nekoliko kettlebella. Praktički me je već s vrata “pročitao” i kasnije u razgovoru napomenuo nekliko detalja vezanih za moju posturu te koje bih probleme mogao imati u budućnosti ako ih već i nemam. Zainteresirao me svojom preciznošću i nekoliko mjeseci nakon toga sam počeo dolaziti na tretmane…

 

Klinična Somatika je za mene napravila bitnu razliku. Puno se brže oporavljam od napornih treninga, mobilnost je poboljšana, bolje poznajem svoje tijelo. Ujutro se budim bez ukočenosti za koju sam smatrao da mogu riješiti jedino promijenom madraca i kreveta.

 

Somatikom opuštam mišiće usred treninga što mi dozvoljava da duže prakticiram s većim težinama zadržavajući dobru tehniku. Nakon nekog vremena sam se počeo osjećati kao da sam otporan na metke. Koliko god naporan trening napravio, sutra sam spreman na isto. Nevjerovatno je da nešto toliko jednostavno može imati tako snažno djelovanje.

 

Željan sam daljnjeg učenja i znanja na tom području… Saša Rajnović SFG Team Leader

 

 

• U moju svakodnevicu polako se uvukla glavobolja. Isprva tu i tamo, kasnije i po dva do tri puta tjedno što je znalo prijeći i u jaku migrenu koja je trajala i po par dana. Došla sam do točke kada sam morala nešto poduzeti. Potražila sam pomoć službene medicine, ali mi nitko nije znao reći što je uzrok bolova. Na upit kako to izlječiti dobila sam tri opcije ; antidepresivi, akupunktura ili pomiriti se s analgeticima do kraja svog života. Navedeni prijedlozi nisu mi bili prihvatljivi ( osim akupunkture, gdje je lista čekanja i do 9 mjeseci ). Stoga sam tražila dalje i došla u kontakt sa Alešom. Na prvoj terapiji mi je predstavio kliničku somatiku. Već sam nakon nekoliko vježbi u tijelu osjetila lakoću. Jednostavnost. Spoznala sam da s manje napora dobijem više. Naučila sam kako svjesnim izvođenjem vježbi pospješujem svjesno djelovanje u svemu. Na svim životnim područjima. Aleš mi je glavobolju pojasnio kao posljedicu nečega što nije kako treba. Redovitim vježbama počela sam podizati svijest o tom dijelu sebe. Glavobolje su nestale. I ne samo to, moj je život krenuo uzlazno. Učinila sam nove korake. Danas se, nakon 4 terapije osjećam odlično. Svjesnija sam sebe, svojih pokreta i radnji. Tijekom tog perioda doživjela sam i veliki uspjeh na nekoliko područja. Zahvalna sam Alešu za svu potporu i znanje koje je podijelio samnom. Mihaela Kežman, mag. Zavod Prosum

 

 

• ISKUSTVO KLINIČKOM SOMATIKOM

Još se sjećam prvog poziva kojeg sam uputio Alešu i njegovog pozornog slušanja detaljnog opisa svojih problema i bolova u koljenu prilikom bicikliranja. Smireno me ispitivao o ostalim problemima s ramenima, eventualnim prošlim ozljedama i operacijama, dok koljena nije spominjao, te me na kraju umirio riječima da će sve biti dobro. Shvatio sam da ćemo raditi na uklanjanju uzroka mojih bolova, a ne „krpanju“ simptoma, što je vratilo osmijeh na moje lice.

 

Prisjetio sam se da sam prvu bol prilikom bicikliranja osjetio u lijevoj preponi, još za studentskih dana 15-ak godina ranije svakodnevnim bicikliranjem po Ljubljani. Nekoliko godina kasnije bol se ponovno javila u donjem dijelu leđa, lijevom kuku, koljenu i stopalu suprotne noge. I to ne samo prilikom vožnje na biciklu, već i pri hodanju uzbrdo, trčanju, radu, pri sjedanju u auto, ukratko, ne samo pri sportskim već i svakodnevnim životnim aktivnostima.

 

Uzrok tome sam tražio u slabim mišićima, te tako zorno prionuo na sport i dodatne vježbe, fizioterapiju, samomasažu s raznoraznim rekvizitima za samopomoć i vježbe rastezanja do iznemoglosti… Nezadovoljan rezultatima i nemirom u sebi, tražio sam nova rješenja i tako došao do kliničke somatike. Ključ je bio opustiti i osvijestiti određene dijelove tijela, te usmjeravanje pažnje na kretanje tijela tijekom vježbi kliničke somatike, te prepoznavanje refleksa crvenog svjetla.

 

Razgovarajući sa Alešom upijao sam njegove riječi i sve je izgledalo tako logično, prirodno i jednostavno, te sam se iz terapije u terapiju sve više prepuštao i na kraju poistovijetio filozofijom kliničke somatike.

 

To znači da sam, uz svakodnevno izvođenje somatskih pokreta kojima posvetim 10 do 30 minuta (bez ostalih metoda i rekvizita), u životu počeo upražnjavati i neke druge zakonitosti kliničke somatike. Između ostalih uobičajenih zadataka i aktivnosti (biciklizam, ples, igra sa djecom…) mislima na kratko preletim kroz svoje tijelo, upitam se gdje sam napet, gdje opušten, kako dišem i sl. Popravim gdje treba i nastavim uspješno dalje. Što dalje to sve bolje…Benjamin Trontelj, dipl.del.ter. Gabrje

 

 

• “Nekoliko riječi o mom iskustvu na terapijama kliničke somatike sa Alešom. Kao prvo moram napomenuti da sam prije samih aktivnih terapija kod Aleša već razgovarao s njim o suštini cijele priče, odnosno koliko je bitno svjesno raditi pokrete prilikom trčanja, na biciklu ili bilo kojem sportu te u svakodnevnom životu. Ja sam to već i prije nastojao provoditi u svakodnevnom životu čak i bez da sam ikad čuo za aktivnu kliničku terapiju. Radi se o procesu osvješćivanja samoga sebe i života oko nas te kako moje svjesne akcije utječu na moj život te život ljudi oko mene. Vjerujem da mi je to pomoglo lakše prihvatiti i prepustiti se ovom obliku terapije.

 

Za vrijeme jednog, recimo običnog, treninga pojavila mi se jaka bol i napetost u koljenu – točno na pateli (čašici koljena). Bol je bila neizdrživa dok sam na biciklu, a hodanje, trčanje i bilo kakve druge aktivnosti su bile nesputane. Par dana odmora i obloge nisu pomogle. Čim bi sjeo na bicikl bol se vrati. Užasno frustrirajući osjećaj s obzirom da sam morao prekinuti trening na par tjedna. Sjetim se ja Aleša i pošaljem mu mail sa opisom što me muči, čovjek odmah odgovori “quadriceps ti je previše napet”. Masaža i obloge kvadricepsa su pomogle ali nisu riješile problem, a problem je bio taj što mišići nikako da se opuste u potpunosti. Iako mozak tvrdi da su mišići opušteni, oni su 20-30% napeti i to se s vremenom nakuplja i postaje gore. Klasični primjer senzorno-motorne amnezije.

 

Dogovorili smo termin i krenulo je. Prvi tretman je bio fascinantan. Ustanovili smo da asimetrija u tijelu dolazi od ramena, leđa, bočnih trbušnih mišića i proteže se do koljena. Teško je opisati koliko sam bio fasciniran postignutim. Krenuli smo od ramena. Za tri minute tretmana rame je bilo potpuno opušteno i ležalo na stolu kao komad sirovog mesa. Nakon tog tretmana sam bio u transu, opuštenost na takvoj razini da se nisam mogao ustati. Rezultat je bio takav da sam više osjetio sebe i svaki aspekt tijela.

 

Što se tiče dugoročnih posljedica, uz općenito veću opuštenost mišića, veću kontrolu i samosvijest pokreta, riješio sam dugogodišnje kronične glavobolje. Glavobolje su mi znale biti po dva puta tjedno toliko strašne da je to bilo strašno. Na svu sreću, to je sada prošlost.

Što se tiče samih sportskih rezultata, teško mi je sada definirati neki statistički okvir i usporediti sa prethodnim rezultatima. Sve što mogu reći jeste kakav mi je subjektivni osjećaj a to je da je općenito lakše disanje, opuštenost leđnih mišića, bolja/efikasnija kontrakcija i opuštanje nožnih mišića.” Pozdrav, Andreo Kordić, Zagreb

 

 

• Gradila sam i gradila, glavom probijala zidove. Izgradila sam si savršen život. Obrazovanje, obitelj, dom. Bajka. No, nisam ga živjela. Bila sam samo sljedbenik vlastitog života. Živjela očekivanja drugih. Odobravanje okoline bilo mi je usmjerenje. Nisam poznavala samu sebe i, korak za korakom postajao je sve težim. Nametnuto breme je otežalo, a ja sam prebrzo i bez te namjere, silom ustala protiv svih onih koji su me činili slabom i iskorištenom.

 

No, budući da svatko ima drugačiji pogled na svijet oko sebe odgovori su bili neočekivani. Umjesto pomoći dobila sam nož u leđa.

I izgubila sve što sam izgradila.

 

Dovoljno dugo na dnu, bila sam spremna prihvatiti ono što je nailazilo. Tražeći načine kako naprijed, kako ponovno ustati, srela sam se sa somatikom. Somatika mi je polako, iz dana u dan pomogla početi koračati vlastitim putem. Mišići su se opustili. Bolovi u mišićima, kralježnici, duši…začas su prerasli u osjećaj vlastitog tijela. Uvidjela sam gdje sam, gdje mi je kralježnica, gdje ruke, noge, a gdje glava. Našla sam se u svom tijelu, koje kad sam osjetila sam i spoznala. Vidjela sam svoju prirodu i odjednom mi se više nikuda nije žurilo. Usporila sam. Pravilnije sam si postavila prioritete i zadatke. Osjećajući samu sebe pravilno sam procijenila vrijeme potrebno za dolazak od točke A do točke B. A kako sam već na neki način ostvarila put od A do B, osjećala sam kako vrijeme zapravo stoji. Put sam prešla mirno i opušteno. Ljude oko sebe sada sam gledala drugačije. Ograničila sam kontakte i više nisam imala potrebu ugađati drugima. U konverzaciji sam osjećala koliko želim dati, a koliko trebam natrag, za samu sebe. Prijatelji su primijetili da se lagodnije krećem i smireno razgovaram.

 

Istovremeno su se i problemi počeli rješavati. Jedan za drugim i život se ponovno počeo sastavljati. Kroz par mjeseci počeo se rješavati i glavni od svih problema. Problem koji nije samo moj, već je širi i utječe na živote svih onih oko mene. U skladu sa rješavanjem problema rješavam i svoje tijelo. Težina problema s jedne strane opterećuje mozak i tijelo jer misli bježe i tjeraju na osjećaj krivnje, loša djela, bijes i gnjev. No, kada se usredotočim natrag na tijelo kontroliram te misli i dozvolim da me problem uči. Uči me o meni, a ne o drugima koji su nevažni. Jer ja sam važna sebi. Pokazuje mi koliko daleko sam stigla i kako dobro radim.

 

Nakon 4 mjeseca života sa somatikom sjesna sam svoga tijela i same sebe i puta kojim biram poći. Biram ga na temelju svojih osjećaja i svojih uvjerenja. Svatko može promijeniti samo sebe. Moj posao je ne biti nitko drugi već ja. Pažnju lako usmjerim na druge , strpljivo promatram i procjenjujem vlastite osjećaje spram njih, koliko mi znače, što dobivam i koliko sam spremna dati natrag. Postavljam granice. Rješavanje problema somatikom dobilo je drugo značenje. Postalo je učenje o životu, o sebi, o svojim voljenima, zemlji, svemiru i čuvstvima. Život je postao potpun i smisaon. Somatske vježbe radim svako jutro i večer. Pomažu mi usmjeravanju misli prema svom tijelu. Prema sebi. Prema životu. Ivana Krško

 

 

•Terapiju sam pratila kao majka tinejđera, aktivnog sportaša sa bolovima u mišićima, zglobovima i kojekakvim tegobama koje je zapravo teško definirati… Terapija je vrlo djelotvorna, i to jednom na tri mjeseca kod gosp. Aleša i u međuvremenu vježbe koje sin redovito izvodi kod kuće. Popravilo mu se držanje tijela, bolovi su nestali, no ja bih ovime htjela istaknuti nešto drugo. Iako se sama terapija bavi tijelom, slijedi misao vodilju duhovnosti. To je, prvenstveno, fokusiranje na „sad“, na trenutak, na ono što u tom trenutku činimo. Pri izvođenju vježbi misli ne lutaju već slijede tijelo, ćute svaki pokret, svaki mišić. Time opuštamo ne samo tijelo, već i um. Uspostavimo nadzor nad tijelom. To je ujedno i temelj kontrole emocionalnih reakcija u tijelu. Naučimo li opažati i pratiti svoje tijelo, napetosti unutar njega i sukladno tome te napetosti opuštati izbjeći ćemo mnoge tegobe. Tako je terapija svojevrsna meditacija, vrijeme kada smo sami sa sobom, kada zaboravimo probleme i usredotočeni smo samo na svoje tijelo. Gosp. Aleš to sve zna na jedinstven, nenametljiv način približiti tinejđeru, kome to znanje ne pomaže samo u poboljšanju sportskih aktivnosti bez otpora koji se javlja u tijelu, već i mentalnoj opuštenosti i meditacijskom odstupanju od svakodnevnih školskih briga, problema koji prate odrastanje i zahtijeva koje postavlja sport. Bojana Lunar Pecek, Kranj

 

 

•Osjecam se sve bolje na trcanju. Lakse trcim, bike mi je dobar a i plivanje polako dolazi na svoje mjesto. Jako mi odgovaraju one vjezbe za kukove, nakon njih trcim lakse. Sutra plivam 5km maraton pa me bas zanima kako ce se rameni pojas ponasati.

Sve u svemu, super mi je. Tu i tamo osjetim lumbalni dio ledja, ali manje nego kad sam bio kod tebe.

Svjesno radim vjezbe i razmisljam, vizualiziram si misice. Goran Vrus, prof. kineziologije, Poreč

 

 

•Nakon nekoliko mjeseci učenja i prakticiranja somatskih vježbi našla sam se u novom životnom razdoblju i stanju koje zahtijeva nekakvu rekapitulaciju.Fizički se osjećam jako dobro,kretanje je mekše i fluidnije,pokreti su puno balansiraniji,a kada nisu unutarnji osjećaj percepcije me usmjerava na pravilnije.Okretnija sam i zbilja se osjećam gipko i poletno.Sa svojih 37 godina ne osjećam umor ni pri većim fizičkim naporima i skakućem poput svoje 9-etogodišnje kćeri.No,to i nije neka novost.

 

Ono što je zapravo faktor iznenađenja u svemu tome jest razina psihičkog zadovoljstva,mentalne ravnoteže i osjećaj unutarnjeg zadovoljstva.Kao da se fizička ravnoteža tijela reflektira na razini unutarnjeg svijeta što rezultira mirom,stabilnošću i većim razvojem svijesti samoga sebe kao osobe.Misli su usklađenije,fokusiranija sam i puno lakše podnosim svakodnevne brige.Problemi nisu nestali,ali naučila sam vještinu kojom umanjujem i izbjegavam njihov direktan utjecaj na tijelo i tako spriječavam akumulaciju negativne energije koja se s vremenom ispolji na psihofizičkom zdravlju.Istovremeno uživam u osjećaju nadmoći nakon riješenog problema što se odrazi i na fizičkoj slici koju okolina prepoznaje.Čujem komentare i od puno mlađih ljudi iz okoline kako sam puna energije i života.I to je istina.Psihofizičko stanje je svojevrsna petlja u kojoj se isprepliću fizičko,mentalno i emocionalno i ako se osjećate dobro tako ćete i izgledati.I obrnuto.Naravno da ima trenutaka tuge i malodušnosti,ali ne doživljavam to toliko tragično kao prije.Dozvolim si da to prođe kroz mene bez straha da će to narušiti moj unutarnji osjećaj ravnoteže.Zato imam opremu za popravak štete. Somatika je način suočavanja sa životom i njegovo prihvaćanje u potpunosti.To je vještina kojom se umanjuje negativan utjecaj stimulusa iz okoline,ali i vještina koja nas uči i uživanju u životu.To je sredstvo za postizanje bolje kvalitete života,inspiracija koja tjera dalje i dobra navika koja okupira. Kolinda ,Ogulin

 

 

•Klinična somatika & JA

Živjeti danas znači živjeti u svijetu gdje su potrebe i želje poistovjećene i gravitiraju materijalnome.Iako su naši akti projekcija naših unutarnjih želja i stremljenja nismo svjesni koliko je to daleko od onoga što nam je tako blizu,a sve više nam nedostaje.To smo mi sami.To je onaj naš unutarnji svemir koji smo zaboravili negdje usput.Često srećem ljude koji naizgled imaju sve o čemu su ikad sanjali,ali ne vidim zadovoljstvo i mir u njihovim očima.Sreća je postala apstraktan pojam,a megalomanija je prožela sve sfere života.Postignuti ciljevi više nisu dovoljni i padaju u zaborav,dok na njihovo mjesto sjedaju neki novi,možda i oni neostvarivi.Začarani krug se zatvara i gubi se kompas,javlja se demotivacija koja često vodi ka samouništenju.

 

Često čujemo da treba uživati u malim stvarima.No,za mene te male stvari i nisu stvari.To su osjećaji.To je osmjeh,lijepa riječ ili gesta.One male iskrice koje nas čine živima,budnima i sretnima.No,da bismo ih znali raspoznati i prigrliti moramo ponajprije znati tko smo mi sami.A da bismo spoznali tko smo moramo se okrenuti sebi.

 

Spoznavanje sebe je proces.Okolina nas u velikoj mjeri definira i oblikuje,ali mi smo ti koji moramo preuzeti kontrolu.Razmišljajući o svojim reakcijama,strahovima,nadama i onome što nas ispunjava je zadata k koji nas stavlja u fokus i misija kojom podižemo svijest.Istovremeno vanjsko postaje sekundarna vrijednost i materijalistički svijet nestaje.Postajemo kompletniji,stabilniji i zadovoljniji.No,tu nije kraj.

 

Zadovoljstvo je potpuno kada je postignuta psihofizička ravnoteža i kada je naše tijelo sinhronizirano i u harmoniji sa onim što ćutimo unutar nas.Jednom kada shvatimo da je naš život u našim rukama tada imamo najbolji alat za modeliranje skulpture života onakvom kakvom si je želimo imati.

 

Gledajući život kroz prizmu svakodnevnog života dešava se da gubimo kontakt sami sa sobom.Tada zanemarujemo signale koje nam šalje vlastito tijelo i dolazimo u situaciju kada osjećamo da nešto nije kako treba,nismo svjesni kako je do toga došlo i na koji način to ispraviti.

Zdravlje je odluka.Odluka koja zahtijeva potpuni angažman.No,u moru sugestivnih impresija i činjenica ponekad je teško razlučiti šta je zdravo uopće.Kome vjerovati i čijoj se strani prikloniti?Da bismo bili u mogućnosti dobro procijeniti i donijeti odluku dobru po naše zdravlje moramo biti dobro informirani.To podrazumijeva trud u edukacijskom smislu;trebamo razumijeti vlastito tijelo,na koji način funkcionira i što je štetno po njega.Osluhujući vlastito tijelo čuti ćete ono što vam ono govori i u kom smjeru vas vodi.To je ispravni put.Tada nije teško ići slijedom zdravog razuma i prihvatiti neke nove,drugačije načine od onih uobičajenih.Jedan od takvih je i diferencijacija.

 

Osjetivši posljedice krivo stečenih navika u vidu skolioze,depozicijom desnog ramena i zakrivljenosti posture u lijevo što se pokazalo reflektirajućom boli u palčanoj kosti lijeve noge što se dodatno pojačalo nakon aktivnijeg rada sa težinama,posegnula sam za rješavanjem problema aktivnom terapijom diferencijacije.Već nakon prvog puta osjećala se promjena,mozak je dobio svježu informaciju o postojanju određenih mišićnih skupina koje su tijekom dužeg perioda zapele u petlji oslabljenog senzornomotornog aparata.Upotpunivši terapiju nekolicinom vježbi kod kuće podigla sam svijest o stanju svog tijela,te posljedici koju određeni pokret ima na ostatak lokomotornog sustava.Jer tijelo je jedna sinhronizirana cjelina i radi simultano,jedan pokret zahtijeva koordinaciju cijelog pokretačkog sustava.Zato je važno da mu se pristupi kao cjelini.

 

Kiničkom somatikom sam stekla bolju propriocepciju i time ispravila navike koje su me dovele do problema. Klinička somatika mi je omogućila da svoje svakodnevno kretanje obavljam sa više lakoće,gipkosti i manje zakočenosti i bolova.Tako da na kraju dana još imam dovoljno poleta za druženje i aktivnosti koje me čine zadovoljnom i sa pozitivnim iščekivanjem dana koji mi dolazi ususret. Kolinda,Ogulin

 

 

•Pozdrav. Ide sve ok. Radim vježbe svaki put prije treninga i zasad je sve ok. Osjećam se super, a čak i kad stvarno pretjeram s treningom osjetim samo laganu zategnutost..puno bolje od prijašnjih ukočenja vrata i slično. Evo danas, baš sam nešto pretjereao s težinama…ponijelo me. Uglavnom, osjetio sam nelagodu ispod lijeve lopatice i mislio sam da ć se sav ukočiti nakon treninga, ali osjećam se odlično. Prije bih nakon ovakovg pretjerivanja sigurno danima bio ukočenog i bonog vrata…Lijep pozdrav,Saša Rajnović Rijeka

 

 

•Naučiti i upoznati svoje tijelo, ponovno vratiti kontrolu u svoje “ruke”, riješiti uzrok a ne problem, Aleš uči i prakticira od kada ga znam, što je najvažnije, ne staje. To je razlog putu prema spoznaji i nalaženju praktičnih rješenja za vaše zdravlje, jer na kraju je sve vrlo jednostavno. Hrvoje Vešljigaj , Samobor

 

 

•Klinička somatika kod Aleša 1. Dijagnoza i definiranje problema. Uzimaju se u obzir svi bitni parametri, spol, dob, vrsta aktivnosti ili sporta, stanje organizma, medicinski status. Nastoji se steći široka slika sa viskokim stupnjem individualizacije. 2. Terapija. Terapija se izvodi vrlo pažljivo i promišljeno bez ikakvih rizičnih postupaka. Podučavanje pacijenta o vježbama je iscrpno i razumljivo sa potpunim objašnjenjima zašto se nešto čini i kako vježbe funkcioniraju i kakva se reakcija tijela očekuje. Pacijenta se uvažava što je rijetkost u uobičajenoj fizikalnoj medicini ili sličnim terapijama. 3. Posterapijski tretman. Redovite konzultacije i informiranje o stanju pacijenta. Detaljno se vodi evidencija o pacijentima i terminima vježbanja. Spremno se odgovara na sve upite mailom, telefonom sa mnogo korisnih savjeta i oko prehrane i saplemenata. Ukratko: efikasno i kompetentno! Milan Tomić

 

 

•Klinička somatika?! Što ti je to, upitam ja frenda. Pa što nisi ti već završio svoj fakultet? Kakve veze imaju instrukcije iz matematike s time što si se ti pokočio od pretjeranog pedaliranja bicikla? Da to je bila moja prva reakcija, a bilo je to prije više od godine ako ne i dvije. Ispričao je on meni sve oko ligamenata, mišića, da mu je noga kraća a i nešto o mozgu. Sve sam ja to čuo i divio se kako je njemu odjednom bolje. Naravno nije mi ni palo na pamet da se “diferenciram” jer meni je ionako sve pet i baš mi je super te sam sve to lagano pohranio negdje tamo u teško dostupne djelove svojega mozga.No ovo ljeto bilo je doista naporno, puno se radilo, sjedilo i nisam nikako našao vremena za sebe. Malo pomalo primjetio sam da sam se sav pokočio i da se krečeme poput robocop-a. To je bilo to. Sjetio sam se “instrukcija iz matematike” i odma nazvao frenda da mi objasni kako to ide. Nadalje sve je bilo lako. Skočio sam do Brežica da vidim dali priča drži vodu jer na kraju to je samo petnaest minuta vožnje. Sve je prošlo glatko, Aleš se stvarno potrudio da mi objasni cijelu pozadinu vježba koje su naposljetku vrlo jednostavne i nimalno naporne. Nakon toga posjetio sam ga još dva puta da prođemo kroz neke nove vježbe i osječao sam se kao nov. U svakom slučaju potpuno sam oduševljen jednostavnošću i efikasnošću ovih vježbi tako da bih ih svakako preporućio svima. Ljep pozdrav, Krešimir

 

 

•I started working with Ales accidentally. I was trying to fix my lower back pain discussing my bike position with him. That latter turned into my regular monthly visits to his place with somatics sessions. He is responsible for my total improvement during last 12 months. But on the other hand, without my desire, intention, and reasoning I wouldn’t have been where I am today. So, Ales will give you the best tools there are to put you back in balance but it is up to you to use it wisely and make the most out of it. He is a walking health encyclopedia, and I suggest you to seek nutritional and other advices from him also. In addition to this, let new ideas mature inside you and accept them with understanding, not because someone told you it’s good for you. Try to feel the change, analyse, and compare all the time. Sometimes the shift will go smooth, but at other times unbelievably slow. Be patient, especially as you dig deeper into somatics. Many times I had doubts about the benefits because of emerging new tiny painful spots, but later found out that during the process I became more sensitive, connected and aware of myself so my brain again started signalling problems because of my prior ignorance. When riding or doing any other physical activity try to spread your effort to more muscles or groups of muscles. My problem had always been that I was too tight (stiff) and used fewer muscles. The result was early fatigue and muscle imbalance. I hope that as you get more and more loose and relaxed you will be able to feel that by distributing your effort and engaging more muscles into the movement you will become more economical while being able to sustain greater stress for longer period of time. For this to accomplish you need to have a good and comfortable bike position. I think Ales has done a great job there. All you need to do now is to find that super fine easy feeling as if you were floating or dancing, without painful or tense spots. Each time you feel tension or pressure ease  back and relax. Try to apply somatics principle while riding. By that I mean full contraction of the muscle and slow release till the end of the motion. When riding, at least in the beginning, you can do little tricks to awake hibernating muscles (gluteus, hip) like pushing your knees out (like ballet dancer) or pedalling with heels. Sometimes when I climb the stairs I intentionally jump 2-3 stairs at the time using heels Be creative, make up your own tricks…that is the best way to connect with the motion. Just as it is important what you do on the bike or doing somatics, it also counts what you do for the rest of the day. Analyse how you walk, how you sit, just about everything. Apart from sleeping and riding, it is important how you do things for the remaining time in a day. You may notice many different things that wear you out. So, once you find them you can eliminate them. It is a slow process because you need to train your mind to raise awareness of your daily activities but I hope it will pay off. You can ask Ales also about tricks to do when you get tense, I am pretty sure he has plenty. As you improve and start seeing benefits your confidence will grow. Use it to overcome “the demons of the past”. Believe in yourself and promise yourself that you will be the best you can as a person, as an athlete, as a friend, as a son, as a father, etc. Learn to use a bad outcome to your advantage. Do not take it to your heart. Good things would be worthless without bad ones. So, we sometimes need bad things to appreciate the good ones. Actually, it is the bad ones that are pushing us to be better and better. Imagine just winning races, it would be great for one season, ok for the second, after that you would not care much and it would become boring. In the end, you are mentally strong or weak only for number of problems you can solve. The more relaxed you are the easier you solve problems. With Ales you will improve energy flow through your body which has a very positive impact on your mind. We have mind and body, but it is actually one thing because one can’t be without the other. Our body is only a holographic projection of our mind. So, all the problems and barriers there are, our mind transfers to our body. In my opinion it is very important to be mentally strong and healthy because that guarantees physical health. I think that if we work on little imperfections that we have in the form of negative emotions, understand them and cope with them (fear, anger, sadness, envy, etc) we can achieve our full potential. I can write this stuff forever, but you need to find and fight your own path. Remember that there is always somebody ready to help you so do not feel alone. Ales is a great guy and he is always ready to help. Enjoy life and I hope to ride with you again sometime. Srdjan Luštica – Zagreb P.S. Once you connect with yourself you won’t need a coach anymore, you can train yourself better.

 

 

•Upravo napravio vježbe. Malo sam jutros bio zategnut. Odradio par setova vježbi i sad sam kao nov. Baš sam promatrao koliko upotrebljavam više desnu ruku od lijeve. Ogromna razlika, pa sam odlučio rasteretit desnu stranu. Velika je promjena i jednako osjetim mišiće na obe strane. Puno više vremena mi treba da se zakočim. Kao da paše mozgu kad su obe strane jednako zastupljene u svakodnevnim aktivnostima, pa bolje funkcionira. Općenito osjećam da vježbanje, prehrana, razvoj svijesti na svim razinama kroz konstantno preispitivanje samog sebe potiču mozak da sve bokje funkcionira. Život prestaje bit bol i borba, i postaje užitak. Nadam se da će tako i ostati. Profesore ima li ovo smisla? 🙂Srdjan Luštica – Zagreb

 

 

•Pozdrav Ales Evo dokopali se kuce i interneta. Ne znam kak da ti zahvalim za ovu moju prvu terapiju i dvije od Birsen. Razlika je vec bila nevjerovatna u samoj poziciji tjela kad sam se vracao doma. Tesko da bi is kuzio da nisam morao pomaknuti retrovizor u autu, prije sam bio spigan ko upitnik, tek sad vidim koliko. Jucer smo oboje napravili trenin trcanja i teretanu i nikad se nismo osjecali bolje. Hvala ti puno. Ovo mi je otvorilo oci i stvarno bi zelio da ti dosta sportasa dodje prije operacija. Nikola Borić – Zaprešič

 

tel. : 00386(0)74990871
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook