menu
AEQ METODA | Učestala pitanja | Što kad bolovi prestanu

Klinička somatika , što kad bolovi prestanu , ima još kaj ?

  

Prvo, klinička somatika je uvod u jedan posve drugačiji svijet u kojem je jedini mjerni instrument vlastiti osjećaj potpomognut sviješću. Nažalost, previše smo fokusirani na znanost koja, uglavnom, uz raznorazne mjerne aparate samo površno daje uvid u stvarnost. Somatskim vježbama ulazimo u spektar nevidljivoga sklada, ravnoteže, mira i kontrole gdje nema granica, gdje se sve temelji na osjećaju i sposobnošću pretvaranja i usmjeravanja energije u pokret. Proces učenja nema kraja, pa oni hrabriji imaju priliku ići dalje u nastojanju da se usklade sa prirodom, da ne kažem svemirom. 

 

Drugo, kada se problem javi uslijed neravnoteže, odnosno nepravilnog i neravnomjernog rada mišića bitno je promatrati tijelo u cijelosti, a ne samo kroz bolne i problematične točke. Treba uspostaviti kontrolu/senzaciju nad cijelim tijelom kroz vježbe diferencijacije, jer ćemo jedino tako dugoročno riješiti problem. Svijest koju razvijamo kroz vježbanje pomaže nam da u svakom trenutku kontroliramo tijelo i na vrijeme prepoznajemo otpor koji se javlja u obliku zategnutosti, umora, boli i sličnog, te na temelju toga svjesno reguliramo kontrakcije. Pokreti trebaju biti ujednačeni, uglađeni, uravnoteženi, relativno lagani i opušteni, čak i kad se radi sa velikim opterećenjem. Preduvjet da bismo nešto dobro radili je da to prvo naučimo sporo izvoditi na način da osjetimo svaku fazu pokreta od početne kontrakcije do konačnog opuštanja. Na taj način postižemo optimalnu sinkronizaciju i pravilan rad mišića.

 

Sportašima koji tek započinju sa kliničkom somatikom preporučio bih smanjenje dužine i broja treninga sa naglaskom isključivo na kontroli osjećaja, kako treninzima (uglavnom zbog krivih pokreta) ne bi poništavali efekte. Tijelu treba dati vremena da osjeti razliku, dobro/loše.

Treće, bitno je da često osluškujemo sami sebe. Pratimo što radimo, kako radimo, kako se osjećamo… Rješenja naknadno dođu sama i vrlo su jednostavna i logična. Metodu diferencijacije poželjno je implementirati u našu svakodnevnicu kako bi rezultat bio potpuniji. Svakodnevno vježbanje teško će kompletno iskorijeniti neke naše rutine, obrasce kretanja i slično. Stoga je važno da s vremenom prepoznamo i eliminiramo čim više stvari koje smanjuju pokretljivost, remete protok energije i ravnotežu u našem tijelu, te ga na taj način čine slabijim.

 

Evo i par mudrih izreka za kraj:

  • Ako ne tražiš, nećeš ni naći.
  • Ako ne možeš pronaći, znači da se previše trudiš.
  • Prepoznaj ono što ti je pred očima, pa će ono što je skriveno postati očigledno.

 

S.L.

 

tel. : 00386(0)74990871
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook