menu
AEQ METODA® | Učestala pitanja | Što nas somatski pokreti uče o životu?

Što nas AEQ vježbe  uče o životu?

Uče nas kako biti što učinkovitijim u životu, poslu, emotivnim vezama, sportu...

 

Proces koji podrazumijeva AEQ metoda® jest obzirna introspekcija o nama samima, onim što mi zapravo jesmo kroz somatske pokrete. Ne ono što mislimo da jesmo, o onome što nam se govori da jesmo, već o onome tko i što smo zapravo. To uključuje upoznavanje stvarnog sebe, onoga što volimo, a što ne. Upoznavanje što nam se dopada, a što ne, naših strahova, dobrih i loših navika i osobina. Prvi korak u otkrivanju onoga što želimo biti jest sagledavanje onoga tko smo i što upravo sada.

 

Sve ovisi o nama. Zastrašujuće, ali istovremeno i ohrabrujuće jest činjenica da sve ovisi o nama i jedino nama samima. Lako je reći da smo pod tuđim utjecajem i da je netko drugi odgovoran za naše uspjehe ili neuspjehe. To nas rasterećuje od odgovornosti. No, zapravo smo jedino mi razlog zašto smo u životu upravo tu gdje jesmo. Možemo izabrati gledati na to s negativnog aspekta ili izabrati najbolji mogući ishod. Odajući si priznanje ili prihvaćajući poraz, sve je u tome koliko to želimo i koliko jako želimo preuzeti kontrolu nad time.

 

Više sile i snage obično nije i najbolje moguće rješenje. Činjenica je da uvijek kada imamo problem njegovo rješenje obično nije onakvo kakvim ga želimo. Zašto? Problem su najčešće dvije strane sa različitim mišljenjima od kojih jedno nastoji prevladati.

 

To obično nije i ono rješenje koje želimo. Što nam je, dakle, činiti? Obično još više nastojimo zadržati stav sa još više sile. Inercija nas uči da je sila proporcionalna sili, tako da će i suprotna strana postupiti isto, te tako u tom slučaju ne postižemo zapravo ništa. Više sile i snage obično ne rješava problem. Ukoliko problem pokušavamo riješiti sa više sile gubimo iz vida realnu sliku, onakvu kakva ona zapravo jest.

 

Umjesto sile pokušajte kompromisom. Kompromisom ne gubimo ništa, a ukoliko izaberemo zadržati kruti stav lice u lice s gubitkom, možemo izgubiti sve. Svaki je problem ili situacija rješiva ukoliko uključimo svjesno razmišljanje. Kada Vam netko nešto kaže, koliko ste brzi na odgovoru? Problem je u tome da ukoliko ne uzmete dovoljno vremena razmisliti o postojećoj situaciji, mogli biste propustiti najbolju priliku.

 

Kada odgovaramo reaktivno umjesto s namjerom teže postižemo željeni i ciljani ishod. Svaki se problem ili situacija lakše rješava ukoliko o njoj uključimo svjesno razmišljanje, onda kada je to moguće. Što to znači? To znači da prije nego odreagiramo uzmemo dovoljno vremena za osvijestiti u čemu je zapravo problem. U tom slučaju ostaviti ćemo iracionalnost i emocije po strani kako bismo doprijeli do srži samog problema i realnog rješenja.

 

Aleš Ernst, učitelj AEQ metode® 5. stupnja

 

Rubikova kocka

tel. : 00386(0)74990871 
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook