menu
AEQ METODA™ | Učestala pitanja | Što nas AEQ pokreti uče o životu?

Što nas AEQ vježbe uče o životu?

 

Uče nas kako biti što učinkovitijim u životu, poslu, emotivnim vezama, sportu...

 

Proces koji podrazumijeva AEQ metoda™ jest obzirna introspekcija o nama samima, onim što mi zapravo jesmo kroz somatske pokrete. Ne ono što mislimo da jesmo, o onome što nam se govori da jesmo, već o onome tko i što smo zapravo. To uključuje upoznavanje stvarnog sebe, onoga što volimo, a što ne. Upoznavanje što nam se dopada a što ne, naših strahova, dobrih i loših navika i osobina. Prvi korak u otkrivanju onoga što želimo biti jest sagledavanje onoga tko smo i što upravo sada.

 

Sve ovisi o nama. Zastrašujuće, ali istovremeno i ohrabrujuće jest činjenica da sve ovisi o nama i jedino nama samima. Lako je reći da smo pod tuđim utjecajem i da je netko drugi odgovoran za naše uspjehe ili neuspjehe. To nas rasterećuje od odgovornosti. No, zapravo smo jedino mi razlog zašto smo u životu upravo tu gdje jesmo. Možemo izabrati gledati na to s negativnog aspekta ili izabrati najbolji mogući ishod. Odajući si priznanje ili prihvaćajući poraz, sve je u tome koliko to želimo i koliko jako želimo preuzeti kontrolu nad time.

 

Više sile i snage obično nije i najbolje moguće rješenje. Činjenica je da uvijek kada imamo problem njegovo rješenje obično nije onakvo kakvim ga želimo. Zašto? Problem su najčešće dvije strane s različitim mišljenjima od kojih jedno nastoji prevladati.

 

To obično nije i ono rješenje koje želimo. Što nam je, dakle, činiti? Obično još više nastojimo zadržati stav s još više sile. Inercija nas uči da je sila proporcionalna sili, tako da će i suprotna strana postupiti isto, te tako u tom slučaju ne postižemo zapravo ništa. Više sile i snage obično ne rješava problem. Ukoliko problem pokušavamo riješiti s više sile gubimo iz vida realnu sliku, onakvu kakva ona zapravo jest.

 

Umjesto sile pokušajte kompromisom. Kompromisom ne gubimo ništa, a ukoliko izaberemo zadržati kruti stav lice u lice s gubitkom, možemo izgubiti sve. Svaki je problem ili situacija rješiva ukoliko uključimo svjesno razmišljanje. Kada Vam netko nešto kaže, koliko ste brzi na odgovoru? Problem je u tome da ukoliko ne uzmete dovoljno vremena razmisliti o postojećoj situaciji, mogli biste propustiti najbolju priliku.

 

Kada odgovaramo reaktivno umjesto s namjerom teže postižemo željeni i ciljani ishod. Svaki se problem ili situacija lakše rješava ukoliko o njoj uključimo svjesno razmišljanje, onda kada je to moguće. Što to znači? To znači da prije nego odreagiramo uzmemo dovoljno vremena za osvijestiti u čemu je zapravo problem. U tom slučaju ostaviti ćemo iracionalnost i emocije po strani kako bismo doprijeli do srži samog problema i realnog rješenja.

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode™ 5. stupnja

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook
Oxygen-Advantage-Instructor