menu
AEQ EDUKACIJA | Mišljenja učitelja somatskih pokreta po AEQ metodi

Mišljenja učitelja somatskih pokreta po AEQ metodi

 

Radeći sa klijentima, sve više sam se susretala sa bolovima kojima se ne zna uzrok. Pedagoški pristup mi nije dozvoljavao da u grupe primam klijente sa bolom. Kako sam po struci trener, u radu sa ljudima me oduvek zanimala celovitost, ne sama vežba, došla sam do tačke kada mi je falilo znanje za put ka kojem želim da se usmeravam.

 

Čitajući pisanja jednog od kondicionih trenera, čiji rad se poštuje zbog znanja i kvaliteta, susrela sam se sa pojmom senzorno-motorna amnezija. Krenula sam u istraživanje, i preko interneta pronašla AEQ metodu. Pisala sam Alešu u vezi svojih nedoumica u radu, i dobila odgovore bez nametanja da je AEQ baš ono sto meni treba. To me dodatno motivisalo jer mi se po prirodi javljao otpor za sve sto se nameće, pod parolom- to je najbolje rešenje.

 

Nakon seminara i aktivne terapije sve kreće na bolje. Strah od novih puteva je sve više popuštao, postajala sam sve sigurnija u svom radu. Počela sam da učim (velika je razlika kada sam mislila da učim, provodiči sate i sate ispred stručne literature, lutajući i pokušavajući da shvatim nedoumice. To zna da umori i iscrpi) sa lakoćom i imala sam sve vise vremena za druženje sa porodicom. Počinjem da primenjujem AEQ metodu, kako individualno tako i u radu sa grupama. Novi temelji su doneli rezultate, klijenti su postajali zadovoljniji, novi su stizali, a ja postajala sve veselija i rasterećenija.

 

Aleš je primer pravog učitelja. Zašto je to vazno u mom radu i razvijanju? Učitelj prenosi znanje, bodri i aktivno učestvuje u našem razvoju. Učitelj nas usmerava i za njega ne postoje glupa pitanja. Na obuci sam upoznala divne ljude. Različiti karakteri, a u jednom isti. Isti u nameri da uče, da se razvijaju i da sa svakim novim danom budu bolji ljudi.

 

Dragana Djuric, Podgorica, učitelj somatskih pokreta po AEQ metodi 1.stupnja

 

Dragana-Djuric 

 

 

 

S metodom AEQ sam se prvu put srela na jednodnevnom seminaru. Na kraju dana sam bila oduševljena i zadivljena s učinkom vježbi AEQ kliničke somatike. Tijelo je bilo potpuno opušteno i osjećala sam se kao “prazan papir”.

 

Kao terapeut prirodnog liječenja me je oduševilo, kako se može sa ciljanim promatranjem te skraćivanjem i produžavanjem pojedinih mišićnih grupa, bezbolno, postići opuštanje i fleksibilnost u određenom dijelu tijela, i kako možemo biti s punom prisutnošću svjesni svog tijela. Svoj rad uglavnom obavljam na informacijskoj, energetskoj i emocionalnoj razini, ali ovdje sam shvatila, da mogu sa pristupom kroz djelovanje na tijelo još poboljšati efikasnost mog terapijskog rada. Traume, koje su zabilježene u mišićnoj memoriji, zapazimo kao ukočenost tijela, nesimetričnost, možemo ispustiti iz našeg tijela, a mi stoga postajemo uredniji, fleksibilniji, ne samo fizički, već i na emocionalnoj i na drugim razinama.

 

AEQ kliničku somatiku sam osjetila kao način života, kao dio svakodnevnog života, i ne samo kao izvođenje pojedinih pokreta. Sada sam više svjesna svog kretanja, bilo da je to šetnja sa psom ili obavljanje kućnih poslova. Nakon jednodnevne radionice sam posle jednog mjeseca odabrala i aktivnu individualnu terapiju, koja je bila usmjerena na posljedice trauma, koje sam doživjela s gubitkom oca i također zbog prometne nesreće, kada me izbio auto. To sam osjetila kao povremene bolove u vratu, u području leđa i nagnutom desnom ramenom.

Već nakon sat i pol terapije i dviju odabranih AEQ vježbi moje se držanje tijela značajno poboljšalo, također i energetska svjesnost. Sve skupa mi se činilo tako sjajno i uvjerilo me, da se radi o različitom pristupu, da sam odlučila nastaviti sa obrazovanjem za učitelja somatskih pokreta po AEQ metodi 1.stupnja.

 

U ovom dvotjednom obrazovanju sam naučila, kako je važno na koji način se izražavamo, kakav odnos imamo prema sebi, prema tijelu, i posebno kako možemo stvarno utjecati na promjene samo s ovima lakima pokretima. Iz udubljenja percepcije, kroz vođene vježbe Aleša Ernsta, prešli smo na praktičnu obuku i učili jedni druge u maloj grupi.

 

Međutim, iako i sama već nekoliko godina organiziram radionice ovdje sam uočila posebnost pristupa, gdje se stvari ne prebačaju na intuiciju, nego se pokreti izvode logično, s punom savješću i mekanima, vođenima prijelazima od jednostavnih do sve kompleksnijih pokreta.

Tako ću također prenositi znanje naprijed, tako na pojedinim terapijama kao i u malim grupama. Konačno metoda, koja pomaže osvijestiti traume na tijelu, opustiti ih iz mišićne memorije, pogotovo ako su duboko u našoj svijesti, kao mišićna amnezija.

 

Zanimljivo je, da sve bolove i ozljede naših udova, ekstremiteta, upravljamo iz našeg centra, iz torza. To se poklapa i sa mojim stajalištem, da naše živote uvijek upravljamo u sebi, a posljedično i našu okolinu te odnose s drugim ljudima, privatne i poslovne odnose.

„Aleš, hvala tebi za stvarno kvalitetan i zanimljiv seminar te svu podrško, koju svakodnevno nudiš s odgovorima na naša pitanja, da možemo dijeliti iskustva i nadograđivati to znanje.“

 

Talita Taber, Preddvor, učitelj somatskih pokreta po AEQ metodi 1.stupnja

 

Talita Taber 

 

 

 

Mišljenje o seminaru za učitelja somatskih pokreta po AEQ metodi 1. stupnja (Za seminar na slovenskom i hrvatskom jeziku)

AEQ klinička somatika se dogodila nekako slučajno. Ali u našem životu ništa ne postoji slučajno. Upravo to je ono što se dogodilo. Bio sam »gotov« već nakon prvog 8-satnog seminara. Podsvjesno sam znao, da je “to to”! Bio sam na još jednom seminaru, a jednog sam organizirao.

Izvodio sam vježbe, promjenjivao tijelo i glavu, promjenjivao sebe. Još uvijek se mijenjam… I još ću se mijenjati, iz sata u sat, iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, iz godine u godinu… Sve jasnije shvaćam, da sam pronašao nešto, što već dugo tražim, ali sam znao, da ću to naći.

Seminar za učitelje somatskih pokreta po AEQ metode 1.stupnja je zbroj svjesnog, promišljenog i logičnog nastavka, ali i razumljivog i srdačnog. Sve se poklopilo samo po sebi.

 

Kad je učenik spreman, učitelj će se pojaviti…

Aleš, ti si učitelj, to je tvoj put, misija…

 

Ali svejedno hvala. Hvala za svjetlo, koje si upalio u tami i tvoju pomoć na mom putu (našem putu – vjerujem, da će se svi sadašnji i budući kolege slagati s time).

 

S “tvojim” svjetlom je i moj jedinstven put stalnog učenja postao svjetliji, jasniji… Kao učitelj, mentor pomogao si (i nadalje ćeš pomoći) nam da gubimo što manje energije, da se više igramo i više zabavljamo. Međutim, to ne znači da neće biti potrebno mnogo svjesnog, promišljenog i kontinuiranog rada.

 

Seminar za učitelja somatskih pokreta po AEQ metode 1. stupnja dao mi je još i teoretsku osnovu, opširno znanje i puno dodatnog razumijevanja.

 

Međutim, bez obzira na opširnije znanje, teoretsku osnovu i još važnije, opis napravljenih greški, put će biti težak, ali ipak “malo” lakši.

Obrazovni sistem nas uči sve moguće, od pisanja, matematike, jezika, fizičkih sposobnosti i još mnogo toga… ali kada upoznate učenje s perspektive efikasnosti sve se promijeni. Svaki dan izađeš iz svoje zone udobnosti, spirala učenja postaje “never-ending story”. Uz takvog učitelja, mentora će biti svima nama mnogo lakše penjati se do neistraženih vrhova spirale učenja.

 

Ne znam čija je ta izreka, ali se potpuno iznosi na mene.  U životu imaš dvoje velikih događaja. Prvi je tvoje rođenje, a drugi kad nađeš svoju misiju!

 

Ja sam ga pronašao i svaki dan se probudim zahvalan te sretan i zbog toga.

 

James Marjan Tomazin, Slovenska Bistrica, učitelj somatskih pokreta po AEQ metodi 1. stupnja

 

 James M Tomazin

 

 

 

Lipnja 2016 sam prvi put sudjelovala u radionici AEQ somatskih pokreta. Za seminar sam se odlučila jer je moje tijelo postajalo sve ukočenije iako sam se bavila sa sportom. Počelo me boljeti u donjem dijelu leđa i ramenima. Nakon seminara vježbala sam i kod kuće. Budući da se vježbe rade vrlo sporo, ja sam počela dobro osjećati svoje tijelo, koje je postajalo sve fleksibilnije.

 

Osjetila sam, da tijelo nosi u sebi duboka uvjerenja i obrasce, što također utječe na osjećaj tijela. Posebno ili je tijelo ukočeno, dali visi na jednu stranu ili je nagnuto prema naprijed ili nazad. U različitim člancima sam često primijetila, da se na tijelu pokazuju naša uvjerenja i obrasci, koje sam s vježbama još više osvijestila. Sve ove lekcije su me vodile do odluke za obrazovanje – učitelj AEQ somatskih pokreta 1. stupnja.

 

Obrazovanje se održavalo dva vikenda. Prvi vikend smo naučili mnogo teorije, koja mi je dala nekoliko аhа trenutaka. Pogotovo usporedba s malom djecom. Kako stanu na noge. Kako s istraživanjem stvaraju iskustva koji pokreti su ugodni, laki te im donose zadovoljstvo. Naime, sa istraživanjem preko malih uspjeha napreduje do velikog uspjeha – hodanja. Također sam postala svjesna, da je za učenje potrebno vrijeme, da ne ide preko noći. Za sebe sam otkrila, da sam često previše brza ili radim stvari na silu.

 

Važno je, da uživam u tome što radim, ali i što mi je ugodnije te više toga i želim. Što me dovodi do ustrajnosti, jer s manje truda učinim sve više i više i želim više. Drugi vikend smo pobliže pogledali svaku vježbu i također isprobali, kako je biti u ulozi učitelja.

 

AEQ somatske vježbe nas dovedu u tijelo, da smo prisutni ovdje i sada, do istraživanje samog sebe i do dobrog osjećanja kao posljedicu tog istraživanja. Možemo početi lakše živjeti jer se emocionalne, energetske blokade opuste.

 

Lea Veider, Kamnik, učitelj somatskih pokreta po AEQ metodi 1. stupnja

 

Lea Veider 

 

 

 

S kliničkom somatikom sam se upoznala ožujka 2015, zbog bolova u koljenu. Aleš me kontaktirao te mi ponudio pomoć. Svi mi znamo, da kada nas nešto stvarno boli, tada smo spremni učiniti skoro sve. Nisam znala u što se upuštam kada sam se prvi put vozila na svoju aktivnu terapiju. Pričekali su me jednostavni i bezbolni pokreti umjesto bolne terapije za koljeno. Od toga dana su somatske vježbe uključene u mom svakodnevnom životu.

 

Nakon godine i pol vježbanja somatskih vježbi sam se odlučila sudjelovati na seminaru za učitelje somatskih pokreta po metode AEQ 1. stupnja. Prvi dio radionice mogu opisati samo jednom riječju – super! Aleš nas je polako i pažljivo vodio kroz 12 osnovnih AEQ vježbi u ovih tri dana. Unatoč činjenici, da sam vježbe već znala od prije, te ih redovito izvodila kod kuće, moje znanje je u ova tri dana dobilo novu dimenziju. Rekla bih, da sam napravila korak više.

 

AEQ somatske vježbe su jednostavne, lake, bezbolne vježbe. Sa savjesnim pokretima usmjeravam moju pažnju u moje tijelo. Sve više sam svjesna sama sebe, svog trenutačnog stanja, i svjesna sam, da sve zavisi od mene i mojih odluka. Sa vježbama osjećam svoje tijelo, držanje tijela, kao i mentalno stanje. Pomažu mi, da kod učenja kako biti ovdje i sada.

 

Za sada AEQ kliničku somatiku upotrebljavam samo na sebi. Ali želim i pomoći drugima te znanje predavati naprijed. Ali studenti moraju biti spremni izdvojiti vrijeme za učenje i igru. Jer, na kraju, sve uvijek ovisi samo o vama, te od vaših primljenih/propuštenih odluka.

 

Blaža Klemenčič, Kranj, učitelj somatskih pokreta po AEQ metodi 1. stupnja

 

Blaža Klemenčič 

 

 

 

Svi započnemo i svršimo život u tijelu, koje je svaki trenutak naš vjeran i neizbježan pratilac. Ali kako se u njemu osjećamo i kako se brinemo o njemu, to je prvenstveno naša vlastita odgovornost.

 

Entuzijazam o čovjekovom tijelu kao jedinom sredstvom transporta na putu od rođenja do smrti me je dovelo do studija fizioterapije. Širok spektar znanja s ovog područja mi je omogućio uvid u aktivnosti u tijelu na fizičkoj razini. Godine rada sa klijentima su donijele mnogo znanja, ali i više neodgovorenih pitanja. Nedostatak u mom obrazovanju je bilo razumijevanje kretanja i posljedica za tijelo i osobnost, koje su rezultat lošeg i neispravnog kretanja. Sve to vrijeme sam tražila metodu, s kojom bih popunila te nedostatke.

Sljedeći istraživački korak je bila škola karmičke dijagnostike, koja mi otkriva beskrajno događanje na nefizičkom području i dodaje informacije o tome što još jesmo osim fizičkog tijela.

 

Sve što doživljavamo u našim mislima i emocijama je i fizičko iskustvo. Osobno iskustvo i upoznavanje te savladavanje vlastitih prepreka pomoću aktivne AEQ somatske terapije, bili su oni zadnji čimbenici, zbog kojih sam se odlučila obrazovati u tom prekrasnom području.

AEQ klinička somatika je napokon otkrila i osmislila most između pokreta tijela i doživljavanjem misli i emocija. AEQ klinička somatika je za mene metoda uz koju se bol ne pomete pod tepih, nego zapravo uklanjanje razloge za nju.

 

Metoda je složena i temelji na osnovnim uzorcima čovjekovog kretanja, koji su nadalje osnova za izgradnju najzahtjevnijeg kretanja, kojeg može naše tijelo izvesti.

 

Na seminaru za učitelje AEQ somatskih vježbi 1. stupnja, koje provodi Aleš Ernst, uz teoriju sam također dobila i praktično iskustvo jer smo izvodili pokrete, te promatrali i učili druge. Neprocjenjivo iskustvo bilo je i asistiranje na AEQ somatskim radionicama, koje mi uvijek potvrde vjeru i povjerenje u učinkovitost metode.

 

Kako se krećemo, tako se i osjećamo. Nekretanje, neaktivnost dovodi do nesvjesnosti, koja s vremenom napravi čovjeka apatičnog i otupjelog, napravi ga gluhog i slijepog za sebe i druge. Takav život nije prijatan.

 

S AEQ somatskima vježbama možemo uspješno sprovesti cijeli proces promjena, koje počinju kada sa svjesnom pozornošću dobijemo informacije iz različitih dijelova tijela. Pomoću vježbi informacije povežemo i dobijemo kontrolu nad onim, što smo u prošlosti zbog različitih razloga izgubili. Samokontrola nam omogućuju uspješno organizirati pokrete, koji postanu uređeni i, dakle, opušteni.

 

Ugodne i oslobađajuće somatske vježbe donesle su mi i dugo traženi odgovor na pitanje, kako je moguće uspješno ukloniti dugotrajne i ponekad neobjašnjive bolove ili bolesti. AEQ somatske vježbe te usmjeravaju od osnovnih pokreta prema složenijim, tako da kretanje ponovo postaje prijatno.

 

Živjeti u tijelu, koje se lagano i opušteno kreče na putu od rođenja do smrti, jest jedan od najboljih poklona, kojeg možete dati sebi.

Oslobađanje pokreta i čovjeka je slatki izazov, kojem se sa zadovoljstvom i odanošću bavim na individualnima i kolektivnima AEQ somatskima radionicama te na predavanjima, koje održavam u različitim radnim organizacijama, školama, vrtićima i tako dalje.

 

Nataša Beršnak, učitelj somatskih pokreta po AEQ metodi 1. stupnja, Sevnica

 

Nataša Beršnak 

 

 

 

Uvijek ima dovoljno izlika za nerad, primjerice nedostatak vremena, ali kad pronađemo nešto vremena za sebe, tada radije odgodimo poslove i sjednemo na kauč.

 

Slično je bilo i u mojoj situaciji kad sam ignorirao bol u lijevom ramenu i na lijevoj strani prsnog koša. Mislio sam, da bol još nije tako jaka, da bih potražio pomoć. Ali kao i uvijek u životu, u nekom trenutku naiđeš na “zid”, i tada je potrebno poduzeti nešto. Ja sam se prvo obratio za pomoć ka različitim fizioterapeutima, manualnim terapeutima, kiropraktičarima …manipulacija je pomogla, ali se je bol nakon određenog vremena ponovno vratila.

 

Kao što pišeš u svojoj knjizi, kontrole mišića nije moguće poboljšati sa masažom i lijekovima ili uz pomoć vanjske manipulacije, jer napetost mišića kontrolira naš mozak, a ne terapeut.  Sasvim slučajno, što na kraju svega to i nije, informacije o AEQ kliničkoj somatici sam dobio od g. Marjana Ogorevca.

 

Od tada mi ide samo na bolje. S kratkim prekidima, ja se opet i opet vračam vježbama, koje si mi tekom mojih aktivnih terapija pokazao i koji su također razlog, što sam prisustvovao na seminaru za učitelje AEQ somatskih pokreta 1. stupnja.

AEQ metoda je područje, koje želim još više istražiti, učiti druge o njoj te ju uključiti u svoj rad sa sportašima. Somatske vježbe su mi na neki način otvorile novi svijet u načinu razmišljanja i u mom profesionalnom radu trenera vrhunskih sportaša. Sve više mi se sviđa propozicija, da je manje često više.

 

Treneri često odrede još više treninga, vježbanja kad stvari ne krenu kako bih trebali, ali to sportaše dovede u akutnu i kasnije, ako nismo pažljivi, u kroničnu pretreniranost te u bolesti – i završimo u začaranom krugu.

 

Vježbe AEQ kliničke somatike™ su me iznenadile jer jednostavni, spori i savjesni pokreti brzo utječu na promijene u tijelu – na fizičkoj i na mentalnoj razini.

 

Ja bih to imenovao kao dinamička meditacija jer smo tekom vježbanja pokreta povezani samo sa sobom, inače zapadnemo u neku rutinsko izvođenje pokreta, a to ne daje zadovoljavajuće rezultate.

 

Naime, savjest i kontrola kretanja znače lakoću i manje napora kod samog izvođenja pokreta, koje zahtijeva specifikum pojedinog sporta ili obavljanje svakodnevnih i kućnih poslova.  Ako je napora manje, tada može biti više kretanja – možemo govoriti o racionalnosti, uštedi energije i vremena, t. zv. pravilo manje je više.

 

Vježbe AEQ kliničke somatike™ sportašu ili sasvim običnom čovjeku olakšaju trening, sprječavaju ozljede i poboljšaju kvalitetu života, kao i “performans” – fizičkog i posljedično mentalnog – ili kao govori stara latinska poslovica: mens sano in corpore sano.  In za kraj … zahvaljujem se ti, Aleš, za odličan seminar, i moje sasvim osobno mišljenje, da je AEQ klinička somatika™ više od samog kretanja.

 

Jani Gril, Novo mesto, Učitelj somatskih pokreta po AEQ metodi 1.stupnja

 

Jani Gril, Novo mesto 

 

 

 

Sa kliničkom somatikom sam se susrela kad sam bila u potrazi za rješenjem mojih problema s hodanjem, bolovima u petama i cijelim nizom drugih problema s nogama. Posjetila sam nekoliko poznatih stručnjaka, osteopata, ortopeda, kirurga, savjetovali su mi uloške za cipele po mjeri, ali to je samo pomaknulo bol od noga do kukova i koljena. Drugi mi nisu ponudili ništa što bih mi pomoglo razumjeti što je uzrokovalo moje bolove i zašto se stalno vraćaju. Savjetovali su mi invazivne i bolne postupke, koji mi se nisu činili smisleni, jer se nisu bavili s uzrocima boli. Homeopatija je bila jedina stvar koja je davala rezultate, i tako sam bila bez bolova čak i šest mjeseci odjednom, ali bolovi su se ustrajno vraćali.

 

Na radionici AEQ somatike sam prvi put dobila stvarno i logično objašnjenje, zašto me bole pete. Veliko otkriće je bila informacija, da uzrok bolnih peta nije u nogama, nego na drugom mjestu, u središtu tijela koje je takvo zbog naredbi iz mozga. Kada sam tekom vježbanja savjesno opustila leđa i trbušne mišiće, doživjela sam nevjerojatan osjećaj olakšanja u nogama. Doslovno prohodala sam, sjedila sam s manje truda čak i ležala na tvrdom podu. Od tada mi ide samo na bolje.

 

Moje iskustvo donijelo mi je razumijevanje i nova gledišta, koja sam odlučila uključiti u svoj rad. Unatoč činjenici, da se kod energetskim tehnika ističe, da su cjelovite i da djeluju na svim razinama, ali se zaboravlja, da mora cjelovit pristup također uključivati i fizičko tijelo. Traumatična iskustva, koja smo akumulirati tijekom cijelog života, ne zaustave samo protok energije, nego i važne mišiće u tijelu, gubimo svjesnu kontrolu nad njima. Sada shvaćam, da možemo te mišiće ponovno oživljavati samo kroz svjesno kretanje.

 

Obrazovanje za nastavnike AEQ somatskih vježbi 1. stupnja ispunilo je sva moja očekivanja. Nastava na visokoj razini, u maloj grupi, dublje razumijevanje AEQ somatskih vježbi, učenje kroz rad na sebi i promatranje kolega u usmjeravanje i izvođenju vježbi.  Prije ovog obrazovanja nisam dovoljno dobro razumjela, što znači AEQ pristup i u čemu je razlika s drugim somatskim vježbama i metodama. Ali upravo ova razlika me je privukla, da počnem učiti somatske vježbe kao što ih poučava Aleš Ernst, jer ja nisam sportski tip, čak nisam bio sigurna sve do radionice dali je to uopće za mene. Njegov AEQ pristup dopunio je te se i savršeno uklopio u moj dosadašnji rad i učenje.

 

Obrazovanje za učitelja mi je donijelo bolje razumijevanje sebe i znanje o tome, kako naučiti klijente somatskih vježbi te prijatnog i mekanog pristupa za rad na sebi, s kojim mogu moji klijenti preuzeti još više odgovornosti za svoju dobrobit, svoje zdravlje, naučiti kako efikasnije koristiti energiju, podići razinu svijesti i promijeniti svoj stav prema svijetu i sebi.

 

Tina Ogorevc Pavlin, učitelj AEQ somatskih pokreta 1. stupnja

 

Tina Ogorevc Pavlin 

 

 

 

U svijet kliničke somatike ušao sam »šepajući«. Već predugo sam imao problema sa koljenom, na poslu, u sportu, čak i kad sam išao u šetnju … Uglavnom, uvijek sam imao nekih problema sa ozljedama i bolovima u prošlosti, koja sam pokušavao riješiti na svaki mogući način, samo ne na djetinji jednostavan način ne…

 

Naravno, u početku nisam znao u što se upuštam; no imao sam velika očekivanja. Nakon moje prve individualne aktivne terapije imao sam miješane osjećaje. Sumnja, strah, nezadovoljstvo, ljutnja… Činilo mi se nevjerojatno, da Aleš nije ni pogledao moje koljeno, a kamoli izvodio bilo koju manualnu metodu na mom koljenu.

 

S vremenom mi je postalo jasno, da AEQ metoda stvarno utječe na uzrok problema, i da se ne bavi samo sa simptomom, čak i ako simptom već polako nestaje. Na terapijama sam shvatio, da se promjene događaju i na mentalnoj razini jer sam se bolje osjećao, shvatio tko sam zapravo ja, što želim i slično.

 

U onom trenutku, pogotovo kad sam na biciklu, gdje moje koljeno ne boli više, postalo mi je jasno, da sam htio proučiti AEQ metodu i koristiti nova znanja kako bih pomogao drugima riješiti njihove situacije.

 

Tako sam nakon određenog razdoblja, nakon vježbanja kod kuće i pohađanja radionica, dobio priliku, da postanem učitelj AEQ somatskih pokreta 1. stupnja.

 

Završio sam dosta obrazovanja u prošlosti, ali ni jedna metoda nije imala takav utjecaj na mene. Razmjer između uloženog rada i učinka se povećava (u korist učinka) čak i sada.

 

Tijekom seminara imao sam slične mješovite osjećaje kao kod mojih aktivnih pojedinih terapija; emocije koje su odraz trenutnog stanja uma, razmišljanja, a time i mojih postupka. Određene vježbe su mi bile vrlo poznate i bile su mi lake, ili mi se to samo činilo ili sam to ipak samo zamišljao. Dakle, nije mi preostalo ništa drugo nego da (opet) dodirnem tlo, čak i uz pomoć gravitacije, a informacija je bila tako nova, da mi se počela sviđati.

 

Vježbe, koje nisam bio u mogućnosti obaviti s lakoćom, izazvale su neugodne emocije, događaje skrivene duboko u meni. AEQ somatske vježbe i druga dosadašnja iskustva pomažu mi, da se pogledam u ogledalo, da uzmem vrijeme samo za sebe, da mogu iz nereda napraviti red i živjeti dalje učinkovitije. Kako to može biti tako jednostavno, pitamo se, da sa jednostavnim dodavanjem nekoliko poteza ili usporenjem napravimo vježbu lakšu, da se naše tijelo, um i duša osjećaju bolje, da zamijenimo neugodne emocije s ugodnima, koje nam daju poticaj, optimizam i…?

 

I to je svrha AEQ metode somatskih pokreta, između ostalog. Nikada završeno učenje, razmišljanje o rješenju, osobnu rast. Sve to kroz kretanje. Kao kad smo bili djeca. A zašto ne?

 

Benjamin Trontelj, učitelj AEQ somatskih pokreta 1. stupnja

 

Benjamin Trontelj

 

 

 

Sa somatikom sam se susreo nakon operacije na leđima. Tek nakon ovog neugodnog iskustva sam shvatio, da više ne mogu živjeti onako kako sam živio dotada. Vježbe, istezanje, masaže, magneti, Bowen tehnika i druge terapije nisu mi pružali lakoću u životu, uživanje u kretanju i blagostanja. Neodrediva ukočenost tijela, bol i strah bili su dio mog svakodnevnog života. Tražio sam tehnike, metode i terapije koje mi mogu pomoći, ali nisam našao ono što sam vjerovao, da tamo negdje postoji. Maser u toplicama posudio mi knjigu Lahkotno iz kroničnih bolečin na nekoliko dana. Počeo sam je čitati i nisam se mogao zaustaviti, ponovno i ponovno sam čitao stranice. Bilo je to nešto novo, drugačije. Moram to probati, rekao sam sebi. Počeo sam raditi vježbe iz knjige, ali ubrzo sam shvatio, da mi treba pomoć. Tako sam ugovorio termin za pojedinu terapiju, a kasnije i za radionicu.

 

Najveća vrijednost somatskih vježbi je, da si na kraju možeš pomoći sam. Kada osjetite bol, legnite na leđa u svojoj dnevnoj sobi i vježbate. Uzmeš si vrijeme za sebe i počneš istraživati naizgled jednostavne pokrete. Napetost jenjava, mišići i vezivno tkivo se opuštaju a i bol »magično« nestaje. A kad ustajem sa poda osjećam se nevjerojatno visok. Moj stav je drugačiji, pa čak se i lakše krečem.

 

Principe somatskih tehnika sam naučio čitajući knjige T. Hanne, M. Feldenkreisa i F.M. Aleksandra. Također sam i testirao sve tri tehnike, neke doma, a druge u inozemstvu. Svi tehnike izgledaju vrlo jednostavne, na prvi pogled, ali one su u stvari malo teže nakon što ih zapravo isprobaš. Ali sve vam daju reljef nakon treninga.  AEQ metoda je proširila moje razumijevanje veze između uma i tijela (mišića), veze koja se kao prvo događa na svjesnoj razini, a kasnije i na podsvjesnoj. Također mi je blizu i činjenica, da sve ovisi na meni.

 

Sve to je utjecalo na odluku, da ću nastaviti s praksom i obrazovanjem. Dakle, sljedeći korak bio je prisustvovanje za seminaru za učitelje AEQ kliničke somatike. Prvi dio bio je usredotočen na teoriju AEQ metode, a u drugom dijelu smo povezivali teoriju sa praksom.

AEQ klinička somatika ima širok raspon upotrebe. U procesu eliminiranja boli i tjelesne napetosti čvorovi mišića se opuštaju i to može izazvati i promjene emocionalnih i energetskih razina osobe. Ova metoda može biti duboka i pomoći osobi povezati svoje tijelo i um. Na početku to nije lak zadatak, no sa željom, voljom i pomoću učitelja pojedinac eventualno može napredovati do točke kada je u mogućnosti da i sam sebi pomogne.

 

Metoda je korisna gotovo za svakoga u današnjem tempu života. To je za one s sjedilačkim načinom života, ili one koji stoje veći dio dana stoje u prisilnoj pozi, kao i za one koji se suviše kretaju, uglavnom bez ikakve kontrole, sa namjerom potrošiti sve kalorije što je brže moguće, ili da ostvare svoje ciljeve i imaginarne rekorde. Ova vrsta gibanja je evolucijsko neprikladan, ali i energetski neefikasna i to uzrokuje ljudima bol, najprije povremene bolove u leđima i / ili zglobovima, koji poslije eskaliraju do kroničke boli.

 

Žiga Repanšek, prof. tjelesnog odgoja, učitelj AEQ somatskih pokreta 1. stupnja, Kamnik

 

Žiga Repanšek

 

 

 

Prvi susret sa somatikom imao sam prije tri godine. Pa čak i tada su mi somatske vježbe otvorile cijeli novi svijet i pomogle mi ukloniti bol u mojim mišićima. Bilo je nekoliko kratkih pauza, ali uvijek sam se vratio u tim vježbama koje mi Aleš pokazao tijekom mojih aktivnih terapija. Uvijek kada sam redovito vježbao sam se osjećao vrlo dobro a i uspio eliminirati mnoge moje probleme, međutim, kao što je to tipično za mnoge ljude, vježbe sam izvodio tek kad sam ih trebao, kad se nisam osječao dobro, kad sam bio općenito umoran, kad sam imao neugodne dugotrajne bolove …

 

Najzanimljivije je, da sam svaki put, kad sam ponovno počeo prakticirati somatske vježbe, dosegao novu, višu razinu svijesti i samosvijesti, a time i okolice. Nadalje, Aleš je također poveo ovu metodu na novu razinu u tim godinama, dodajući elemente, koji su je možda činili malo više kompliciraniju. Ali kad sam počeo shvaćati ova inače osnovna načela, koja Aleš uključuje u nastavu i obrazovanje svojih klijenta, studenata, i koja se može aplicirati na gotovo svaki aspekt života, ja sam shvatio, da je AEQ metoda područje, koje stvarno želim istraživati dalje i podučavati druge, kako bih ga upoznalo što više ljudi.

 

Da bi postigao ovaj cilj prisustvovao sam na seminaru za učitelje AEQ somatskih pokreta 1. stupnja. Iako sam očekivao kvalitetan seminar, bio sam iznenađen opsegom područja somatike i novim otkrićima, koje sam upoznao. Prvi dio seminara bio je mješavina razgovora i predavanja gdje smo se upoznali dubinu i primjenu načela, koja čine metoda AEQ tako posebnom, a onda smo kroz vođene vježbe naučili kako podučavati naše buduće klijente. Tri tjedna kasnije bili smo suočeni s novim izazovom: kako učiti druge ljude. U međuvremenu smo imali zadatak istražiti i proučiti novo stečeno znanje kroz igru ​​koliko god je to moguće. Dakle, u drugom dijelu seminara testirali smo se kao nastavnici, kao studenti i kao promatrači, sve do trenutka, kada nam je bilo povjerjeno, da možemo ovu zanimljivu, jedinstvenu i razigranu metodu kao učitelji AEQ somatskih pokreta 1. stupnja predstaviti našim prijateljima, poznanicima, klijentima i pokazati im kako je malo potrebno za poboljšanje kvalitete života. Sve što je potrebno je vrijeme, spremnost na istraživanje i razigranost, da otkrijete vaše unutarnje dijete, njegovu nepokolebljivu volju i želju po otkrivanju i istraživanju, lakoću kretanja i nevjerojatno uigranost uma i tijela.

AEQ metoda je više nego samo još jedan oblik vježbanja. Uči nas kako postati bolji iznutra, živjeti puniji život, život s više urednost i kontrole time što smo više svjesni naših pokreta, osjećaja, namjera, želja, …

 

Jedino što mogu reći je, da je bilo vrijedno pohađati ovaj seminar, čak i ako ne bih imao namjeru podučavati i ako bih sve znanje koristio samo za proširenje svojih vlastitih horizonta. Ali prije nekoliko vremena čuo sam jedno pomisao, da učenici mogu naučiti svog učitelja puno više nego što on može naučiti njih.  I tako sam ponovno na početku …

 

Aleš Terpinc,Krško, Učitelj AEQ somatskih pokreta 1. stupnja

 

Aleš Terpinc

 

 

 

Čovjek je složeno biće koje zahtijeva sveobuhvatan terapijski pristup i kojeg ja formiram pomoću različitih metoda i tehnika. Samo ovaj princip mi također daje mogućnost, da dodirnem i unutarnje dubine pojedinca, a ne samo njegovo / njezino tijelo.  U mom životu me stvari obično nalaze same. Uvijek u pravo vrijeme. Isto vrijedi i za AEQ kliničku somatiku.

 

Njezina jednostavnost, lakoća i učinkovitost su faktori, koji su me uvjerili. Somatika mi omogućuje, da pokrete obavljam svjesno i sa lakoćom, moja pažnja je usmjerena na moje tijelo. Osjetiti tijelo tijekom vježbi, prepoznavanje mišića koji se produžuju dok se drugi skraćuju otvara cijeli novi horizont za prepoznavanje obrazaca ponašanja i osjećanja sebe.

 

AEQ klinička somatika mi omogućava, da sam tijekom vježbanja prisutna u momentu, fokusirajući se samo na pokrete. To je način, da se doživi sadašnji trenutak. Također je i aktivna meditacija, koja mi pomaže pronaći uzroke za čvorove mišića i nedostatka protoka u mom tijelu.

 

Srdačno preporučujem učenje AEQ somatskih vježbi svakomu tko je u potrazi za rješenjem svoje fizičke boli te i onima koji žele kao terapeuti pomoći drugima. Metoda obećava transformaciju pojedinca u svjesno biće koji sam stvara svoj životni put, odabire prave odluke za sebe i traži rješenja za poboljšanje kvalitete života.

 

Hvala i pohvale Alešu za profesionalan, ugodan i razigran seminar.

 

Petra Šmid Seljak, Vrhnika, Učitelj AEQ somatskih pokreta 1. stupnja

 

Petra Šmid Seljak

 

 

 

Uvijek sam voljela fizičku aktivnost; to je vjerojatno unutarnji osjećaj koji me vodi, jer vježbanje mi pomaže uravnotežiti moje tijelo i um. A znatiželja me je također dovela do kliničke somatike.

 

U početku sam otkrivala kliničku somatiku preko mog sina, a kasnije sam je počela i sama aktivno studirati. Samostalan rad na sebi, pohađanje AEQ radionice … počeli su se otvarati novi horizonti. Oni trenuci kada nakon nekoliko mjeseci rada ponovno osjećam dijelove tijela, koje sam već zaboravila, kada osjećate vibraciju vlakna koji je svezan u mozgu… to me uistinu motivira za još više istraživanja i proučavanja.

 

Tražim i čitam literaturu, Thomas Hanna, Feldenkreis tehnika,…

 

Odločitev je bila znana pravzaprav že na začetku, somatiko želim živeti in predajati naprej. V bistvu sploh ni bilo dvoma o nadaljnjem izobraževanju.

 

Odluka je bila poznata već od samog početka; želim živjeti i učiti somatiku. Zapravo nikada nije bilo stvarne sumnje o mom daljnjem obrazovanju.

 

Seminar za nastavnike AEQ kliničke somatike stupanj 1 je iza mene. Samo aktivan rad daje mi više iskustva. Što više sjednica držim (pojedine nastave, kao i grupne radionice AEQ somatskog kretanja) te više znanja o vođenju nastave dobijem. Potpuno druga priča je rad na sebi ili poučavati druge. Znanje me čini boljom u mom poslu.

 

Drago mi je što imam sada u mogućnost, da podučavam druge.

 

Irena Jugovic, Somatika Irena, Kranj, Učitelj AEQ somatskih pokreta 1. stupnja

 

Irena Jugovic, Kranj

 

 

 

Privlačne mi se čine neagresivne, jednostavne tehnike i metode, koje nam pomažu, da se osjećate bolje i zadovoljno. Jedno vodi drugome i tako sam upoznala AEQ kliničku somatiku. Trebalo mi je samo jednodnevna radionica, da sam primijetila razliku u mom disanju i držanju. Bila sam iznenađena koliko tjelesnih promjena se može napraviti odmah kroz jednostavne, spore i uglavnom svjesne pokrete. Za ovaj seminar sam se prijavila, jer sam željela znati više i uključiti ovo znanje u moj rad. Također sam prisustvovala u radionici za učitelje AEQ KS. Ali nikada nisam ni pomislila, da će to biti korak u mom načinu razmišljanja i u mom znanju o meni i svijetu.

 

Alešev način prikazivanja somatskih vježbi i njegova teoretska potpora pomogli su mi, da osjećam i još mnogo jasnije razumijem vježbe. Shvatila sam, kolikošću važne vježbe, ali i da su klijent ovo razumijevanje i široko znanje nastavnika još važniji. Točno sam osjećala gdje su moji mišići napeti, gdje mi je nedostajala kontrola, štoviše, korak po korak, osjetila sam, kako su se moji mišići i ligamenti počeli opuštati. A i nakon završetka seminara moje zataškane emocije također su se počele manifestirati. Bila sam jako umorna, jer se je sve procesiralo i tražilo svoje mjesto u mom životu. Moj način razmišljanja se je također počeo mijenjati. Sada sam puno mirnija i više svjesna sadašnjosti, što je sjajan osjećaj. Dakle, tek sada sve više shvaćam kompleksnost i širinu AEQ metode.

 

Naučio si nas kako voditi skupinu na drugačiji način, tada ljudi osjećaju, razumiju i znaju zašto se osjećaju onako kako se i da mogu tražiti još bolji način, mijenjaju se i mogu biti i vlastiti iscjelitelji. Nastavnici moraju biti jasni u onome što kažu, a, s druge strane, studenti trebaju jasno razumjeti to što učitelji kažu. Praktični rad i analiza su ocijenili i konsolidirali moje znanje; seminar mi je također dao precizniju sliku o meni kao nastavniku, ili kao promatraču, ili kao sudioniku u vježbanju vježbi.  AEQ vježbe ili tek njihovi dijelovi su postale nezaobilazan dodatak u svakodnevnom individualnom radu. Ljudi su ih vrlo dobro prihvatili. Osim toga, ja također stvaram svoja prva iskustva u vođenju manjih skupina.

 

Drago mi je, da sam bila tvoj učenik i da sam imala tvoju podršku, kao i podršku grupe. To je odličan seminar, koji daje nove i nove odgovore, čak i nakon zaključka.

 

Fizioterapija Marinka Zgonc, Učitelj somatskih gibov po AEQ metodi 1. stopnje

 

Fizioterapija Marinka

 

 

 

AEQ klinička somatika je metoda koja je po mom mišljenju spasila moju sportsku karijeru. Znanje AEQ KS mi je omogućilo, da imam više kontrole nad svojim tijelom, pomoglo mi je također promijeniti svoj način razmišljanja, a ja sam sada u stanju riješavati probleme mnogo lakše i uz manje stresa nego prije; sada mogu riješiti probleme, za koje se prije činilo, da ču ih teško riješiti. Osjećam se super, jer mogu sam rješavati problem bolova te eliminirati uzroke boli; sada mnogo bolje razumijem što se događa u mom tijelu.

 

AEQ metodu sam proučavao na tri načina: pojedinačno, u radionicama i na seminaru za učitelje AEQ KS stupanj 1. Sva tri načina bila su vrlo pozitivna za mene. Individualna terapija bila je prvi korak u kojem sam počeo učiti vježbe, a kroz terapiju i razgovor s Alešem počeo sam primjećivati prve promjene u mom razmišljanju, osjećajima i posebice u uklanjanju boli. AEQ metoda mi se činila vrlo zanimljiva pa sam odlučio proširiti svoje znanje u četirisatnoj radionici. Isprva sam mislio da sve znam, ali sam stekao nove spoznaje o lakoći pokreta i kontroli mišića, što je još više olakšalo moj svakodnevni život.

 

Na seminaru za učitelje AEQ KS stupanj 1 nadogradio sam svoje znanje s još boljim razumijevanjem o tome kako naučiti AEQ vježbe te kako treba kroz maštu tražiti najjednostavniji način za izvršenje pokreta. Osim toga sam naučio i kako prenijeti znanje mojim klijentima, što je moje najveće zadovoljstvo.

 

Seminar je trajao 5 dana. Prva tri dana učili smo teoriju; to je bio vrlo kvalitetan, jasan i koristan dio seminara, po mom mišljenju. Drugi dio bio je praktični dio seminara. Testirali smo naše znanje na drugima, a i istovremeno dobivali povratne informacije o kvaliteti naših nastavnih sposobnosti. Vjerujem, da je praktični dio smisao cijelog seminara, gdje sam ja postao svestan, koliko je važna komunikacija te izbor riječi učitelja. Također sam shvatio, koliko je važna pravilna i uredna komunikacija i istovremeno podcijenjena u svakodnevnom životu. Cijela AEQ metoda ima po mom mišljenju omjer 1 do beskonačnosti u smislu uložak/dobitak jer s njom steknete znanje za cijeli život, bez obzira na to, da li je u pitanju individualna terapija, 4 ili 8-satna radionica ili seminar.

 

Znanje o AEQ metodi je najkorisnije i najkvalitetnije znanje koje sam stekao u svom životu.

 

Žiga Božič Žagar, Brežice, Učitelj AEQ somatskih pokreta 1. stupnja

 

Žiga Božič Žagar

 

 

 

Već nekoliko godina primiječujem, da moje tijelo ne radi onako kako treba. I unatoč kratkim učincima raznih terapija entropija uzima svoj danak. Osjećam nered u mom tijelu te da mi je potrebno više vremena da obavim zadatke i na svom poslu i kod kuće. Na seminaru sam čula objašnjenje entropije i drugih tema i to mi je dalo novi, drugačiji uvid u ljudsko tijelo ali i široku paletu mogućnosti kako pomoći sebi i drugima.

 

Obrazovanje ima vrlo dobru strukturu. Prvi dio je kombinacija teorije i AEQ somatskih vježbi – super iskustvo, da ponovno osjećaš dijelove svog tijela, koje si već zaboravio. A i način, na koji je seminar je proveden, je također vrlo različit od onoga što sam do sada iskusila.  U drugom dijelu seminara naučili smo kako samostalno voditi AEQ somatske vježbe, promatrali smo druge studente i komentirali, raspravljali o njihovim greškama ili nedostacima, no konačnu ocjenu naših sposobnosti dao je naš učitelj.

 

Već nakon prva tri dana sam se osjećala puno bolje, moj donji dio leđa je opušteniji, a i bol koji se obično proširio na noge bio je znatno slabiji. Aktivnost nije bila ograničena samo na fizičko razinu, nemir je bio prisutan čak i za vrijeme spavanja. Ovo potvrđuje ono što smo također naučili u drugim seminarima – napeti mišići su čvrsto povezani sa psihom, i obrnuto.

 

Moji klijenti su AEQ vježbe vrlo dobro prihvatili, učim jih u pojedinim terapijama, kao i na skupnim sjednicama.

 

Jako sam zahvalna što sam bila dio prve skupine studenata i sada u potpunosti koristim moje novo stečeno znanje.  Također sam vrlo zadovoljna sa ovim seminarom te ga srdačno preporučujem.

 

Dajana Frank, fizioterapeut (Fizioterapija Frank d.o.o.), Učitelj AEQ somatskih pokreta 1. stupnja

 

Dajana Frank, Ilirska Bistrica

 

 

 

Od prvog dijela seminara (3 dana) do danas sam “slab”. Balgo bole mišići koji su se nakon dugo vremena opustili – produžili. Energetski sam na oko 65%. Pojavila se i neuobičajena dijareja, snovi ozbiljne tematike – nesređene situacije iz prošlosti, a potreba za snom se povećala.  Ukratko, AEQ klinička somatika djeluje sustavno. Dugoročno gledano vrlo je moćna u kratkom roku pa pomalo i uznemiruje, poput svih drugih oblika rada na samome sebi.

 

Zanimljivo je to da većinu “uzoraka” iz podsvijesti uhvaćenih u međuprostoru, terapijom AEQ kliničke somatike obrađujemo nesvjesno. Sam ću AEQ kliničku somatiku upotrijebiti kao koristan alat za ljude koji imaju skeptičan pogled na ezoteriku i energetsko ozdravljenje.

AEQ klinička somatika jest realan most između racionalnog i energetskog pristupa u rješavanju zdravstvenih problema. Također može biti i superiorno samostalno oruđe ili dopuna drugim aktivnostima.

 

Slika o ispravnom izvođenju vježbi se bistri, te istovremeno povećava svijest o kompleksnosti i višeslojnosti AEQ kliničke somatike. Svakoga dana naučim novu vježbu, kao zaključak vježbi naših klijenata, ali i kao samostalne terapije i u 95% slučajeva nailazim na iznimno pozitivan odgovor i učinak. Iznimka su “teške osobe” koje uslijed psihološkog profila teško vjeruju u učinkovitost ovakve aktivnosti ili, pak, nemaju strpljenja za učenje.

 

Seminarom sam u potpunosti zadovoljan i od srca ga preporučujem.Dodao bih jedino da je metoda učinkovitija ukoliko je izvodi učitelj s više znanja na području funkcionalne anatomije, osnovama sportskog treninga, fizioterapije i psihologije. Takav učitelj s “kapacitetom” će AEQ kliničkom somatikom usrećiti ljude na svim razinama postojanja; ne samo ukloniti SMA na razini mišića, iako je već i to ogroman napredak.

 

Uroš Petan, ONE to ONE,Učitelj AEQ somatskih pokreta 1. stupnja

 

Uroš Petan, Ljubljana 

 

tel. : 00386(0)74990871
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook