menu
AEQ METODA | Učestala pitanja | Sličnosti, razlike i sinergija

Sličnosti, razlike i sinergija između kliničke somatike i ostalih somatskih tehnika (yoga, thai chi, aikido, judo…)

 

Klinička se somatika, kao i ostale somatske tehnike, temelji na spoznavanju samoga sebe; njome razvijamo propriocepciju, sposobnost gibanja i svjesnog prepoznavanja položaja vlastitog tijela u prostoru. Klinička somatika nam, kao i ostale navedene tehnike, pomaže razumijevanju nedjeljivosti uma i tijela. Tehnike se ne razlikuju samo po sustavnim različitostima, već i unutar jednog sustava. Sve ovisi o učitelju i učeniku, te njihovom međuodnosu. Ključno je pojedine pokrete i sklopove pokreta ponavljati pažljivo i svakodnevno. Na taj način učimo kontrolirati pokrete, te naš senzorno-motorni sustav postaje učinkovitijim.Povećava se svjesna sposobnost odlučivanja na realnoj osnovi, lakša je procjena navika, te kontrola poroka.

 

Što je to što, dakle, kliničku somatiku razlikuje od ostalih navedenih tehnika? Posveta senzorno-motornoj amneziji, te si pomoću nje brže vratimo zadovoljavajuću količinu propriocepcije – pod uvjetom da vježbe provodimo svjesno i u aktivno definiranom vremenu. Posebnost kliničke somatike jest obnova uslijed različitih uzroka smanjene propriocepcije i kontrole pokreta. Ostale somatske tehnike su se u prošlosti razvijale zbog čovjekove potrebe očuvanja učinkovitosti i sposobnosti kretanja i rada, te lakšeg preživljavanja. Čovjek si ne može dozvoliti mogućnost da ne opstane, zato je morao ostati zdrav, jer su pristup lijekovima i medicini imali samo rijetki. Budući su dobra propriocepcija i kontrola bili prisutni kod većine, tehnike nisu razvijale način za uklanjanje izgubljene propriocepcije i svjesne kontrole. Ishodište im je u navikama čovjeka naučenima u djetinjstvu koje se odvijaju ritualno i u određenom slijedu i održavanju osjećaja kontrole nad psihofizičkim sposobnostima u starijoj životnoj dobi, te na taj način izbjeći većinu bolesti i gubitka učinkovitosti tjelesnih sposobnosti. Posljednjih pola stoljeća vladajući je trend industrijalizacije, moderne tehnologije i sve bržeg tempa života temeljito promijenio odnos čovjeka prema samome sebi. Djetinjstvo pruža okrnjenu sposobnost dobro razvijene senzorno-motorne funkcije i raznovrsnog gibanja tijela, jer se kao djeca sve manje igramo sa vršnjacima i sve manje sudjelujemo u zajedničkim fizičkim poslovima sa obitelji, što dovodi do sve većeg broja poremećaja u kretanju djece i mladih. Stoga ne čudi razvoj različitih metoda za razvoj motoričkih sposobnosti djece posljednjih pedeset godina.

 

Novim spoznajama, materijalima, bazenima, športskim terenima i cijelom paletom novonastalih sportova ponuđene su drugačije mogućnosti za razvoj senzorno-motornih funkcija. S druge strane roditelji djeci uskraćuju te iste mogućnosti ili je, pak, viđenje sportske aktivnosti previše usmjeren na natjecanje, a premalo na igru i spoznaju samoga sebe i svojih mogućnosti bez pretjerivanja i nepotrebne boli. Naučili smo se strpljenju, mirnoći i fokusu na vanjske informacije. Na taj način već u najranijoj dobi dolazi do jake senzorno-motorne amnezije koja potom sve više utječe na tjelesni osjet i tjelesnu strukturu. Djete se prestane protezati, te se sve bolnije i neučinkovitije kreće što u nekoj kasnijoj fazi razvoja i osjeti, ali ne shvaća pravi uzrok. Zbog želje i potrebe za poboljšanjem trenutnog stanja – slabog osjećaja, boli – mnogi se krenu baviti s jednom ili više somatskih tehnika. Usavršavanjem vještine ne uspijevaju otkloniti prisutnu senzorno-motornu amneziju koja je glavni uzrok takvog trenutnog stanja. Pretjeruje se ponavljanjem pokreta, kreće se prebrzo i naglo ili pogrešno jer tijelo nije u mogućnosti izvesti pokrete na pravilan način. Čovjek se, tako, zatekne u začaranom krugu kojeg se pokušava osloboditi pretjerujući u treniranju zaboravljajući na opuštanje. Tako stekne nove poteškoće i boli. Svjedoci smo čestih ozljeda kralježnice, problema sa kukovima i koljenima i to u osoba sa dugogodišnjom praksom i iskustvom u, primjerice, borilačkim vještinama, yogi isl. Svakom sportašu i rekreativcu pored osnovnog sporta preporučujem bilo koju od somatskih tehnika, a ako uslijed utjecaja senzorno-motorne amnezije ne posjeduje optimalnu kontrolu nad samim sobom najpogodnija je klinička somatika. Njome će se brzo i bezbolno vratiti kontrola nad senzorno-motornim sustavom. Time će onda i ostale tehnike dobiti drugačiji smisao – vještine će učinkovitije nadopuniti uspjeh u osnovnom sportu. Meko, gipko tijelo i pravilni pokreti praćeni sviješću omogućuju napredak u vještini. Somatskih tehnika je više, nekome je pogodnija jedna, nekome druga. No, tehnika sama po sebi nije dovoljna da bi čovjek u cijelosti vratio prirođenu, rođenjem danu mekoću.

 

Psihički odgovor koji pokreće naš svakodnevni život se odražava na tonusu mišića. Mekoća, elastičnost, gipkost i učinkovitost nisu samovoljno stanje organizma, prije ili kasnije postanu cilj kome se nastojimo približiti različitim pristupima i svjesnim odlukama. Postizanje mekoće je, stoga, sveobuhvatan rad na sebi. Klinička somatika je primjer takvog djelovanja koji pomaže boljem razumijevanju sebe i lakšem osjećaju i razumijevanju zlatne sredine u našem životu.

 

Uspoređujući kliničku somatiku sa ostalim tehnikama, koje potječu uglavnom iz Azije, vrijedi razumjeti da ispreplitanje tijela, uma i okoline tvori naš cjelokupni odgovor, kao što je to slučaj i sa različitim somatskim tehnikama. To je kombinacija neurofiziološke i simboličke mreže. Prva predstavlja fiziološke i neurološke procese u našem tijelu i mozgu koji određuju različite reakcije u ponašanju. Druga je simboličko imaginarna mreža u kojoj je pohranjeno svo akumulirano znanje u simboličkom obliku znanosti, religije, filozofije. Tu mrežu oblikuje naše kulturološko okruženje koje kroz život i učenje internaliziramo. Oblikovanju simboličko imaginarnog okruženja važnu ulogu igraju konkretna, apstraktna i metaforička jezikovna sredstva koja su u interakciji sa iskustvom. Naše iskustvo simboličkih značenja orijentalnih mudrosti i vještina je često nejasno, posebice ako nemamo učitelja koji bi nam ta značenja mogao „prevesti“ u naš simbolički sustav.

Upravo zato je klinička somatika lakša i učinkovitija od ostalih tehnika, jer su njeni motorički zahtjevi povezani sa simbolima koji su nastali u našem poznatom kulturološkom okruženju.

 

tel. : 00386(0)74990871
mail: info@aeq.si
YouTube Facebook