menu
AEQ EDUKACIJA | Radionica za trenere, sportaše i rekreativce

Radionica za trenere, profesionalne sportaše i rekreativce

 

Kako poboljšati kondiciju i spriječiti ozljede Ne razumijete zašto ste, unatoč sve većem broju treninga, umorniji i sa sve više truda postižete iste ili slabije rezultate? Osjećaj omjera uloženoga truda naspram postignutog rezultata Vas frustrira?

 

Uostalom, jeste li ikada čuli sportaša da se „žali“ na jednostavno i lako kretanje? Niste, naravno. Poboljšanje osnovnog gibanja tijela i povećanje propriocepcije (osjećaj vlastitog tijela) sportaša najbrži je i najlakši put do boljih performansi, većeg uspjeha i smanjenog rizika od ozljeda.

 

Kliničku somatiku je, u svoj trenažni proces, uvelo mnogo vrhunskih sportaša opazivši značajan napredak u omjeru između treninga i rezultata. Svjedoče kraćoj rehabilitaciji nakon ozljede i bržoj regeneraciji nakon aktivnog treninga. U pripremama je koristi i Ivica Kostelić, te niz drugih skijaša i biciklista cestovnog i brdskog biciklizma, bacači kladiva, trkači na kratke i duge pruge, dizači utega i girja.

 

Klinička somatika namijenjena je ne samo olakšavanju puta sportaša, već njeguje i osnovno gibanje, te ispravlja prisutne krive uzorke. Pri izvođenju vježbi otvara se mentalni i emocionalni vidik čovjeka, omogućujući uvid u ono što zapravo jesmo i kako život učiniti kvalitetnijim. Sve to pridonosi boljim rezultatima.

 

Učitelj kliničke somatike Vam sportsko kretanje i aktivnost pokazuje iz druge perspektive, gdje naglasak nije na mišiću, već mozgu i njegovoj interakciji s mišićima i ukazuje na razliku između „no pain, no gain“ vs. „minimize the pain, maximize the gain“ principa.

 

Nakon radionice moći ćete shvatiti zašto i kako učinkovitije koristiti trening snage i kondicije, smanjiti rizik od ozljede i pretreniranost, te poboljšati rezultate.

 

 

Program radionice :

 

 1. Što je učinkovito gibanje
 2. Što je potrebno za učinkovito gibanje
 3. Važnost obnove i održavanja kontrole mišića za učinkovito gibanje 
 4. Posljedice nedjelotvornog gibanja na strukturu tijela i rezultate
 5. Važnost svjesne kontrole gibanja
 6. Glavni uzrok čestih ozljeda u sportu, a koji je najčešće previđen
 7. Što je senzorno – motorna amnezija i kako nastaje
 8. Somatski refleksi i njihov utjecaj na simetriju gibanja
 9. Utjecaj senzorno – motorne amnezije na kontrolu mišića, gibanje, bol i regeneraciju
 10. Kako klinička somatika uklanja senzorno – motornu amneziju
 11. Što je pandikulacija i funkcija somatskih vježbi u trenažnom procesu 
 12. Osnovne somatske vježbe
 13. Kako kombinirati somatske vježbe i trening za natjecanje
 14. Istezanje (stretching) vs. pandikulacija
 15. Važnost sposobnosti opuštanja i koordinirane upotrebe mišića između zdjelice i prsnog koša

 

 

Trajanje radionice : 4 sata

Cijena : 70 €

 

 

O meni :

 

Zovem se Aleš Ernst i učitelj sam kliničke somatike. Svakodnevno radim sa strankama koji dolaze ponajprije zaradi kroničnih bolova u mišićima. Učim ih vježbama kojima, ukoliko ih redovito izvode, uklanjaju bolove i poboljšaju gibanje, te ispravljaju loše držanje. Moje stranke su profesionalni sportaši, terapeuti, gospodarstvenici i mnogi drugi koji si ne mogu priuštiti jači tempo, ili bi htjeli zadržati aktualni način života i uspjeh postignut teškim radom. Klinička somatika omogućuje uspješno prevladavanje stresa i bolova s manje napora i bez bolnih i napornih vježbi. Njome naučimo bolje kontrolirati vlastito tijelo i gibanje, te sve povezano s time.

 

Autor sam knjige „Lahkotno iz kroničnih bolečin, klinična somatika za vsak žep“. Svakodnevni sam svjedok znatnih pozitivnih promjena koje klinička somatika unosi u život i djelo mojih stranaka.

 

 

Osvrt stranke:

 

• Polako sve dolazi na svoje. Da nije bilo Sanjina već bi odustala. Svaki dan s njim radim somatiku i napokon sam došla u fazu da mogu sama popamtiti pokrete i odraditi bez živčanog sloma. Somatika mi je pomogla da shvatim kako trebam život ubaciti u nižu brzinu. Nije baš da uspijevam svaki dan ali već je velika stvar da sam to osvijestila pa radim na tome. Primijetila sam kod izvođenja vježbe push press s utezima da u trenutku podizanja utega iznad glave kada osjetim zatezanje u prsnim i leđnim mišićima svjesno opustim prsne mišiće a leđne i dalje držim zategnute. Maleni korak za čovječanstvo vrlo veliki za mene.

 

mr.sc. Danijela Lenac, dipl.ing.

 

 

• Kao fitnes trener koji priprema sportaše i rekreativce, uvijek težim novim znanjima, boljim metodama. Ciljevi su uvijek isti – zdravlje, sportske performanse, estetika, a da sve skupa bude zanimljivo i da se čovijek može baviti sportskom aktivnošću cijeli život. Svake sezone isprobam nešto novo, neki sustav koji na tržištu znanja iskače iz prevelike ponude noviteta. Ove godine sam se upoznao sa kliničkom somatikom. U potrazi za ublažavanjem ozljeda koljena i kralježnice, kao i boljim rezultatima na sportskim natjecanjima isprobao sam puno metoda, terapeuta i savjeta kolega trenera. Čini mi se da je upravo somatika ono što je nedostajalo kako bi nesmetano nastavio svoj sportski život približavajući se 40-ima. Kroz 3 mjeseca aktivne terapije, naučio sam više o svom tijelu, smanjio posljedice napornih treninga a vidljiv je i napredak u brojkama. Dogodila se i još jedna neočekivana stvar – počeo sam drugačije gledati svoje vježbače na treninzima i sa manje truda im mogu pomoći oko razumijevanja njihovih pogrešaka i problema u pokretu. Ovo istraživanje je tek počelo, a ima veliku perspektivu u mojem sportskom i privatnom životu.

 

Sanjin Crnković, Active Fitnes, Rijeka

 

 

• Moje iskustvo sa somatikom Sjećam se da sam kod Aleša prvi put došao kako bih kupio nekoliko kettlebella. Praktički me je već s vrata “pročitao” i kasnije u razgovoru napomenuo nekliko detalja vezanih za moju posturu te koje bih probleme mogao imati u budućnosti ako ih već i nemam. Zainteresirao me svojom preciznošću i nekoliko mjeseci nakon toga sam počeo dolaziti na tretmane… Klinična Somatika je za mene napravila bitnu razliku. Puno se brže oporavljam od napornih treninga, mobilnost je poboljšana, bolje poznajem svoje tijelo. Ujutro se budim bez ukočenosti za koju sam smatrao da mogu riješiti jedino promijenom madraca i kreveta. Somatikom opuštam mišiće usred treninga što mi dozvoljava da duže prakticiram s većim težinama zadržavajući dobru tehniku. Nakon nekog vremena sam se počeo osjećati kao da sam otporan na metke. Koliko god naporan trening napravio, sutra sam spreman na isto. Nevjerovatno je da nešto toliko jednostavno može imati tako snažno djelovanje. Željan sam daljnjeg učenja i znanja na tom području…

 

Saša Rajnović SFG Team Leader

 

Radionica za trenere, profesionalne sportaše i rek

 

tel. : 00386(0)74990871
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook