menu
AEQ EDUKACIJA | Seminar za učitelja AEQ kliničke somatike 2. stupn

Seminar za učitelja AEQ kliničke somatike 2. stupnja

 

31.7.2016

 

Lokacija : AEQ Centar kliničke somatike, Ulica bratov Gerjevič 1a, 8250 Brežice

Tel : 074990871

Datum : od  24.11. do 26.11.2017. (9.00-17.00), te 16.12. i 17.12.2017. (9.00-17.00)

Cijena : 1500 €. Uplata najkasnije mjesec dana prije početka seminara.

Broj sudionika je ograničen na 10 osoba

Prijave i dodatne informacije na :  delavnica@aeq.si

 

 

Uvjeti za sudjelovanje u 2. Stupnju

 

Tečaj je namijenjen samo za sudionike koji su uspješno završili 1. stupanj obuke za učitelja somatskih pokreta po AEQ metodi. Između seminara 1. Stupnja i sudjelovanja na seminaru 2. Stupnja mora proći najmanje šest mjeseci. Od svih se sudionika očekuje da su aktivni učitelji AEQ somatskih vježbi s odgovarajućim iskustvom u učenju AEQ somatskih pokreta na individualnoj i/ili grupnoj razini.

 

Učitelj mentor AEQ metode će u razgovoru sa svakim zainteresiranim sudionikom procijeniti da li je njegova sposobnost učenja AEQ metode dovoljna za sudjelovanje na seminaru.

 

Program seminara 2. stupnja uključuje učenje grupe i dublje razumijevanje načela AEQ kliničke somatike. Sudionici seminara će integrirati i nadograditi znanje iz 1. stupnja kroz učenje i odgovore na nejasnoće koje opažaju u svom praktičnom radu sa klijentima. Uspješno završen seminar 2. stupnja omogućuje dobivanje licence AEQ učitelj somatskih pokreta 2. stupnja. Uspješno završen seminar je, također, uvjet za početak obrazovanja za učitelja AEQ kliničke somatike, kao najvišom razinom školovanja na području AEQ kliničke somatike.

 

 

Pregled seminara 2. stupnja 

 

Osim načela neurofiziologije, fizike, termodinamike, procjene somatskih refleksa iz držanja tijela i kretanja klijenta, koji se odnose na poučavanje AEQ somatskih pokreta, te izazove s kojima se susreću u podučavanju, sudionici će naučiti kako iskoristiti dodatne AEQ somatske vježbe. Njihova je svrha poboljšanje točno određenih stanja poput ishijasa, bolova u vratu i ramenima, disfunkcije ileosakralnih zglobova, bolova u nogama, koljenima i kukovima, bolova u donjem dijelu leđa, kao i aktivnoj integraciji AEQ kliničke somatike za poboljšanje kretanja u sportaša.

 

Na petodnevnom seminaru sudionici će nastaviti s obukom koja podrazumijeva:

 

 • Učenje primarnih i dodatnih AEQ pokreta, te njihova međusobna kombinacija za poboljšanje osjećaja, nadzora, uređenosti i učinkovitosti kretanja i kontrole nad mišićima.
 • Kako klijentima s težim oblicima senzorno-motorne amnezije, te moćnijim i dugotrajnijim oblicima kroničnih bolova i tegoba, pomoći pravilno izvoditi vježbe s položenim rukama i pritiskom dlana na određene dijelove tijela i na taj način povećati senzornu percepciju na aktivan način.
 • Dublje razumijevanje principa AEQ metode i kliničke somatike, te osposobljavanje za pomoć pri mijenjanju senzorno-motornih uzoraka nastalih jačim i dugotrajnijim bolovima, teža ograničenja u kretanju što smanjuje kvalitetu života.  
 • Osposobljavanje za pomoć pri svim situacijama jako zakočenih, prekratkih, napetih mišića, koje klijent i sa najvećom pažnjom i željom ne može i ne zna opustiti.
 • Kako isključiti nepotrebno aktiviran simpatički autonomni živčani sustav i klijenta naučiti aktivirati parasimpatički način djelovanja u trenutku kada je to prikladno i potrebno.
 • Učenjem pomoći u situacijama kada klijent ne osjeća tijelo, nema osjećaj kontrole, te ima osjećaj stanja otuđenosti i nemoći nad samim sobom.
 • Dovoljno dobru spoznaju značenja i funkcije pulsiranja između ekspanzije i kompresije za ugodan osjećaj i zadobivanje osjeta i razumijevanje kako sa manje dobiti više.
 • Unaprijediti kontrolu nad mišićima i povećati učinkovitost kretanja klijenta, te tako ukloniti ponavljajuće ozljede uslijed težine prisilnog položaja tijela pri radu, ali isto tako i velike količine ponavljajućih pokreta u sportskim aktivnostima.
 • Sposobnost prepoznavanja somatskih fizičkih uzoraka, uzrokovanih emocionalnim traumama i kroz individualiziran pristup učenja pokreta i obrazloženje povezanosti čuvstava, osjećaja i stanja mišića pomoći razumjeti i promijeniti te uzorke. To klijentu olakšava promjene tih uzoraka i omogućuje osobni rast i razvoj. Tako si kroz samostojno razlikovanje ili u slučaju veće traume klijent može pomoći u suradnji sa psihoterapeutima koji rade po EMDR metodi.
 • Učenjem principa AEQ metode i AEQ vježbi mogu se ublažiti posljedice i omogućiti poboljšanje i težih oblika sljedećih kroničnih bolova i tegoba; bolovi u leđima i vratu, ishijas, teniski lakat, sindrom karpalnog kanala, bolovi u koljenima, petni trn, hiperlordoza, hiperkifoza, sindrom piriformisa, torakalni sindrom, smrznuto rame, glavobolja, plitko disanje, migrene, tendinitis, mišićni spazam, bol u zglobovima, kronični umor, trnci u dlanovima i prstima ruku, fibromijalgija, skolioza, plantarni fasciitis, ahilova tetiva...

 

Na seminaru 2. stupnja biti će veći naglasak na tumačenju principa, povezanosti i posljedicama nepridržavanja fizikalnih zakonitosti na sintropiju življenja i kvalitetu života i kretanja.

 

 • Dodatno iskustvo timskog poučavanja s osjenama, komentarima učitelja i ostalih sudionika.
 • Kako strukturirati tečajeve somatskih vježbi na temelju svoga znanja o osnovnim konceptima i principima vježbi AEQ kliničke somatike.
 • Detaljno saznanje i razumijevanje 9 dodatnih somatskih vježbi koje omogućuju još veću fleksibilnost klijenta na individualnom i grupnom učenju kao na 1. stupnju.
 • Poznavanje važnosti i funkcije “membrane” na sposobnost čovjeka da vanjske i unutarnje podražaje pravilno pretvori u osjećaje koji omogućuju ispravan rad neuromuskularnog sustava.

 

Od sudionika se očekuje da na seminar pristignu spremni poučavati 60 minuta AEQ somatske radionice, ovisno o svom iskustvu, koristeći znanje 1. stupnja somatskog obrazovanja. To će im omogućiti poboljšanje tehnike vođenja radionice i dublje razumijevanje vježbi AEQ kliničke somatike, kako bolje iskoristiti vježbe za pomoć osobama s različitim zdravstvenim stanjima mišića, te ih tako naučiti kako poboljšati kvalitetu života. Mnogo će se učiti o mišićnoj kontroli i njenoj upotrebi pri povećanju fizičkih performansi u sportu i radu, te utjecaju čuvstava na kroničnu mišićnu zakočenost tijela.   

 

 

 

tel. : 00386(0)74990871
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook